FelénkPéldás városrész-történelem

2018 április 17

A 160 éves az Alcsisziget című helytörténeti kiállítás április 20-ig még látható az Aba-Novák Agóra régi épületében, a színházterem előtti folyosón. A Kovács Gyuláné Dr. és Békési István munkája nyomán létrejött húsz tablót nemcsak az Alcsiszigethez kötődőknek érdemes megnézni.
tovább

 

A Kopaszkutya Szolnokon

2018 március 29

A Fortepan-on megtalálható Urbán Tamás hét darab, 1981. április 6-án, a szolnoki Sportcsarnokban, a Hobó Blues Band és a P. Mobil koncertjén készült fotója. Erdős Péter üldözte Szolnokig a Kopaszkutya című filmet, amihez az a koncert is kapcsolódott. Egy kis balhéval.
tovább

 

Szolnok legismertebb sarka

2018 március 07

A Centrum-sarok. Az Árkád. A néhai Nerfeld-palota. Valamikor a Gorove és a Szapáry, aztán a Kossuth és a Ságvári, ma a Kossuth és a Szapáry utcák sarka. Hosszú évtizedekig Szolnok egyik legfontosabb kiskereskedelmi pontja, számtalan fotó és képeslap témája. A mai belváros elszürkült helye.
tovább

 

TVSZ (9.): A nem volt 1867-es földrengés

2018 február 27

A Belvárosi Nagytemplom "építésének" 250. évfordulójára megjelent kiadványban lehet olvasni az 1867-es szolnoki földrengésről, ami miatt a templomtorony megdőlt. Azonban úgy tűnik, nem a föld mozgása, legalábbis nem az akkori volt az oka a dőlésnek. Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

Angyal szállt le Szolnokon

2018 február 21

A habos isler, a RepTár és a Tiszavirág Fesztivál mellett van még egy olyan szolnoki "találmány", amire sokkal büszkébbnek kellene lennünk. Ráadásul lassan felnő egy nemzedék, akiknek ez meghatározó diákkori emléke. Az Ádámok és Évák ünnepén angyal szállt át a Szigligetin.
tovább

 

Eszement Jubileum tér

2018 február 15

Néhány hete a szolnoki vasútállomás lassan évtizede húzódó felújításáról írtam. Azóta rájöttem, Szolnok szempontjából csak az állomás renoválása semmit sem ér. Viszont, ha a Jubileum tér XXI. századi átépítése nem történik meg vele együtt, akkor újabb fél évszázad veszhet el.
tovább

 

Galéria: Vasárnapi üvegek

2018 február 05

A vasárnap délutáni napsütés sétára ingerel. Arról nem tehetek, hogy mellékutcákban is járok. A fényképezőm meg nem pihenhet, amikor már a sokadig üres üveggel találkozom. Nemcsak a hétvégi bulik nyomát őrzi ilyenkor a Sütő utca (is), hanem a kukák hiányát és az átgondolatlan takarításét.
tovább

 

Mozaikok a Horthy-korból

2018 január 17

A több fotóból összeállított mozaiklapok a két világháború között jöttek divatba, Szolnokról is sok ilyet adtak ki. Ezek ugyanúgy árulkodnak a Horthy-korról, a város akkori büszkeségeiről, mint a 30-40 évvel később, már színesben megjelent szocialista képeslapok a maguk koráról.
tovább

 

Meg nem épült magasházaink

2017 december 19

Jelenleg Szolnokon található Magyarország legmagasabb lakóépülete. A Jubileum téri "24 emeletes" azonban se nem felhőkarcoló, se nem toronyház, csak magasház. Amilyenből viszont még három van a városban. És további öt épült volna a hetvenes években Szolnokon.
tovább

 

Két békás szökőkút

2017 december 19

Valószínűleg Szolnok - mai értelemben - legelső, viszont egészen biztos, hogy egyben a város legöregebb szökőkútja a Verseghy-park békás kútja. Miként az is egyre bizonyosabb számomra, hogy a ma már nem eredeti békákkal működő kútnak legalább negyven éven át ikertestvére is volt.
tovább

 

Album

Lába között a tanács
Ezt a felségsértéssel felérő, valamikor 1966 után készült képet már csak a poén kedvéért sem szabad kihagyni. Arról nem is beszélve, hogy a fotó úgy mutatja a Kossuth tér városháza felőli oldalát, ahogy már nem sokkal később sem lehetett látni.

Az Album további képei
 

AKB

Ahol lehet
Verte már ki a biztosítékot nálam, hogy a vízirendőrség és a katolikus iskola környékén rendszeresen összefirkálják a Tisza-parti sétány mellvédjét. A környéket pásztázó kamerák közelében. Úgy tűnik, a firkálás arrafelé már-már nemcsak lehetőség, de valamiféle kötelezettség is. Vagy egyszerűen csak fricska a két intézménynek meg a kamerák képeit figyelőknek. Nehéz eldönteni, hogy a tájékoztató monitor összefestése kinek a szégyene.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Fiú rossz helyen
A Megyeháza és Technika Háza között lassan öt évtizede gubbaszt egy kő kisfiú. Sokáig újságosbódé takarta, és ma sem szívderítő a környéke. A vicces fiatalok azonban egy ideje leszoktak arról, hogy hétvégenként megfordítsák. Az alkotásnál érdekesebb az alkotója.

A Szoborpark további képei