1xvoltSzolnoki utcák (extra): A fesztivál helye

2017 június 14

Tudják, hány neve volt eddig a Maláta térnek? És melyik a legrégebbi épülete? Vagy, mit találtunk volna másfél évszázada a PálinKaLand területén? Esetleg, mióta figyeli a fesztivál helyét a Református templom kakasa? Észrevehető múlt.
tovabb

 

Szolnoki házak (40.): Szövetség ABC

2017 május 31

Meglepődtem, hogy az építését majdnem fél évszázada tervbe vették. És leesett az álam, hogy az Ady Endre úti épületben éppen tíz éve szolgálták ki az utolsó vevőt. Emlékeimben legendás boltként él a Szövetség ABC, aminél egyetlen szolnoki áruház sem szerepelt több kártyanaptáron.
tovabb

 

Utcasoroló (79.): Az első kormányfő emléke

2017 május 16

Egy utca két markánsan különböző szakasszal. Első említésekor még a közelben álló kocsma adta a nevét, 1894 óta azonban Magyarország első, az aradi vértanúkkal egy napon kivégzett miniszterelnökére emlékeztet. Eleje belvárosi, vége kertvárosias, így őrzi az elmúlt 100 év nyomait.
tovabb

 

Szolnoki házak (39.): Tallinn mozi

2017 május 05

Egyéves csúszással adták át 1975-ben. Hat évvel a megnyitása után elhibázott beruházásnak minősítette a tulajdonosa. Tizennyolc évesen a városé lett. Nyolc évvel később privatizálták, hogy aztán fél évtized múlva kifusson az utolsó film. Tavaly új külsőt kapott. Most eladó.
tovabb

 

Utcasoroló (78.): 111 év változásai

2017 április 27

Talán nem túlzás Szolnok északi kapujának nevezni a városból a Jászság és az Északi-középhegység felé tartó Thököly utat. Amit éppen 111 évvel ezelőtt neveztek el a Felső-magyarországi és az Erdélyi fejedelemről. Hossza épp úgy sokat változott e bő évszázadban, mint arculata.
tovabb

 

Utcasoroló (77.): Eltűntek a vasúttól

2017 április 20

Ha valakit a szolnoki Vonó, Mozdony vagy éppen Géza utcákba küldenek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy átverték. De akkor se jár jobban, ha a Szép utca 29. alatti vagy éppen a Délibáb utcák 2. és 21. közötti házaiba próbál becsöngetni. Szolnok átépítése utcákat és telkeket tüntetett el.
tovabb

 

Utcasoroló (76.): Nagyrendezvény emléke

2017 március 09

Szolnok egyik legrövidebb zsákutcája, aminek a neve szerintem egy rövidítés. Bár erre semmi bizonyítékom, csupán a környékbeli utcák nevéből és a névadás időszakából indulhatunk ki, meg hogy más értelme nincs e névnek. Tudják, hol van a Világifjúsági és Diáktalálkozóra emlékeztető utcánk?
tovabb

 

Utcasoroló (75.): A legnagyobb magyarról

2017 február 28

Szolnok legfiatalabb és talán leghosszabb körútja, ahol a város lakóinak harmad naponta megfordul. Először neve sem volt, aztán egy kommunista miniszterelnökről keresztelték el, 1990 óta pedig a legnagyobb magyar nevét viseli. A Széchenyi lakótelep 2,2 kilométeres gyűjtőútja.
tovabb

 

A Ságvári pillanatai

2017 február 23

A Szolnok alapításának 900 éves jubileumához kötött nagyberuházások egyik utolsó eleme volt a néhai Nerfeld-palota - Centrum-sarok - helyére felhúzott Árkád. Ennek kapcsán több alkalommal, több fotó is készült az építési területről és a környékről. Így a mai Szapáry utca elejéről is.
tovabb

 

Utcasoroló (74): Sokáig Sissi

2017 február 14

A Vízirendőrség és a Dohányfermentáló közötti sétány - vagy nyomvonalának környéke - az ötvenes évek elejéig Erzsébet királyné nevét viselte. Hogy utána meddig volt - térben és időben - névtelen, az meglehetősen bizonytalan, miként az is, hogy ma melyik része viseli Dr. Hegedűs Lajos nevét.
tovabb

 

Album

Az ügynök fotója
Ennél szebb, kifejezőbb és nagyobb reklámértékű fotó nem hiszem, hogy készült Szolnokról a két világháború között. Ami nem véletlen, hiszen a korabeli képeslapfotózás és gyártás legnagyobbjának a munkájáról van szó. Ifjabb Weinstock Ernő 1928-ban járt Szolnokon.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei