FelénkAz óvoda két oldala

2019 október 16

Mint az a bizonyos érem, olyan az új Szapáry utcai óvoda. Aminek kapcsán lehet néhány dolognak örülni, és akad, ami miatt inkább bosszankodhatunk. Ennek az óvodának az építése és a hatása ugyanis nemcsak az adott telekről, hanem Szolnok belvárosának a jövőjéről is szól.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. szeptember

2019 október 07

Elindul a színház felújítása. Katasztrofális Szolnok belvárosának a közlekedése. A Skálában akár valutáért is lehet autóalkatrészeket venni. Olyan pártok nevei tűnnek fel, akikről se előtte, se azóta nem hallottunk. Nem mai hírekből, a rendszerváltás évének cikkeiből szemezgetek.
tovább

 

Parkoló kiskapuk

2019 szeptember 24

Fizet azért Szolnok belvárosában, hogy parkolni tudjon? Helyes. Ugyanakkor Ön is tudja, hogy vannak olyanok, akik igyekeznek a fizetést kijátszani? Bosszantó. Főleg, amikor olyan helyen parkolnak, ahol zavaró, vagy úgy kapnak felmentést a parkolási díj alól, hogy az arcpirító.
tovább

 

A múlt potyogó mozaikjai

2019 szeptember 19

Fel tudják idézni a szolnoki HEMO homlokzatát? A Várkonyi téri 18 emeletes lábához épített Szolgáltató házét? Ha igen, beugrik még pár lakóház, ami hasonló díszítést kapott. Apró csempe vagy mozaik? A szocialista városépítés kedvelt technológiája. Amit mintha mindenki felejteni akarna.
tovább

 

Fészekvilágítás helyett

2019 szeptember 10

Milyen célt szolgál a közvilágítás? Hogyan egyeztethető össze a fásítás és a világítás? Egy utcai lámpa csak több méter magasról világíthat? Kinek a dolga észrevenni, ha valami működik, de rosszul? Viselkedhet egy szolnoki egy közszolgáltatóval szemben megrendelőként?
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. augusztus

2019 augusztus 29

A harminc évvel ezelőtti nyár különösen hűvös és csapadékos volt. Ugyanakkor a mából nézve úgy tűnik, mintha minden határunk lőporos hordó lett volna. Közben Szolnokon is összeült az ellenzéki kerekasztal, a volt tömegszervezetek a helyüket keresték, és a hónap végére elfogyott a valuta.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. július

2019 augusztus 22

"Önök egy példa nélküli kísérlet részesei" - mondta Bush, amerikai elnök budapesti látogatásán, harminc nyárral ezelőtt. Ma már pikáns, hogy a megyei lap ugyanaznap mutatta be az új megyei pártbizottság tagjait. Ami pedig igazi vicc, az a Varga tetőfelújításának kálváriája.
tovább

 

Eszement parkoló ötlet

2019 július 29

A blogSzolnokon sokszor foglalkoztam már a Jubileum térrel. Legutóbb, alig egy hete került szóba a parkolás kapcsán. Miután sokan reagáltak a problémafelvetésére, kicsit továbbgondoltam a dolgot. És egy újabb eszement ötlettel állnék elő a Vasútállomás előtti parkolást illetően.
tovább

 

Millér: egy túrát megér

2019 július 29

A Millér a Tiszaliget alternatívája lehetne, de bevallom: én is csak azért megyek ki évente kétszer, hogy megnézzem, mi változott. Legnagyobb meglepetésemre a Szabadtéri Vízügyi Múzeum kiállított tárgyainak többségét rendbe tették, lefestették. Némi kutyariasztóval megér egy túrát.
tovább

 

Galéria: Szolnok 1971-72

2019 július 29

Alig egy hete mutattam be a 900 éves Szolnok ipara című, valamikor 1972-ben készült kiadványt. Amiben annyi jó kép található a nagyjából fél évszázaddal ezelőtti Szolnokról, hogy nem bírom megállni a bemutatásukat. Tehát következzen egy kis nézelődés Szolnokon, a hetvenes évek elején.
tovább

 

Album

Róth Dezső céges reklámja
Aki elsőre nem ismerné fel, hogy ezen a képeslapon Szolnok néhai Gorove utcájának 15. és 29. számú házai láthatóak, annak a város meghatározásában segít a bal alsó sarokban lévő felirat. Amire ráerősít a szöveges oldalra elhelyezett kiadói jelzés: Róth Dezső papír áruháza, Szolnok. Egy klasszikus, ám ritka reklámképeslappal van dolgunk.

Az Album további képei
 

AKB

Félbemaradt pusztulás
Nemcsak az a baj, hogy a Mária utcában egy újabb régi, szolnoki ház tűnik el. Hanem az is, hogy az eltűnés milyen hosszú ideig tart. Hónapokkal ezelőtt kezdték a bontást, aztán félbemaradt. Így ma, a járda mellett egy kibelezett ház megmaradt főhomlokzata várja a sorsát. Amit reméljük, nem valami vihar fog beteljesíteni! És nem akkor, amikor valaki pont arra sétál! Mert ez a bontás már nemcsak ronda, de életveszélyes is. Hónapok óta. Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi tábla, eltűnt cégek
A Kolozsvári úti óvoda bejárati ajtaja mellett, véletlenül bukkantam erre az emléktáblára. Tökéletes fotót nem tudtam készíteni róla, de a tartalma miatt nem bírom megállni, hogy ne örökítsem meg. Elemezni és magyarázni való tábla.

A Szoborpark további képei