[Fotytatjuk...]

Szolnoki mesék

11. napirendi pont (85./91 rész)

2023. október 22.

"11. nr. pont: A vállalat jövő évi kártyanaptára" - Hogy felélénkültek az elvtársak. Biztos, megint valami pucér nő kerül rá, mintha azt gyártanánk, közben meg csak azért kell, hogy henceghessenek vele. Otthon bezzeg egyik se meri megmutatni. Mit írjak erről a jegyzőkönyvbe? Mindegy, majd letisztázom. Utólag meg úgyis kozmetikázza az üzemi háromszög.

"Ig. et.: Tessék, elvtársak, döntsünk gyorsan, nagyon elhúzódott a mai értekezlet! Nem is értem, miért kell erről már most határozni. Mi is szerepelt a tavalyi naptárunkon?" - Nem sül ki a szeme a vén kéjencnek? Tavaly is ilyenkor döntöttek, hogy novemberben már lehessen osztogatni meg cserélgetni a cicis naptárunkat. Pontosan tudja, mi volt rajta. A lányok kiválasztásánál is ott legyeskedett a balatoni üdülőben, ahol papíron kihelyezett vezetőségi értekezletet tartottak a következő évi tervekről. Jé, nem is hazudtunk.

"Főmérnök et.: Elvtársak, ne legyünk álszentek! Mindenki emlékszik a dögös, bocsánat csinos pesti manekenekre. (kacsint) Kinek voltak meg? (röfögve röhög) Nem kell válaszolni, legyen ez szocialista vállalatunk történelmének fel nem tárt emléke! (a saját poénján vihog) Javaslom, idén is dekoratív lányok legyenek a naptárainkon, és mivel nem lehetünk vaskalaposak meg ugye a fejlődést is mutatni kell, nem szükséges annyi ruha rájuk, mint tavaly. (újra rám kacsint) Azt beszéljük meg, mikor lesz a kiválasztás? A magam részéről felvetném, hogy költséghatékonyabb lenne házon, bocsánat gyáron belül válogatni." - Miért néz rám? Mit bámul? Mustrál. A szemeivel levetkőztet. De abból nem eszik.

"Párttit. et.: Szeretnénk felhívni a Főmérnök elvtárs figyelmét a szocialista erkölcsre. Véleményünk szerint szocialista vállalatunknak semmi szüksége arra, hogy ilyen kapitalista módon reklámozza magát vagy termékeit. Egyáltalán miért kell az ilyesmire? A munkaversenyt, a termelést, a hatékonyságot fokozza?" - Ez mekkora képmutató lett mióta kiemelték, és valaki lett a senkiből. A legnagyobb meztelennős posztergyűjteménye volt az öltözőszekrényében, a főnökök is a csodájára jártak, a csöcsös naptárak gyűjtésében meg verhetetlen volt. Most meg előadja ezt a kenetteljes dumát.

"Főkönyv. et.: Minden reklámra szükségünk van, meg persze a termelékenység fokozására is. A magam részéről azt gondolom, nehéz évet zárunk és a következő se lesz könnyebb, jó lenne, ha a gyengécske prémium mellé valami szívderítőt is tudnánk osztani a dolgozóknak." - Szóval idén is szarul állunk. Megint csak duma lesz az év végén és nem nyereségrészesedés. Meztelennős naptárakkal akarják megúszni a balhét. Nem tudom, mit fog szólni a feleséged, ha prémium helyett két cicit adsz át neki?

"Főmérnök et.: Megkérdezhetem, hogy a kisasszony jegyzőkönyvvezetés közben min kuncog? (ezt minek írtam le? hogy az ég szakadjon rád!) Vagy szeretné felhívni magára a vezetőség figyelmét? Esetleg volna kedve segíteni a nehéz helyzetben lévő vállalatnak a jövő évi naptárunk elkészítésében?" - Csak most ne bőgjem el magam. Azért ilyen rohadék, mert nem voltam kedves vele a vállalati kocsi hátsó ülésén.

"Ig. et.: Ne húzzuk az időt! Főkönyvelő elvtárs milyen keret áll rendelkezésünkre? Mibe került a tavalyi naptár? Nekem mindegy, mi lesz rajta, indulnom kellene a pártbizottságra." - Jaj, csak nehogy újra elnevessem magam. A pártbizottságra? A nagyságos asszonyt kell a vállalati sofőrrel bevásárolni vinni.

"Főkönyv. et.: Semennyi. De megoldjuk. Ezt nehogy leírja!" - Jó, akkor csak hallgatom, hogy tavaly is az építő részleg munkájával fizettük ki a pesti fotóst, aki hozta a lányokat, és a nyomdát is elintézte, nekünk csak a balatoni nyaralóját kellett felrántanunk cserébe. Mi? Hogy azóta népi ellenőrök vizsgálódnak? Jó, persze, ezt se írom, még nyoma marad annak, amit mindenki tud.

"Párttitk. et.: El vagyunk képedve. Ezt már nyugodtan jegyzőkönyvezheti az elvtársnő. A vállalati párt és KISZ alapszervezetek elképedve veszik tudomásul, miként mennek itt dolgok. Javasoljuk, hogy rendeljünk el belső vizsgálatot az ügyben. Itt most nem az a kérdés, hogy mi legyen jövőre a naptárunkon, hanem a szocialista erkölcs talaján állva miként szerezhetjük vissza vállalatunk meggyalázott becsületét." - Ez tényleg fúrja az öreget. A főkönyvelő meg hogy lehet ilyen hülye, hogy ez előtt mond ilyeneket? Mindenki tudja, hogy fű alatt ment a pucérnős naptárok gyártása.

"Főkönyv. et.: Akkor Párttitkár elvtárs, te idén nem akarsz jelen lenni a jövő évi tervek véglegesítésénél? (magyarul a hölgyek kiválasztásánál) Megértem, tavaly kicsit erősre sikerült a jelenléted, ha gondolod néhány fotóval és hangfelvétellel is tudlak emlékeztetni. Majd azokat is vidd magaddal, amikor beleszarsz abba a fészekbe, ahol etetnek." - Hoppácska! Nézzenek oda! Milyen karakán lett ez a ki tudja, honnan idepottyantott aktakukac. Van vér a pucájában. Vagy ki tudja, mi minden van a páncéljában? A párttitkár elvtárs meg olyan színű, mint a lobogó, amiben kapaszkodik.

"Szakszervezeti biz. etnő: Tisztelt vezetőség! Úgyis, mint a vállalati nőtanács tagja, szeretném nemcsak azt megjegyezni, hogy hamarosan indítanunk kell az ebédeltetést, tehát jó lenne, ha a mai értekezlet napirendjeinek a végére érnénk. (Maca mama éhes) Ugyanakkor én, mint aki a jelenlévők közül vállalatunk dolgozóival a legtöbbször találkozik, és nemcsak, mint szakszervezetis és nőtanácsos, de, mint az étkezde és a büfé felügyelője is, megosztanám a tapasztalataimat ebben a kérdésben. (estig se fejezi be) Vitathatatlan tény, hogy vállaltunk dolgozói körében tetszést aratott a tavalyi naptárunk, büszkén nézegették, még az április 4-ei ünnepségen is mutogatták más vállalatok dolgozóinak, sőt úgy tudták cserélgetni, hogy több naptárt kérhettek érte. (te meg pénzért árultad) Hozzáteszem, az étkezdének szállító sofőrök körében is tetszést aratott, hetekig elég volt egy-két ilyen naptárt adni, és onnantól nemcsak időben érkezett minden, de a minőség is látványosan javult. Igen, igen, nem akarom húzni az időt. Még csak annyit, hogy mint a vállalat legmagasabb tisztségben lévő nő dolgozója, nem tapasztaltam a kolléganők körében semmiféle ellenérzést a tavalyi naptár miatt, sőt szó sem esett róla." - Pontosabban neked nem mondták, hogy minél rosszabbul megy a vállalatnak, annál több látszik a cicikből. Onnan tudjuk majd, hogy szanálni kell bennünket, ha már széttárt combú lányok kerülnek a naptárunkra.

"Főmérnök et.: Hallgassuk meg a fiatal elvtársnőt is! Neki, mint, aki akár szerepelhetne is a vállalat naptárán, amolyan KISZ felajánlás gyanánt, mi a véleménye?" - Ez most rólam beszél? Mindjárt kigyulladnak a füleim. Mit akar? Hogy én mutogassam magam? Utána meg hallgassam az összes irigy tyúkot, hogy ilyen jól ők is néznek ki.

"Párttitk. et.: Bocsánat főmérnök elvtárs, de azért a vállalati demokráciának is van határa! A jegyzőkönyvvezető titkárnőnek nincs tanácskozási joga a vállalat legfontosabb ügyeiben döntő testület ülésén. Miért kerültünk mi ezekbe a székekbe, ha egy ilyen ügyben se tudunk döntést hozni? (szép, a párttitkár ment meg) Szeretnénk javaslatot tenni. A párt és a KISZ alapszervezetek nevében azt javasoljuk, hogy a közelgő évfordulókra tekintettel pártunk jelképei, országunk eredményei vagy városunk sikerei köszönjenek vissza a jövő évi naptárunkon" - És szórjuk az összest azonnal a Tiszába. Eddig is tudtuk, hogy ez egy hülye, de legalább nem mondta jegyzőkönyvbe.

"Főmérnök et.: Lenne üzenet értéke, ha meztelen lányokat állítanánk a felszabadulási emlékmű elé, és csak egy-egy vörös csillag takarná a csúnyájukat. Rá is írhatnánk, hogy fel vörösök, proletárok!" - Hiába nézel rám? Én biztos, hogy nem állok ki a szobor elé pucéran. Valami szobában, még esetleg, de nyilvánosan? Ők bezzeg röhöghetnek. Most mit írjak ebbe a rohadt jegyzőkönyvbe?

"Főkönyv, et.: Szekrénybéci (mi?), bocsánat Pártitkár elvtárs javaslatához csak annyit fűznék hozzá, hogy egy ilyen naptárral nem aratnánk túl nagy sikert a nulla forintos prémium bejelentésekor, hacsak nem pucér lányok viszik a sarlót meg a kalapácsot." - A tavalyi november 7-ei ünnepségen már hülyét csináltam magamból ezzel a sarló meg kalapáccsal, de én biztos, nem leszek a naptárunkon, ha megint ezzel a hülyeséggel jönnek.

"Ig. et.: Több komolyságot elvtársak! (felébredt) Jó, értem! Ennél a vállalatnál minden piszlicsáré kérdésben legfelső szinten kell a döntést meghozni, mert a beosztottjaim nem merik vállalni a véleményüket. Rendben. Azt viszont nagyon kérem, Péterkém, hogy ne kelts pánikot a prémiumot illetően, a negyedik negyedévben még sok minden történhet. (például még nagyobb lesz a veszteségünk) Tegyünk pontot a mai nap végére! Mik voltak a város többi vállalatának idei naptárain?" - Gyümölcsös ládák között térdelő csaj kivillanó mellekkel, permetező lány szemérmetlenül testhez simuló sortban, fűtéscsövekből előbújó félmeztelen titkárnő, függöny mögött pucéran gondolkodó Juhász Gabi.

"Szakszervezeti biz. etnő: Az állatforgalmisok egy megtermett kocát meg a pocakos gazdáját tették a naptárjukra (hangos röhögés), a cukorgyáriak az új étkezőt meg valamelyik külkeres sportkicsiját tették a sajátjukra (Maca néni gyűjtő, hogy így tudja?), az építőipariak a minden határidőn túl elkészült toronyházzal büszkélkedtek, a kisker meg valami bőségszaruval." – A füszértesek kebleiről, a mélyépítők cicik közé fogott ásóiról, a betonelemesek ruha nélkül pucsító modelljéről meg ne is beszéljünk!

"Párttitk. et.: A megyei napilap az olvasás fontosságára, a könyvterjesztő a friss Marx összesre hívta fel a figyelmet, de a vegyiparosoknak se fájt közelről mutatni a székházuk tetején lévő vörös csillagot." - És ezekre rajtad kívül ki emlékszik? Ezekből akár ötvenet is adtak a mi idei cicis naptárunkért cserébe.

"Főmérnök et.: Voltak másmilyen naptárak is. Bélám, bocsánat Pártitkár elvtárs, ha volnál szíves behozni a gyűjteményedet! Ha jól emlékszem, tavaly novemberben nagyobb mennyiséget vittél cserére a mi naptárunkból (jól emlékszel), mert azt mondtad, az elvtársaid bármit megadnának érte." - És, ha elmondanám, hogy utána még kétszer jött vissza munkaidő után a titkárságra, még néhány darabért?

"Igazgató et.: Na, jó, nekem most már tényleg mennem kell! (a nagyságos asszony türelmetlen) Mindenkinek az érveit elfogadom. Valami ízléses, a dolgozók és a partnerek körében is tetszést arató naptárt akarok, vegyük jegyzőkönyvbe, hogy a ti hármótok feladata és felelőssége. Zsuzsika, több nem is kell a jegyzőkönyvbe. Jegyzőkönyvön kívül én azt se bánom, ha maga is..." (ja, ezt már ne írjam?) - Én is? Hát akkor a jövő évi naptáron akár én is lehetnék. Lehetnék? Leszek is! A tavalyi fotós úgyis megígérte, ha vállalom, segít karriert csinálni Pesten. A fene akarja egész életében hülye férfiak marhaságait jegyzetelni. Csorgassák csak a nyálukat. Majd én megmutatom!

 
lap tetejére

A történet további részei:

Ez a rovat szubjektív élményportálunk legszubjektívebb része. Az itt közölt történetek és szereplőik kitaláltak, bárminemű hasonlóság létező személyekkel és eseményekkel csak a véletlen műve.

Album

Klasszikusok klasszikus képen
A hetvenes évek első feléig, az új szolnoki képeslapok egyik kedvelt témája volt a Ságvári - ma Boldog Sándor István - körút megörökítése az Ady Endre út felől. Aminek köszönhetően egész jól nyomon követhető az utca és a környék alakulása, nem is beszélve a járművek változásáról.

Az Album további képei
 

AKB

Tiszaligeti félmunka
Szolnok a félmunkák városa. A tiszaligeti Aréna utcában - a pólócsarnok mellet visz a futópályához - nagyjából 3 hónapja ritkították az erdőt, és azonnal aprították a nyesedéket. Aztán hazamentek a legények. A nyesedékhalmok egy része pedig azóta is ott rohad az út szélén. A fűrészre, az aprítógépre volt pénz, a szállításra nem? Vagy más dolga lett volna? Netán ez valami terv? A város rendjéért felelősek közül 3 hónapja senki nem járt arra? Gyorsan-gyorsan egy képviselőjelölt kamerával szaladjon, mert három hétig még bennük bízhatunk!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tanácsházi négyek
A szolnoki városháza dísztermét tanácsháza korában, tehát, ha jól sejtem, 1990-ig négy mellszobor díszítette. Mivel személyes emlékeim nem voltak róluk, a létezésükről sem tudtam. Egy fotó miatt kezdtem kutakodni utánuk. Ma már tudom: F. Bede, Hoksári, Tóth és Keskeny szobrok voltak.

A Szoborpark további képei