1xvoltKóborolt a Fehér kutya?

2018 augusztus 14

Ezt a családi fotónak is beillő, soha postára nem adott képeslapot úgy vettem meg, mint ami Szolnokot ábrázolja. Elsősorban a tulajdonos nevének felirata fölött látható fehér kutya, és az üzlet elnevezése miatt. Vannak azonban kétségeim. Bár maga a fotó a kirakat miatt így is rendkívül érdekes.
tovabb

 

A kék szolnoki

2018 augusztus 14

Szolnok erősen torzított látképe 1975-ben egy 5 forint névértékű bélyegen jelent meg. A kék-fehér "kis kép" a Kádár-kor egyetlen olyan bélyege, amely a várost ábrázolja. Mivel nagy mennyiségben, mindennapi használatra készült, csak a tévnyomatok érnek viszonylag sokat.
tovabb

 

Kőbéka és szökőkút

2018 augusztus 14

Zombori Sándor egykori vízvezeték-szerelőről, valamikor a hatvanas évek elején, több fotó is készült a szolnoki Tisza-parton, illetve a régi belvárosi hídon. Megörökítették például a békás szökőkútnál is. Ez a családi albumból előkerült kép újra megnyitja a békás szökőkút dossziémat.
tovabb

 

Szolnoki házak (42.): 30 éves, üres kollégium

2018 augusztus 14

Idén ünnepelhetnénk átadásának harmincadik évfordulóját, csak lehet-e pezsgőt bontani egy évek óta üresen álló kollégiumra és szállodára? A nyolcvanas évek második felében határidő előtt, komoly összefogással felépült, 300 fős diákszállóra még 2009-ben is költöttek. Hotel Student a Tisza-parton.
tovabb

 

Album extra: Újranézett kép

2018 augusztus 14

A blogSzolnok közösségi oldalának borítóképéül választottam ezt a légifelvételt, amiről először az Album rovatban írtam 2012 áprilisában. Naponta újranézve ezt az 1965-67 között készült felvételt, nem tudok szabadulni egy gondolattól. Szándékosan díszletként takarta az új a régit?
tovabb

 

Gyerekkorom Tiszaligetije

2018 augusztus 06

Soha se tudtam, hogy a Tiszaligeti strand sarkán, a színes ajtós öltözők mellett lévő vendéglátóipari egységnek Tisza büfé volt a neve. Miként azt sem, hogy a strand területén már bő negyven évvel ezelőtt is működött szauna. De hát ilyesmikről is árulkodhat egy negyvenéves reklámképeslap.
tovabb

 

Volt egyszer egy szolnoki Ifipark

2018 augusztus 06

A Tisza-parti sétányon, a volt városi kollégium mellett található egy régi, kopott vaskapu. Mögötte terméskő lépcső, annak végénél régi ufó-lámpa, balra pedig egy kis épület. Ha nem tévedek, az egykori szabadtéri színpad, majd a Szolnoki Ifjúsági Park maradványai. Helytörténeti emlékek.
tovabb

 

A szolnoki Lóhúsboltnál

2018 augusztus 06

Hogy az ötvenes évek vége felé Lóhúsbolt is volt Szolnokon, immár nemcsak a megyei napilap korabeli, ünnepi nyitva tartásról szóló tudósítása igazolja, hanem Zombori Sándor, egykori vízvezeték-szerelő albumából előkerült fotó is. Négy elegáns, fiatal férfi Szolnokon, nemcsak ezen a képen.
tovabb

 

Történelem átírta nevek

2018 augusztus 06

Szolnok elkövetkező évszázada akkor lesz nyugodt, ha a Verseghy parkot egyszer sem keresztelik át. Legalábbis erre következtethetünk a város legnagyobb közparkjának és környékének bő évszázados névváltoztatásaiból. Nem is beszélve az egykor itt álló szobrok történetéről.
tovabb

 

Rácsodálkozás a 84 évvel ezelőtti Szolnokra

2018 augusztus 06

Szolnok XX. századi történetének egyik sokat emlegetett "forrása" a Scheftsik György által szerkesztett és Kalotai László által kiadott Jász-Nagykun-Szolnok megye múltja és jelene című vaskos kötet. Leginkább azért, mert néhány fotóval és jóval több szóval képet ad a város 1934 körüli állapotáról is.
tovabb

 

Album

Reklám a Nemzeti tűzfalán
Böske és Józsi között némi, vízbefojtás ígéretét is belengető differencia támadt 1911 áprilisában, aminek szerencsénkre egy olyan szolnoki képeslapon maradt nyoma, ami a város feltörekvő papírkereskedőjének, és első ?reklámgurujának?, a Szapáry utcai Nemzeti Szálloda tűzfalára ?festett? hirdetését is megörökítette. Meg egy rakás téglát és néhány konflist.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Kint felejtett táblák (x)
Nem tudom, hány engedély kell egy KRESZ-tábla kihelyezéséhez. Miként azt sem, hogy ezeket valaki nyilvántartja-e. Az viszont tény, hogy Szolnok világelső lehet a kint felejtett, értelmüket vesztett táblák tekintetében. Ez az e-Magyarország pont tábla például a Mária utca elején felejtődött el. Emlékszik még valaki, hogy ez mire utalt? És, hol is volt az a pont a közelben, ahol netezni lehetett? Persze az is lehet, hogy nem eltávolítani, hanem történelmi emlékhellyé nyilvánítani kellene.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Azért az ember az úr
Nehéz eldönteni, hogy Szolnokot, lassan ezer éves történelme során a háborúk, a tűzvészek vagy az árvizek pusztították, illetve veszélyeztették-e többször. Azt azonban akár tényként is kezelhetjük, hogy az utóbbi kétszáz év nagy árvizeinek többségéből az ember került ki győztesen. Engem erre emlékeztet a Történelmi vízmérce.

A Szoborpark további képei