1xvoltSzolnoki házak (55.): Az Aba-Novák (1. rész)

2021 október 06

Az ötvenes évektől nyilvánvaló volt, hogy szükség lenne egy ilyen épületre. Végül a hetvenes évek elején kezdték tervezni, 1975-ben építeni, aztán a Nemzetközi Gyermekévben, mint Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ nyitották meg. Szerintem máig Szolnok legjobb modern épülete.
tovabb

 

Évtizedes szeptemberek

2021 szeptember 30

Bár hat évtizede hivatalosan megnyílt a Szandaszőlősi Művelődési Ház, használni 1961 szeptemberében sem lehetett. A város óvodái 1971 őszén komoly helyhiánnyal küzdöttek, ami tíz évvel később már nem volt probléma. A Magyar utcai sörpalackozó viszont 1981-ben elköltözött. Múltidézés.
tovabb

 

Szabad sajtó útja 1. Szolnok

2021 szeptember 22

Reformer vagy konzervatív? - Fidesz? Fidesz! Nejlonzacskó és bilincs - Hány párttitkár kell Törtelen? - Géppisztolysorozatok az iskolaudvaron. Antikváriumban bukkantam a Maholnap első számára. Mondhatnám, a legutóbbi rendszerváltás szabad sajtójához vezető útjának első szolnoki mérföldkövére.
tovabb

 

Szolnoki házak (54.): Szolnok ABC

2021 szeptember 16

Sokáig azt hittem, ez is az új állomással, a Tanúheggyel és a Jubileum térrel együtt készült el. Ma már tudom, hogy az átadására még közel 3 évet kellett várni, akkor viszont Szolnok legnagyobb alapterületű élelmiszerboltja és étterme lett. Jövő januárban lesz 44 éves a Szolnok ABC.
tovabb

 

OT Szolnok (1.): Az elnök Csajkája

2021 szeptember 07

A Dr. Tóta Áron tulajdonában lévő 1963-as gyártású, fekete Csajkát szerintem mindenki ismeri Szolnokon. A gyönyörűen restaurált autó történetét viszont talán kevesebben, miként a tulajdonos régi autók iránti szenvedélyét is. Új sorozat: OT Szolnok, azaz helyi oldtimer-ek.
tovabb

 

Évtizedes augusztusok

2021 augusztus 26

Hat évtizede nyílt meg a Szandaszőlősi Művelődési Ház, ötven éve viszont csúszott a Pálfy átadása, 1981 augusztusában pedig elkezdtek költözni az új olajos székházba. Tuskó mozi működött fél évszázada a Tiszaligetben, 1981-ben közel 80%-os volt a szolnoki szállodák kihasználtsága. Múltidézés.
tovabb

 

Szolnoki házak (53.): A Művésztelep új műhelyházai

2021 augusztus 19

A Szolnoki Művésztelep első épületeit 1902-ben adták át, hogy aztán két háború is komoly károkat tegyen bennük. A ma is álló két műteremlakás-tömböt már többször felújították, majd lényegében újraépítették, néhány éve pedig korszerűsítették. A telep tavaly két új műhelyházat kapott.
tovabb

 

Szolnoki házak (52): A Jólét

2021 augusztus 18

Az első tervekben még emeletes épület szerepelt. Igaz, akkor még más névben is gondolkodtak. Végül így is ez lett Szolnok első modern ABC-je, ami a későbbi típusterveknek megfelelően presszóval is kiegészült. Mielőtt a nevét bárki elvitatná, a "Jólét" nem a szocializmus találmánya.
tovabb

 

Szolnoki házak (51.): Vasutasház

2021 augusztus 17

Rövid ideig Szolnok egyik legmagasabb és legnagyobb lakóháza volt, az átadásakor még a Tóth Ferenc, ma már a Vitéz Szathmári József utca teljes páros oldalát elfoglaló 74 lakásos, körben erkélyes társasház. Egyben ez a második világháború után épült második liftes lakóház Szolnokon.
tovabb

 

Szolnoki házak (50.): Egykori Baross utcai aluljáró

2021 augusztus 16

Szolnokon három gyalogos aluljáró épült a hetvenes években. Ezek közül kettő a mai napig használható. A harmadik, a minden tekintetben legkisebb viszont lassan másfél évtizede megszűnt, helyén vendéglátóegységek üzemelnek. Pedig anno nagy szó volt a szolnoki gyalogos aluljáró.
tovabb

 

Album

Hátranézve mit látunk?
A hatvanas évek elején anya és gyermeke kézen fogva sétál. A fiú iskolatáskát cipel, anyja valami szatyrot. Ha nem koradélután készült volna a felvétel, akár azt is mondhatnánk, iskolába mennek. Szolnok ismerői pontosan tudják, hol sétálnak, és mi minden változott arrafelé öt évtized alatt.

Az Album további képei
 

AKB

12 évig sem bírta
Még nincs 12 éves a Tiszavirág gyaloghídra felvezető kerékpáros rámpa, de már rosszabb állapotban van, mint a rómaiak útjai a kétezer évvel későbbi feltárások idején. De mit adtak nekünk a rómaiak? És mit hagyunk mi az utánunk jövőkre, ha egy ilyen építmény nem bírt ki 12 évet. Legalább a kivitelezők dicsőségfalára írjuk fel, hogy Szolnokon mi maradt utánuk! Ha már számonkérni nem lehet.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A küzdelem emlékhelye
Látszólag csak négy emléktábla meg egy régi faldarab. A valóságban azonban Szolnok legújabb kori történetének egyik fontos emlékhelye. Ráadásul nagyon jól kigondolva, ami miatt a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága is lehetne. Szeretnünk kellene.

A Szoborpark további képei