KérdezemAz idő múlása meg a véletlenek szerepe

2018 június 27

Számomra az idei Ünnepi Könyvhét egyik legfontosabb kötete lett Jenei Gyula Mindig más című könyve, amitől korábban már írtam recenziót. Viszont az elolvasás és a könyvbemutató után is maradt bennem néhány kérdés, amit fel akartam tenni a szerzőnek. Jenei Gyulával beszélgettünk.
tovább

 

Közelebb a csillagokhoz

2018 június 21

Az ország legmagasabb lakott épületének tetején található szolnoki csillagvizsgáló az idei Múzeumok éjszakáján is várja az érdeklődőket. Szabó Szabolcs Zsolttal, a szolnoki csillagászati szakkör aktivistájával, a TIT JNSZ megyei elnökségi tagjával beszélgettünk.
tovább

 

Ez egy regény, hangsúlyosan az

2018 június 14

Kádár hét napja címmel jelent meg az Ünnepi könyvhétre, a Helikon Kiadó gondozásában Benedek Szabolcs új regénye. A szolnoki kötődésű, József Attila-díjas író új könyvének születéséhez némileg a megyei tanács épületében egykor látható emléktáblának is köze van. Az íróval beszélgettünk.
tovább

 

Visszaköszönő öninterjú

2018 június 06

Az Ünnepi könyvhét szolnoki programjában mutatjuk be második novelláskötetemet a Verseghy könyvtárban. Gondoltam, a blogSzolnokon is illik beszámolni a Visszaköszönés című könyv megszületéséről. Mivel azonban ezt az oldalt egyedül csinálom, magammal kellett interjút készítenem.
tovább

 

Veterán invázió várható

2018 május 29

Ezen a hétvégén ismét veterán autók és motorok rajzanak Szolnokon és környékén, mivel 2008 óta kilencedik alkalommal rendezik meg a Közép Tisza-vidéki Veterán Jármű Találkozót és Túrát. A háttérről és a járgányok felbukkanási helyéről a szervező klub titkárát, Lukács Alajost kérdeztük.
tovább

 

Alig négy hét és...

2018 május 23

Négy hét múlva már zajlik a XIII. Tiszavirág Fesztivál, szervezői a zenei program összeállításánál a fesztiválközönségre és nem a koncertlátogatókra figyeltek. A jó zenék mellett természetesen lesz bor, sör, pálinka, mozi a Békás szökőkútnál, színház és rétes is. Kovács Ákossal beszélgettünk.
tovább

 

Újra fesztivál a Hozamban

2018 április 10

Öt különleges program a következő öt hétben, ismét a Hozam Klubban. Az Ars-In-Kom által immár hagyományosan életre hívott tavaszi fesztiválon Polyák Lilla, Malek Andrea, Hirtling István, Papa Fleigh és egy különleges citerazenekar is közönség elé lép. Vass Lajos ötletgazdát kérdeztük.
tovább

 

A guanóbarna trezortól

2018 március 27

Bolondok napjának előestéjén lép ismét a szolnoki közönség elé a polgárpukkasztó Robinzon Cirkusz zenekar. A hó végére is tekintettel lévő belépőjű bulinak a Tisza mozi ad helyet, ahol a koncert bevezetőjeként egy koncert-krimi filmet is láthat a közönség. Spanyiel Péterrel beszélgettünk.
tovább

 

Damjanich nyomában

2018 március 01

Tizenegyedik alkalommal lehet a szolnoki csatát megnyerő Damjanich tábornok katonáinak a nyomába eredni, a Szolnokra vezető hadiút egy részét bejárni. A "Vörössipkás túra" kitalálójával, szervezőjével és túravezetőjével, Szekeres Ferenccel beszélgettünk a március 3-ai programról.
tovább

 

A vers a miénk

2018 január 31

Szolnoki ötlet, szolnoki különlegesség és immár tízedik alkalommal rendezik meg a Megaverset, aminek döntőjét idén is a magyar költészet napján tartják. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok TV közös versenyéről Zombori Tímea főszervezővel beszélgettünk.
tovább

 

Album

A palotasorral szemben
Ha ma megállunk a bíróság épületének főbejáratánál és jobbra nézünk, ugyanígy láthatjuk Szolnok aranykorának épületlenyomatait, ahogy e jó 110 éves fotó készítője megörökítette. Persze időközben került néhány új ház a földszintes épületek helyére, és a forgalom is alaposan felduzzadt.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Kint felejtett táblák (x)
Nem tudom, hány engedély kell egy KRESZ-tábla kihelyezéséhez. Miként azt sem, hogy ezeket valaki nyilvántartja-e. Az viszont tény, hogy Szolnok világelső lehet a kint felejtett, értelmüket vesztett táblák tekintetében. Ez az e-Magyarország pont tábla például a Mária utca elején felejtődött el. Emlékszik még valaki, hogy ez mire utalt? És, hol is volt az a pont a közelben, ahol netezni lehetett? Persze az is lehet, hogy nem eltávolítani, hanem történelmi emlékhellyé nyilvánítani kellene.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A legszolnokibb költő emlékezete
A Szabadság tér 2. szám alatti ház falán egy olyan nagyszerű szolnokira emlékeztet a lassan tízéves tábla, aki nemcsak költőként, közéleti személyiségként, de a legnehezebb időkben emberként is példát mutatott. És a kommunizmus egyfajta áldozataként fejezte be életét.

A Szoborpark további képei