FelénkA hídon átmenni

2024 február 01

Tizenhárom éve adták át, három éve az ország legszebb hidjának választották, 2022 és 2023 őszén is végeztek rajta felújítási munkákat. A hídra felvezető rámpák viszont mára úgy néznek ki, mintha római örökségek lennének vagy ott zajlott a szolnoki csata. Tizenhárom évet nem bírt a burkolás.
tovább

 

Befejezetlen Szolnok

2024 január 17

Az "új városközpont" fejlesztése nagyjából négy és fél évtizede megszakadt. A Szapáry utca városias fejlődése meg lassan száz éve állt meg. Az Ady Endre és a Baross út emeletes házakkal való beépítése nem tudom, mikor tört meg. Ezeken a helyeken kellene Szolnoknak épülnie.
tovább

 

Segítsenek a SUMP-unknak!

2024 január 09

A legjobb terv és szándék is elbukhat a nem megfelelő kivitelezésen. Számtalan példát ismerünk erre Szolnokon. Számomra eddig ilyen a Szolnok Fenntartható Városi Mobilitási Tervéhez (SUMP) kapcsolódó lakossági kérdőív is. Ennek ellenére mindenkit kitöltésre bíztatok.
tovább

 

Új év, új évfordulók

2024 január 02

Szolnok ma is álló, első köztéri szobrát 230 éve helyezték el. A városházánkat 140 éve adták át. Idén ünnepelhetnénk a Damjanich uszoda 75. születésnapját. Az új városközpont alapkövét pedig 55 éve helyezték el. Két évtizede vagyunk az EU-tagjai és 5 éve zárt be a Tiszaligeti strand.
tovább

 

Szolnok best of 2023

2023 december 19

Az év végéhez közeledve szokás mindenféle listákat összeállítani az óévről. A blogSzolnok sem szeretne kimaradni ebből az össznépi játékból, így következzék egy nagyon szubjektív válogatás azokból a szolnoki ügyekből, amelyek 2023-ban erre az oldalra kívánkoztak. Szubjektív sorrendben.
tovább

 

Merjünk nagyot álmodni?

2023 december 13

Álom? Budapest felől befut Szolnokra az IC, és a leszálló utas biztos lehet abban, hogy a vasútállomás előtt talál olyan helyi buszt, ami hosszabb várakozás nélkül beviszi a belvárosba. Merthogy már a Holdon is jártunk. Nem! Ha rohansz, akkor is csak integethetsz az üresen kigördülő busznak.
tovább

 

Szolnok idevár

2023 november 28

Hogyan tudna Szolnok kimászni a népesedési gödörből, és ismét a közepén szélesedő korfával rendelkező, valóban dinamikusan fejlődő megyeszékhely lenni? Lemondhatunk a megoldáskeresésről, de akkor minden nappal a város jövőjét veszélyeztetjük. Vagy legalább ötletelünk.
tovább

 

A negyedik gyertya ég

2023 november 02

Ki tudja felsorolni fejből Szolnok jelenlegi képviselőtestületének tagjait? Ki tudja megmondani, hogy egy adott névhez milyen párt vagy csoportosulás köthető? Ki tudja, hogy egy képviselő az elmúlt négy évben mit végzett, miről, miként szavazott, hány lakossági fórumot tartott?
tovább

 

Négy kuka is hiába

2023 október 25

A Kolozsvári út 2. számú telek sarkán immár négy szeméttároló edény is az arra járók vagy ott várakozók rendelkezésére áll. Ennek ellenére a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának kerítése mellett vastagon áll a szemét. Elsősorban italos üvegek és dobozok. Mi lehetne a megoldás?
tovább

 

Szolnok 2050?

2023 október 19

Szolnok ezredfordulós lakosságát az optimistábbak 1973-ban 120 ezerre, de az óvatosabbak is minimum 100 ezerre tippelték. Alig lett 70 ezer. Mit merünk ma 27 év távlatába tippelni: 60 vagy alig 50 ezer? Legyinthetünk: hol van az még? Vagy számolhatunk a következményekkel.
tovább

 

Album

Az egyik legrégebbi lapom
Bár elsőre akár úgy is tűnhet, mintha e fotó készítésekor még nem állt volna a Megyeházával szemben a bíróság épülete, biztosak lehetünk abban, hogy a Fuchs Lipót és fiai gondozásában Szolnokon megjelent anziksz 1896 és 1899 között készült, azaz csak nem látszik a törvényház.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Hétköznapi délután
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mellékelt képen nincs semmi különös, csak egy szokásos hétköznap délutáni pillanat a 442-es főút szandaszőlősi átkelési szakaszán, tulajdonképpen a város Kertész utcájában, valamikor fél négy és négy óra között. Mondhatnánk: nem kell olyankor arra járni, vagy nem kell autóba ülni. Meg azt is, hogy nem a Csáklya úti Tisza-híd a legfontosabb, hanem a szandai elkerülő. Sokkal fontosabb, mintsem ismét csak kampányhazugság legyen belőle!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki bivaly, avagy 424.320
"Szoborrá" lett ipari emlék, amire vigyáznunk kellene, hiszen tizennyolc, még nagyjából épségben lévő példányt tartanak belőle nyilván, és talán kilenc olyat, ami bármikor megtekinthető. A Szolnokon 1982 óta kiállított "bivaly" a sorozat és a magyar gőzmozdonygyártás egyik utolsó darabja.

A Szoborpark további képei