KérdezemÚjra fesztivál a Hozamban

2018 április 10

Öt különleges program a következő öt hétben, ismét a Hozam Klubban. Az Ars-In-Kom által immár hagyományosan életre hívott tavaszi fesztiválon Polyák Lilla, Malek Andrea, Hirtling István, Papa Fleigh és egy különleges citerazenekar is közönség elé lép. Vass Lajos ötletgazdát kérdeztük.
tovább

 

A guanóbarna trezortól

2018 március 27

Bolondok napjának előestéjén lép ismét a szolnoki közönség elé a polgárpukkasztó Robinzon Cirkusz zenekar. A hó végére is tekintettel lévő belépőjű bulinak a Tisza mozi ad helyet, ahol a koncert bevezetőjeként egy koncert-krimi filmet is láthat a közönség. Spanyiel Péterrel beszélgettünk.
tovább

 

Damjanich nyomában

2018 március 01

Tizenegyedik alkalommal lehet a szolnoki csatát megnyerő Damjanich tábornok katonáinak a nyomába eredni, a Szolnokra vezető hadiút egy részét bejárni. A "Vörössipkás túra" kitalálójával, szervezőjével és túravezetőjével, Szekeres Ferenccel beszélgettünk a március 3-ai programról.
tovább

 

A vers a miénk

2018 január 31

Szolnoki ötlet, szolnoki különlegesség és immár tízedik alkalommal rendezik meg a Megaverset, aminek döntőjét idén is a magyar költészet napján tartják. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok TV közös versenyéről Zombori Tímea főszervezővel beszélgettünk.
tovább

 

Évindító Cimbaliband

2018 január 11

Idei első koncertjét a szolnoki Tisza moziban adja január 13-án a Cimbaliband, akiket nemcsak fellépések sora fűzi a városhoz. Az egykor a Tisza Táncegyüttest is kísérő, névadó zenekarvezetővel - Unger Balázzsal - a szolnoki koncert mellett a készülő lemezről és az idei tervekről is beszélgettünk.
tovább

 

Ivánék újra Szolnokon

2017 december 08

Az elmúlt évek legsikeresebb hazai koncertzenekara, komoly nemzetközi karrierrel a hátuk mögött. Több fellépésből álló európai turné után érkeznek újra Szolnokra. December 9-én a Váróteremben lép fel az Iván & the Parazol. Az énekes Vitáris Ivánnal beszélgettünk.
tovább

 

Először a Viszkisről

2017 november 21

Ambrus Attiláról, a Viszkisről a napokban jelent meg két, egykori, szolnoki újságíró, Kardos Ernő és Gyuricza Péter könyve. A Viszkisről szóló első könyv átdolgozott és bővített kiadása kapcsán Kardos Ernővel beszélgettünk. Nemcsak a könyvről, Szolnokról is.
tovább

 

Mindenki életéről

2017 szeptember 19

Radó Denise rendezésével indul az évad a Szín-Mű-Helyben. Az amerikai Marsha Norman Jóccakát, anya... című drámáját Lugosi Claudiával és Jankovics Annával állítja színre. Az évek óta dédelgetett darab születése mellett az évadról is beszélgettünk a színész-rendezővel.
tovább

 

Szolnoki Dal Napja

2017 szeptember 14

Összefognak a szolnoki zenészek a szolnoki könnyűzene fejlődéséért. Ennek első lépése a szeptember 16-ai koncert, amelyen 14 formáció lép fel a Tisza mozi két színpadán. A kezdeményezésről, a hozzá kapcsolódó fórumról Bujdosó Lászlót, a Szolnok Dal Napja egyik szervezőjét kérdeztük.
tovább

 

A múltban őgyelegni

2017 augusztus 29

A szolnoki kötődésű Benedek Szabolcsnak idén már két könyve jelent meg, egy a Beatlesről, egy pedig A fiumei cápa címmel a mai Rijeka száz évvel ezelőtti világáról. Ezúttal az Adria-parti városban játszódó, valós személyeket és történéseket is felvonultató regényéről beszélgettünk.
tovább

 

Album

Alig változó kép
Ezt a képeslapot 1928-ban adták postára Szolnokon, de a készítés technológiája alapján nem kizárt, hogy pár évvel - vagy akár évtizeddel - korábban nyomtatták. Viszont az az utcarészlet, amit ábrázol, lényegében ma is pontosan ugyanilyen. Van, ami nem változik.

Az Album további képei
 

AKB

Ahol lehet
Verte már ki a biztosítékot nálam, hogy a vízirendőrség és a katolikus iskola környékén rendszeresen összefirkálják a Tisza-parti sétány mellvédjét. A környéket pásztázó kamerák közelében. Úgy tűnik, a firkálás arrafelé már-már nemcsak lehetőség, de valamiféle kötelezettség is. Vagy egyszerűen csak fricska a két intézménynek meg a kamerák képeit figyelőknek. Nehéz eldönteni, hogy a tájékoztató monitor összefestése kinek a szégyene.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Azért az ember az úr
Nehéz eldönteni, hogy Szolnokot, lassan ezer éves történelme során a háborúk, a tűzvészek vagy az árvizek pusztították, illetve veszélyeztették-e többször. Azt azonban akár tényként is kezelhetjük, hogy az utóbbi kétszáz év nagy árvizeinek többségéből az ember került ki győztesen. Engem erre emlékeztet a Történelmi vízmérce.

A Szoborpark további képei