1xvoltSzolnoki '56-os séta

2020 október 22

Mivel idén elmaradnak Szolnokon az '56-os megemlékezések, tegyünk egy virtuális sétát azokon a helyeken, ahol forradalmi események zajlottak a városban. Forrásul használva a MNL szolnoki intézménye és Cseh Géza kutatásait, illetve "A remény napjai - az 1956-os forradalom Szolnokon" című filmet.
tovabb

 

Szolnoki bélyeges téglák

2020 október 06

Sági Csaba kertjében jelenleg nagyjából 200-220 olyan pecsétes tégla található, amelyek egykor Szolnokon készültek. A teljes gyűjteménye körülbelül 1700 téglából áll, amelyek közül körülbelül négyszáz már egy kiállítófalon látható. A téglákat nézegetve a múltról és a szenvedélyről beszélgettünk.
tovabb

 

Utcasoroló (111.): Két tömb közt parkoló

2020 szeptember 24

Az előző századforduló környékén alakulhatott ki a Szolnok főutcáját és a főváros felé vivő utat összekötő közterületünk. Szathmári József a harmadik neve, nagyjából fél évszázada amolyan zsákutca. Szolnok legnagyobb tömegszerencsétlensége kötődik ehhez az utcához.
tovabb

 

Szolnoki házak (49.): Wéber-ház

2020 szeptember 17

A Kossuth utcai palotasor utolsóként elkészült épülete, amely ma már szerényen húzódik meg a néhai járási tanácsból lett adóhivatal és az üresen álló Császy-féle ház között. Földszintjén két cukrászda is működik, holott vendéglőnek épült, és évtizedekig itt működött "A Halászcsárda".
tovabb

 

Utcasoroló (110.): Egyre hosszabb (kör)út

2020 szeptember 03

A névadáskor talán még házszám se volt a neves tüdőgyógyászról elnevezett úton. Ezen a nyáron viszont már Szolnok egyik leghosszabb, ám még mindig jórészt üres közterülete lett a Tallinn városrészi Dr. Sebestény Gyula út. Ha az álmok valóra válnak, egyszer a Tiszáig is elérhet.
tovabb

 

Szolnoki házak (48.): Cukorgyári bérház

2020 augusztus 27

A Kossuth és a Szigligeti út sarkán álló, földszintje nagy részén a "Hatvanasnak" helyet adó házat 1941 nyarán kezdte építtetni a Szolnoki Czukorgyár Rt. Állandó Alkalmazottainak Elismert Nyugdíjpénztára. A Münnich Aladár tervei alapján épített házat csak a háború után adták át.
tovabb

 

A Kossuth tér az 1970-80-as években

2020 augusztus 10

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az 1970-es és 1980-as években alig változott valami a szolnoki Kossuth téren. Inkább befejeződött az az átalakítás, ami a hatvanas években indult, hogy aztán a késő Kádár-kor punnyadtságában csordogáljanak a napok. Képes sétánk utolsó része.
tovabb

 

Séta a Kossuth téren a 60-as években

2020 augusztus 10

Szolnok főterének legintenzívebb évtizede építészetileg az 1960-as évek volt. Nemcsak új házak épültek a XIX. századiak közé, de rendszert váltottak a szobrok és átalakult a tér elrendezése is. Talán nem túlzás azt mondani, hogy abban a tíz esztendőben a Kossuth téren évente változott valami.
tovabb

 

Séta a Kossuth téren a második világháború után

2020 augusztus 10

A második világháború végétől az 1960-as évek fordulójáig alig készült képeslap Szolnok főteréről. Talán, mert abban a másfél évtizedben még nem sikerült kitalálni a Kossuth tér új funkcióját és arculatát. Így képzeletben a volt piac helyén, eltűnt szobrok között sétálhatunk.
tovabb

 

Séta a Kossuth téren a két háború között

2020 augusztus 10

Arányaiban kevesebb képeslap készült Szolnok főteréről a két háború között, mint korábban. Talán azért, mert nagy változás alig történt abban a szűk negyedszázadban. A régi képek segítségével mégis érdemes 1920-1943 között is egy képzeletbeli sétát tenni a Kossuth téren.
tovabb

 

Album

Rajzolt busz a Tisza-hídon
Valószínű, hogy Zsoldos Nagy Illés 1967-ben készült grafikája valamilyen közintézmény falát díszíthette a rendszerváltásig, majd a hozzá hasonló realista alkotásokkal együtt kiselejtezték. Rengeteg hasonló kép született a Kádár-korban - Szolnokról is -, és valószínű, többségük azóta meg is semmisült. Ezért vettem meg a Tisza-hídon átrobogó autóbusz rajzát.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Megállni nehéz
Vagy egyszerűbb, ha csak magunkkal törődünk? Tudom, Szolnok belvárosában az új társasházak építésénél nem szempont a hosszabb-rövidebb időre megálló autók elhelyezése. Ebben az esetben is olyan rövid a kocsibeálló, hogy ha a fal és az autó között a gyalogosoknak is helyet hagytak volna, akkor a furgon vége lelóg az autóútra. Mit lehet tenni? Babakocsival és kerekesszékkel irány az úttest! Gyalogosan pedig libasorban, hasat behúzva, a falnak simulva folytatódhat a séta. Persze máshogy is lehetne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mini Kárpát-medence királyfejjel
A Kárpát-medence Szolnokon is bejárható. Igaz, a Szolnok székhelyű megye helyén aprócska, Árpád-kori templom alaprajza emelkedik ki (az Alföldből). A templom végében pedig kétméteres oszlopon - talán - királyfej látható. Szolnoki Millenniumi emlékpark Somogyi Árpád szobrával.

A Szoborpark további képei