FelénkSzolnoki túrák (1.): Az ötödik Zagyva-hídig

2017 augusztus 17

Mindössze tíz kilométer, alig kilencméternyi szintkülönbséggel. Két és fél óra alatt kényelmesen megtehető, és közben olyan helyeket láthat egy szolnoki is, amiket addig még soha. Volt, ahol tényleg egyedül érezhettem magam a számomra ritkán hallható csendben, Szolnok tövében.
tovább

 

A vegyi strand

2017 július 21

Létezéséről csak tudtam, de soha sem jártam ott. Eddig. Most is véletlenül bukkantam rá a gáton futó kerékpárút mellett. Akkor élhette fénykorát, amikor Szolnokon még legalább hét helyen lehetett strandolni. Építése sok mindent elárul a szocializmus lakótelep-eszményéről.
tovább

 

A rakodópart alsó kövei

2017 július 20

Arra, hogy a Tisza Szolnoknál valamikor valódi hajóútként szolgált, ma már csak néhány, különböző méretű és állapotú vasbetontömb emlékeztet a folyóparton. Az egykori tárház tövében. Nem állítanám, hogy ezek a "romok" a maguk módján ne lennének szépek. És életveszélyesek.
tovább

 

Múltról mesélő megállók

2017 július 19

Kőolajkutató, BVM, ERDÉRT, Béke TSZ, Vegyiművek, Cukorgyár, Stella d'Oro. A szolnoki buszmenetrend megállónevei. Amelyek ma már nem létező, egykor nagynevű, sokakat foglalkoztató vállalatokra és így a múltunkra emlékeztetnek. Talán nem tűnnek el úgy, mint az MTH megálló.
tovább

 

A TVM szív alakú tavacskája

2017 július 18

"A 900 éves Szolnok egyik büszkesége a Tiszamenti Vegyiművek" - hirdeti a szocialista iparvállalat 1975-ös kártyanaptára abban az évben, amikor április 3-a, bár csütörtökre esett, a hét utolsó munkanapjának számított. A büszke gyár irodaháza és az előtte lévő park mára alaposan megváltozott.
tovább

 

Randevú és Costa Rica

2017 július 17

Egy meghatározás szerint az eszpresszó, mint vendéglátóhely olyan kisebb, hangulatos kávézó, ahol a kávé mellett cukrászsüteményt és fagylaltot is árulnak. Szolnok 1985-ös térképe 16 eszpresszót jelölt. Némelyikre nem is emlékszem, némelyik ma is létezik, a meghatározástól eltérő funkcióval.
tovább

 

A rékasi felüljáró

2017 július 07

Építése Szolnok egyik legfontosabb beruházása a hetvenes évek elején. Születése éppúgy összefüggött a vasút korszerűsítésével, mint a Széchenyi lakótelep tervezésével. Annak idején 41 millió forintba került, legutóbb 400 millióért újították fel. Eredetileg a November 7-e nevet viselte.
tovább

 

Amire az IKV büszke volt

2017 július 06

A Szolnok megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat (IKV), amely 1976-ban, tehát a város alapításának 900 éves évfordulója utáni évben, 10 ezer példányos képeslapon reklámozta az üzleteit. Napfény ruházati áruház, Kristály cipőbolt, Kultúrcikk áruház, Gumiárubolt. Plusz néhány jelkép.
tovább

 

Búcsú az altiszti házaktól

2017 július 05

Néhány hónapja már üresen állnak a Mártírok útja 39. számú telken a néhai MÁV altiszti kolónia társasházai. Hogy milyen állapotok maradtak az egykori lakók után, azt személyesen kell megnézni. Legalább annyira szörnyű, mint szegény épített örökségünk újabb darabjait elveszíteni.
tovább

 

Játék a betonnal

2017 július 04

Már a hatvanas években bebizonyosodott Szolnokon is, hogy a rohamosan terjedő vasbeton technológia nemcsak egysíkú, unalmas építészeti megoldásokat tesz lehetővé. Az apró ötletek nyomai itt-ott még fellelhetőek a városban, és néhányat korabeli fotók és képeslapok is megörökítettek.
tovább

 

Album

Időutazás vagy tévedés?
Erre a képeslapra ránézve, eddig nagy magabiztossággal kijelentettem volna, hogy a felvétel 1909 és 1912 között készült. Aztán kivettem az albumból, megfordítottam, és elkerekedett a szemem. Vagy bizonyítékot találtam az időutazásra, vagy rosszak az információim.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Sokszorozott lányunk
Szolnok mellett Szentendrén és Nagyatádon még áll egy ugyanilyen szobor, csurgói és ózdi "testvéreinek" viszont bizonytalan a sorsa. Miként a pontos címét, úgy születése és felállítása évét sem lehet megállapítani Kucs Béla nőalakjának. Ami mindenütt szökőkút mellett térdelt.

A Szoborpark további képei