1xvoltA dolgozók boltjában vásárolj!

2022 augusztus 12

Vármegye vagy megye? Állami vállalatok vagy maszekok? Egy vagy több párt? Egy rendszerváltással korábban, azaz 1949-1950 környékén sem volt egyszerűbb a neveken és a vállalkozásokban eligazodni, mint 1989-1990 körül. Legalábbis erről tanúskodik Szolnok 1950-es telefonkönyve.
tovabb

 

Széchenyi regélő

2022 augusztus 11

Szolnok Széchenyi városrészéről jelent meg - szerintem 1986-ban - egy alig hatvanoldalas kiadvány, ami három és félévtized távlatából is kitűnő kordokumentuma egy új negyed születésének. A korabeli hasznos információk mellett az eredeti álmokról és a valóságról is szól ez a könyvecske.
tovabb

 

Bérautók Szolnokon a harmincas években

2022 augusztus 10

Szolnokon legalább öten foglalkoztak bérautó-szolgáltatással a második világháború előtt, és mondjuk, a belváros és az alcsi vasútállomás közötti útért 2 pengőt számítottak fel. Hogy az öt vállalkozó közül ki, milyen márkát használt, csak a legnagyobbnak tűnő Horvát Bérautó Garázsról tudható.
tovabb

 

A számolócédula-király

2022 augusztus 09

Faragó Sándor a második világháború előtt sok mindennel foglalkozott Szolnokon. Kereskedett képekkel, írószerrel, árult gramofont, szerelt írógépet, volt fotólaborja, bélyegzőgyára, nyomdája, kötészete, sőt könyvkölcsönzője is. Azonban a számolócédulái mutatják leginkább üzleti zsenialitását.
tovabb

 

Szolnoki útikalauz 1970

2022 augusztus 08

Az 1970-ben Szolnokra érkezőknek tizenhét éttermet és tíz cukrászdát, eszpresszót tudott a városi tanács a figyelmükbe ajánlani. És három tejivót, reggeliző helyet is. Meg huszonöt köztéri szobrot, miközben a város jelentősebb ipari üzemei is "turisztikai" attrakcióként értelmeződtek.
tovabb

 

Utcasoroló (121): Iparunk egyik gerince

2022 július 29

Víztorony, vasúti megállóhely és hotel is található ebben a viszonylag hosszú utcánkban, ahol több buszjárat közlekedik, mint Szolnok néhány városrészében. Akik csak a város iparával kerülnek kapcsolatba, előbb keresik fel ezt az utcát, aminek a környéke bő 300 éve lakott, mint Szolnok központját.
tovabb

 

Szolnoki házak (58.): Art deco házunk

2022 július 28

A Lengyel légió utca egyetlen lakóháza szerényen húzódik meg a megyeháza és az egykori Dami területe mellett. A homlokzatán lévő zászlórúd, az íves erkélyek, a klinkertéglás lábazat és főleg a bejárat kialakítása is sejteti, nem mindennapi házzal van dolgunk. Art deco Szolnokon.
tovabb

 

Utcasoroló (120.): Az orvos emléke

2022 július 27

Az utca egyik házán talán szándékosan ugrik egy szarvas. És az elmúlt kétszáz év nevei sem véletlenek ennek az egykor vasúti sínek közé zárt közterületünknek, amelyik ráadásul egyedülálló Magyarországon. A környéken élők tisztelete követelte ki a Dr. Durst János utcanevet.
tovabb

 

Utcasoroló (119.): Számok nélküli Szigony

2022 július 26

Szolnok egyik közel háromszáz éves utcája, aminek azonban ma már egyetlen lakója sincs, holott nyolc kapu is nyílik róla. Csak a hatvanas évek elején lett nyílegyenes, korábban derékszögű utca volt. Ma már a Templom utcát és a Tiszaparti sétányt kötő össze a rövidke Szigony utca.
tovabb

 

Szolnoki házak (57): Szanda ABC (és helye)

2022 július 25

Lassan egy évtizede csak részben tölti be eredeti funkcióját ez az alig 30 éves épület. A maga nemében különleges külleme mellett legalább annyira érdekes, hogy minek a helyén épült, illetve átadása óta milyen tervek voltak helyének hasznosítására. Szandaszőlős "kapuja" a Szanda ABC.
tovabb

 

Album

Épül a víztorony
A nyolcvanas évek közepén egy-egy sötétebb őszi reggelen úgy tűnt, hogy Szolnok határában UFO szállt le. Ami naponta emelkedett.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A világ egyetlen Baumhorn-szobra
A világ egyetlen Baumhorn Lipótot ábrázoló szobra Szolnokon áll, holott a magyar zsinagógaépítészet legkiemelkedőbb alakjaként tartják számon, templomai pedig szerte az egykori Monarchia területén megtalálhatóak. Simon Ferencnek köszönhetően 2005 óta figyeli szolnoki alkotását.

A Szoborpark további képei