FelénkApró városrész titkai

2023 szeptember 27

Három közlekedési útvonal fogja közre Szolnoknak ezt az aprókertes területét, ami leginkább a laktanyáról és a strandról ismert, bár három évtizede még a szervízt is ide soroltuk volna. A talán nem túl szép Czakó-kert nemcsak sok titkot is rejt, amiket csak észre kell venni.
tovább

 

Se neve, se gazdája

2023 szeptember 14

Madártetemek, összefirkált falak, magukra hagyott "utcabútorok", folytonossági hiányos járda, olykor elképesztő huzat. Szolnok belvárosának egy neve nincs közterülete, amely a három legnagyobb áruházat, a két legnagyobb irodaházat és művelődési házat köti össze. Balkán-alsó. Így jó?
tovább

 

Újra dübörögnek

2023 szeptember 07

Tavaly a Cloud Factory, néhány évvel ezelőtt pedig a Carson Coma nyerte az AztaQ, amatőr könnyűzenei tehetségkutatót. Az Öröm a Zene sorozat megyei döntőjének számító versenyt idén szeptember 30-án rendezik. Az induló zenekarokat helyben és az országos döntőben is komoly díjak várják.
tovább

 

Rollerrend kellene Szolnokon (is)

2023 augusztus 24

Hol és hogyan helyezhető el egy használaton kívüli elektromos roller Szolnok közterületein? Erre az egyszerű kérdésre kellene egyértelmű helyi szabályozással felelni, majd azt szigorúan betartatni. Még azelőtt, hogy az egyébként hasznos "jószágok" valamelyike komolyabb bajt okoz.
tovább

 

Kinek a szobra?

2023 június 28

Bergendy István, Örkény István, Paál István, Schwajda György, Ökrös Oszkár. Közös bennük, hogy bár megérdemelnék, még sincs szobruk Szolnokon. Közterületen és középületben szobrot állítani nem magánügy. És itt most nem az édesapját tisztelő fiúról, inkább Szolnok állapotáról lenne szó.
tovább

 

Kinyíltak az ernyők

2023 június 21

Lassan másfél évtizede számomra a nyár kezdetét jelzi Szolnokon. Közben meg nincs két egyforma fesztivál, amit se az állítólagos energiaválság, se a háborús vészhelyzet, se a magyar kultúra bedarálása eddig nem tudott, és remélem, soha nem is tud felszámolni. Mindegyik más, mint az előző.
tovább

 

Parkolószámolás

2023 június 14

A szolnoki közterületi parkolók kialakítására alkalmas terület nagysága adott, a legtöbb utcában már nem növelhető. Az autók száma, a parkolni vágyók mennyisége azonban folyamatosan növekszik. De talán vannak matematikailag megoldható problémák. Végezzünk el néhány egyszerű műveletet!
tovább

 

Sok vagy széles?

2023 június 07

Az a jobb, ha darabra sok parkolóhely van a városban, avagy az, ha a parkolóhelyek elég szélesek ahhoz, hogy az autókból a másik autó veszélyeztetése nélkül ki lehessen szállni? Mitől függ egy parkolóhely szélessége? És van-e annak bármilyen következménye, ha egy autó két helyet foglal el?
tovább

 

Szolnok Múlt-Tár 5

2023 június 02

Az alig két évtizede Szentháromság térnek nevezett közterületünkön állnak Szolnok legrégebbi épületei, első emeletes háza, de innen indult a helyi középfokú oktatás és a kórházi ellátás is. Ezekről is mesélnek azok a tablók, amelyek a Szolnok Múlt-Tár részeként kerültek a térre.
tovább

 

Bringával a kórházig

2023 május 22

Bringával a kórházig Nagyjából egy éve kezdték építeni a szolnoki kerékpárút-hálózat legújabb szakaszát, amelynek köszönhetően a 402-es főút mentén, azaz a Temető és a Tószegi úton is bringaúton lehet tekerni a kórházig. Nagyjából 1,5 kilométer kisebb szépséghibákkal és nagyon hiányzó folytatással.
tovább

 

Album

Halottas kocsi a bolt előtt
Érdekes lenne megtudni, hogy ez a szerintem az első világháború előtt készült képeslap, amit csak 1928-ban küldtek Szolnokról Münchenbe, miként élte túl a XX. századot és keveredett vissza a városba. Hogy olyasmit mutasson, ami már régóta nincs.

Az Album további képei
 

AKB

Hol járunk?
Ez itt egy beázott plafon. Amivel nem az a baj, hogy hónapok óta nem volt egy rendes eső, hanem, hogy ez a plafon alig egy éve lett átadva egy sokmilliárd forintos, több évig tartó beruházás eredményeként. Az azóta szakadozó padlóborítással, vállalhatatlan mázolásokkal, fel nem takarított festésnyomokkal, és máig a munka nyomát magán viselő üvegekkel. Hol járunk? A Szolnoki Szigligeti Színház nézői folyosóin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

49 éves Diáklány
Sokáig azt hittem, hogy Ápolónő vagy Nővérke a címe ennek a szobornak. Minden bizonnyal azért, mert felállításakor és még utána évtizedekig egy olyan iskola előtt állt, amelyik leginkább az egészségügyi képzéséről volt ismert és híres. Lehet, hogy a következő nemzedék valamilyen egyházi névvel illeti majd?

A Szoborpark további képei