1xvoltSzolnok 900 (3.): Építőtábori emlék

2022 november 30

Ma már reméljük, nyugdíjas, aki közel fél évszázaddal ezelőtt kapott a Hollóházi Porcelángyár festett tányérkájából. Az pedig valószínű, hogy munkájával 1975-ben hozzájárult a szolnoki vasútállomás, a buszpályaudvar, a déli ipartelep vagy a 24 emeletes felépítéséhez, átadásához.
tovabb

 

Évtizedes novemberek

2022 november 23

Hatvan éve a cukorgyárban megnyitották Szolnok első csillagvizsgálóját, a Kossuth téren a MÁV fúvószenekar zenélt. Fél évszázada átadták a papírgyár szociális blokkját, az MHSZ-Olajbányász fúvószenekar az MTE meccse előtt játszott. Négy évtizede helyére került az Adyn az olajszivattyú "szobor".
tovabb

 

OT Szolnok (4.): Vízügyes Hofherr

2022 november 15

Kétütemű, dízel, 7600 köbcentis, nagyjából hetvenéves és működik. Szolnok egyetlen "Hofherr körmös" traktorját a KÖTIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálat telephelyén nemcsak felújították, de immár tető alatt is őrzik. A 60-70 literes tankkal szerelt gép bármikor megtekinthető.
tovabb

 

Szolnok 900 (2.): Török és szocializmus

2022 november 10

A város első írásos említésének 900. évfordulójára nemcsak emlékművek, lakások, iskolák, boltok, gyáregységek készültek, de különböző képzőművészeti alkotások is. Jó pár olyan is, amiknek a másolatát osztogatni és hazavinni is lehetett. Ilyen például Búza Barna éremművész plakettje.
tovabb

 

Évtizedes októberek

2022 november 03

Hatvan évvel ezelőtt adták át Szolnokon az első olyan társasházat, amelyet kifejezetten pedagógusoknak építettek. Korszerűsítették a Tisza szállót és tervek születtek a tiszaligeti kilátótoronyról. Tíz évvel később pedig átadták a Mátyás király úti iskolát. Szubjektív múltidézés.
tovabb

 

OT Szolnok (3.): Autók a városban ötven-hatvan éve

2022 október 27

BMW Isetta, Opel Record, Renault Dauphine sőt egy háború előttről származó Mercedes 170-es is közlekedhetett Szolnokon 1962-ben és 1972-ben. Legalábbis erről tanúskodnak a korabeli napilap apróhirdetései akkor, amikor elkészült az első "tükör benzinkút" és épült a helyi Volán-telep is.
tovabb

 

Szolnok 900 (1.): Vezérigazgatói meghívó

2022 október 19

A kollektív emlékezetben az él, hogy Szolnok 900 éves évfordulójára rendezett ünnepégek közül a legnagyobb a vasútállomás átadása volt. Tény, hogy megadták a módját, hiszen a MÁV akkori vezérigazgatója személyesen írta alá azokat a meghívókat, amelyek a 1975. július 12-ei ünnepségre szóltak.
tovabb

 

Utcasoroló (123): Kőrösi, az ipartörténeti emlékhely

2022 október 12

Az az utcánk, ahol óhatatlanul minden szolnoki megfordul. Eleje a néhai VII., nagyobb része a "Kőrösi úti földek, Kisgyep" névvel illetett VIII. kerülethez tartozik. Ipartörténeti jelentőségét az egykor és ma is itt működő gyárak adják, de sokakat a sorkatonai szolgálatukra is emlékeztethet.
tovabb

 

Évtizedes szeptemberek

2022 szeptember 28

Szeszmentes diszkó 1982-ben. Panelből építhető családi ház ötlete 1972-ből. Úthibák, lassan megvalósuló beruházások és állandó útfelbontások 1962-ben, nem is beszélve az osztálytermek családi kasszából történtő csinosítgatásáról. Évtizedekkel ezelőtti szeptemberek a helyi hírekben.
tovabb

 

Utcasoroló (122.). Sokaknak csak egy kocsma

2022 szeptember 14

Utca, köz, aztán talán újra utca. A Petőfi Sándor utcától indul és a Könyv utcánál ér véget a korábbi Veréb, majd Körte utca, ami 1926 óta viseli a határ túloldalára került város nevét. Rövid kis közterület, ahol ma már csak két régi ház hirdeti, hogy milyen is lehetett az Aradi utca régi arca.
tovabb

 

Album

És az éberség?
Sok kézen át kellett mennie 1948-ban ennek a háború előtt készült szolnoki képeslapnak, de úgy tűnik, senkit nem zavart, hogy akkor már lassan négy éve nem így nézett ki a mai Táncsics út vége. Avagy senki nem volt elég éber, és futni engedte a Trianonra is emlékeztető lapot.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az első ipari formatervező emléke
A Kossuth tér és a Táncsics út sarkán bő fél évszázada díszíti a "lordok háza" nyugati homlokzatát Dózsa Farkas András valószínűleg "Tudomány és művészet" című alkotása. Elhelyezéséről, leleplezéséről szinte semmit se lehet tudni, pedig alkotója a hazai ipari formatervezés úttörője.

A Szoborpark további képei