1xvoltÉvtizedes novemberek

2021 november 30

A Tisza szálló gyógyfürdőjével már 1961-ben is gondok voltak. De eldőlt, hogy Szolnokon épül fel a MÁV kórház. Tíz évvel később elkészült a Vosztok ABC, és valahová hatalmas gyógyszertárat terveztek. Negyven éve a NOSZF helyett inkább a munkás-paraszt kormányra emlékeztek.
tovabb

 

Évtizedes októberek

2021 november 02

Önkiválasztós módszer, manekenek és szalagkazettás magnetofon. Csak pár évtizedes szavak és kifejezések, amelyek Szolnok 60, 50 és 40 évvel ezelőtti múltjában bukkannak fel. Amikor épült az új Tisza-híd, megakadt a Vízügyi székház kivitelezése és elfogadták a Centrum sarok beruházási tervét.
tovabb

 

Szolnoki házak (55.): Az Aba-Novák (1. rész)

2021 október 06

Az ötvenes évektől nyilvánvaló volt, hogy szükség lenne egy ilyen épületre. Végül a hetvenes évek elején kezdték tervezni, 1975-ben építeni, aztán a Nemzetközi Gyermekévben, mint Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ nyitották meg. Szerintem máig Szolnok legjobb modern épülete.
tovabb

 

Évtizedes szeptemberek

2021 szeptember 30

Bár hat évtizede hivatalosan megnyílt a Szandaszőlősi Művelődési Ház, használni 1961 szeptemberében sem lehetett. A város óvodái 1971 őszén komoly helyhiánnyal küzdöttek, ami tíz évvel később már nem volt probléma. A Magyar utcai sörpalackozó viszont 1981-ben elköltözött. Múltidézés.
tovabb

 

Szabad sajtó útja 1. Szolnok

2021 szeptember 22

Reformer vagy konzervatív? - Fidesz? Fidesz! Nejlonzacskó és bilincs - Hány párttitkár kell Törtelen? - Géppisztolysorozatok az iskolaudvaron. Antikváriumban bukkantam a Maholnap első számára. Mondhatnám, a legutóbbi rendszerváltás szabad sajtójához vezető útjának első szolnoki mérföldkövére.
tovabb

 

Szolnoki házak (54.): Szolnok ABC

2021 szeptember 16

Sokáig azt hittem, ez is az új állomással, a Tanúheggyel és a Jubileum térrel együtt készült el. Ma már tudom, hogy az átadására még közel 3 évet kellett várni, akkor viszont Szolnok legnagyobb alapterületű élelmiszerboltja és étterme lett. Jövő januárban lesz 44 éves a Szolnok ABC.
tovabb

 

OT Szolnok (1.): Az elnök Csajkája

2021 szeptember 07

A Dr. Tóta Áron tulajdonában lévő 1963-as gyártású, fekete Csajkát szerintem mindenki ismeri Szolnokon. A gyönyörűen restaurált autó történetét viszont talán kevesebben, miként a tulajdonos régi autók iránti szenvedélyét is. Új sorozat: OT Szolnok, azaz helyi oldtimer-ek.
tovabb

 

Évtizedes augusztusok

2021 augusztus 26

Hat évtizede nyílt meg a Szandaszőlősi Művelődési Ház, ötven éve viszont csúszott a Pálfy átadása, 1981 augusztusában pedig elkezdtek költözni az új olajos székházba. Tuskó mozi működött fél évszázada a Tiszaligetben, 1981-ben közel 80%-os volt a szolnoki szállodák kihasználtsága. Múltidézés.
tovabb

 

Szolnoki házak (53.): A Művésztelep új műhelyházai

2021 augusztus 19

A Szolnoki Művésztelep első épületeit 1902-ben adták át, hogy aztán két háború is komoly károkat tegyen bennük. A ma is álló két műteremlakás-tömböt már többször felújították, majd lényegében újraépítették, néhány éve pedig korszerűsítették. A telep tavaly két új műhelyházat kapott.
tovabb

 

Szolnoki házak (52): A Jólét

2021 augusztus 18

Az első tervekben még emeletes épület szerepelt. Igaz, akkor még más névben is gondolkodtak. Végül így is ez lett Szolnok első modern ABC-je, ami a későbbi típusterveknek megfelelően presszóval is kiegészült. Mielőtt a nevét bárki elvitatná, a "Jólét" nem a szocializmus találmánya.
tovabb

 

Album

Viszik vagy hozzák?
A nem túl jó minőségű felvétel Szolnokon készült. De nem könnyű eldönteni, hogy mikor. És vajon mi történik a téren? Viszik vagy hozzák az autókat és a buszokat?

Az Album további képei
 

AKB

Elmúlnak az ünnepek
Elmúlnak az ünnepek, maradnak az elszáradt koszorúk. A hivatalosságoknak addig fontos az emlékezés, amíg a média érdeklődésének kereszttüzében, komoly arccal fejet hajthatnak a közpénzből vett koszorúk mögött. Aztán elfelejtik, mint a választási ígéreteiket. És a városukat se nagyon járják. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az augusztus 20-ai szolnoki koszorúk az esemény után 103 nappal is ott rohadnak az emlékhelyen?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Megtalált Nyugalom
Azt hittem, hogy Kirschmayer Károly Nyugalom című alkotása már nincs is meg a MÁV Kórház udvarán. Aztán ahogy elkezdtem megkerülni a kertben lévő kis tavat, előbukkant a méretes női alak. Amiről részletes leírást eddig nem találtam.

A Szoborpark további képei