KérdezemEgy ügyből kettő lett

2020 március 23

Eredetileg csak az Arabica kávézóban lett volna egy, az iratadományozást népszerűsítő kiállítás, aztán a koronavírus átírta az elképzelést. Az egyelőre bezárt kávézó falán lévő tárlat a megyei levéltár honlapján tekinthető meg. A kávézó tulajdonosával és a levéltár vezetőjével beszélgettünk.
tovább

 

A '86-os trauma feldolgozása

2020 március 17

A szolnoki Tisza-hídon, Csábi József egykori válogatott futballistával, a MÁV FC vezetőedzőjével sétálva vetődött fel Benedek Szabolcsban, hogy megírja annak a magyar válogatottnak a történetét, amelyik utoljára jutott ki VB-re. A korrajzzá lett könyvről a szerzővel beszélgettünk.
tovább

 

BSZ10: Önmagamat kérdezem

2020 március 06

Néhányan felháborodnak amiatt, hogy a blogSzolnok cikkei nincsenek aláírva, ezért nem tudják, ki a szerző. A blogSzolnok egy "onemanshow", azaz egyedül írom, szerkesztem, fotózom, név az impresszumban. A 10 év ünneplését tíz, magamnak feltett kérdéssel fejezem be.
tovább

 

Mindkettő én vagyok

2020 február 26

Azt mondja, a színészetről papírja van, költészetét pedig majd megítéli az utókor. Mindenesetre nyolc színházi szerepe van műsoron, miközben versszínházi előadásaik is futnak. Arról nem is beszélve, hogy két irodalmi elismeréssel indult ez az éve. Lázár Balázzsal beszélgettünk.
tovább

 

A Merengő Krisztus megmentése

2020 január 29

Szolnok egyik legrégebbi köztéri szobra a Madách utca végén álló Merengő Krisztus - máshol Szomorú vagy Ülő Jézus. A több mint 200 éves szobor egy 160 éves baldachinos építmény alatt található, amelyet néhány hete meg kellett támasztani. Dombi Gábor építésszel beszélgettünk.
tovább

 

Zöldebb és tágabb

2020 január 22

Új közösségi tér, kibővített kávézó, megszépült külső - és ami nem látszik -, a felhasznált energia 80-90%-át előállító napelemek a tetőn. A Tisza mozi lassan befejeződő felújításáról beszélgettünk - régi családi képek előtt - Demeter Istvánnal, Szolnok kulturális központjának a vezetőjével.
tovább

 

Új év, újra tánckoncert Szolnokon

2020 január 09

Kilencedik alkalommal köszönti az új évet tánckoncerttel a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A Boléro-remix létrehozásában 340-en működnek közre január 11-én. Az előkészületekről, és az azzal párhuzamos kínai turnéról Patkós Imre, ügyvezető-szakmai igazgatóval beszélgettünk.
tovább

 

Húsz év számai

2019 december 18

A kortárs magyar irodalom legismertebb szerzői és felzárkózni igyekvő pályakezdők találkoznak negyedévente, ha csak képletesen is, Szolnokon. A 20. születésnapját ünneplő Esőről december 19-én a Verseghy Könyvtárban beszélgetünk. Előtte Jenei Gyula főszerkesztőt kérdeztem.
tovább

 

Tizedszer is Emlékkoncert

2019 június 26

A tizedik Akikért a zene szól emlékkoncertet idén is megrendezi László Béla ötletgazda. Néhány hónapja ezt a mondatot nem mertük volna leírni. Július 5-én az Agórában megnyílik a szokásos kiállítás, 12-én és 13-án pedig közel húsz zenekar emlékezik. László Bélát kérdeztük.
tovább

 

Kettős látás A Turczival

2019 június 17

A kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen alakja Turczi István, József Attila-díjas, Príma Primissima-díjas író, költő szerkesztő, aki oly sokszor bukkan fel szolnoki eseményeken, hogy azt hihetnénk, idevalósi. Az Ünnepi Könyvhét szolnoki programja kapcsán beszélgettünk.
tovább

 

Album

A sikkasztó polgármester parkja
Ezen a képeslapon nem is a fotók a legérdekesebbek - bár van közöttük ritkaság -, hanem a jobb alsó sarokban lévő felirat, amely szerint a Dr. Tóth Tamás parkból láthatunk részleteket. Pár szót érdemes tehát arról is ejteni, hogy ki volt ez a mára elfelejtett névadó.

Az Album további képei
 

AKB

Az ott egy lyuk
A Szentháromság térrel szemben, az egykori kőolajos klub előtt, egy elég forgalmas járda mellett. Több hete tető és figyelmeztetés nélkül. Áldozatra várva. A szerencsében bízva. Hogy mire valók a közterület-felügyelők Szolnokon, régóta nem tudom. Hogy miért nincs gazdája az utcáknak, jó ideje nem értem. Hogy mire való egy önkormányzati képviselő, azt biztos félreértem. Miként a gondatlan veszélyeztetést is. Tehát az ott egy veszélyes lyuk. Én szóltam.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hősök a XX. században
Eredetileg csak az első világháborúban elesett szolnoki férfiaknak állított volna emléket, ám későbbi sorsa és megítélése tipikus példája lett Magyarország XX. századi történetének és a történelemfelfogások rendszerekhez kapcsolódó változásainak. A nem az eredeti helyén álló alkotást a városi köznyelv ?meztelenszoborként? emlegeti.

A Szoborpark további képei