1xvoltA Tisza szálló 27 éves álmai

2019 augusztus 05

A privatizáció után nem sokkal, amikor a hotel még a Marx parkban állt, és ötjegyűek voltak a szolnoki telefonszámok, a tulajdonosok készíttettek egy igényes, háromnyelvű kiadványt a Tisza Szálló és Gyógyfürdő szolgáltatásairól és múltjáról. Meg a jövőjéről, amiben akkor még hittek.
tovabb

 

Szolnok 900: Nemcsak ipari leltár

2019 augusztus 05

Szolnoki Patyolat Mosó, Kelmefestő és Vegytisztító Vállalat, aminek mellesleg három fodrászüzlete is volt a hetvenes évek elején a városban. Alföldi Szilikátipari Vállalat, ami homokot és kavicsot is bányászott a Tisza-parti sétány alatt. Ezekről is mesél A 900 éves Szolnok ipara című 47 éves könyv.
tovabb

 

Húszéves szandai főiskola-történet

2019 augusztus 05

Néhány évtizeden keresztül Szandaszőlős egyetemi város volt. A hazai katonai felsőoktatás egyik fontos helyszíne, a repülős képzés fellegvára. Erre is emlékeztet a Felhőlovagok című, 2000-ben megjelent kiadvány, ami leginkább csak a rendszerváltás előtti évek történeteit kapirgálja.
tovabb

 

Munkahelyi-családi emlékkönyv

2019 augusztus 05

Szolnokon nem volt még egy vállalt, amelyik annyit áldozott volna múltjának a megőrzésére és a feldolgozására, mint a Papírgyár. Ami a város története szempontjából sem lebecsülendő. Az 1985-ben megjelent Aranygyűrűseink visszaemlékeznek című kézirat Szolnokról is mesél.
tovabb

 

Gondviseléstől a Béresig

2019 augusztus 05

Nemcsak a szolnoki patikákról tudtam meg sok mindent Berta Ferenc Gyógyszerészek, gyógyszertárak Szolnok városában 1774-1995 című "beszédes adattárából", hanem a városról is. Ugyanis egy település története ilyen mozaikokból áll össze. Amiben a felszarvazott gyógyszerésznek is helye van.
tovabb

 

A Fesztivál helye anno

2019 június 18

A tizennégy éves Tiszavirág Fesztivál helyszínei, a Verseghy park, a Tisza park, a Tiszai hajósok tere alig száz éve kezdett kialakulni. Néhány fotó és képeslap őrzi a Park mozi, a Pálinkaland, a Maláta tér egykori képeit. A fesztivál nyitást várva ezekből állítottam össze egy múltidéző galériát.
tovabb

 

Utcasoroló (94.): Három rendszer, négy név

2019 május 24

Az éppen tíz éve Béres József, Széchenyi-díjas kutató nevét viselő sétány elejét könnyebb meghatározni, mint a végét. A közel kilencven éve sétányként is funkcionáló, a belvárosi Tisza-hídtól induló gát és rakpart jelenleg három önálló közterület. Ominózus részének a mostani a negyedik neve.
tovabb

 

Mutált térkép a háború előttről

2019 május 13

Eddig tévedésben éltem. Azt hittem, hogy Szolnok 1927-ben kiadott várostérképét évtizedeken keresztül változtatás nélkül használták. Aztán kezembe került egy minden bizonnyal 1937-ben mutált változat, amin a legmegdöbbentőbb a Mussolini utca, de érdekesek az új házhelyek is.
tovabb

 

Félrevezető szolnoki autóstérkép

2019 május 03

Hol volt Szolnokon a második világháború előtt FIAT képviselet? Hány szobája volt ugyanakkor a Nemzeti Nagyszállónak a Szapáry úton? Nagyjából erre a két kérdésre adhatott biztosnak tűnő választ az az autóstérkép, amelyet egy bizonyos Kemenes Oszkár adhatott ki Budapesten.
tovabb

 

Utcasoroló (93.): Szolnok leghosszabb utcája

2019 április 09

Körülbelül három kilométer hosszú, ha létezne, akkor az utolsó házszáma 214 lenne, és persze tegyük hozzá, hogy Szolnok egyik városrészében, Szandaszőlősön található. A két oldalra születni kell, akkora a forgalom, hiszen a nemzetközi forgalmat bonyolító 442-es főút városi szakasza is egyben.
tovabb

 

Album

Nem Amjanich, Dami
Csak a fiatalabbak kedvéért. Ez a fotó a belvárosi Tisza-híd felhajtójáról készült, és azt a területet mutatja közel fél évszázaddal ezelőtt, ahol most a Rózsakert folytatásaként egy hatalmas, jobbára füves park található. Talán balról a második nagyobb fa még ma is a helyén van.

Az Album további képei
 

AKB

Bringázz a dzsungelben?
Szeszélyes és csapadékos a június. Ezt fűkaszával és kaszát fogó emberrel se lehet bírni. Avagy tekintsük extra szolgáltatásnak, szolnoki turisztikai attrakciónak, hogy a déli városrészben embermagasságú gazdzsungelen át vezet a kerékpárút. Nem csodálkoznék, ha valamelyik bozótból Sir David Attenborough lépne ki kamerával, mert itt forgatja a legújabb, vadvilágban játszódó természetfilmjét.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szentháromság torzó
Talán egyetlen olyan települése sincs az országnak, de városa egész biztosan nincs, ahol ne állna Szentháromság szobor. Szolnok is így van ezzel, igaz a mi szobrunk ma már csak torzóban van meg, és nem ott, ahol a XX. század első felében állt.

A Szoborpark további képei