FelénkHolnap parkolni

2021 december 08

A parkolni akaró autós olyan, mint a víz, a legkisebb rést is megtalálja a parkolási rendszerben. És bár a víz az élet alapja, pontosan tudjuk, milyen károkozásra képes, ha olyan helyekre is beszivárog, ahol semmi keresnivalója. Szolnok parkolási rendszerén jelenleg rengeteg a hasadék.
tovább

 

A rádióban jártam

2021 november 23

A ma már nem létező Magyar Rádió szolnoki stúdiójában jártam, a Kolozsvári úton, a buszpályaudvar mögött. Ez az épület nemcsak a szolnoki sztálinbarokk építészet első eleme, de hely- és médiatörténeti helyszín is. Belsejében pedig ma is párját ritkító stúdiószigeteléssel. Menteni kellene!
tovább

 

Az idei közmeghallgatás elé

2021 november 18

Két éve, az új testület első közmeghallgatása előtt összeírtam 10 dolgot, amiben változás reméltem. Tavaly a járvány miatt elmaradt a közmeghallgatás, és addigra a tízből mondjuk, fél felvetésem már megvalósult. November 25-én ismét közmeghallgatás lesz. Csak bővült a listám.
tovább

 

Menj a tetőre fel!

2021 november 11

Szolnokon is vannak helyek, ahová soha sem, vagy csak ritkán juthat el (fel) a városi polgár. Az Agóra idén 42 éves Aba-Novák szárnyának nézők fölötti része is ilyen. A Tourinform szervezésében, Szőllősi Judit vezetésével azonban szeptember végén felmehettem az épület tetejére. Galéria.
tovább

 

Magyarázatok nélküli csúszások

2021 október 21

Szolnoki vár látogatóközpont, Szigligeti Színház, Tiszaligeti fürdő, Tünde cukrászda, Tisza parki fagyizó. Közös bennük, hogy ha minden az ígéretek szerint alakul, akkor már használhatnánk őket. Persze csúszott az M4-es elkerülő, csúszik a vasútállomás rekonstrukciója és hol van a citromsavgyár.
tovább

 

Nem történt semmi

2021 szeptember 23

Mármint azt követően, hogy Szolnok belvárosában, a Madách utca 21-23. szám előtt egy téglával megrakott kamion alatt beszakadt az úttest. A város olyan pontján, ahová elvileg 3,5 tonnánál nehezebb autóval nem lehetne behajtani. Nincs felelős, nincs ügy, a kár elhárítása meg a közösből megy.
tovább

 

Szolnoki ingatlanpazarlás

2021 szeptember 14

A város szövetében az ingatlanok nem önálló elemek. A rajtuk végrehajtott változások nemcsak a szomszédokat befolyásolhatják, de akár egész Szolnokot is. És mivel az építkezések nem a máról szólnak, hatásaik is hosszú távúak. József Attila A számokról című versét kellene olvasgatni.
tovább

 

Dudaszó munkanapokon kétszer

2021 szeptember 01

A Belvárosi Nagytemplom reggel hét órás harangozásával együtt szólal meg a munkába hívó duda Szolnokon. Fél négykor, harangzúgás nélkül a műszak végét jelzi. Sokáig kerestem, hol ez a duda. Megtaláltam. Láttam, hogyan szólaltatják meg, és most már tudom: sűrített levegő működteti.
tovább

 

Legközelebb is úszni fog Szolnok

2021 augusztus 06

Nagyjából egy éve volt legutóbb hasonló felhőszakadás Szolnokon, mint most, pünkösd vasárnap. Akkor is mindenki mást hibáztatott, majd eltelt egy év, és nem történt semmi. Ezt a problémát máról-holnapra nem lehet megoldani. Hosszú távon kellene gondolkodni és cselekedni.
tovább

 

A Csáklya úti híd korlátjára

2021 augusztus 05

Szolnokiként azt kell mondanunk: szükségünk van egy második, a városon belüli közúti Tisza-hídra. Most úgy tűnik, ez a Csáklya utca környékén fog megépülni. Ugyanakkor legyünk tisztában azzal, az építkezés 2024 előtt nem fog elkezdődni. Addig néhány dolgot át lehetne gondolni.
tovább

 

Album

Az iskolasor nyolc évtizede
Rövidebb ideig tartott, és talán nem is fénylett olyan szépen, mint az első, de a Baross utcai iskolasor épületeit elnézve mégsem tűnik túlzásnak Szolnok második aranykorának nevezni a húszas-harmincas éveket. Természetesen, ezen a képeslapon nem a polgári leányiskola látható.

Az Album további képei
 

AKB

Elmúlnak az ünnepek
Elmúlnak az ünnepek, maradnak az elszáradt koszorúk. A hivatalosságoknak addig fontos az emlékezés, amíg a média érdeklődésének kereszttüzében, komoly arccal fejet hajthatnak a közpénzből vett koszorúk mögött. Aztán elfelejtik, mint a választási ígéreteiket. És a városukat se nagyon járják. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az augusztus 20-ai szolnoki koszorúk az esemény után 103 nappal is ott rohadnak az emlékhelyen?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kátay Endre emléktábla
Véletlenül bukkantam az Alcsi városrészben lévő Tulipán kocsma falán Kátay Endre színművész emléktáblájára, amiről kiderül, hogy a nagyszerű színész Szolnokon született. Február 23-án talán friss koszorú is kerül a tábla alá.

A Szoborpark további képei