KérdezemEmberek a 300 esernyőhöz

2017 június 12

Egy évvel a Tiszavirág Fesztivál előtt hárman dolgoznak az előkészítésén. Pár hónappal korábban már 15-20 fő szervezi a programokat, amiknek a helyszíneit 5 nap alatt, nagyjából félszázan építik fel. A fellépők és a vendéglátósok nélkül kilencvenen dolgoznak majd azon, hogy jól szórakozhassunk. Kovács Ákossal beszélgettünk.
tovább

 

Kell egy hét könyves lét

2017 június 08

Szolnokon valóban egy hétig tart a 88. Ünnepi Könyvhét, ahol nemcsak egy helyi összefogással született mesekönyvet mutatnak be, de találkozhatnak több szolnoki vagy városi kötődésű szerzővel is. Czakóné Gacov Katalinnal, a szervező Verseghy Könyvtár igazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

Mi történt '44 tavaszán, Magyarországon?

2017 május 25

A szolnoki vasútállomás első vágányán, a régi mozdonnyal szemben, ezen a héten különös vagon várakozik. Az Élet Menete Alapítvány utazó vagonkiállítása szombaton kora délutánig látogatható a városban. A vagonról Gábor Veronikát, az alapítvány munkatársát kérdeztük.
tovább

 

Csipkévé csavargatni a múltat

2017 május 18

A Levéltári esték májusi előadására Szathmáry István újságírót kérték fel, aki május 18-án Egynapos halhatatlanság címmel az újságírás és a múlt kutatásának illetve bemutatásának kapcsolatáról beszél, és reményei szerint vitatkozik is. A "cérnából csipke készítés" titkairól kérdeztem.
tovább

 

A fesztivállátogatók elvarázsolása

2017 május 11

Harminchárom nap és kezdődik a XII. Tiszavirág Fesztivál. Kovács Ákos ötletgazda, főszervezővel már nem az előkészületekről, hanem a fesztiválról, Bud Spancerről és az elmaradhatatlan rétesről, no meg az új programelemről, a Zenekanapéról is beszélgettünk. Visszaszámlálás!
tovább

 

Beatles az imázs mögött

2017 április 25

Alig egy hónapja jelent meg a Benedek Szabolcs, József Attila-díjas író Beatles vágatlanul című új könyve. A Szolnokon érettségizett szerző ezúttal nem regénnyel, hanem kedvenc együttesének, kevésbé ismert, valós történeteit rendezte kötetbe. Az íróval új könyvéről beszélgettünk.
tovább

 

Szolnok szép, csak "látni" kell

2017 április 13

Huszonöt szolnoki témájú festményét mutatja be Osman Sari "A város, ahol élek" című kiállításán, az ANKK Agóra Tabák Galériájában. Az isztambuli születésű, de lassan három évtizede köztünk élő festőművésszel a május 7-ig látogatható tárlat apropóján Szolnok szépségeiről is beszélgettünk.
tovább

 

Személyesből közkincs és történelem

2017 április 06

Bővülő történelem címmel nyílik kiállítás április 10-én a MNL szolnoki levéltárában. Az ajándékozás útján a Pozsonyi úti intézményhez került iratokból és fényképekből rendezett tárlatról Csönge Attilával, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei intézményének igazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

Szolnoki fejlesztések a 20-as években

2017 március 29

"Egy darab Európa a magyar síkság közepén" - Idegenforgalmi-fejlesztési törekvések Szolnokon a két világháború között címmel tart előadást Fülöp Tamás történész március 29-én a Levéltárban. A Levéltári esték következő témájáról az intézmény korábbi igazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

Mindannyian pókhálón függünk

2017 március 21

Mindössze egy kötél a kellék Tallián Mariann és Lázár Balázs "Arccal a földön a Huszadik Század!" című versszínházi előadásának, amit március 24-én mutatnak be a Verseghy könyvtárban. A "füveskerti" költők verseiből összeállított estről a szolnoki születésű Lázár Balázst kérdeztük.
tovább

 

Album

A kép széle az érdekes
A papír minősége alapján nagy példányszámban jelenhetett meg ez a képeslap, ami a Megyeházát mutatja a bővítés és a mögötte lévő park kialakítása után nem sokkal. Valamiért 1932 szerepel a lapon, de gyanítom, hogy a felvétel még a húszas években készült. Ma pedig nem a Megyeháza, hanem a mellette álló épületek az igazán érdekesek.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az építés emlékére is
A Szobor Park Szolnokban helyük van az itteni emléktábláknak is, amelyek épp oly sok üzenetet hordoznak a városról, mint a szobraink. Például a Várkonyi tér 20. számú ház építésének dátumára emlékeztető az épület bejáratánál.

A Szoborpark további képei