1xvoltUtcasoroló (85.): Utca a főút két oldalán

2018 január 08

Az Abonyi út - néhol utca - Szolnok azon közterületeinek egyike, ahol a szembe szomszéd fogalma nehezen értelmezhető, ugyanis a négysávos, ma már talán kevésbé forgalmas főút másik oldalára tényleg születni kell. Vannak ennek az utcának más érdekességei és különlegességei is.
tovabb

 

Szolnok néhai nagyjai

2017 december 20

Aki a húszas évek második felében, akár tisztsége, akár vagyona miatt számított vagy befolyásos volt Szolnokon, az azt hiszem, nem maradhatott ki a Hirn László és Zsadányi Oszkár, korabeli hírlapírók, 1929-ben megjelent Szolnoki fejek című, nemcsak érdekes, de adatokban is gazdag könyvéből.
tovabb

 

Régi szolnoki fotóhátlapok

2017 december 20

Az előző századfordulón még volt hátlapja a fényképeknek. Amiket persze hivatásos fotósok készítettek. Akik egy kis reklámért nem mentek a szomszédba, inkább a portrék és a családi képek hátulján kínálták szolgáltatásukat. Szolnokon is. Például Szigeti, Ragács, Szabó, Halmos.
tovabb

 

Utcasoroló (83.): Számozott főút tábornokokkal

2017 december 20

Akár azt is mondhatjuk, hogy a Pletykafalut köti össze a Katona-kút és a Fekete-halom között, az Ugar-tanyákon keresztül a Hatvan felé vezető úttal. Gyanítom, hogy a város terjeszkedésével és a közúti forgalom növekedésével párhuzamosan alakult ki. Az biztos, hogy első nevét 1966-ban kapta.
tovabb

 

Utcasoroló (82.): Lett Deák tér

2017 december 20

Utcanév-táblát egyelőre ne keressenek Szolnok legújabb közterületén, ami 150 évvel a kiegyezés és 67 évvel a Deák Ferenc utca megszűntetése után immár hivatalosan is a "haza bölcsének" a nevét viseli. Nemcsak nevet és emléktáblát, de gyönyörű kis parkot is kapott a szolnoki Deák tér.
tovabb

 

Utcasoroló (81): Egy szakasz ötödik névvel

2017 december 20

Soroltuk már ezt az utcát, így esett szó erről a szakaszáról is. Ami nem létezne, ha 1857-ben nem a mai helyére kerül a vasútállomás. Legalább 160 éves út, utca, ami minimum az ötödik nevét viseli. Ám sokkal fontosabb az iskolasor miatt. És kevés közterületünk van, ahol ennyi szobor állna.
tovabb

 

Utcasoroló (84.): Régi, forgalmas mellékutca

2017 december 12

Adatokkal nem tudom alátámasztani, de úgy érzésem, a Baross és a Templom utcákat összekötő, a Szapáryval nagyjából párhuzamos Sütő utca, Szolnok legforgalmasabb mellékutcája, miközben a rendszeresen arra járók átlagéletkora igen alacsony. Szolnok egyik régi, soknevű közterülete.
tovabb

 

Szolnoki házak (41.): Követendő Madách 43.

2017 december 07

Épülhetett volna többlakásos társasház a helyére, vagy elpusztulhatott volna következmények nélkül, hiszen "csak" kilencvenéves szolnoki, polgárház. Mégis megmenekült. Úgy, hogy utcafrontja visszakapta eredeti külsejét, belül meg egy modern ház lett. Lehetne ragadós a példa.
tovabb

 

75 éve ballagók

2017 november 22

Gyászjelentéssel búcsúztatták diákéveiket a szolnoki felsőkereskedelmi iskola IV. b. osztályosai háromnegyed évszázaddal ezelőtt. Akkor még nem sejthették, hogy sok tekintetben utolsók lesznek. Szerencsére nem ez az egyetlen róluk mesélő kordokumentum.
tovabb

 

Szolnoki házak (40.): Szövetség ABC

2017 augusztus 16

Meglepődtem, hogy az építését majdnem fél évszázada tervbe vették. És leesett az állam, hogy az Ady Endre úti épületben éppen tíz éve szolgálták ki az utolsó vevőt. Emlékeimben legendás boltként él a Szövetség ABC, aminél egyetlen szolnoki áruház sem szerepelt több kártyanaptáron.
tovabb

 

Album

Fejlődő megyeszékhely
Nagy Zsolt, a megyei napilap fotóriporter szerintem 1973 őszén vagy a következő év kora tavaszán mehetett fel gépével a Várkonyi téri toronyház tetejére, hogy megörökítse - a mai szemmel is elképesztő méretű - városfejlesztés egy pillanatát. Életműve egy újabb darabjával kalandozunk Szolnok múltjában.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Az áram legyen vele!
Vagy egy bénán parkoló autósnak, vagy egy utcán sétáló erős embernek volt útjában ez a Baross utcai, a járda szélére helyezett villanyóra-szekrény. Mindenesetre pár napja elvesztette eredeti alakját és az ajtaja is megadta magát, így szabad préda, avagy potenciális veszélyforrás. Milyen szép lenne, ha az, aki tönkretette, vállalná tettét, és igyekezne, hogy mielőbb visszaálljon a régi rend. Kár, hogy több esély van hosszú ideig így nézni ezt a villanyórát.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Centrum-sarok tűz tábla
Senkit sem szeretnék megbántani, de úgy érzem, a történelmi hűség kedvéért néhány gondolattal fontos kiegészíteni azt az emléktáblát, amit tisztelendő módon, április 11-én helyezett ki az Árkádra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Szoborpark további képei