KérdezemKicsi, de aktív: Szolnoki ZöldErő

2021 április 29

Eddigi legnagyobb kihívására készül az év elején alakult és már több szolnoki területet megtisztító Szolnoki ZöldErő csoport. A helikopteres körforgalomtól a sportreptérig szeretnék megtisztítani a kerékpárút és a gát környékét. A csoport egyik tagjával, Siklós Viktorral beszélgettünk.
tovább

 

Újra feltűnt Az eltűnt városháza

2021 április 13

A blogSzolnoki mesék második kötetének címadó írása lett a tavaly januárban megjelent Az eltűnt városháza. A Szolnokon tanító Diana Senechal fordításának köszönhetően nemrég a Tajvanon szerkesztett Asymptote folyóirat blogjába is bekerült. Diana Senechal-lal beszélgettünk.
tovább

 

Beoltott kalaposlány

2021 március 02

A Köztérkép.hu közösségi szoborgyűjteményen egyre többször tűnik fel szolnoki alkotások bemutatójaként a "kalaposlány" nevű szerző. Kíváncsi lettem rá, és kiderült, Mészárosné Magdit rejti a név, aki egykori szolnokiként, építész-technikusként lett a szobrok lelkes bemutatója.
tovább

 

Összefogás Szolnok örökségéért

2020 december 15

Új honlap indult helyioroksegunkszolnok.hu címen, amelynek működtetői a város épített környezetéért felelősséget érző emberek csoportjaként határozzák meg magukat. Azt szeretnék, hogy a régi, szép és értékes szolnoki épületek védelmet kapjanak. Vidra Tamás koordinátorral beszélgettünk.
tovább

 

Boggie és Grecsó online a Tisza moziból

2020 december 03

Először közvetítenek online élő koncertet december 4-én a Tisza moziból. Boggie és Grecsó Krisztián Költőim című estjét láthatják mindazok, akik a jegy.hu rendszerén keresztül belépőt váltanak, azaz linket kapnak a koncert megtekintéséhez. Ifj. Demeter Istvánt kérdeztük a részletekről.
tovább

 

Ismerjük és ragaszkodunk

2020 november 05

A Virtuális tanösvény néven elérhető alkalmazást Siklós Viktor azért kezdte fejleszteni, mert hisz abban, hogy egy szolnoki épített és természeti értékeket bemutató app kimozdulásra. megismerésre és ragaszkodásra serkenthet. A több útvonalat kínáló app fejlesztőjével beszélgettünk.
tovább

 

Látványos filmfesztivál

2020 október 13

ATAFF, avagy Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, azaz a Tisza moziban kétévente sorra kerülő képzőművészeti filmes seregszemle, ami 2018 óta viseli a magyar származású Trauner Sándor, Oscar-díjas díszlettervező nevét. Demeter Évával, az ATAFF fesztiváligazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

Karantén monológok

2020 október 08

A Híd Színház október 10-én új bemutatóra készül Karanténban címmel. A vírus miatti tavaszi bezártság idején született darabot a négy szereplő és a rendező, Rigó József írták. Az előadás tulajdonképpen a négy szereplő monológja, illetve közös kardalai. A rendezővel beszélgettünk.
tovább

 

Új helyen váró

2020 szeptember 10

A szolnoki állómás épületében lévő Váróteremben február 29-én tartották az utolsó koncertet. A vírushelyzet miatt akár újra kinyithatott volna a tizenhárom év működő hely, erre mégsem került sor. A Ratkai Miklóssal beszélgettünk az által szervezett koncertek új helyszínéről.
tovább

 

Istengyermekség Szolnokon

2020 augusztus 31

Jókai Anna utolsó könyve, az Átvilágítás adja az Istengyermekség című előadás ívét, amelyet augusztus utolsó napján mutat be a Tisza moziban, a szolnoki kötődésű Lázár Balázs és Tallián Mariann színészházaspár, Antal Gábor jazz improvizációival fűszerezve. A színészekkel beszélgettünk.
tovább

 

Album

SZTK és árvíz
Utána kellett néznem, hogy minek a rövidítése az SZTK, amivel a mai napig jelöljük a szolnoki Hősök terén álló rendelőintézete. Meg annak is, hogy 54 évvel ezelőtt mi történt a Jászságban, hogy ki kellett telepíteni Jászdózsát. Amiről ez az 1 forint 20 filléres, expresszként feladott képeslap tudósít.

Az Album további képei
 

AKB

Tisza parti bárpult
Szolnok, szombat dél, Béres József sétány, a Szegedi Kis István utca végnél, a város legszebb játszótere közelében. Minden bizonnyal az előző este nyomai. Amikor már nyitva voltak a kerthelyiségek, de 11-re még haza kellett érni. Vagy a pincérek nem szedték le a bárpultot, vagy, akik ott ittak, azok feledkeztek meg arról az alapvetésről, hogy mindenki takarítson maga után. Ők jól érezték magukat, mi meg miattuk rosszul. Fog ez valaha változni?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Újrahasznosított emlékmű
A szolnoki fűtőház területén álló Magyar Millennium feliratú emlékmű nemcsak a város legnehezebben megtalálható "köztéri" alkotása címért indulhatna versenybe, hanem az újrahasznosított "műalkotás" kategóriában is. Szerintem nem olyan nagy baj, hogy hatalmas bukszusok takarják.

A Szoborpark további képei