1xvoltOT Szolnok (2.): Piros olasz ritkaság

2022 május 19

Ez a piros Alfa Romeo Alfetta GTV a gyártása évében, 1978-ban is ugyanolyan feltűnést keltett volna Szolnok utcáin, mint mostanában, amikor Krizsán Zoltán, aki három éve tulajdonosa, beindítja műremekét. Nemcsak beszélgettünk az autóról, de mentünk is egy kört vele a városban.
tovabb

 

Szolnoki házak (59.): Az elrejtett könyv-tár

2022 május 10

A Verseghy Ferenc Könyvtár Kossuth téri épületeiben mintegy 460 ezer kötet található. Ma már természetesen nem az olvasók elé kihelyezve, hanem jórészt a több mint ezer négyzetméteres raktárban, ami a Kossuth tér legfiatalabb épülete, ahol éppen negyedszázada tárolnak könyveket.
tovabb

 

Film, színház, reklám

2022 május 05

Sirály csónakmotor a szolnoki Állami Áruházból vagy Krencsey Mariann a Szigligeti Színház Kis Színpadán? Esetleg "kitűnő likőrök" a Földművesszövetkezet italboltjából vagy a Csendes Don olasz filmfeldolgozása a szolnoki Millennium moziban? Egy forintos Műsorfüzet 1958 végéről.
tovabb

 

Évtizedes áprilisok

2022 április 27

A húsvét, a Tisza és a majális jelszavai visszatérő témái a hatvan, ötven és negyven évvel ezelőtti helyi újságoknak. A Kossuth tér sarkán 1962-ben alapozták a "lordok házát", 1972-ben átadták a Szolnoki Galériát, 1982-ben pedig már javították a tetejét. De most inkább más módon idézzük a múltat.
tovabb

 

A dolgozók boltjában vásárolj!

2022 április 13

Vármegye vagy megye? Állami vállalatok vagy maszekok? Egy vagy több párt? Egy rendszerváltással korábban, azaz 1949-1950 környékén sem volt egyszerűbb a neveken és a vállalkozásokban eligazodni, mint 1989-1990 körül. Legalábbis erről tanúskodik Szolnok 1950-es telefonkönyve.
tovabb

 

Széchenyi regélő

2022 április 06

Szolnok Széchenyi városrészéről jelent meg - szerintem 1986-ban - egy alig hatvanoldalas kiadvány, ami három és félévtized távlatából is kitűnő kordokumentuma egy új negyed születésének. A korabeli hasznos információk mellett az eredeti álmokról és a valóságról is szól ez a könyvecske.
tovabb

 

Évtizedes márciusok

2022 március 30

Lottósorsolás Szolnokon, nyolcgólos MÁV SE vereség a szovjet válogatottól, tizenegy zenekart felvonultató Cigánybál a Nemzeti étteremben, lemezlovas képzés. Az építkezések mellett ezek is hozzátartoztak Szolnok korabeli híreihez hatvan, ötven és negyven évvel ezelőtt, márciusban.
tovabb

 

Utcasoroló (121): Iparunk egyik gerince

2022 március 23

Víztorony, vasúti megállóhely és hotel is található ebben a viszonylag hosszú utcánkban, ahol több buszjárat közlekedik, mint Szolnok néhány városrészében. Akik csak a város iparával kerülnek kapcsolatba, előbb keresik fel ezt az utcát, aminek a környéke bő 300 éve lakott, mint Szolnok központját.
tovabb

 

Bérautók Szolnokon a harmincas években

2022 március 17

Szolnokon legalább öten foglalkoztak bérautó-szolgáltatással a második világháború előtt, és mondjuk, a belváros és az alcsi vasútállomás közötti útért 2 pengőt számítottak fel. Hogy az öt vállalkozó közül ki, milyen márkát használt, csak a legnagyobbnak tűnő Horvát Bérautó Garázsról tudható.
tovabb

 

A számolócédula-király

2022 március 09

Faragó Sándor a második világháború előtt sok mindennel foglalkozott Szolnokon. Kereskedett képekkel, írószerrel, árult gramofont, szerelt írógépet, volt fotólaborja, bélyegzőgyára, nyomdája, kötészete, sőt könyvkölcsönzője is. Azonban a számolócédulái mutatják leginkább üzleti zsenialitását.
tovabb

 

Album

Az egyik legrégebbi lapom
Bár elsőre akár úgy is tűnhet, mintha e fotó készítésekor még nem állt volna a Megyeházával szemben a bíróság épülete, biztosak lehetünk abban, hogy a Fuchs Lipót és fiai gondozásában Szolnokon megjelent anziksz 1896 és 1899 között készült, azaz csak nem látszik a törvényház.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Várkonyi mellszobra
"Anya, kit ábrázol az a szobor?" - hangzik el a kérdés a 24-es buszon, Szolnok egyik legforgalmasabb kereszteződésében. "És ő ki volt?" - folytatja az érdeklődő, miután annyit megtud, hogy valami Várkonyit. Pár sor a névadójáról és szobráról.

A Szoborpark további képei