FelénkMozaikok a Horthy-korból

2018 január 17

A több fotóból összeállított mozaiklapok a két világháború között jöttek divatba, Szolnokról is sok ilyet adtak ki. Ezek ugyanúgy árulkodnak a Horthy-korról, a város akkori büszkeségeiről, mint a 30-40 évvel később, már színesben megjelent szocialista képeslapok a maguk koráról.
tovább

 

Meg nem épült magasházaink

2017 december 19

Jelenleg Szolnokon található Magyarország legmagasabb lakóépülete. A Jubileum téri "24 emeletes" azonban se nem felhőkarcoló, se nem toronyház, csak magasház. Amilyenből viszont még három van a városban. És további öt épült volna a hetvenes években Szolnokon.
tovább

 

Két békás szökőkút

2017 december 19

Valószínűleg Szolnok - mai értelemben - legelső, viszont egészen biztos, hogy egyben a város legöregebb szökőkútja a Verseghy-park békás kútja. Miként az is egyre bizonyosabb számomra, hogy a ma már nem eredeti békákkal működő kútnak legalább negyven éven át ikertestvére is volt.
tovább

 

Omlik a múlt

2017 december 19

Nem tudom, észrevették-e, hogy egyre több régi, szolnoki középület oldalán jelenik meg a házilag készített felirat: omlásveszély. Csak négy példát hoznék arról, hogy a város múltja éppen hol van veszélyben. Három 120 éve körüli egy 90 éves épületről van szó. Mindet ismerik.
tovább

 

TVSZ (7.): Növekvő lakásállomány

2017 december 19

Annak ellenére, hogy Szolnok népessége a rendszerváltás óta körülbelül tízezer fővel csökkent, a város lakásállománya közel ötezerrel nőtt. Ez egyben azt is jelenti, hogy ma átlagosan minden szolnoki otthonban ketten laknak. Újabb számok a Tanultam Valamit Szolnokról rovatban.
tovább

 

TVSZ (6.) Hányan vagyunk szolnokiak?

2017 december 19

Tíz Szolnoknál kisebb népességű ország van ma a világon, miközben Magyarországon a tízedik legnagyobb lakosú vidéki város vagyunk. Most nagyjából ugyanannyi szolnoki van, mint 1976-ban, mert a lakosságcsúcs óta közel tízezer ember tűnt el a városból. Tanultam Valami Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (5.): Mekkora a határunk?

2017 december 18

Miközben területe alapján a világ nyolcadik legkisebb országa is lehetne Szolnok, e tekintetben az országos listán csak a 33. helyen állunk. Ráadásul a megyében is öt Szolnoknál nagyobb területű várost találunk. A megyeszékhelyek között a hetedik hely a miénk. Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (4.): Utak és számok

2017 december 18

Jártak már a 3225-ös számú úton? Ha nem tudják, hogy Szolnokot milyen számjelű országos közutak érintik, akkor könnyen letagadhatják. Holott a Tiszaligetbe csak ezt az utat használva juthatnak el autóval. Hat országos közút, 20 kilométer. Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (3.): Napi 20 órában kiszolgálnak

2017 december 18

Nagyot változott a világ azóta, hogy Víg Kálmán 1921-ben elindította az első autóbuszjáratot Szolnokon. Meg tudják tippelni, hogy ma hány vonalon, mennyi járművel szolgálják ki a közel hetvenötezres város közösségi közlekedési igényeit? Tanultam Valamit Szolnokról.
tovább

 

TVSZ (2.): 5000-től 5020-ig

2017 december 18

Azt mindenki tudja, hogy Szolnok postai irányítószáma 5000. Az érintettek azzal is tisztában lehetnek, hogy a szandaszőlősiek leveleire az 5008 kerül. De van-e még más irányítószám Szolnokon? És hány ember kell ahhoz, hogy a város levelei célba érjenek?
tovább

 

Album

Egy repülés harmadik képe
A mellékelt légifotó beküldője annyit írt, hogy tudomása szerint ez a kép 1974-ben készült. Az én gyanúm pedig az, hogy abból a sorozatból, amelyikből ez a kép származik, még legalább további két képet ismerünk.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Az áram legyen vele!
Vagy egy bénán parkoló autósnak, vagy egy utcán sétáló erős embernek volt útjában ez a Baross utcai, a járda szélére helyezett villanyóra-szekrény. Mindenesetre pár napja elvesztette eredeti alakját és az ajtaja is megadta magát, így szabad préda, avagy potenciális veszélyforrás. Milyen szép lenne, ha az, aki tönkretette, vállalná tettét, és igyekezne, hogy mielőbb visszaálljon a régi rend. Kár, hogy több esély van hosszú ideig így nézni ezt a villanyórát.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

68-as obeliszk
Közel száz évig állt a Kossuth téren, majd legalább négy évtizeden keresztül az Eötvös tér sarkában, bokrok között bújt meg. Ma is csak az veszi észre ott, aki nagyon figyel, pedig a 68-as gyalogezred obeliszkje világtörténelmi eseményekre is emlékeztet. Idén 140 éves.

A Szoborpark további képei