1xvoltMárciusok Szolnokon

2023 március 23

Hat évtizede bevallottan csak az ötletek begyűjtése miatt írtak ki tervpályázatot Szolnok új városközpontjára. Fél évszázada viszont Szolnokon is megjelentek rendszerellenes falfirkák. Negyven éve pedig a Skála angyalai című divatbemutatón Cserháti Zsuzsa is fellépett. Évtizedes sajtószemle.
tovabb

 

Szolnok 900 (8.): Kiegészített emlékek

2023 március 16

Bőhle Marika arcképe pecséttel, illetve a város címere jubileumi kiegészítéssel. Két érdekes tárgy a Szolnok első írásos említésének 900. évfordulójára készült apró ajándékok közül. A felülbélyegzett 10 pengős egy korábbi kérdésemre is választ ad, miközben a jelvény is párra talált nálam.
tovabb

 

Az első érettségizők után

2023 március 02

A Szolnoki Magyar Királyi Állami Bánffy Katalin Leánygimnázium második világháború előtt megjelent értesítőjében olvasható az intézmény nagy szívfájdalma, miszerint a város ígéretei ellenére is úgy kellett kibocsájtaniuk az első érettségizőket, hogy azok nem láthattak tornatermet.
tovabb

 

Szolnok 900 (7.): Folyóparti összefogás

2023 február 21

A Szolnok első írásos említésének 900. évfordulója kapcsán készült 10 centis kisplasztika piros, zárható, belül műbársony borítású dobozkája sajnos nincs meg, azonban tudható, hogy egy országgyűlési képviselő készített 1974-ben. Igaz, Búza Barna akkor már majdnem fél évszázada alkotott.
tovabb

 

Februárok Szolnokon

2023 február 15

Az ország leghidegebb települése volt 1962 februárjában Szolnok, ahol az állóvizek akkor már századik napja voltak befagyva. Közben épült a csónakázó tó, tíz évvel később pályázatot írtak ki a Jubileumi emlékműre. Újabb évtizeddel később pedig pénznyerő gépek jelentek meg néhány boltban.
tovabb

 

Szolnoki házak (61.): Kossuth tér 10.

2023 február 08

"Lordok házaként" is emlegetik Szolnok főterének 10-es számú telkén is álló, eredetileg 77 lakásos társasházat, aminek építésénél először alkalmaztak a városban toronydarut. A három szárnyból álló, 15 éve magastetőssé alakított épület falára nem a ma is ott látható alkotás került volna eredetileg.
tovabb

 

Négy évtizedes hirdetések

2023 január 30

A Szolnoki Cukorgyár termálvizes strandja május 1-től augusztus 31-ig nemcsak olcsón és szép környezetben várta a fürdeni vágyókat, de kisvendéglője is volt. Ilyesmi is kiderülhet egy Kádár-kori reklámkiadványból, ami tulajdonképpen térkép és utcajegyzék volt. Meg eladható hirdetési felület.
tovabb

 

Szolnok 900 (6.): Előünnepi lap

2023 január 19

Négyfotós mozaikképeslappal köszöntötte az első írásos említésének 900 évfordulóját a város "születésnapjává" tevő Szolnokot az ilyen kiadványok megjelentetésére kizárólag jogosul Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata. Nagy valószínűséggel már 1974-ben megjelent ez az anziksz.
tovabb

 

Minden az 1992-es Szolnokról

2023 január 11

Egy évkönyv nem a megjelenés vagy a következő évben az érdekes, hanem évtizedekkel később. Három évtizeddel ezelőtt jelentette meg a Molnár Reklám és Kiadó a Szolnok Évkönyve 1992 című kiadványt, ami ma már letehetetlen. És persze fájó, hogy azóta sem lett folytatása.
tovabb

 

Évtizedes decemberek

2023 január 04

Hatvan, ötven és negyven évvel ezelőtt is megcsúsztak a szolnoki beruházások. És akkoriban is téma volt az oktatás, merthogy sok iskolában kellett kétműszakban tanítani. A város lakóinak száma 1972-82 között 20 ezerrel nőtt. Kicsit megkésve, decemberi múltidézés régi hírek alapján.
tovabb

 

Album

Beszámoló mozaik
Az ehhez a képeslaphoz felhasznált kilenc fotóból nyolcat önálló anzikszként is ismerek. A jobb alsó fotó azonban nemcsak azért kakukktojás, mert nekem nincs meg, hanem mert az első képen látható épületet ismétli. Olyan ez a lap, mint egy tabló a hatvanas évek sikereiről.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A miniszterelnökünk szobra
Az eredeti elpusztulása után közel hetven évvel állították fel Szapáry Gyula egészalakos szobrát Szolnokon. A nem pontosan az eredeti helyre került műalkotás Simon Ferenc és Pogány Gábor Benő munkája, így nemcsak utca, díj, de két köztéri alkotás is emlékeztet a városban a néhai miniszterelnökre.

A Szoborpark további képei