1xvoltSzolnoki házak (40.): Szövetség ABC

2017 augusztus 16

Meglepődtem, hogy az építését majdnem fél évszázada tervbe vették. És leesett az állam, hogy az Ady Endre úti épületben éppen tíz éve szolgálták ki az utolsó vevőt. Emlékeimben legendás boltként él a Szövetség ABC, aminél egyetlen szolnoki áruház sem szerepelt több kártyanaptáron.
tovabb

 

Szolnoki házak (39.): Tallinn mozi

2017 augusztus 15

Egyéves csúszással adták át 1975-ben. Hat évvel a megnyitása után elhibázott beruházásnak minősítette a tulajdonosa. Tizennyolc évesen a városé lett. Nyolc évvel később privatizálták, hogy aztán fél évtized múlva kifusson az utolsó film. Tavaly új külsőt kapott. Most eladó.
tovabb

 

Szolnoki házak (38.): A Molnár utca hírmondója

2017 augusztus 14

Szolnok tíz legrégebbi épületének egyike a jelenleg Szapáry utca 17. szám alatt álló, üzletházként, illetve hátsó részében Maláta sörkertként funkcionáló, klasszicista stílusú ház. A többször átépített lakóháznak biztos, hogy vannak olyan darabjai, amelyek még a szabadságharc előttről valók.
tovabb

 

Utcasoroló (80): Romák festője a Cigányvárosban

2017 augusztus 04

Szolnok egykori IV. kerületének közepén, a Cigányvárosban található az a szűk kis utca, ami egy olyan XIX. századi festőről kapta a nevét, aki előszeretettel örökítette meg a romákat. Tudják ki volt Bihari Sándor, és hol van a róla elnevezett egyetlen magyarországi utca?
tovabb

 

Utcasoroló (79.): Az első kormányfő emléke

2017 augusztus 03

Egy utca két markánsan különböző szakasszal. Első említésekor még a közelben álló kocsma adta a nevét, 1894 óta azonban Magyarország első, az aradi vértanúkkal egy napon kivégzett miniszterelnökére emlékeztet. Eleje belvárosi, vége kertvárosias, így őrzi az elmúlt 100 év nyomait.
tovabb

 

Utcasoroló (78.): 111 év változásai

2017 augusztus 02

Talán nem túlzás Szolnok északi kapujának nevezni a városból a Jászság és az Északi-középhegység felé tartó Thököly utat. Amit éppen 111 évvel ezelőtt neveztek el a Felső-magyarországi és az Erdélyi fejedelemről. Hossza épp úgy sokat változott e bő évszázadban, mint arculata.
tovabb

 

Utcasoroló (77.): Eltűntek a vasúttól

2017 augusztus 01

Ha valakit a szolnoki Vonó, Mozdony vagy éppen Géza utcákba küldenek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy átverték. De akkor se jár jobban, ha a Szép utca 29. alatti vagy éppen a Délibáb utcák 2. és 21. közötti házaiba próbál becsöngetni. Szolnok átépítése utcákat és telkeket tüntetett el.
tovabb

 

A Ságvári pillanatai

2017 július 31

A Szolnok alapításának 900 éves jubileumához kötött nagyberuházások egyik utolsó eleme volt a néhai Nerfeld-palota - Centrum-sarok - helyére felhúzott Árkád. Ennek kapcsán több alkalommal, több fotó is készült az építési területről és a környékről. Így a mai Szapáry utca elejéről is.
tovabb

 

Utcasoroló (76.): Nagyrendezvény emléke

2017 július 14

Szolnok egyik legrövidebb zsákutcája, aminek a neve szerintem egy rövidítés. Bár erre semmi bizonyítékom, csupán a környékbeli utcák nevéből és a névadás időszakából indulhatunk ki, meg hogy más értelme nincs e névnek. Tudják, hol van a Világifjúsági és Diáktalálkozóra emlékeztető utcánk?
tovabb

 

Utcasoroló (75.): A legnagyobb magyarról

2017 július 13

Szolnok legfiatalabb és talán leghosszabb körútja, ahol a város lakóinak harmad naponta megfordul. Először neve sem volt, aztán egy kommunista miniszterelnökről keresztelték el, 1990 óta pedig a legnagyobb magyar nevét viseli. A Széchenyi lakótelep 2,2 kilométeres gyűjtőútja.
tovabb

 

Album

Nem Amjanich, Dami
Csak a fiatalabbak kedvéért. Ez a fotó a belvárosi Tisza-híd felhajtójáról készült, és azt a területet mutatja közel fél évszázaddal ezelőtt, ahol most a Rózsakert folytatásaként egy hatalmas, jobbára füves park található. Talán balról a második nagyobb fa még ma is a helyén van.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Móra Ferenc emléktábla
Véletlenül bukkantam a Móra Ferenc szolnoki tartózkodására emlékező táblára a Szent István király utcában. Akkor hirtelen el sem tudtam képzelni, hogy mi köze lehetett a tudós-írónak a megyei rendőrkapitányság épületéhez és a városhoz.

A Szoborpark további képei