FelénkHelytörténelemmé válik

2017 június 15

"Azért kezdtem szervezni, mert úgy éreztem, nincs olyan szabadtéri rendezvény a városban, ami az igényeimet kielégítené." - Nyilatkozta 2011-ben, az ötödik Tiszavirág Fesztivál után Kovács Ákos ötletgazda és szervező. Amire az elmúlt 11 év emlékei között keresgélve bukkantam.
tovább

 

Szolnoki túrák (2.): A Gazdák-hídjához

2017 június 07

Húsvét előtt gyalog vágtam neki a Zagyva árterének, hogy egy laza túrával a torkolattól az ötödik hídig érjek. Utána sokan javasolták, hogy érdemes tovább is menni, hisz onnan már nincs messze a hatodik, a Gazdák-hídja. A pünkösdi hétvégén kipróbáltam, ezúttal bringával.
tovább

 

Kevés torony városa

2017 május 24

A régi, tehetős szolnokiak vagy nem szerették a cicomát a házaikon, vagy racionálisan gondolkodva, inkább megfogták a pénzt, semmint holmi tornyocskákra költsék. Észrevették már, hogy Szolnokon milyen kevés házon van valódi torony? Kevesebb van belőlük, mint pletykaablakból.
tovább

 

A vegyi strand

2017 május 10

Létezéséről csak tudtam, de soha sem jártam ott. Eddig. Most is véletlenül bukkantam rá a gáton futó kerékpárút mellett. Akkor élhette fénykorát, amikor Szolnokon még legalább hét helyen lehetett strandolni. Építése sok mindent elárul a szocializmus lakótelep-eszményéről.
tovább

 

A rakodópart alsó kövei

2017 május 04

Arra, hogy a Tisza Szolnoknál valamikor valódi hajóútként szolgált, ma már csak néhány, különböző méretű és állapotú vasbetontömb emlékeztet a folyóparton. Az egykori tárház tövében. Nem állítanám, hogy ezek a "romok" a maguk módján ne lennének szépek. És életveszélyesek.
tovább

 

Szolnoki túrák (1.): Az ötödik Zagyva-hídig

2017 április 21

Mindössze tíz kilométer, alig kilencméternyi szintkülönbséggel. Két és fél óra alatt kényelmesen megtehető, és közben olyan helyeket láthat egy szolnoki is, amiket addig még soha. Volt, ahol tényleg egyedül érezhettem magam a számomra ritkán hallható csendben, Szolnok tövében.
tovább

 

Múltról mesélő megállók

2017 április 11

Kőolajkutató, BVM, ERDÉRT, Béke TSZ, Vegyiművek, Cukorgyár, Stella d'Oro. A szolnoki buszmenetrend megállónevei. Amelyek ma már nem létező, egykor nagynevű, sokakat foglalkoztató vállalatokra és így a múltunkra emlékeztetnek. Talán nem tűnnek el úgy, mint az MTH megálló.
tovább

 

A TVM szív alakú tavacskája

2017 április 03

"A 900 éves Szolnok egyik büszkesége a Tiszamenti Vegyiművek" - hirdeti a szocialista iparvállalat 1975-ös kártyanaptára abban az évben, amikor április 3-a, bár csütörtökre esett, a hét utolsó munkanapjának számított. A büszke gyár irodaháza és az előtte lévő park mára alaposan megváltozott.
tovább

 

Randevú és Costa Rica

2017 március 22

Egy meghatározás szerint az eszpresszó, mint vendéglátóhely olyan kisebb, hangulatos kávézó, ahol a kávé mellett cukrászsüteményt és fagylaltot is árulnak. Szolnok 1985-ös térképe 16 eszpresszót jelölt. Némelyikre nem is emlékszem, némelyik ma is létezik, a meghatározástól eltérő funkcióval.
tovább

 

A rékasi felüljáró

2017 március 14

Építése Szolnok egyik legfontosabb beruházása a hetvenes évek elején. Születése éppúgy összefüggött a vasút korszerűsítésével, mint a Széchenyi lakótelep tervezésével. Annak idején 41 millió forintba került, legutóbb 400 millióért újították fel. Eredetileg a November 7-e nevet viselte.
tovább

 

Album

A szocialista nagyváros
Az ehhez a képeslaphoz használt fotó 1975 és 1984 között bármikor készülhetett. A növények méretei alapján azonban inkább a hetvenes évek közepére, második felére tippelném a fotózás pillanatát. Amikor sorra jelentek meg felvételek - képeslapokon is - Szolnokról, mint fejlődő, szocialista nagyvárosról.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Fáklyavivő (fagyis ember)
A mai napig Szolnok egyik legvitatottabb szobra a Tiszaliget bejáratánál álló Fáklyavivő. Többször felvetődött már áthelyezésének az ötlete, de szerintem ez csak akkor fog megtörténni, ha a láthatóan egyre rosszabb állapotban lévő alkotás veszélyessé válik.

A Szoborpark további képei