KérdezemÚjra filmfesztivál különlegességekkel

2018 október 15

Ismét nemzetközi filmes seregszemlének ad otthont a Tisza mozi. A magyar származású Alexandre Traunerről elnevezett idei Art/Film Fesztiválról Demeter Istvánnal, a rendezvény kitalálójával, a mozi vezetőjével beszélgettünk. Nem megfeledkezve arról, hogy ez egy 49 éves történet.
tovább

 

Szolnok történetének fehér foltja

2018 október 04

Akár egy jó szolnoki, politikai krimi is lehetne a XX. század közepéről, ám "csak" egy eddig feltáratlan történet az, amiről Csönge Attila levéltár-igazgató a "Ki volt Szolnok városrendezési tervének atyja?" című előadásában mesél majd a Cserkészházban. A kutatóval beszélgettünk.
tovább

 

Az idő múlása meg a véletlenek szerepe

2018 június 27

Számomra az idei Ünnepi Könyvhét egyik legfontosabb kötete lett Jenei Gyula Mindig más című könyve, amitől korábban már írtam recenziót. Viszont az elolvasás és a könyvbemutató után is maradt bennem néhány kérdés, amit fel akartam tenni a szerzőnek. Jenei Gyulával beszélgettünk.
tovább

 

Közelebb a csillagokhoz

2018 június 21

Az ország legmagasabb lakott épületének tetején található szolnoki csillagvizsgáló az idei Múzeumok éjszakáján is várja az érdeklődőket. Szabó Szabolcs Zsolttal, a szolnoki csillagászati szakkör aktivistájával, a TIT JNSZ megyei elnökségi tagjával beszélgettünk.
tovább

 

Ez egy regény, hangsúlyosan az

2018 június 14

Kádár hét napja címmel jelent meg az Ünnepi könyvhétre, a Helikon Kiadó gondozásában Benedek Szabolcs új regénye. A szolnoki kötődésű, József Attila-díjas író új könyvének születéséhez némileg a megyei tanács épületében egykor látható emléktáblának is köze van. Az íróval beszélgettünk.
tovább

 

Visszaköszönő öninterjú

2018 június 06

Az Ünnepi könyvhét szolnoki programjában mutatjuk be második novelláskötetemet a Verseghy könyvtárban. Gondoltam, a blogSzolnokon is illik beszámolni a Visszaköszönés című könyv megszületéséről. Mivel azonban ezt az oldalt egyedül csinálom, magammal kellett interjút készítenem.
tovább

 

Veterán invázió várható

2018 május 29

Ezen a hétvégén ismét veterán autók és motorok rajzanak Szolnokon és környékén, mivel 2008 óta kilencedik alkalommal rendezik meg a Közép Tisza-vidéki Veterán Jármű Találkozót és Túrát. A háttérről és a járgányok felbukkanási helyéről a szervező klub titkárát, Lukács Alajost kérdeztük.
tovább

 

Alig négy hét és...

2018 május 23

Négy hét múlva már zajlik a XIII. Tiszavirág Fesztivál, szervezői a zenei program összeállításánál a fesztiválközönségre és nem a koncertlátogatókra figyeltek. A jó zenék mellett természetesen lesz bor, sör, pálinka, mozi a Békás szökőkútnál, színház és rétes is. Kovács Ákossal beszélgettünk.
tovább

 

Újra fesztivál a Hozamban

2018 április 10

Öt különleges program a következő öt hétben, ismét a Hozam Klubban. Az Ars-In-Kom által immár hagyományosan életre hívott tavaszi fesztiválon Polyák Lilla, Malek Andrea, Hirtling István, Papa Fleigh és egy különleges citerazenekar is közönség elé lép. Vass Lajos ötletgazdát kérdeztük.
tovább

 

A guanóbarna trezortól

2018 március 27

Bolondok napjának előestéjén lép ismét a szolnoki közönség elé a polgárpukkasztó Robinzon Cirkusz zenekar. A hó végére is tekintettel lévő belépőjű bulinak a Tisza mozi ad helyet, ahol a koncert bevezetőjeként egy koncert-krimi filmet is láthat a közönség. Spanyiel Péterrel beszélgettünk.
tovább

 

Album

Állomástorzó
A Fortepan.hu-n közzétett, a szolnoki vasútállomást 1955-ben mutató fotóról nagy valószínűséggel meg lehet mondani, hogy miért készült. Miként azt is, hogy miért fogadta még szűk két évtizedig nagyjából hasonló látvány azt, aki Szolnokra vonattal érkezett, vagy a nagyállomás érintésével hagyta el a várost.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Ismételheti magát a történelem
Ezelőtt 74 évvel Szolnok már javában "készülődhetett" XX. századi történelmének legapokaliptikusabb időszakára, két birodalom hatalmas hadseregeinek összecsapására. Mindkét oldalon és a köztük rekedt városban is rengetegen elpusztultak, amire a Hősök terén álló Golgota című kompozíció emlékeztet. Már azt, akinek sikerül erről valamit elsajátítania. Akinek nem, az festékszórót ragad, és rajta hagyja a szellemi ürülékét az emlékművön. Ezúton szeretnék gratulálni a primitív lénynek, remek szüleinek, eredményes munkát végző pedagógusainak. Ezért ismételheti magát a történelem!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Közgé névadójának emléke
Szolnok második legrégebben működő középiskolája 1955 óta viseli a reformkor akadémikus mérnökének a nevét. Szobra hatvan vagy hatvanegy éve áll a lassan hetvenéves épület előtt. Alkotója idén hunyt el. Majdnem egyidős volt az iskolával.

A Szoborpark további képei