KérdezemKardos-életmű áttekintés

2024 március 28

Tíz év után ismét Kardos Tamás fotókiállítás nyílik Szolnokon. Ennek apropója azonban nem az elmúlt tíz év, hanem az a hetven, amit Szolnok szülötte és egykori lakója idén töltött be. A lassan egy évtizede Kőszegszerdahelyen élő, ám Szolnokon továbbra is legendás fotóssal beszélgettünk.
tovább

 

Népünnepély volt a '74-es VB

2024 február 14

Fél évszázada több mint harminc ország, közel hatszáz sportolóját és kísérőjét fogadta Szolnok a XII. Ejtőernyős Világbajnokságon. A jubileumot az emlékek összegyűjtésével, kiállítással és konferenciával szeretné ünnepelni az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete. Szabovik Zoltán elnökkel beszélgettünk.
tovább

 

Társasházi emlék

2023 november 08

Emléktábla kerül a Szolnok ispán körút 7. számhoz annak apropóján, hogy fél évszázada költöztek be a tízemeletes 127 lakásába az első lakók, akik akkor a társasházat is megalapították. A táblaállítást kezdeményező Csala Lajossal beszélgettünk, aki 43 éven át volt ott közös képviselő.
tovább

 

Európai folklór nap először

2023 szeptember 18

Idén először ünnepeljük az Európai folklór napját, amiből Pap Bélának, az Örökség Világzenei Fesztivál szervezőjének köszönhetően Szolnok sem marad ki. Szeptember 22-én este a Tisza-parton koncertek, délután pedig városszerte meglepetések várják az ünneplőket. Pap Bélát kérdeztük.
tovább

 

Meglátjuk, mi jön

2023 augusztus 30

Barabás Botond harmadik évadát kezdi igazgatóként a Szolnoki Szigligeti Színház élén. Olyan évadot tervez hét premierrel és néhány tovább játszott produkcióval, ami inkább szórakoztatja a közönséget, mintsem terheli. Az évadnyitó előtt készült beszélgetésből kiderül a direktor "indián neve" is.
tovább

 

A hetvenes évek tárgyai

2023 augusztus 22

Bűvös kocka, panellakás, olajválság címmel, a hetvenes éveket idéző kiállítással nyitja az őszi szezont a Damjanich Múzeum. A kor tárgyaira és Szolnokra koncentráló tárlatot Gulyás Katalin kurátorral, a Történeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti osztály vezetőjével néztük meg.
tovább

 

Legyünk 400-an!

2023 április 05

Szolnoki Kutyagolás címmel a leukémiás gyerekekért szervez jótékonysági futást április 15-én a Tiszaligetben Csontos Csenge, akinek a gyógyulásában és a rehabilitációjában is sokat segít a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. Csontos Csengével beszélgettünk, hogy minimum 400-an fussunk majd.
tovább

 

A hetedik év után

2023 február 09

Ezen a hétvégén ismét a Tisza mozi színpadán lép fel az Idea zenekar, akik hét évvel ezelőtt ugyanitt mutatkoztak be a szolnoki közönségnek. A Jankó Marcell (basszusgitár), Sárszegi Dávid (dobok) és Bajnai Marcell (gitár, ének) alkotta formáció gitárosával beszélgettünk a február 11-ei buliról.
tovább

 

Visszatérés Szolnokra

2023 január 18

Miénk a ház című mesélős estjükkel lép közönség elé Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert a Tisza moziban január 21-én. A két művész együtt, és Hrutka Róbert más művészekkel is szinte már hazajáró vendég a kulturális központtá lett mozi nagytermében. Hrutka Róberttel beszélgettünk.
tovább

 

Kell egy szem

2023 január 12

Szőlőszem Ifjúsági Közösségi Tér nyílt a Dózsa György út elején, az egykori a Szőlőfürt borozó helyén. A Szőlőszembe akár suli után is be lehet ugrani tanulni vagy csak egy kicsit "jó helyen" lenni. És természetesen szervezett programok is várják - mint kiderült nemcsak a diákokat.
tovább

 

Album

Kézcsókok az iskolával
Éppen két évvel ezelőtt már adtam közre egy képeslapot a Templom utcai Polgári leányiskoláról, ami lényegében ugyanebből a szögből mutatja az épületet. A mostani anziksz azonban legalább két évtizeddel korábban, valamikor 1922 körül született.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelemkönyvünk betonból
A vasútállomás előtti Jubileum tér közepén álló Tanúhegy minden bizonnyal Szolnok legjobban dokumentált köztéri alkotása. Miként talán azt sem túlzás kimondani, hogy ez az a szobrunk, amelyik mérete és helye ellenére a legkevésbé szervesült a város életébe. De talán majd 5 év múlva!

A Szoborpark további képei