FelénkTVSZ: 68.774 szolnoki

2023 március 06

Szolnok város lakossága a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, tavaly január elsején 68.774 fő volt. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a város egy évtized alatt lakóinak közel 6%-át veszítette el, de azt is, hogy a 10. legnépesebb megyeszékhely. Újra Tanultam Valamit Szolnokról (TVSZ).
tovább

 

Helló 14!

2023 március 01

Szolgálati közlemény. Itt és most egy kis önünneplés és önfényezés következik, merthogy március első napjaiban a tizennegyedik évét kezdi a blogSzolnok, amit valamikor 2010. március 1-je környékén kezdtem írni és tölteni. Azóta pedig 13 év minden hétköznapjára jutott egy új bejegyzés.
tovább

 

Ligeti P+GY

2023 február 01

Szezon előtt érkezett focidrukkerek, a strand nyitására már most váró fürdővendégek és a zsúfolt szálláshelyek vendégei töltik meg hétköznaponként a Tiszaliget parkolóit? Mi a város célja Szolnok legnagyobb egybefüggő zöldterületével? Van kérdés, vagy parkoljunk és haladjunk tovább?
tovább

 

A magára hagyott sétány

2023 január 24

Hullámos, hiányos térkő, obszcén, uszító feliratok, rothadó avar-sár, csorbult szélű padok, gazos virágágyások. Erzsébet királyné rakpart, Zalka Máté majd Dr. Hegedűs Lajos sétány. A szolnoki Tisza-part belvároson túli része, ami egyre lehangolóbb arcát mutatja.
tovább

 

60 gyertya

2023 január 13

Hossza 189,14, szélessége 14 méter. Elvileg az első állandó Tisza-híd elkészülte után 400 évvel avatták fel, a valóságban a jubileumi esztendő után 13 nappal. A harmadik vasbeton szerkezetű műtárgy ezen a helyen, elődei 33 és 16 évet éltek meg. A neve nincs szolnoki, belvárosi híd éppen 60 éves.
tovább

 

Kerek évfordulók 2023-ban

2023 január 05

Háromszáz évvel ezelőtt, 1723-ban kezdték építeni a Belvárosi nagytemplom első, ma is álló részeit. A városháza alapkövét - már építkezés közben - 140 éve helyezték el, de 70 és 60 éve is sok minden történt a szolnoki Kossuth téren. És idén a helyi sajtó kapcsán is van mire emlékeznünk.
tovább

 

Az élet felénk 2022-ben

2022 december 21

A tervezettnél háromszor tovább épülő és kétszer annyiba kerülő színház mellett a vasútállomás "elérhetetlen" bringatárolójáról, a "szolnoki fedeles kapukról", a befektetők lassan pusztuló ingatlanjairól és az idén sem látogatható Tiszaligeti Strandról is szólt a Felénk rovat 2022 őszén.
tovább

 

A köz meg a hallgatás

2022 december 08

Úgy tűnhet, hogy ez a cikk a három éve, két éve és tavaly megjelent, a közmeghallgatások kapcsán született írás ismétlése. Ez nem véletlen, hiszen a saját kívánságlistámra 3, 2, 1, éve felkerültekből alig valósult meg valami. Pedig nem túl önzők ezek a felvetések. De ez köz meg nem hallgatás.
tovább

 

Legalább nem kellett bezárni

2022 december 01

"A Tiszaligeti Fürdő úgy gondolom, hogy a huszonkettes év végéig el tud készülni, tehát hogy a következő évre, huszonháromra átadhatóvá válik." Aki járt mostanában a Tiszaligetben, és a saját szemének hisz, az még nem vált bérletet a hatvanéves strandra, aminek 2021. május 1. óta működnie kellene.
tovább

 

Foglyul ejtett város

2022 november 17

Egykori Szövetség, Domus, Tallinn mozi, Nemzeti szálló, MHSZ székház, Student, tárház. Vagy éppen a hosszasan üresen álló belvárosi üzlethelyiségek. Magáningatlanok, amelyek nemcsak a városképre, de talán a városiak közérzetre is hatással vannak. És súlyos érdek-háromszögekben állnak.
tovább

 

Album

Védeni kellene
A hatvanas években készülhetett ez a képeslap. A fotós valahol az Ady és a Ságvári kereszteződésében állt, és a forgalmat nézve, nem kellett attól tartania, hogy az út közepén elgázolják. Még nincs meg a mai piac és a tizennyolc-emeletes sem magasodik a maga nemében egyedülálló házsor fölé.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki ötvenhatos emlékhely
A hivatalosan nem létező közterületen tulajdonképpen négy "alkotás" áll, amelyek immár együtt jelentik a szolnoki ötvenhatos emlékhelyet. Első darabja nemcsak Szolnokon volt első, de az országban is, és máig a város legolcsóbban és leggyorsabban elkészült emlékműve.

A Szoborpark további képei