1xvoltUtcasoroló (82.): Lett Deák tér

2017 október 18

Utcanév-táblát egyelőre ne keressenek Szolnok legújabb közterületén, ami 150 évvel a kiegyezés és 67 évvel a Deák Ferenc utca megszűntetése után immár hivatalosan is a "haza bölcsének" a nevét viseli. Nemcsak nevet és emléktáblát, de gyönyörű kis parkot is kapott a szolnoki Deák tér.
tovabb

 

Utcasoroló (81): Egy szakasz ötödik névvel

2017 október 04

Soroltuk már ezt az utcát, így esett szó erről a szakaszáról is. Ami nem létezne, ha 1857-ben nem a mai helyére kerül a vasútállomás. Legalább 160 éves út, utca, ami minimum az ötödik nevét viseli. Ám sokkal fontosabb az iskolasor miatt. És kevés közterületünk van, ahol ennyi szobor állna.
tovabb

 

Régi szolnoki fotóhátlapok

2017 szeptember 26

Az előző századfordulón még volt hátlapja a fényképeknek. Amiket persze hivatásos fotósok készítettek. Akik egy kis reklámért nem mentek a szomszédba, inkább a portrék és a családi képek hátulján kínálták szolgáltatásukat. Szolnokon is. Például Szigeti, Ragács, Szabó, Halmos.
tovabb

 

Szolnok néhai nagyjai

2017 szeptember 07

Aki a húszas évek második felében, akár tisztsége, akár vagyona miatt számított vagy befolyásos volt Szolnokon, az azt hiszem, nem maradhatott ki a Hirn László és Zsadányi Oszkár, korabeli hírlapírók, 1929-ben megjelent Szolnoki fejek című, nemcsak érdekes, de adatokban is gazdag könyvéből.
tovabb

 

Szolnoki házak (40.): Szövetség ABC

2017 augusztus 16

Meglepődtem, hogy az építését majdnem fél évszázada tervbe vették. És leesett az állam, hogy az Ady Endre úti épületben éppen tíz éve szolgálták ki az utolsó vevőt. Emlékeimben legendás boltként él a Szövetség ABC, aminél egyetlen szolnoki áruház sem szerepelt több kártyanaptáron.
tovabb

 

Szolnoki házak (39.): Tallinn mozi

2017 augusztus 15

Egyéves csúszással adták át 1975-ben. Hat évvel a megnyitása után elhibázott beruházásnak minősítette a tulajdonosa. Tizennyolc évesen a városé lett. Nyolc évvel később privatizálták, hogy aztán fél évtized múlva kifusson az utolsó film. Tavaly új külsőt kapott. Most eladó.
tovabb

 

Szolnoki házak (38.): A Molnár utca hírmondója

2017 augusztus 14

Szolnok tíz legrégebbi épületének egyike a jelenleg Szapáry utca 17. szám alatt álló, üzletházként, illetve hátsó részében Maláta sörkertként funkcionáló, klasszicista stílusú ház. A többször átépített lakóháznak biztos, hogy vannak olyan darabjai, amelyek még a szabadságharc előttről valók.
tovabb

 

Utcasoroló (80): Romák festője a Cigányvárosban

2017 augusztus 04

Szolnok egykori IV. kerületének közepén, a Cigányvárosban található az a szűk kis utca, ami egy olyan XIX. századi festőről kapta a nevét, aki előszeretettel örökítette meg a romákat. Tudják ki volt Bihari Sándor, és hol van a róla elnevezett egyetlen magyarországi utca?
tovabb

 

Utcasoroló (79.): Az első kormányfő emléke

2017 augusztus 03

Egy utca két markánsan különböző szakasszal. Első említésekor még a közelben álló kocsma adta a nevét, 1894 óta azonban Magyarország első, az aradi vértanúkkal egy napon kivégzett miniszterelnökére emlékeztet. Eleje belvárosi, vége kertvárosias, így őrzi az elmúlt 100 év nyomait.
tovabb

 

Utcasoroló (78.): 111 év változásai

2017 augusztus 02

Talán nem túlzás Szolnok északi kapujának nevezni a városból a Jászság és az Északi-középhegység felé tartó Thököly utat. Amit éppen 111 évvel ezelőtt neveztek el a Felső-magyarországi és az Erdélyi fejedelemről. Hossza épp úgy sokat változott e bő évszázadban, mint arculata.
tovabb

 

Album

Lakótelepi festmény
Olykor a pincelejárók kincseket rejtenek. Például a Móra Ferenc út környékét 1975 előtt megörökítő festményt. Hogy kik lehettek az alkotók, nem tudni, de szerintem többet ér ez a kép annál, mintsem csak véletlenül lehessen megnézni.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Lehet zavarosabb?
Folytassuk a zavaros, szolnoki közlekedési táblák sorozatunkat! Amit az élet ír. Vajon lehet ennél zavarosabb táblakiegészítéseket elkövetni? És még csodálkozunk, hogy egyesek megszokásból vezetnek. Miért, a szolnoki táblák alapján jobb lenne? Figyelem! Mire is? A Sóház út lezárva - hirdeti a lelógó papírlap. Most ez komoly? A kocsiból is jól olvasható időpont tábla is? Ami máskor az úttisztításra és a parkolási órák használatára figyelmeztet, és gyalogos olvasásra szolgál. Dobogós megoldás! De tudjuk: a jó szándék is (...) van kikövezve.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Vándorló szobor legendával
Bő másfél évszázada áll a Hetényi Kórház különböző pontjain Szomor László Kígyóölő című alkotása. Elhelyezésének eredeti terveiről éppúgy van legenda, mint arról, hogy a kompozíció csak a betegség legyőzéséről, avagy a kommunizmus egyik áldozatáról szól-e.

A Szoborpark további képei