FelénkMutasd meg a városod!

2020 január 23

Van egy régi álmom. Szolnokot, vagy legalább a belvárosát megmutatni egy maketten. Lassan elavul ez az álmom. Mert tőlünk Nyugatabbra, miközben fantasztikus városi makettekre lehet bukkanni, a XXI. századi technológiával egészítik ki az apró épületeket. Újat kell álmodnom.
tovább

 

Kártyás évek

2020 január 16

Szolnok különleges lenyomatai a városban, a városról megjelent kártyanaptárak. A hetvenes-nyolcvanas években készülhetett a legtöbb. Vállalatok, téeszek, politikai szervezetek, sőt olykor a város is adott ki ilyen kis képeket. Szubjektív válogatás következik a saját gyűjteményemből.
tovább

 

Lesz mire emlékeznünk 2020-ban

2020 január 06

Három megszállásunk végére is emlékezhetünk ebben az évben Szolnokon. Miként felidézhetjük az önkormányzatiság átalakulásának két évfordulóját, két nagy árvizünk emlékét, sőt a Szigligeti két meghatározó időszakának kezdete is kerek évfordulóval lenne ünnepelhető. Szolnoki múlt 2020-ban.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. december

2019 december 19

A Kárpátok géniusza meghal. Vaclav Havel az új Csehszlovák államfő. Nálunk kitűzik az első szabad választás időpontját. Az MSZMP szolnoki iratai a Párttörténeti Intézethez kerülnek. Aláírják a Szigligeti felújításáról szóló szerződést. Így ért véget a rendszerváltó év Szolnokon.
tovább

 

Álmok üres telkekről

2019 december 12

Van Szolnok központjában néhány, évtizedek óta üresen álló telek. A Pelikán parkoló mellett, az SZTK-nál, az állomás környékén, a Nemzeti mögött, a könyvtár oldalában. Ha az elmúlt évek ingatlanfejlesztési láza és gazdasági pörgése nem ösztönzött ezeken senkit beruházásra, akkor mi fog?
tovább

 

Kedélyhűtés és realizálás

2019 december 05

Szolnok belvárosából kerek harminc perc alatt értem el Rákóczifalvát szerda reggel fél hét és hét óra között. Nem volt se baleset, se rendkívüli úthelyzet. A kampánynak vége. Legyünk végre reálisak! A Csáklya utcai híd és a szandai elkerülő a legjobb esetben is 2024 körül lehet kész.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. november

2019 november 28

Leomlik a berlini fal, Szolnokon meg Lenint koszorúzta az utódpárt. Romániában egyre súlyosabb a helyzet, Szolnokon viszont elszállítják a Munkásőrség fegyvereit. Felfüggesztik a konvertibilis valuta eladását, miközben a Pelikán parkolójában schillingért kínálnak Suzukikat.
tovább

 

Szandáról közlekedni

2019 november 19

Azt hiszem, az elkövetkező évek egyik szolnoki kulcskérdése lesz a Szandaszőlős felőli közlekedési anomáliák megoldása, hiszen olykor már napközben is nagyvárosokat megszégyenítő a dugó a 442-es út városi szakaszán. Az "eszement ötletek" sorozatomban lenne pár felvetésem.
tovább

 

Rendszerváltó év Szolnokon: 1989. október

2019 november 06

Abban a hónapban megváltozott az államforma, megszűnt az állampárt, és az NDK is elindult a német egységhez vezető úton. Szolnokon az ellenzék jelképesen lefoglalta a megyei napilapot, hiánycikk volt a Béres csepp, felavatták az Erdei Művelődési Házat és testvérvárosunk lett Reutlingen.
tovább

 

Szatyrom a vásárlóké

2019 október 24

Egy letűnt kor emlékei. Néhány év múlva talán már semmi ehhez hasonlót nem lehet használni. Ám ezek a harminc-negyven éves szatyrok akkor is léteznek majd, amikor már senki sem fog emlékezni a velük reklámozott cégekre, és a szolnoki üzleteiknek sem lesz nyoma.
tovább

 

Album

Dilettáns képeslap
E képeslap megjelentetéséhez minimum két dilettáns ember kellett a hetvenes évek második felében. A fotós, aki jónak gondolta azt a felvételt, aminek leghangsúlyosabb eleme egy pucér fenék, illetve minden egészalakos figura a nézőnek háttal van. Továbbá a szerkesztő, aki a képet elfogadta, és a hátuljára még a ?Felszabadulási emlékmű? feliratot is kitette.

Az Album további képei
 

AKB

Újrahasznosítás
Néhány funkció nélkül maradt oszlopnak új szerepet találtak az utcára üldözött dohányosok, a Madách utca elején, az egykori telefonközpont bejáratánál. Mert hová is lehetne itt dobni a csikket? A földre? Onnan egyszerűen össze lehet söpörni. A kukába? Az nincs a környéken. Valami saját kis csikktartóba? Az túl európai lenne. A legkézenfekvőbb helyre? Igen. Be kell gyömöszölni a cigarettavégeket a régi oszlopok tetejébe. Majd csak lesz velük valami.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnok első reklámozója
Az 1848-49-es szabadságharcban az osztrákok oldalán harcolt. Két évvel később már képein örökíti meg Szolnokot. Első szobrát 1913-ban avatták a városban, a ma is látható emléktábláját 2004-ben. Ennek érdekessége, hogy nem azon az épületen van, ahol egykor August von Pettenkofen is lakott.

A Szoborpark további képei