FelénkTVSZ (7.): Növekvő lakásállomány

2017 október 16

Annak ellenére, hogy Szolnok népessége a rendszerváltás óta körülbelül tízezer fővel csökkent, a város lakásállománya közel ötezerrel nőtt. Ez egyben azt is jelenti, hogy ma átlagosan minden szolnoki otthonban ketten laknak. Újabb számok a Tanultam Valamit Szolnokról rovatban.
tovább

 

Omlik a múlt

2017 október 11

Nem tudom, észrevették-e, hogy egyre több régi, szolnoki középület oldalán jelenik meg a házilag készített felirat: omlásveszély. Csak négy példát hoznék arról, hogy a város múltja éppen hol van veszélyben. Három 120 éve körüli egy 90 éves épületről van szó. Mindet ismerik.
tovább

 

TVSZ (6.) Hányan vagyunk szolnokiak?

2017 október 06

Tíz Szolnoknál kisebb népességű ország van ma a világon, miközben Magyarországon a tízedik legnagyobb lakosú vidéki város vagyunk. Most nagyjából ugyanannyi szolnoki van, mint 1976-ban, mert a lakosságcsúcs óta közel tízezer ember tűnt el a városból. Tanultam Valami Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (5.): Mekkora a határunk?

2017 szeptember 28

Miközben területe alapján a világ nyolcadik legkisebb országa is lehetne Szolnok, e tekintetben az országos listán csak a 33. helyen állunk. Ráadásul a megyében is öt Szolnoknál nagyobb területű várost találunk. A megyeszékhelyek között a hetedik hely a miénk. Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (4.): Utak és számok

2017 szeptember 20

Jártak már a 3225-ös számú úton? Ha nem tudják, hogy Szolnokot milyen számjelű országos közutak érintik, akkor könnyen letagadhatják. Holott a Tiszaligetbe csak ezt az utat használva juthatnak el autóval. Hat országos közút, 20 kilométer. Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (3.): Napi 20 órában kiszolgálnak

2017 szeptember 13

Nagyot változott a világ azóta, hogy Víg Kálmán 1921-ben elindította az első autóbuszjáratot Szolnokon. Meg tudják tippelni, hogy ma hány vonalon, mennyi járművel szolgálják ki a közel hetvenötezres város közösségi közlekedési igényeit? Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (2.): 5000-től 5020-ig

2017 szeptember 06

Azt mindenki tudja, hogy Szolnok postai irányítószáma 5000. Az érintettek azzal is tisztában lehetnek, hogy a szandaszőlősiek leveleire az 5008 kerül. De van-e még más irányítószám Szolnokon? És hány ember kell ahhoz, hogy a város levelei célba érjenek?
tovább

 

TVSZ (1): Mennyi víz?

2017 augusztus 28

Hány kilométer vezeték szolgálja Szolnok vízellátását? És mennyi vizet fogyasztunk mi, szolnokiak egyetlen nap alatt? Hétköznapi dolgok, amire nem tudtam a választ. Eddig. Mert most új rovat indul a blogSzolnokon: Tanultam Valamit Szolnokról, azaz TVSZ címmel.
tovább

 

Meg nem épült magasházaink

2017 augusztus 21

Jelenleg Szolnokon található Magyarország legmagasabb lakóépülete. A Jubileum téri "24 emeletes" azonban se nem felhőkarcoló, se nem toronyház, csak magasház. Amilyenből viszont még három van a városban. És további öt épült volna a hetvenes években Szolnokon.
tovább

 

Szolnoki túrák (2.): A Gazdák-hídjához

2017 augusztus 18

Húsvét előtt gyalog vágtam neki a Zagyva árterének, hogy egy laza túrával a torkolattól az ötödik hídig érjek. Utána sokan javasolták, hogy érdemes tovább is menni, hisz onnan már nincs messze a hatodik, a Gazdák-hídja. A pünkösdi hétvégén kipróbáltam, ezúttal bringával.
tovább

 

Album

Kedves fiam
Nagyon valószínű, hogy a váci illetőségű Kiss József Pál 1915 őszén nem járt a szolnoki Városház utca végén, és nem csodálta meg az akkor alig három éve álló Városi színház épületét. Nevezett úr csak átutazhatott Szolnokon, ahonnan talán az utolsó üzenetét küldte a feleségének.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Lehet zavarosabb?
Folytassuk a zavaros, szolnoki közlekedési táblák sorozatunkat! Amit az élet ír. Vajon lehet ennél zavarosabb táblakiegészítéseket elkövetni? És még csodálkozunk, hogy egyesek megszokásból vezetnek. Miért, a szolnoki táblák alapján jobb lenne? Figyelem! Mire is? A Sóház út lezárva - hirdeti a lelógó papírlap. Most ez komoly? A kocsiból is jól olvasható időpont tábla is? Ami máskor az úttisztításra és a parkolási órák használatára figyelmeztet, és gyalogos olvasásra szolgál. Dobogós megoldás! De tudjuk: a jó szándék is (...) van kikövezve.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekévre emlékeztet
Az ENSZ által Nemzetközi Gyermekévvé nyilvánított 1979-re tényleg úgy emlékszem, mintha lépten-nyomon a gyerekeket ünnepelték volna, mert valahogy mindig kiderült, az az év az övék. És ennek máig vannak nyomai Szolnokon is.

A Szoborpark további képei