KérdezemNépünnepély volt a '74-es VB

2024 február 14

Fél évszázada több mint harminc ország, közel hatszáz sportolóját és kísérőjét fogadta Szolnok a XII. Ejtőernyős Világbajnokságon. A jubileumot az emlékek összegyűjtésével, kiállítással és konferenciával szeretné ünnepelni az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete. Szabovik Zoltán elnökkel beszélgettünk.
tovább

 

Társasházi emlék

2023 november 08

Emléktábla kerül a Szolnok ispán körút 7. számhoz annak apropóján, hogy fél évszázada költöztek be a tízemeletes 127 lakásába az első lakók, akik akkor a társasházat is megalapították. A táblaállítást kezdeményező Csala Lajossal beszélgettünk, aki 43 éven át volt ott közös képviselő.
tovább

 

Európai folklór nap először

2023 szeptember 18

Idén először ünnepeljük az Európai folklór napját, amiből Pap Bélának, az Örökség Világzenei Fesztivál szervezőjének köszönhetően Szolnok sem marad ki. Szeptember 22-én este a Tisza-parton koncertek, délután pedig városszerte meglepetések várják az ünneplőket. Pap Bélát kérdeztük.
tovább

 

Meglátjuk, mi jön

2023 augusztus 30

Barabás Botond harmadik évadát kezdi igazgatóként a Szolnoki Szigligeti Színház élén. Olyan évadot tervez hét premierrel és néhány tovább játszott produkcióval, ami inkább szórakoztatja a közönséget, mintsem terheli. Az évadnyitó előtt készült beszélgetésből kiderül a direktor "indián neve" is.
tovább

 

A hetvenes évek tárgyai

2023 augusztus 22

Bűvös kocka, panellakás, olajválság címmel, a hetvenes éveket idéző kiállítással nyitja az őszi szezont a Damjanich Múzeum. A kor tárgyaira és Szolnokra koncentráló tárlatot Gulyás Katalin kurátorral, a Történeti, irodalomtörténeti és művelődéstörténeti osztály vezetőjével néztük meg.
tovább

 

Legyünk 400-an!

2023 április 05

Szolnoki Kutyagolás címmel a leukémiás gyerekekért szervez jótékonysági futást április 15-én a Tiszaligetben Csontos Csenge, akinek a gyógyulásában és a rehabilitációjában is sokat segít a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. Csontos Csengével beszélgettünk, hogy minimum 400-an fussunk majd.
tovább

 

A hetedik év után

2023 február 09

Ezen a hétvégén ismét a Tisza mozi színpadán lép fel az Idea zenekar, akik hét évvel ezelőtt ugyanitt mutatkoztak be a szolnoki közönségnek. A Jankó Marcell (basszusgitár), Sárszegi Dávid (dobok) és Bajnai Marcell (gitár, ének) alkotta formáció gitárosával beszélgettünk a február 11-ei buliról.
tovább

 

Visszatérés Szolnokra

2023 január 18

Miénk a ház című mesélős estjükkel lép közönség elé Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert a Tisza moziban január 21-én. A két művész együtt, és Hrutka Róbert más művészekkel is szinte már hazajáró vendég a kulturális központtá lett mozi nagytermében. Hrutka Róberttel beszélgettünk.
tovább

 

Kell egy szem

2023 január 12

Szőlőszem Ifjúsági Közösségi Tér nyílt a Dózsa György út elején, az egykori a Szőlőfürt borozó helyén. A Szőlőszembe akár suli után is be lehet ugrani tanulni vagy csak egy kicsit "jó helyen" lenni. És természetesen szervezett programok is várják - mint kiderült nemcsak a diákokat.
tovább

 

Találkozni Kusturicával

2022 október 06

Emir Kusturica nemcsak koncertet ad a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) zárónapján, de a Macska-jaj című filmjéért Arany Oroszlán-díjjal kitüntetett rendező október 15-én mesterkurzust is tart a Tisza moziban. Az ATAFF igazgatójával, Demeter Évával beszélgettünk.
tovább

 

Album

Ötvenhatos mementó
Lassan homályba vész, hogy a Táncsics út végén, ahol ma a Zounuk ispános szökőkút áll, 1956. október 26-án a szolnokiak - köztük jópár középiskolás - ledöntötték a "szivart", azaz a szovjet hősi emlékművet. Ez az érdektelennek tűnő képeslap a "szivar" talapzatának további sorsáról mesél.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Hétköznapi délután
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mellékelt képen nincs semmi különös, csak egy szokásos hétköznap délutáni pillanat a 442-es főút szandaszőlősi átkelési szakaszán, tulajdonképpen a város Kertész utcájában, valamikor fél négy és négy óra között. Mondhatnánk: nem kell olyankor arra járni, vagy nem kell autóba ülni. Meg azt is, hogy nem a Csáklya úti Tisza-híd a legfontosabb, hanem a szandai elkerülő. Sokkal fontosabb, mintsem ismét csak kampányhazugság legyen belőle!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tisza Antal mellszobra
Minden bizonnyal kevesen tudnák megmondani elsőre, hogy hol is áll Tisza Antal mellszobra. Azt hiszem, a szobor nem a megmintázott személy miatt, hanem az alkotó révén érdemelne több figyelmet, hiszen Petri Lajos műveit a mai napig keresik a gyűjtők.

A Szoborpark további képei