KérdezemBeatles az imázs mögött

2017 augusztus 11

Alig egy hónapja jelent meg a Benedek Szabolcs, József Attila-díjas író Beatles vágatlanul című új könyve. A Szolnokon érettségizett szerző ezúttal nem regénnyel, hanem kedvenc együttesének, kevésbé ismert, valós történeteit rendezte kötetbe. Az íróval új könyvéről beszélgettünk.
tovább

 

Szolnok szép, csak

2017 augusztus 10

Huszonöt szolnoki témájú festményét mutatja be Osman Sari "A város, ahol élek" című kiállításán, az ANKK Agóra Tabák Galériájában. Az isztambuli születésű, de lassan három évtizede köztünk élő festőművésszel a május 7-ig látogatható tárlat apropóján Szolnok szépségeiről is beszélgettünk.
tovább

 

Szolnoki fejlesztések a 20-as években

2017 augusztus 09

"Egy darab Európa a magyar síkság közepén" - Idegenforgalmi-fejlesztési törekvések Szolnokon a két világháború között címmel tart előadást Fülöp Tamás történész március 29-én a Levéltárban. A Levéltári esték következő témájáról az intézmény korábbi igazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

A fotós hangulata

2017 augusztus 08

Mészáros János Szolnok és a megye sok eseményén feltűnik hatalmas fotós táskájával, ugyanis 32 éve örökít meg eseményeket és embereket a megyei napilap számára. Régóta ígéri, hogy munkáit kiállításon is bemutatja. A Verseghy Könyvtárban most 29 képét láthatjuk az elmúlt évtizedekből.
tovább

 

Bizonytalanság után három év biztonság

2017 június 28

Már kora tavasszal meg kellett volna jelennie az Eső című irodalmi folyóirat idei első számának, azonban a finanszírozás bizonytalansága miatt ez júniusig váratott magára. Mára viszont nemcsak a 2017-es, de a következő két év megjelenése is biztossá vált. Jenei Gyula főszerkesztővel beszélgettünk.
tovább

 

Emberek a 300 esernyőhöz

2017 június 12

Egy évvel a Tiszavirág Fesztivál előtt hárman dolgoznak az előkészítésén. Pár hónappal korábban már 15-20 fő szervezi a programokat, amiknek a helyszíneit 5 nap alatt, nagyjából félszázan építik fel. A fellépők és a vendéglátósok nélkül kilencvenen dolgoznak majd azon, hogy jól szórakozhassunk. Kovács Ákossal beszélgettünk.
tovább

 

Kell egy hét könyves lét

2017 június 08

Szolnokon valóban egy hétig tart a 88. Ünnepi Könyvhét, ahol nemcsak egy helyi összefogással született mesekönyvet mutatnak be, de találkozhatnak több szolnoki vagy városi kötődésű szerzővel is. Czakóné Gacov Katalinnal, a szervező Verseghy Könyvtár igazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

Mi történt '44 tavaszán, Magyarországon?

2017 május 25

A szolnoki vasútállomás első vágányán, a régi mozdonnyal szemben, ezen a héten különös vagon várakozik. Az Élet Menete Alapítvány utazó vagonkiállítása szombaton kora délutánig látogatható a városban. A vagonról Gábor Veronikát, az alapítvány munkatársát kérdeztük.
tovább

 

Csipkévé csavargatni a múltat

2017 május 18

A Levéltári esték májusi előadására Szathmáry István újságírót kérték fel, aki május 18-án Egynapos halhatatlanság címmel az újságírás és a múlt kutatásának illetve bemutatásának kapcsolatáról beszél, és reményei szerint vitatkozik is. A "cérnából csipke készítés" titkairól kérdeztem.
tovább

 

A fesztivállátogatók elvarázsolása

2017 május 11

Harminchárom nap és kezdődik a XII. Tiszavirág Fesztivál. Kovács Ákos ötletgazda, főszervezővel már nem az előkészületekről, hanem a fesztiválról, Bud Spancerről és az elmaradhatatlan rétesről, no meg az új programelemről, a Zenekanapéról is beszélgettünk. Visszaszámlálás!
tovább

 

Album

A megyei tervező helye
Néhány héttel ezelőtt, egy régi fotó okán háborogtam a Kossuth és a Kellner utcák sarkán álló tervezővállalati irodaháza miatt. Az itt látható, egyik olvasómtól kapott kép azonban azt is megmutatja, mi volt a mai emeletes épület helyén fél évszázada. Vitathatatlan, hogy valamit kellett kezdeni ezzel a résszel.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Móra Ferenc emléktábla
Véletlenül bukkantam a Móra Ferenc szolnoki tartózkodására emlékező táblára a Szent István király utcában. Akkor hirtelen el sem tudtam képzelni, hogy mi köze lehetett a tudós-írónak a megyei rendőrkapitányság épületéhez és a városhoz.

A Szoborpark további képei