FelénkKedélyhűtés és realizálás

2019 december 05

Szolnok belvárosából kerek harminc perc alatt értem el Rákóczifalvát szerda reggel fél hét és hét óra között. Nem volt se baleset, se rendkívüli úthelyzet. A kampánynak vége. Legyünk végre reálisak! A Csáklya utcai híd és a szandai elkerülő a legjobb esetben is 2024 körül lehet kész.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. november

2019 november 28

Leomlik a berlini fal, Szolnokon meg Lenint koszorúzta az utódpárt. Romániában egyre súlyosabb a helyzet, Szolnokon viszont elszállítják a Munkásőrség fegyvereit. Felfüggesztik a konvertibilis valuta eladását, miközben a Pelikán parkolójában schillingért kínálnak Suzukikat.
tovább

 

Szandáról közlekedni

2019 november 19

Azt hiszem, az elkövetkező évek egyik szolnoki kulcskérdése lesz a Szandaszőlős felőli közlekedési anomáliák megoldása, hiszen olykor már napközben is nagyvárosokat megszégyenítő a dugó a 442-es út városi szakaszán. Az "eszement ötletek" sorozatomban lenne pár felvetésem.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. október

2019 november 06

Abban a hónapban megváltozott az államforma, megszűnt az állampárt, és az NDK is elindult a német egységhez vezető úton. Szolnokon az ellenzék jelképesen lefoglalta a megyei napilapot, hiánycikk volt a Béres csepp, felavatták az Erdei Művelődési Házat és testvérvárosunk lett Reutlingen.
tovább

 

Szatyrom a vásárlóké

2019 október 24

Egy letűnt kor emlékei. Néhány év múlva talán már semmi ehhez hasonlót nem lehet használni. Ám ezek a harminc-negyven éves szatyrok akkor is léteznek majd, amikor már senki sem fog emlékezni a velük reklámozott cégekre, és a szolnoki üzleteiknek sem lesz nyoma.
tovább

 

Az óvoda két oldala

2019 október 16

Mint az a bizonyos érem, olyan az új Szapáry utcai óvoda. Aminek kapcsán lehet néhány dolognak örülni, és akad, ami miatt inkább bosszankodhatunk. Ennek az óvodának az építése és a hatása ugyanis nemcsak az adott telekről, hanem Szolnok belvárosának a jövőjéről is szól.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. szeptember

2019 október 07

Elindul a színház felújítása. Katasztrofális Szolnok belvárosának a közlekedése. A Skálában akár valutáért is lehet autóalkatrészeket venni. Olyan pártok nevei tűnnek fel, akikről se előtte, se azóta nem hallottunk. Nem mai hírekből, a rendszerváltás évének cikkeiből szemezgetek.
tovább

 

Parkoló kiskapuk

2019 szeptember 24

Fizet azért Szolnok belvárosában, hogy parkolni tudjon? Helyes. Ugyanakkor Ön is tudja, hogy vannak olyanok, akik igyekeznek a fizetést kijátszani? Bosszantó. Főleg, amikor olyan helyen parkolnak, ahol zavaró, vagy úgy kapnak felmentést a parkolási díj alól, hogy az arcpirító.
tovább

 

A múlt potyogó mozaikjai

2019 szeptember 19

Fel tudják idézni a szolnoki HEMO homlokzatát? A Várkonyi téri 18 emeletes lábához épített Szolgáltató házét? Ha igen, beugrik még pár lakóház, ami hasonló díszítést kapott. Apró csempe vagy mozaik? A szocialista városépítés kedvelt technológiája. Amit mintha mindenki felejteni akarna.
tovább

 

Fészekvilágítás helyett

2019 szeptember 10

Milyen célt szolgál a közvilágítás? Hogyan egyeztethető össze a fásítás és a világítás? Egy utcai lámpa csak több méter magasról világíthat? Kinek a dolga észrevenni, ha valami működik, de rosszul? Viselkedhet egy szolnoki egy közszolgáltatóval szemben megrendelőként?
tovább

 

Album

A szolnoki pálmafa
Mediterrán hangulatú fénykép készült valamikor a húszas évek végén a szolnoki Horthy Szabolcs tér sarkáról. Ahol ma Zounuk ispán evez, korábban Lenin tekintett a jövőben, előtte meg a szivarnak csúfolt obeliszk meredt az égnek, akkor épp egy apró pálmafa állt. A gróf Apponyi út torkolatával szemben.

Az Album további képei
 

AKB

Szomorú padok
Szerintem senki sem tudja, hány pad lehet Szolnok közterületein. Így arról se lehet pontos információ senkinél, hogy a kihelyezett padok közül jelenleg hány alkalmatlan arra, amire szánták. Arról meg pláne, mi lesz a sorsuk. Meddig hirdetik a nemtörődömséget, a gazdátlanságot? Avagy mikor jut valakinek az eszébe, hogy felújítsa ezeket a szomorú, feladatukra alkalmatlan padokat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Vándorló szobor legendával
Bő másfél évszázada áll a Hetényi Kórház különböző pontjain Szomor László Kígyóölő című alkotása. Elhelyezésének eredeti terveiről éppúgy van legenda, mint arról, hogy a kompozíció csak a betegség legyőzéséről, avagy a kommunizmus egyik áldozatáról szól-e.

A Szoborpark további képei