1xvoltSzórakoztató álmok 1966-ból

2021 január 14

A Sólyom utcában iskola épült volna, aminek a tornaterme a múzeum mögött állna. A könyvtár melletti utcába pedig egy akkora garázs lenne, ami az 1-es számú irodaháztól az Ady Endre útig ér. A másik terv viszont a Várkonyi térre képzelt kör alakú, fedett parkolót. 55 éves tervek Szolnokról.
tovabb

 

Utcasoroló (114): A Kocsoros

2021 január 06

Úgy tűnik, hogy az ország egyetlen ilyen nevű közterülete a sportreptér bejáratától a néhai Csollák kocsmáig tartó szandai utca. Ráadásul azon kevés közterületeink egyike, amelynek csak egy oldala van, így a házszámok sorban követik egymást. Két turistaút és egy európai kerékpárút is érinti.
tovabb

 

Félbemaradt új belváros

2020 december 09

A történelem Szolnokon sem ismeri a "ha" szót. Ám a hatvanas években megálmodott új belváros fennmaradt terveit nézegetve nem lehet megállni a "mi lett volna ha" kezdetű mondatokat. Mert akkor ma máshol lenne a művelődési ház és a városi rendőrkapitányság is.
tovabb

 

Kalandos Ász Szolnokon

2020 november 25

Egy közlekedési baleset is hátráltatta a Magyar Televízió Ász című ifjúsági, szórakoztató műsorának szolnoki, élő közvetítését 1990-ben. Pedig a horoszkópkészítő "Ász-jelölt" a próbán hosszú életet jósolt a műsornak. Végül egy hónap csúszással választottak szolnoki Ász-t a szekszárdi diákok.
tovabb

 

Szálloda a Tabán helyén

2020 november 18

A történelem nem ismeri a "ha" szót. Ugyanakkor érdekes eljátszani a gondolattal, mi lett volna, "ha" valami másként történik. Például Szolnok esetében megvalósulnak azok a tizenöt éves tervek, amelyeket 1960-ban ismertettek. És a Tabán helyére nem új házak, hanem egy szálloda épül.
tovabb

 

Utcasoroló (113): Szanda főtere

2020 november 11

A rövid ideig önálló Szandaszőlős évtizedek óta Szolnok legnagyobb területű városrésze. Lassan egy évtizede nemcsak saját irányítószámmal, de kiépített, önálló névvel jelölt "főtérrel" is rendelkezik. A névadó Lengyel Antal valóban sok szállal kötődött Szandához is.
tovabb

 

A Forgószél és Szolnok

2020 november 04

"Történelmi tény..." - na, nem az, amiről 32 évig állították Szolnokkal és a Munkás-Paraszt Kormány megalakulásával kapcsolatban. Hanem, hogy az 1956-os forradalmat vérbefojtó Forgószél hadművelet Szolnokról indult. Virtuális túra a 64 évvel ezelőtti szolnoki események helyszíneire.
tovabb

 

Utcasoroló (112.): Érdekes nevek és kapuk

2020 október 28

Valószínű, hogy az utca névadója, Bercsényi Miklós járt Szolnokon. Ám, ha mégsem, akkor is méltó volt arra, hogy hamvai hazaszállításának évében közterületet nevezzenek el itt róla. Olyan elnevezéseket lecserélve, amelyek már sem a valóságot nem fedték, sem a fejlődő városhoz nem illettek.
tovabb

 

Szolnoki '56-os séta

2020 október 22

Mivel idén elmaradnak Szolnokon az '56-os megemlékezések, tegyünk egy virtuális sétát azokon a helyeken, ahol forradalmi események zajlottak a városban. Forrásul használva a MNL szolnoki intézménye és Cseh Géza kutatásait, illetve "A remény napjai - az 1956-os forradalom Szolnokon" című filmet.
tovabb

 

Szolnoki bélyeges téglák

2020 október 06

Sági Csaba kertjében jelenleg nagyjából 200-220 olyan pecsétes tégla található, amelyek egykor Szolnokon készültek. A teljes gyűjteménye körülbelül 1700 téglából áll, amelyek közül körülbelül négyszáz már egy kiállítófalon látható. A téglákat nézegetve a múltról és a szenvedélyről beszélgettünk.
tovabb

 

Album

Panoráma ma
Van, aki azt mondja, Szolnok a vízügyi székház tetejéről lehet a legszebb, mert onnan nem látszik az a nagy szürke torony.

Az Album további képei
 

AKB

Kit okoljunk?
Valakinek szüksége volt a 6-os és a 6Y-os buszok menetrendjére? Nem működik a net? Lehet, hogy nem pont akkor jött a busz, amikor valaki kiért a megállóba, és ezért le kellett vezetni a feszültséget? És éppen egy uniós tájékoztató tábla volt a közelben. Biztos, mindenre van magyarázat. Miként az is valószínű, hogy sok mindent nem tudok elképzelni, felfogni és elfogadni. Szerintem valaki, valakik hülyeséget csináltak. Kit okoljunk? Jobb lesz tőle? Többé nem fordul elő? Ez van, így élünk.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Centrum-sarok tűz tábla
Senkit sem szeretnék megbántani, de úgy érzem, a történelmi hűség kedvéért néhány gondolattal fontos kiegészíteni azt az emléktáblát, amit tisztelendő módon, április 11-én helyezett ki az Árkádra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Szoborpark további képei