KérdezemHíd az ArtJárón

2022 június 29

A Híd Színház improvizációs műhelyéhez is csatlakozhatnak azok, akik július 2-án kilátogatnak az idén 120 éves Szolnoki Művésztelepet ünneplő ArtJáró fesztiválra. A Rigó József vezette társulat Prometheus történetét viszi közönség elé. A Híd vezetőjével erről és az idei terveikről beszélgettünk.
tovább

 

Akár éjszaka is a kisvonaton

2022 június 23

Az idei szolnoki Múzeumok éjszakájának egyik különleges programjának ígérkezik a városnéző kisvonat, amin verseket szavaló színészek is utaznak majd, és akár éjszaka is lehet egy kört tenni vele. A vonat idegenvezetőjével, a Szolnokot bő évtizede bemutató Kis Krisztián Bálinttal beszélgettünk.
tovább

 

Világpremier a Túlélő

2022 június 16

Diplomamunkaként született a Harcosok klubja szerzőjének, Chuck Palahniuk Túlélő című regényéből Varga Ádám monodrámája. A világon egyedülálló feldolgozást 2019 óta játssza a Besúgó című sorozatból is ismert színész. Saját rendezésével a Tiszavirág Fesztivál nyári színházában is bemutatkozik.
tovább

 

Érdemkereszt, bakelit, MOB

2022 május 18

Kevés szó esett róla, hogy a szolnoki könnyűzenei élet meghatározó alakja, Pap Bála négy évtizedes munkájáért a Magyar Érdemkereszt ezüst fokozatát kapta. Erről persze alig beszélgettünk, hiszen egy magyar-lengyel közös lemez, na meg az idei fesztivál sokkal fontosabb számára.
tovább

 

A helyi védettség jele

2022 május 12

Felkerült az első "Helyi védettség" tábla a Templom és a Sütő utcák sarkán álló, szépen felújított polgárházra. Nagyjából másfél éve indult a kezdeményezés, aminek célja, hogy megjelölje a megóvásra érdemes szolnoki házakat. A kezdeményezés szervezőjét, Vidra Tamás építészt kérdeztük.
tovább

 

Csoportterápia a moziban

2022 április 05

Négy évvel ezelőtt a szolnoki színház is játszotta Szente Vajk és Galambos Attila Csoportterápia című zenés darabját. Trixit Jankovics Anna alakította, akivel ugyanebben a szerepben a darabból készült filmben is találkozhatunk. A Kecskemétre szerződött művésznővel beszélgettünk.
tovább

 

Újra játék a csatáról

2022 március 02

Nyolc ágyú, egy tucat lovas és mintegy kétszáz gyalogos és tüzér játssza újra március 5-én az 1849-es szolnoki csatát. Egy év kényszerszünet után lesz újra hadijáték Szolnokon, amiről Udovecz Györggyel, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnökével beszélgettünk.
tovább

 

Derkósok csak Szolnokon

2022 február 22

Huszonhat fiatal képzőművész munkáiból nyílt kiállítás az Agórában. A festményeket, szobrokat és különböző installációkat a Derkovits-ösztöndíj, illetve az azt menedzselő Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) köti össze. A cég ügyvezetőjével, Tardy-Molnár Annával beszélgettünk.
tovább

 

Hátborzongatóan aktuális

2022 január 25

Mi dolgunk a világon? címmel Vörösmarty költészetét kelti életre Szolnokon Tallián Mariann, Lázár Balázs és Csörsz Rumen István. Mint nyilatkozták, ehhez a versszínházi estjükhöz a Tisza mozi nézőtere passzol a legjobban. A január 27-ei programról a színészházaspárral beszélgettünk.
tovább

 

Jó csapat vidám karmesterrel

2022 január 05

Izaki Maszahiro, főzeneigazgató, karmester talán még táncra is perdül a Szolnoki Szimfonikusok Újévi koncertjén. A Szekszárdon már bemutatott produkció után Patkós Imre, szakmai igazgató - akivel az évkezdésről beszélgettünk - azt mondta, a könnyei folytak a nevetéstől.
tovább

 

Album

Kórház a vár szélén
Szerencsére nem vagyok járatos ilyen épületekben, így csak megérzésre mondom: az ország egyik legszebb környezetében áll lassan fél évszázada a szolnoki MÁV kórház. Ami valamikor kedvelt képeslap téma is volt, így az anzikszok megőrizték az épületnek azt újkori képét, amit mi már sose láthatunk.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú (?) Krisztus
Szomorú, búsuló, merengő, bánkódó, ülő? Valószínűleg ez az a szobrunk, aminek több neve van, mint amennyi tényszerű adatot ismerünk a születéséről. Az biztos, hogy nem a legöregebb köztéri alkotásunk, ugyanakkor a legrégebb óta ugyanazon a helyen álló.

A Szoborpark további képei