FelénkÉvfordulók (2021.): Események emlékei

2021 január 19

Három évtizeddel ezelőtt lett először bajnok az Olaj, és ugyanabban az évben, két köztársasági elnök jelenlétében nyílt meg a felújított és kibővített Szigligeti Színház. De ugyanebben az évben hagyta el az utolsó szovjet katona is a várost. Események kerek évfordulói idén.
tovább

 

Évfordulók 2021 (2.): Szolnoki szolgáltatások

2021 január 12

Bármilyen meglepő, de az új, azaz a mai szolnoki vasútállomás első kapavágást szinte napra pontosan 65 évvel ezelőtt tette meg az akkori közlekedésügyi miniszter. De azért a város villamosításának 125 és a közösségi közlekedésének 100. évfordulójára is érdemes lesz emlékezni idén.
tovább

 

Évfordulók 2021 (1.): Épített örökség

2021 január 04

Az első városháza 210 éve épült a szolnoki piacterén, 165 esztendős az első bérházunk, 125 éves a kórház és a kaszinó, 80 éves lenne a honvéd kórház, 45 éve pedig beemelték az első panelt a Széchenyin. Idén is lesznek kerek évfordulók. Az első részben épített örökségünkből válogatok.
tovább

 

Az 5. és 7. Zagyva-hidak között

2020 november 26

Túrázzunk Szolnokon! A Széchenyi parkerdő után a Zagyva két partján tettünk egy kört a Malomszögi hídtól, a Gazdák-hídján át az M4-es elkerülőn épülő hetedik Zagyva-hídig. Nagyjából kilenc kilométert gyalogoltunk, kicsit több mint két óra alatt. És láttuk talán Szolnok legöregebb fűzfáját is.
tovább

 

Parkerdei túra

2020 november 19

A Széchenyi parkerdőben való "túrázásnak" szolnokiként minimum két előnye van. Egyrészt a közelsége, hiszen a belvárosból akár gyalog is elérhető. Másrészt nincsenek emelkedők meg lejtők, hiszen az Alföld közepén járunk. Vírus idején ideális hely egy kis kikapcsolódásra.
tovább

 

Közmeghallgatásom

2020 november 12

A szolnoki közmeghallgatást általában novemberben tartják Szolnokon. Ilyenkor a város lakói választott képviselőik elé állhatnak ügyes-bajos dolgaikkal. Idén ez minden bizonnyal elmarad. Pedig ez nagyjából egybeesik az új testület "születésnapjával". Tavaly összeírtam a kívánságaimat.
tovább

 

TVSZ (13.): Vízállásjelentés Szolnokon

2020 október 29

Szeptember közepe óta ledes vízállásjelző oszlop áll a Béres József sétányon. A belvárosi Tisza-híd és a Tisza szálló között lévő kijelzőkön az aktuális vízállásról és vízhozamról tájékozódhatunk. De mit is mutatnak a kijelzők? Válaszok a Tanultam Valamit Szolnokról (TVSZ) 13. részében.
tovább

 

Újra nyit Szolnok első uszodája

2020 október 20

A MÁV strandon tanultam meg úszni. A nagymedence lelátója alatt lévő, 42 évvel ezelőtt hatalmasnak tűnő fedett medencében. Azóta talán nem is jártam a Véső úti fürdőben. Igaz, 17 éve nem is nagyon lett volna rá lehetőségem. De talán majd most, amikor újra kinyit a 91 éves uszoda.
tovább

 

Lebontják a Nemzeti mozit?

2020 október 15

Több helyről is azt hallottam, hogy a Szapáry utcai Nemzeti Nagyszálló tulajdonosa le kívánja bontani a Sütő utcára átnyúló egykori bál- majd mozitermet, hogy társasházat építsen a helyére. A pillanatnyi, személyes előny nemcsak Szolnoknak, de a környéknek is rosszat tenne. Újabb Dami?
tovább

 

Üzenet a maszkról

2020 október 07

A nyitvatartási rend, a nyitva-zárva, a pénztárgép száma és a bankkártya elfogadás mellett hónapok óta új felirat is díszeleg az üzletek bejáratánál. A reklámcikk gyártók már rámozdultak a piacra, de mint a szolnoki üzletek is mutatják, sokan házilag oldják meg a belépők tájékoztatását.
tovább

 

Album

A Kossuth tér egyik arca
Értelmetlen vitát folytathatnánk arról, hogy Szolnok főtere, a Kossuth tér mikor volt szebb. De talán kevesen ellenkeznének, ha azt mondanám: nem a mellékelt képeslapon megörökített pillanatában. Úgy tippelem, valamikor a hetvenes évek végén járunk.

Az Album további képei
 

AKB

Kit okoljunk?
Valakinek szüksége volt a 6-os és a 6Y-os buszok menetrendjére? Nem működik a net? Lehet, hogy nem pont akkor jött a busz, amikor valaki kiért a megállóba, és ezért le kellett vezetni a feszültséget? És éppen egy uniós tájékoztató tábla volt a közelben. Biztos, mindenre van magyarázat. Miként az is valószínű, hogy sok mindent nem tudok elképzelni, felfogni és elfogadni. Szerintem valaki, valakik hülyeséget csináltak. Kit okoljunk? Jobb lesz tőle? Többé nem fordul elő? Ez van, így élünk.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú (?) Krisztus
Szomorú, búsuló, merengő, bánkódó, ülő? Valószínűleg ez az a szobrunk, aminek több neve van, mint amennyi tényszerű adatot ismerünk a születéséről. Az biztos, hogy nem a legöregebb köztéri alkotásunk, ugyanakkor a legrégebb óta ugyanazon a helyen álló.

A Szoborpark további képei