KérdezemSzolnoki esküvők

2021 december 02

Az előző századfordulón készült az a fotó, amelyik a legrégebbi darabja a Házasság a XX. században című, a Tisza moziban látható kiállításnak. A JNSZ Megyei Esély Szociális Közalapítvány által összegyűjtött anyagról Kiss Márta igazgatóhelyettes, projektvezetővel beszélgettünk.
tovább

 

El kell, hidd

2021 november 22

Az első magyar horror, a Post Mortem főszereplője, Klem Viktor volt a Tisza mozi közönségtalálkozójának a vendége. Az elhangzott beszélgetés szerkesztett változatában szó esik a szolnoki kötődésű rendező szereplőválasztásáról, a gyerekszereplőről, az Oscarról és az olasz rajongókról is.
tovább

 

Idén is ATAFF a Tisza moziban

2021 október 12

Az idei Alexandre Trauner Art Film Fesztivál (ATAFF) a tudományos alkotásokra fókuszál. Nagyjátékfilmek, kiállítások, könyvbemutatók, mesterkurzusok és koncertek szerepelnek az október 12-17-ig zajló esemény programjában. Demeter Éva fesztiváligazgatóval beszélgettünk.
tovább

 

Thrasher néprajz

2021 szeptember 09

Épp annyira szól egy könnyűzenei stílusról és a kapcsolódó szubkultúráról az Agresszió évtizedei című kiállítás a Damjanich Múzeumban, mint néprajzos szemmel, egy korszakról és egy fiktív közösségről. Az egykori thrasherrel, a kiállítást rendező néprajzossal, Benedek Csabával beszélgettünk.
tovább

 

Így éltünk

2021 augusztus 31

Fotókkal mesél Szolnok és a megye hetvenes-nyolcvanas éveiről a levéltár új kiállítása. A Tisza moziban október 10-ig látható tárlat a Hazafias Népfront felhívására született képekre és a helyi Állami Építőipari Vállalat fotóarchívumára épül. Csönge Attila levéltár igazgatóval beszélgettünk.
tovább

 

Évadnyitás

2021 augusztus 25

A színházat tágabban, kulturális gyűjtőhelyként szeretné kezelni, aminek nem kell a kikövezett úton haladnia. Két hónappal a kinevezése után, az első bemutatót követően, még az Aba-Novákban lévő igazgatói szobában beszélgettünk Barabás Botonddal, a Szigligeti Színház új direktorával.
tovább

 

Lelki feltöltődés

2021 június 30

Négy év után július 2-3-án ismét ArtJáró fesztivál a Szolnoki Művésztelepen. A hely századik születésnapján, 2002-ben útjára indított fesztivál programjainak gerincét ezúttal a szolnoki kulturális intézmények adják. Verebes György főszervezővel, a Művésztelep vezetőjével beszélgettünk.
tovább

 

Az emlékező rockfotós

2021 június 24

Egy rockfotós naplója Szolnokon címmel nyílik július 1-jén Vértes György fotóriporter kiállítása a Tisza mozi kávézójában. A képek Vértes György közel négy és fél évtizedes munkásságának könnyűzenei vonatkozásából adnak keresztmetszetet hazai és külföldi sztárokkal. Az alkotóval beszélgettünk.
tovább

 

Az élmények iránti vágy marad

2021 június 15

Ma kellett volna kezdődnie az idei Tiszavirág Fesztiválnak. Ha nincs a vírus, akkor talán már színes esernyők lengenek a Tiszai hajósok tere felett, vagy valami mást találnak ki a szervezők. Az idén ismét elmarad a 15. fesztiválról Kovács Ákos ötletgazda főszervezővel beszélgettünk.
tovább

 

Sokfélék vagyunk

2021 június 08

Darabokra tépett táj címmel mutatják be Szolnokon az Irodalmi Jelen Trianon különszámának anyagából készült felolvasószínházi műsorukat Lázár Balázs és Tallián Mariann. A Jenei Gyula és Lázár Balázs verseit is megszólaltató est kapcsán a színészházaspárral beszélgettünk.
tovább

 

Album

Ismét a békás szökőkútról
Szolnok kultikus helye a Verseghy parkban lévő békás szökőkút. A mellékelt képeslapot 1963-ban adták postára, a felhasznált fotó pedig akkortájt készülhetett, amikor a kút párját elpusztították. Jól látszik, hogy ezek a békák nem a mai békák, és a középső "sziget" sincs már meg.

Az Album további képei
 

AKB

Elmúlnak az ünnepek
Elmúlnak az ünnepek, maradnak az elszáradt koszorúk. A hivatalosságoknak addig fontos az emlékezés, amíg a média érdeklődésének kereszttüzében, komoly arccal fejet hajthatnak a közpénzből vett koszorúk mögött. Aztán elfelejtik, mint a választási ígéreteiket. És a városukat se nagyon járják. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az augusztus 20-ai szolnoki koszorúk az esemény után 103 nappal is ott rohadnak az emlékhelyen?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kisherceg és a róka
Nem hittem volna, hogy a város egyik legkedvesebb szoborkompozíciójának a múltjában is vannak idióta pillanatok, és bár alig négy évtizede állították fel, a leleplezés dátuma sem egyértelmű. Még szerencse, hogy mindez a Kisherceget és a rókát legtöbbször látó gyerekeket egyáltalán nem érdekli.

A Szoborpark további képei