1xvoltMunkásőrök a Kossuth téren

2019 december 11

Szolnok főterén és a Kossuth utcán parádézó munkásőrökről készült sorozat darabjai sokszor feltűntek már a közösségi oldalakon. Mivel a képek forrása, a MaNDA nem ad támpontot a felvételek születéséhez, kell egy kis kutatómunka, hogy megtudjuk, mikor és mi történt a fotózás idején.
tovabb

 

Utcasoroló (100.): Madách utca

2019 december 04

Szolnok nagyjából két évszázada lakott közterülete, amelyik éppen 125 éve viseli - megszakítás nélkül - Az ember tragédiája szerzőjének nevét. Hogy Madách Imre járt-e valaha Szolnokon, csak tippelni tudom. Szerintem igen. A nevét viselő utca azonban inkább épületei miatt érdekes.
tovabb

 

Utcasoroló (99.): Két iskola utcája

2019 november 26

Szolnok egyetlen olyan utcája, amelyikben két általános iskola is működik. Sőt, itt található a szolnoki Zhineng Chikung park, került bárhogy is ide. Ebben az utcában működött egykor a 900 éves ABC, és szerintem innen nyílik a legtöbb garázssor is a városban. Ez a Zagyva gátig futó Kassai út.
tovabb

 

Szolnoki család? Az új hídon

2019 november 13

Az 1911-ben átadott első, vasból és betonból készült szolnoki közúti híd akkoriban olyan látványosságnak számíthatott, amihez a helyiek "kirándultak". És voltak közöttük olyanok, akiket fotón örökítettek meg az új híddal. Többször is. Az persze titok, kik ők és miért maradtak ránk képeslapokon.
tovabb

 

Keresek egy házat

2019 október 17

Egy szolnoki házat. Pontosabban egy szolnoki ház történetét. A házról tudom, hogy hol állt, tudom, mi működött benne 1907 és 1912 között. Sőt azt is, hogy ötven évvel ezelőtt még megvolt, hogy aztán a hetvenes évek első felében elbontsák. De hatvan év hiányzik a múltjából.
tovabb

 

Ez így hogyan?

2019 október 09

Kétség nem férhet hozzá, hogy a második világháború után bő másfél évig szolgáló szolnoki, ideiglenes Tisza-híd látható ezen a képen. Miként ahhoz sem, hogy a fotó előterében a sétány mellvédje és egykori virágtartói vannak. Csakhogy ilyen szögből ezt a felvételt nem lehetett elkészíteni.
tovabb

 

Utcasoroló (98.): Hiányzó nevek

2019 szeptember 26

Bő két évvel ezelőtt írtam arról, hogy Szolnokon miért nincs Deák Ferencről elnevezett közterület. Ezért-e vagy sem, de ma már van. Ebből kiindulva egy rendhagyó utcasorolóval állnék elő, mert vannak nevek, akik ismét utcát vagy teret érdemelnének Szolnokon.
tovabb

 

Utcasoroló (97.): Mátyás a szerencsés

2019 szeptember 17

Már csak két ház áll azok közül, amelyek esetleg tanúi lehettek a Baross és a Thököly utcákat összekötő közterület ma is használatos elnevezésének. A második világháborúban szinte földig rombolt utca mai arca a hatvanas években alakult ki. A Mátyás király út egyben a 32 főút egy szakasza is.
tovabb

 

Utcasoroló (96.): Mindenki által ismert tér

2019 szeptember 11

Annak ellenére, hogy a Hild téren egyetlen számozott ingatlan áll, valószínűleg minden szolnoki tudja, hol található. Miként abban is biztosak lehetünk, hogy e szolnoki közterületnek a legjobban dokumentált a születése. Nem névadója, de névadásának oka viszont kissé visszatetsző.
tovabb

 

Utcasoroló (95): Csak a név maradt

2019 szeptember 03

Szolnokon 1950 óta van Móra Ferenc utca, holott az író kötődött a városhoz. Igaz, a mai Móra Ferenc utcának nem sok köze van a hetven évvel ezelőttihez. És bár csak három lakóház van a Móra utcában, egy kisebb falunyi népesség él itt. Ők talán tudják is, hol az utca eleje meg a vége.
tovabb

 

Album

Tömeg a korzón
Vajon egy átlagos hétköznapon, vagy egy korai tavaszi hétvége délelőttjén készült a Szapáry utcán ez a felvétel, amiből aztán az "Állomás tőzsde" gondozásában képeslap lett? A Csíkszeredán élő Vaszi Boriskának "1000 csókot" küldő Dezsőnek köszönhetően maradt fenn ez a XX. század elejéről származó, a szolnoki korzót mutató kép.

Az Album további képei
 

AKB

Szomorú padok
Szerintem senki sem tudja, hány pad lehet Szolnok közterületein. Így arról se lehet pontos információ senkinél, hogy a kihelyezett padok közül jelenleg hány alkalmatlan arra, amire szánták. Arról meg pláne, mi lesz a sorsuk. Meddig hirdetik a nemtörődömséget, a gazdátlanságot? Avagy mikor jut valakinek az eszébe, hogy felújítsa ezeket a szomorú, feladatukra alkalmatlan padokat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Híres szobrász eldugott Trombitása
Kérdezhetném, mi köti össze a Dunánál üldögélő József Attilát, a Vigadóval szemben, a korláton egyensúlyozó Kiskirálylányt, az Operaház tetején álló Mozartot és a szolnoki, a megyei rendőrkapitányság előtt ücsörgő trombitás lányt. Nem nehéz kitalálni. Elképesztően termékeny alkotója.

A Szoborpark további képei