FelénkHol sírjaikra... borulhatunk

2018 november 08

Bár nem szokás Szolnokon az első világháború befejezésére emlékezni, november 11-én mégis több helyen tiszteleghetünk a száz évvel ezelőtt véget ért világégésre és áldozataira. Miközben akár az egy évszázad alatt eltűnt, szolnoki emlékhelyeket is felidézhetjük.
tovább

 

Eszement: Parkolót a rakpartra

2018 szeptember 19

Sorra újulnak meg Szolnok iskolái, ami elvitathatatlanul fontos. Ugyanakkor minden felújítás egyben elszalasztott alkalom is, hogy az intézmények környékének közlekedését átgondoljuk, rendezzük. Még akkor is, ha a problémák csak reggel és délután, a szülő taxik mozgásakor jelentkeznek.
tovább

 

Szemben a forgalommal

2018 szeptember 12

Amióta a kerékpárosok a forgalommal szemben is hajthatnak az egyirányú utcákban, az ilyen helyeken is óvatosan lépek le a járdáról. És mindig meglep, ha autó jön a nem várt irányból. Mint például az Aradi vagy a Károly Róbert utcák elején. Aztán egy perc bosszankodás után megértő vagyok.
tovább

 

TVSZ (11.): Söprik a szolnoki utcát

2018 július 30

Ma már természetes a gépi vagy a kézi úttisztítást, és bele se gondolunk, mindez alig másfél évszázados múltra tekint vissza. Hogy Szolnokon mikor jelent meg az első utcaseprő, nem tudom. Azt viszont igen, hogy jelenleg 80 ezer négyzetméter járdát takarítanak. Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (10.): Szolnoki gátak és őrzőik

2018 július 30

Tizennyolc évvel ezelőtt tetőzött Szolnoknál az eddig észlelt legmagasabb vízállással (LNV), azaz 1041 centiméterrel a Tisza. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a szolnokiak mindig együtt éltek az árvizekkel. De vajon tudjuk-e, mennyi gát és gátőr vigyáz ránk? Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (9.): A nem volt 1867-es földrengés

2018 július 30

A Belvárosi Nagytemplom "építésének" 250. évfordulójára megjelent kiadványban lehet olvasni az 1867-es szolnoki földrengésről, ami miatt a templomtorony megdőlt. Azonban úgy tűnik, nem a föld mozgása, legalábbis nem az akkori volt az oka a dőlésnek. Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

Angyal szállt le Szolnokon

2018 július 30

A habos isler, a RepTár és a Tiszavirág Fesztivál mellett van még egy olyan szolnoki "találmány", amire sokkal büszkébbnek kellene lennünk. Ráadásul lassan felnő egy nemzedék, akiknek ez meghatározó diákkori emléke. Az Ádámok és Évák ünnepén angyal szállt át a Szigligetin.
tovább

 

Autók a múltamból

2018 július 30

A Tiszai hajósok terén, június első vasárnapján jöttem rá, hogy a gyerekkoromat idézni járok veterános rendezvényekre. És azok előtt az autók előtt tudok hosszasan elidőzni, amelyekhez személyes emlékek kötnek. Olyan szocialista "csodáknál", amelyeket az idő szépített meg.
tovább

 

Régi szolnoki május elsejék

2018 július 02

"Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse..." Akinek ezen a napon felrémlenek ezek a sorok és még a dallamot is tudja, annak vannak emlékei a rendszerváltás előtti május elsejékről. Néhány fotóval a blogSzolnok azokat az időket idézi, hátha a korabeli szereplők magukra ismernek.
tovább

 

A Kopaszkutya Szolnokon

2018 július 02

A Fortepan-on megtalálható Urbán Tamás hét darab, 1981. április 6-án, a szolnoki Sportcsarnokban, a Hobó Blues Band és a P. Mobil koncertjén készült fotója. Erdős Péter üldözte Szolnokig a Kopaszkutya című filmet, amihez az a koncert is kapcsolódott. Egy kis balhéval.
tovább

 

Album

Volt egyszer egy zenepavilon
Többször hallottam már, hogy milyen jó lenne Szolnokra is egy zenepavilon, ahol hétvégenként zenekarok játszhatnának, szórakoztatva a város sétáló, korzózó közönségét. Mint régen. Lehet, hogy a húszas évek végén ez valóság volt, és a mai Rózsapark helyén állt egy ilyen pavilon.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Mégis hogyan?
Hogyan vigyázhat a gyanútlan gyalogos, aki a járdán sétálva, egyszer csak ezt olvassa egy szolnoki falon? Menjen át a túlsó oldalra. Vegye fel a lassan nélkülözhetetlen munkavédelmi sisakot. Sétáljon inkább az úttest közepén, mert az autók között biztonságosabb. Szaladjon, hátha el tud slisszanni két lehulló vakolatdarab között. Bízzon a jó szerencséjében, hogy még nem most, nem oda, nem rá. Ne menjen ki az utcára. Végül is élni veszélyes. És még el sem kezdtek a tetőn dolgozni.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei