Felénk1990: Voks, lapeladás, ősbemutató

2020 július 20

Három évtizeddel ezelőtt ilyenkor már világos volt, hogy két MDF-es képviselője lesz Szolnoknak az új parlamentben. Emellett kevesebb szó esett Marosvásárhely fekete márciusának következményeiről, a Szovjetunióból kiválni próbáló balti államokról és a megyei napilap privatizációjáról.
tovább

 

Zárványlakótelepeink

2020 július 20

Szolnok négy mini lakótelepéről lesz szó. A Nagyvárosnak nevezett városrészünkben a Bányai Kornél, a Balog Ádám, a Mindszenty József - korábban Kulich Gyula - és a Tanács utcákban található összesen 17 tömbről. Bő fél évszázada születtek, amikor egy régi életmód is eltűnőben volt.
tovább

 

Szolnoki tornyocskák

2020 július 20

Úgy tűnik, az előző évszázad első két évtizedében divat volt Szolnokon a bérházakra tornyocskát illeszteni. Aminek persze a XIX. századból is vannak előzményei, sőt az elmúlt évtizedekből is találunk visszakacsintást. Nagyjából másfél tucat tornyocska található Szolnok belvárosában.
tovább

 

Mutasd meg a városod!

2020 július 20

Van egy régi álmom. Szolnokot, vagy legalább a belvárosát megmutatni egy maketten. Lassan elavul ez az álmom. Mert tőlünk Nyugatabbra, miközben fantasztikus városi makettekre lehet bukkanni, a XXI. századi technológiával egészítik ki az apró épületeket. Újat kell álmodnom.
tovább

 

Kártyás évek

2020 július 20

Szolnok különleges lenyomatai a városban, a városról megjelent kártyanaptárak. A hetvenes-nyolcvanas években készülhetett a legtöbb. Vállalatok, téeszek, politikai szervezetek, sőt olykor a város is adott ki ilyen kis képeket. Szubjektív válogatás következik a saját gyűjteményemből.
tovább

 

Szolnok tornyai

2020 június 24

Milyen sok tornyunk, pontosabban a szolnoki háztetők fölé emelkedő épületünk van! Persze tudunk róluk, ismerjük őket, amikor elmegyünk mellettünk. De mennyivel más ezeket egyszerre látni. Szolnok egyik "kilátópontjáról", a Belvárosi Nagytemplom tornyának erkélyéről. (Galéria 2.)
tovább

 

A Belvárosi Nagytemplom tornyában

2020 június 18

Százhúsz, többnyire fából készült lépcső. El is felejtettem, hány "emelet". Olykor teljes sötétség. A nagyharang mellett léptem ki a Belvárosi Nagytemplom tornyán körbefutó vaserkélyére, ami lassan túl van a felújításon. Nem kisebb élmény a feljutás, mint a látvány. (Galéria)
tovább

 

Sehonnan sehová

2020 június 11

A részben a Pletykafaluban lévő Nagysándor József utcai kerékpárútnak sem az eleje, sem a vége nem kapcsolódik bicikliúthoz. És közben is van egy kisebb hiány. Továbbá ez a bringaút dicsekedhet a természet által leginkább visszafoglalt jelzővel is. Munkásút, pedig turisztikai célú is lehetne.
tovább

 

Bringával a túlpartra

2020 május 14

Talán nem Szolnok legforgalmasabb kerékpáros útvonala a Szabadság tér és a helikopteres körforgalom közötti, a belvárosi Tisza-hidat és a "százlábú" ártéri hidat érintő szakasz, de hogy a legtöbb problémával terhelt, az biztos. Hol szabályos menni? Ott lehet haladni? 800 méter sok nehézséggel.
tovább

 

Bringaúton Szanda határáig

2020 április 29

A helikopteres körforgalomtól nagyjából hét kilométerre van Szolnok Szandaszőlős felőli vége. A Kocsoros kivételével bringaúton is eljuthatunk odáig. Három különböző minőségű szakasz, közben a város legnagyobb "kerékpáros műtárgya", és talán Szolnok első kerékpárútja.
tovább

 

Album

Damjanich és az első világháború
Mit szólt volna Damjanich tábornok 1849 nyarán, ha valaki azt mondja neki, hogy halála után 65 évvel mi, magyarok még mindig az osztrákokkal összevarrva masírozunk egy minden addiginál nagyobb háborúba? A történelem nem ismer ilyen kérdéseket. De akkor mi köze a tábornoknak az első világháborúhoz?

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Alapos emléktábla
A Baross utca 9. számú ház utcafrontján május 14-én helyezte el a Szolnoki Római Katolikus Egyházközség Dr. Tóth Tihamér, az 1939-ben elhunyt veszprémi püspök emléktábláját, ami jelenleg nemcsak a város legújabb ilyen mementója, de talán a legalaposabb is.

A Szoborpark további képei