KérdezemMindenki életéről

2017 szeptember 19

Radó Denise rendezésével indul az évad a Szín-Mű-Helyben. Az amerikai Marsha Norman Jóccakát, anya... című drámáját Lugosi Claudiával és Jankovics Annával állítja színre. Az évek óta dédelgetett darab születése mellett az évadról is beszélgettünk a színész-rendezővel.
tovább

 

Szolnoki Dal Napja

2017 szeptember 14

Összefognak a szolnoki zenészek a szolnoki könnyűzene fejlődéséért. Ennek első lépése a szeptember 16-ai koncert, amelyen 14 formáció lép fel a Tisza mozi két színpadán. A kezdeményezésről, a hozzá kapcsolódó fórumról Bujdosó Lászlót, a Szolnok Dal Napja egyik szervezőjét kérdeztük.
tovább

 

A múltban őgyelegni

2017 augusztus 29

A szolnoki kötődésű Benedek Szabolcsnak idén már két könyve jelent meg, egy a Beatlesről, egy pedig A fiumei cápa címmel a mai Rijeka száz évvel ezelőtti világáról. Ezúttal az Adria-parti városban játszódó, valós személyeket és történéseket is felvonultató regényéről beszélgettünk.
tovább

 

Közelebb a misszió

2017 augusztus 22

Még két koncertet ad a Parti-Túra keretében a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A 22-ei, szandaszőlősi és a 25-ei, Kossuth téri koncertek előtt Kádár Editet, a zenekar kommunikációs munkatársát kérdeztük az idén hatodik alkalommal megrendezett Szolnoki Szimfonikus Nyárról.
tovább

 

Beatles az imázs mögött

2017 augusztus 11

Alig egy hónapja jelent meg a Benedek Szabolcs, József Attila-díjas író Beatles vágatlanul című új könyve. A Szolnokon érettségizett szerző ezúttal nem regénnyel, hanem kedvenc együttesének, kevésbé ismert, valós történeteit rendezte kötetbe. Az íróval új könyvéről beszélgettünk.
tovább

 

Szolnok szép, csak

2017 augusztus 10

Huszonöt szolnoki témájú festményét mutatja be Osman Sari "A város, ahol élek" című kiállításán, az ANKK Agóra Tabák Galériájában. Az isztambuli születésű, de lassan három évtizede köztünk élő festőművésszel a május 7-ig látogatható tárlat apropóján Szolnok szépségeiről is beszélgettünk.
tovább

 

Szolnoki fejlesztések a 20-as években

2017 augusztus 09

"Egy darab Európa a magyar síkság közepén" - Idegenforgalmi-fejlesztési törekvések Szolnokon a két világháború között címmel tart előadást Fülöp Tamás történész március 29-én a Levéltárban. A Levéltári esték következő témájáról az intézmény korábbi igazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

A fotós hangulata

2017 augusztus 08

Mészáros János Szolnok és a megye sok eseményén feltűnik hatalmas fotós táskájával, ugyanis 32 éve örökít meg eseményeket és embereket a megyei napilap számára. Régóta ígéri, hogy munkáit kiállításon is bemutatja. A Verseghy Könyvtárban most 29 képét láthatjuk az elmúlt évtizedekből.
tovább

 

Bizonytalanság után három év biztonság

2017 június 28

Már kora tavasszal meg kellett volna jelennie az Eső című irodalmi folyóirat idei első számának, azonban a finanszírozás bizonytalansága miatt ez júniusig váratott magára. Mára viszont nemcsak a 2017-es, de a következő két év megjelenése is biztossá vált. Jenei Gyula főszerkesztővel beszélgettünk.
tovább

 

Emberek a 300 esernyőhöz

2017 június 12

Egy évvel a Tiszavirág Fesztivál előtt hárman dolgoznak az előkészítésén. Pár hónappal korábban már 15-20 fő szervezi a programokat, amiknek a helyszíneit 5 nap alatt, nagyjából félszázan építik fel. A fellépők és a vendéglátósok nélkül kilencvenen dolgoznak majd azon, hogy jól szórakozhassunk. Kovács Ákossal beszélgettünk.
tovább

 

Album

Elvtársi üdvözlet húsvétra
Ennek a közel száz éves képeslapnak legalább annyira érdekes a szöveges oldala, mint a képes. Egy gyorsan változó világban adták fel 1919-ben. A lap régi, a bélyeg köztársasági felülbélyegzett, a címzettben ?elvtárs? megnevezés szerepel, de azért húsvéti üdvözletet hordoz.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Lehet zavarosabb?
Folytassuk a zavaros, szolnoki közlekedési táblák sorozatunkat! Amit az élet ír. Vajon lehet ennél zavarosabb táblakiegészítéseket elkövetni? És még csodálkozunk, hogy egyesek megszokásból vezetnek. Miért, a szolnoki táblák alapján jobb lenne? Figyelem! Mire is? A Sóház út lezárva - hirdeti a lelógó papírlap. Most ez komoly? A kocsiból is jól olvasható időpont tábla is? Ami máskor az úttisztításra és a parkolási órák használatára figyelmeztet, és gyalogos olvasásra szolgál. Dobogós megoldás! De tudjuk: a jó szándék is (...) van kikövezve.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kanizsa Tivadar-szobor
A szolnoki kötődésű, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról tanuszodát és tantermet is elneveztek már a városban. Közös emléktáblán látható portréja a megyei múzeum épületében, önálló szobra pedig a Vas utcában áll.

A Szoborpark további képei