1xvoltEgykori szeptemberek: Épülő Szolnok

2023 szeptember 28

Átadták az Ifjúság ABC-t, jól haladt az új nyomda és a Sportbolt beruházása, viszont akadozott a kenyérgyár és a Sztár áruház építése. A Móra Ferenc úti lakótelep 1408 darab lakása elkészült, miközben alapozták a Tiszaligeti Sportcsarnokot és engedélyezték a TB-székház építését. 1973. szeptember.
tovabb

 

Kincsek az Ipartestülettől

2023 szeptember 20

Veres József mázolómester 1935-ben vette a bátorságot és megírta a Szolnoki Ipartestület 50 éves történetét, amit aztán Rényi Dezső Gorove utcai könyvnyomdájában úgy sokszorosítottak, hogy annak címlapjára Pólya Tibor rajzolta meg a szervezet Szapáry utcai székházát.
tovabb

 

Szolnok 900 (13.): Kiskanál és kulcstartó

2023 szeptember 13

A mából nézve egészen elképesztő - de kedves - emléktárgyak készültek a hetvenes évek közepén, a Szolnok 900-as évforduló kapcsán. Ezúttal egy kulcstartó és egy kávéskanál került a gyűjteményembe, amiből sajnos nem tudom, mi hiányzik még. De keresek például egy műanyag tolltartót is.
tovabb

 

Kemping a Tiszaligetben

2023 szeptember 06

Lassan két évtizede nincs kemping a Tiszaligetben. Ötven évvel ezelőtt hatszáz vendég fogadására alkalmas sátras, lakókocsis és faházas szálláshely várta ott a turistákat. Az Idegenforgalmi Hivatal 2 millió forintot költött egykor arra, hogy a tiszaligeti stranddal együtt a kemping is megnyíljon.
tovabb

 

Egykori augusztusok: Tények és tervek

2023 augusztus 31

Bár sem a Szandai réten, sem az Alcsiszigeten nem épült lakótelep, 60, 50 és 40 évvel ezelőtt nemcsak tervek születtek, de máig fontos beruházások is lezárultak. Elkészült a Köjál székház, átadták a Kolozsvári-felüljárót kiváltó Barátság-felüljárót vagy éppen a Léna éttermet a Széchenyin.
tovabb

 

MR Szolnok - élt 54 évet

2023 augusztus 23

A Magyar Rádió Szolnoki Stúdiója 70 éve kezdte meg adását. Hatvannyolc éve költözött saját épületbe, tizenhat éve hallgatott el, és azóta kérdéses a Kolozsvári úti épület sorsa. Archívuma ma is sokat mesélhetne Szolnok fél évszázadáról, ha részben vagy egészben nem került volna a szemétbe.
tovabb

 

Egykori júniusi hirdetések

2023 június 27

Hat évtizeddel ezelőtt még mindig nem fejeződött be a színház felújítása. Ötven éve viszont jó ütemben haladt a piaccsarnok építése. 1983 júniusában pedig három szobrot is avattak Szolnokon. Ezekről is szó esik, de ezúttal inkább korabeli újsághirdetésekkel idézem meg a múltat.
tovabb

 

Szolnok 900 (12.): Gazdaság és kultúra

2023 június 22

A 900 éves Szolnok gazdasági eredményeit egy korabeli expo mutatta be 1975-ben a Tisza-part környékén, a Kulturális heteket pedig egyszerűen "jubileumivá" keresztelték át abban az évben. Mindkettőhöz készült emlékül adható kisplasztika, az előbbihez alumínium, utóbbihoz bronz.
tovabb

 

Szolnok 900 (11.): Jubileumi naptárak

2023 június 15

Szolnok első írásos említésének 900. évfordulóján szerdán kezdődött az esztendő, húsvét március utolsó két napjára esett, karácsony pedig csütörtökre és péntekre. Többek között ez is megtudható azokról az 1974-ben készült szolnoki kártyanaptárokról, amelyek az 1975-ös jubileumi évet hirdették.
tovabb

 

Egykori májusi beruházások

2023 május 24

A Tiszaligeti strand nagymedencéjének átadását nyárra várták, miközben egy négy éve húzódó beruházásról úgy gondolták, még három év kell az átadásához. Az új piacot 120 ember építette és volt némi fennakadás a Kolozsvári felüljáró építésében. Évtizedes beruházások Szolnokon.
tovabb

 

Album

Szolnok jelképe 100 éve
Néhány évvel az első világháború után készülhetett ez a fotó, ami a szolnoki Faragó könyv és papíráruház gondozásában lett képeslap. Akkor, amikor még Szolnok "védjegye" volt a Tisza-parton sorakozó három templom. A be- és az elfogadást, meg talán a szabadságot is hirdetve.

Az Album további képei
 

AKB

Hol járunk?
Ez itt egy beázott plafon. Amivel nem az a baj, hogy hónapok óta nem volt egy rendes eső, hanem, hogy ez a plafon alig egy éve lett átadva egy sokmilliárd forintos, több évig tartó beruházás eredményeként. Az azóta szakadozó padlóborítással, vállalhatatlan mázolásokkal, fel nem takarított festésnyomokkal, és máig a munka nyomát magán viselő üvegekkel. Hol járunk? A Szolnoki Szigligeti Színház nézői folyosóin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kablay Lajos mellszobra
Lassan másfél évtizede áll a róla elnevezett téren Kablay Lajos posztumusz ezredes mellszobra. Bevallom, eddig nem sokat tudtam arról az emberről, aki lényegében 1956-ban megmentette Szolnokot a vérontástól és a jelentősebb pusztítástól. Igyekszem pótolni.

A Szoborpark további képei