1xvoltKalandos Ász Szolnokon

2020 november 25

Egy közlekedési baleset is hátráltatta a Magyar Televízió Ász című ifjúsági, szórakoztató műsorának szolnoki, élő közvetítését 1990-ben. Pedig a horoszkópkészítő "Ász-jelölt" a próbán hosszú életet jósolt a műsornak. Végül egy hónap csúszással választottak szolnoki Ász-t a szekszárdi diákok.
tovabb

 

Szálloda a Tabán helyén

2020 november 18

A történelem nem ismeri a "ha" szót. Ugyanakkor érdekes eljátszani a gondolattal, mi lett volna, "ha" valami másként történik. Például Szolnok esetében megvalósulnak azok a tizenöt éves tervek, amelyeket 1960-ban ismertettek. És a Tabán helyére nem új házak, hanem egy szálloda épül.
tovabb

 

Utcasoroló (113): Szanda főtere

2020 november 11

A rövid ideig önálló Szandaszőlős évtizedek óta Szolnok legnagyobb területű városrésze. Lassan egy évtizede nemcsak saját irányítószámmal, de kiépített, önálló névvel jelölt "főtérrel" is rendelkezik. A névadó Lengyel Antal valóban sok szállal kötődött Szandához is.
tovabb

 

A Forgószél és Szolnok

2020 november 04

"Történelmi tény..." - na, nem az, amiről 32 évig állították Szolnokkal és a Munkás-Paraszt Kormány megalakulásával kapcsolatban. Hanem, hogy az 1956-os forradalmat vérbefojtó Forgószél hadművelet Szolnokról indult. Virtuális túra a 64 évvel ezelőtti szolnoki események helyszíneire.
tovabb

 

Utcasoroló (112.): Érdekes nevek és kapuk

2020 október 28

Valószínű, hogy az utca névadója, Bercsényi Miklós járt Szolnokon. Ám, ha mégsem, akkor is méltó volt arra, hogy hamvai hazaszállításának évében közterületet nevezzenek el itt róla. Olyan elnevezéseket lecserélve, amelyek már sem a valóságot nem fedték, sem a fejlődő városhoz nem illettek.
tovabb

 

Szolnoki '56-os séta

2020 október 22

Mivel idén elmaradnak Szolnokon az '56-os megemlékezések, tegyünk egy virtuális sétát azokon a helyeken, ahol forradalmi események zajlottak a városban. Forrásul használva a MNL szolnoki intézménye és Cseh Géza kutatásait, illetve "A remény napjai - az 1956-os forradalom Szolnokon" című filmet.
tovabb

 

Szolnoki bélyeges téglák

2020 október 06

Sági Csaba kertjében jelenleg nagyjából 200-220 olyan pecsétes tégla található, amelyek egykor Szolnokon készültek. A teljes gyűjteménye körülbelül 1700 téglából áll, amelyek közül körülbelül négyszáz már egy kiállítófalon látható. A téglákat nézegetve a múltról és a szenvedélyről beszélgettünk.
tovabb

 

Utcasoroló (111.): Két tömb közt parkoló

2020 szeptember 24

Az előző századforduló környékén alakulhatott ki a Szolnok főutcáját és a főváros felé vivő utat összekötő közterületünk. Szathmári József a harmadik neve, nagyjából fél évszázada amolyan zsákutca. Szolnok legnagyobb tömegszerencsétlensége kötődik ehhez az utcához.
tovabb

 

Szolnoki házak (49.): Wéber-ház

2020 szeptember 17

A Kossuth utcai palotasor utolsóként elkészült épülete, amely ma már szerényen húzódik meg a néhai járási tanácsból lett adóhivatal és az üresen álló Császy-féle ház között. Földszintjén két cukrászda is működik, holott vendéglőnek épült, és évtizedekig itt működött "A Halászcsárda".
tovabb

 

Utcasoroló (110.): Egyre hosszabb (kör)út

2020 szeptember 03

A névadáskor talán még házszám se volt a neves tüdőgyógyászról elnevezett úton. Ezen a nyáron viszont már Szolnok egyik leghosszabb, ám még mindig jórészt üres közterülete lett a Tallinn városrészi Dr. Sebestény Gyula út. Ha az álmok valóra válnak, egyszer a Tiszáig is elérhet.
tovabb

 

Album

1-es és Márka 1983-ból
Akinek már lehetnek emlékei 1983-ról, az meg tudja mondani, mi mindent csinált abban az évben? Ki ne felejtse, hogy ha már akkor is Szolnokon lakott vagy csak rendszeresen megfordult a városban, akkor nagy valószínűséggel járt az 1-es ABC-ben! Ha meg a Jubileum tér környékét is útba ejtette, akkor a Márka ABC sem maradhatott ki az életéből.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Tiszta fej?
"Egy pohár tej, tiszta fej!" Emlékeznek még erre a régi reklámra? Évek teltek el azóta, és feltehetnénk a kérdést, vajon sok pohár tej, mennyire tiszta fej? Már, ha valaki úgy dönt, hogy egy karton iskolatejtől (2dl/doboz) a természet lágy ölén szabadul meg. Hogy került hozzá ennyi iskolatej? És, akkor mit ittak a gyerekek? Ha neki már nem kellett, miért a Zagyva árterében dobta ki? Számtalan kérdés, amiket egy nem tiszta fejű embernek kellene feltenni. Ha tudnánk, ki ő. Jelentkezzen bátra! Biztos, van magyarázat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Várkonyi mellszobra
"Anya, kit ábrázol az a szobor?" - hangzik el a kérdés a 24-es buszon, Szolnok egyik legforgalmasabb kereszteződésében. "És ő ki volt?" - folytatja az érdeklődő, miután annyit megtud, hogy valami Várkonyit. Pár sor a névadójáról és szobráról.

A Szoborpark további képei