FelénkRendszerváltó év Szolnokon: 1989. július

2019 augusztus 22

"Önök egy példa nélküli kísérlet részesei" - mondta Bush, amerikai elnök budapesti látogatásán, harminc nyárral ezelőtt. Ma már pikáns, hogy a megyei lap ugyanaznap mutatta be az új megyei pártbizottság tagjait. Ami pedig igazi vicc, az a Varga tetőfelújításának kálváriája.
tovább

 

Eszement parkoló ötlet

2019 július 29

A blogSzolnokon sokszor foglalkoztam már a Jubileum térrel. Legutóbb, alig egy hete került szóba a parkolás kapcsán. Miután sokan reagáltak a problémafelvetésére, kicsit továbbgondoltam a dolgot. És egy újabb eszement ötlettel állnék elő a Vasútállomás előtti parkolást illetően.
tovább

 

Millér: egy túrát megér

2019 július 29

A Millér a Tiszaliget alternatívája lehetne, de bevallom: én is csak azért megyek ki évente kétszer, hogy megnézzem, mi változott. Legnagyobb meglepetésemre a Szabadtéri Vízügyi Múzeum kiállított tárgyainak többségét rendbe tették, lefestették. Némi kutyariasztóval megér egy túrát.
tovább

 

Galéria: Szolnok 1971-72

2019 július 29

Alig egy hete mutattam be a 900 éves Szolnok ipara című, valamikor 1972-ben készült kiadványt. Amiben annyi jó kép található a nagyjából fél évszázaddal ezelőtti Szolnokról, hogy nem bírom megállni a bemutatásukat. Tehát következzen egy kis nézelődés Szolnokon, a hetvenes évek elején.
tovább

 

Szolnoki évfordulók 2019-ben

2019 július 29

A Gyermekévre és az annak apropóján 40 éve átadott intézményekre könnyebb lesz emlékezni 2019-ben, mint a Tanácsköztársaság 100. évfordulójára vagy a 75 esztendővel ezelőtti utolsó, szolnoki háborús évre és eseményeire. Viszont büszkélkedhetnénk az ország első '48-as emlékművével.
tovább

 

Szolnok 1919-es utcanevei

2019 július 29

Miként a Kertvároshoz a női nevek, Szandaszőlőshöz a gyümölcsök, a Scheftsik-telephez pedig a virágok, ugyanúgy tartoztak a Széchenyi-lakótelephez a Tanácsköztársasághoz köthető nevek az utcatáblákon. Egy-kettő máshol is felbukkant Szolnokon, az utolsót alig hat éve cserélték le.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. június

2019 június 27

Harminc év távlatából a pekingi események nemcsak megrázóak, de jól mutatják: nálunk is alakulhatott volna máshogy a történelem. Főleg, hogy az állampárt 1989 júniusában még 3 éves tudományos felmérést indított. Viszont 2 darab új Ikarusz beszerzése is hír volt Szolnokon.
tovább

 

Bringát letenni Szolnokon

2019 június 11

Szolnokon is vannak olyan utcai kerékpártárolók, amelyekbe soha nem tenném a bringám kerekét. És olyanok is, amelyekhez szívesen hozzálakatolom a biciklimet. Úgy tűnik, bármilyen vacak hajlított fém kinevezhető kerékpártárolónak. Szubjektív szolnoki körkép bringamegállókról.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. május

2019 június 03

Az ószolnoki állomás helyén végre megépülhet a vasúti skanzen. Legalábbis így tűnt 1989 májusában, amikor már a megyei napilap hasábjain is érezhető volt a változás. Az állampárt még próbált megújulni, de már nem volt KISZ. Viszont volt érettségi botrány, fűtés és komoly áradás a Tiszán.
tovább

 

Emlékezés a 120 éves Zsinagógánál

2019 május 14

A Szolnoki Zsinagóga 1899-es átadására emlékeznek március 19-én a városi hitközség szervezésében. A helyi zsidóság és a templom történetéről szóló előadások mellett Klein Judit és zenekara valamint a Szolnoki Szimfonikusok vonósnégyese is koncertet ad. Berman Dávid hitközségi elnökkel beszélgettünk.
tovább

 

Album

Túlélő képeslap
Viszonylag nagy példányszámban készülhetett ez a képeslap, ha a kiadása után minimum hét évvel még kapni lehetett. Ezt a példányt 1915 nyarán küldték Szolnokról Pestre, közel hét évvel az ácsolt Tisza-híd pusztulása után.

Az Album további képei
 

AKB

Bringázz a dzsungelben?
Szeszélyes és csapadékos a június. Ezt fűkaszával és kaszát fogó emberrel se lehet bírni. Avagy tekintsük extra szolgáltatásnak, szolnoki turisztikai attrakciónak, hogy a déli városrészben embermagasságú gazdzsungelen át vezet a kerékpárút. Nem csodálkoznék, ha valamelyik bozótból Sir David Attenborough lépne ki kamerával, mert itt forgatja a legújabb, vadvilágban játszódó természetfilmjét.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A legszolnokibb költő emlékezete
A Szabadság tér 2. szám alatti ház falán egy olyan nagyszerű szolnokira emlékeztet a lassan tízéves tábla, aki nemcsak költőként, közéleti személyiségként, de a legnehezebb időkben emberként is példát mutatott. És a kommunizmus egyfajta áldozataként fejezte be életét.

A Szoborpark további képei