KérdezemJó csapat vidám karmesterrel

2022 január 05

Izaki Maszahiro, főzeneigazgató, karmester talán még táncra is perdül a Szolnoki Szimfonikusok Újévi koncertjén. A Szekszárdon már bemutatott produkció után Patkós Imre, szakmai igazgató - akivel az évkezdésről beszélgettünk - azt mondta, a könnyei folytak a nevetéstől.
tovább

 

Szolnoki esküvők

2021 december 02

Az előző századfordulón készült az a fotó, amelyik a legrégebbi darabja a Házasság a XX. században című, a Tisza moziban látható kiállításnak. A JNSZ Megyei Esély Szociális Közalapítvány által összegyűjtött anyagról Kiss Márta igazgatóhelyettes, projektvezetővel beszélgettünk.
tovább

 

El kell, hidd

2021 november 22

Az első magyar horror, a Post Mortem főszereplője, Klem Viktor volt a Tisza mozi közönségtalálkozójának a vendége. Az elhangzott beszélgetés szerkesztett változatában szó esik a szolnoki kötődésű rendező szereplőválasztásáról, a gyerekszereplőről, az Oscarról és az olasz rajongókról is.
tovább

 

Idén is ATAFF a Tisza moziban

2021 október 12

Az idei Alexandre Trauner Art Film Fesztivál (ATAFF) a tudományos alkotásokra fókuszál. Nagyjátékfilmek, kiállítások, könyvbemutatók, mesterkurzusok és koncertek szerepelnek az október 12-17-ig zajló esemény programjában. Demeter Éva fesztiváligazgatóval beszélgettünk.
tovább

 

Thrasher néprajz

2021 szeptember 09

Épp annyira szól egy könnyűzenei stílusról és a kapcsolódó szubkultúráról az Agresszió évtizedei című kiállítás a Damjanich Múzeumban, mint néprajzos szemmel, egy korszakról és egy fiktív közösségről. Az egykori thrasherrel, a kiállítást rendező néprajzossal, Benedek Csabával beszélgettünk.
tovább

 

Így éltünk

2021 augusztus 31

Fotókkal mesél Szolnok és a megye hetvenes-nyolcvanas éveiről a levéltár új kiállítása. A Tisza moziban október 10-ig látható tárlat a Hazafias Népfront felhívására született képekre és a helyi Állami Építőipari Vállalat fotóarchívumára épül. Csönge Attila levéltár igazgatóval beszélgettünk.
tovább

 

Évadnyitás

2021 augusztus 25

A színházat tágabban, kulturális gyűjtőhelyként szeretné kezelni, aminek nem kell a kikövezett úton haladnia. Két hónappal a kinevezése után, az első bemutatót követően, még az Aba-Novákban lévő igazgatói szobában beszélgettünk Barabás Botonddal, a Szigligeti Színház új direktorával.
tovább

 

Lelki feltöltődés

2021 június 30

Négy év után július 2-3-án ismét ArtJáró fesztivál a Szolnoki Művésztelepen. A hely századik születésnapján, 2002-ben útjára indított fesztivál programjainak gerincét ezúttal a szolnoki kulturális intézmények adják. Verebes György főszervezővel, a Művésztelep vezetőjével beszélgettünk.
tovább

 

Az emlékező rockfotós

2021 június 24

Egy rockfotós naplója Szolnokon címmel nyílik július 1-jén Vértes György fotóriporter kiállítása a Tisza mozi kávézójában. A képek Vértes György közel négy és fél évtizedes munkásságának könnyűzenei vonatkozásából adnak keresztmetszetet hazai és külföldi sztárokkal. Az alkotóval beszélgettünk.
tovább

 

Az élmények iránti vágy marad

2021 június 15

Ma kellett volna kezdődnie az idei Tiszavirág Fesztiválnak. Ha nincs a vírus, akkor talán már színes esernyők lengenek a Tiszai hajósok tere felett, vagy valami mást találnak ki a szervezők. Az idén ismét elmarad a 15. fesztiválról Kovács Ákos ötletgazda főszervezővel beszélgettünk.
tovább

 

Album

Volgák és Moszkvicsok
Óriási a forgalom Szolnok megye székhelyén. Olyannyira, hogy a megyei tanács székháza előtt araszoló Volgák és Moszkvicsok között rendőrnek kell átsegítenie a gyalogosokat a zebrán. A fejlődő várost megörökítő fotós pedig halált megvető bátorsággal áll a két sáv között.

Az Album további képei
 

AKB

Elcsavart táblák Szolnokon (n+1)
A Szapáry útról az úgynevezett Árkádok mögötti parkolóhoz vagy a Magyar utcához egy "dupla kapun" keresztül vezet az út. Viszont, ha nem a megfelelő átjáróba hajtunk be, könnyen szemben találhatjuk magunkat egy másik autóssal. Ezért van ott egy behajtani tilos tábla. Ami most is ott van, csak rossz fele néz, kikukucskál a Szapáry vége felé. Az elsőbbségadás kötelező tábla meg követi "tekintetével". Továbbra is "olcsó játék hülye gyerekeknek" Szolnokon a KRESZ-táblák elcsavargatása. De lehet belőle gondatlan vagy szándékos veszélyeztetés is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tanulófiú a bokorban
Egyenes háttal ül, ölében hét vaskos kötettel. Meredten néz a Tiszaliget felé. Testtartásáról a derékszög ugrik be. Ma már bizonytalan a címe, a felállításának éve, csak az biztos, hogy ifj. Szabó István alkotása. Meg, hogy a mögé ültetett bukszus lassan elnyeli a mészkő szobrot.

A Szoborpark további képei