1xvoltSzolnoki házak (54.): Szolnok ABC

2021 szeptember 16

Sokáig azt hittem, ez is az új állomással, a Tanúheggyel és a Jubileum térrel együtt készült el. Ma már tudom, hogy az átadására még közel 3 évet kellett várni, akkor viszont Szolnok legnagyobb alapterületű élelmiszerboltja és étterme lett. Jövő januárban lesz 44 éves a Szolnok ABC.
tovabb

 

OT Szolnok (1.): Az elnök Csajkája

2021 szeptember 07

A Dr. Tóta Áron tulajdonában lévő 1963-as gyártású, fekete Csajkát szerintem mindenki ismeri Szolnokon. A gyönyörűen restaurált autó történetét viszont talán kevesebben, miként a tulajdonos régi autók iránti szenvedélyét is. Új sorozat: OT Szolnok, azaz helyi oldtimer-ek.
tovabb

 

Évtizedes augusztusok

2021 augusztus 26

Hat évtizede nyílt meg a Szandaszőlősi Művelődési Ház, ötven éve viszont csúszott a Pálfy átadása, 1981 augusztusában pedig elkezdtek költözni az új olajos székházba. Tuskó mozi működött fél évszázada a Tiszaligetben, 1981-ben közel 80%-os volt a szolnoki szállodák kihasználtsága. Múltidézés.
tovabb

 

Szolnoki házak (53.): A Művésztelep új műhelyházai

2021 augusztus 19

A Szolnoki Művésztelep első épületeit 1902-ben adták át, hogy aztán két háború is komoly károkat tegyen bennük. A ma is álló két műteremlakás-tömböt már többször felújították, majd lényegében újraépítették, néhány éve pedig korszerűsítették. A telep tavaly két új műhelyházat kapott.
tovabb

 

Szolnoki házak (52): A Jólét

2021 augusztus 18

Az első tervekben még emeletes épület szerepelt. Igaz, akkor még más névben is gondolkodtak. Végül így is ez lett Szolnok első modern ABC-je, ami a későbbi típusterveknek megfelelően presszóval is kiegészült. Mielőtt a nevét bárki elvitatná, a "Jólét" nem a szocializmus találmánya.
tovabb

 

Szolnoki házak (51.): Vasutasház

2021 augusztus 17

Rövid ideig Szolnok egyik legmagasabb és legnagyobb lakóháza volt, az átadásakor még a Tóth Ferenc, ma már a Vitéz Szathmári József utca teljes páros oldalát elfoglaló 74 lakásos, körben erkélyes társasház. Egyben ez a második világháború után épült második liftes lakóház Szolnokon.
tovabb

 

Szolnoki házak (50.): Egykori Baross utcai aluljáró

2021 augusztus 16

Szolnokon három gyalogos aluljáró épült a hetvenes években. Ezek közül kettő a mai napig használható. A harmadik, a minden tekintetben legkisebb viszont lassan másfél évtizede megszűnt, helyén vendéglátóegységek üzemelnek. Pedig anno nagy szó volt a szolnoki gyalogos aluljáró.
tovabb

 

A Kossuth téri régi szökőkutak

2021 augusztus 09

Sokan emlékezhetnek a Kossuth tér régi szökőkútjaira, amelyek közel egy évtizeden át virágágyásként szolgáltak. Maradványai a Tiszaligetben ma is megtalálhatóak, igaz, azok nem 2007-ben, hanem még 1975-ben kerültek oda. A 44 évet megélt két szökőkútnak is megvan a maga története.
tovabb

 

Nem lett könyvtár

2021 augusztus 09

Arra, hogy a Verseghy Könyvtár új épületbe költözhessen, 1985-ben volt a legtöbb esély. Az akkor már évtizedek óta társbérletben működő intézmény elhelyezésére kiírt pályázatra 27 terv érkezett. Aztán a hetedik ötéves tervvel együtt a Tiszai hajósok terére álmodott épület is semmivé lett.
tovabb

 

Nagyvizek Szolnoknál

2021 augusztus 09

A szolnokiak életéhez mindig hozzátartoztak a kisebb-nagyobb árvizek. A XIX. század vége óta sok áradásról szándékosan vagy véletlenül (háttereként) több felvétel is ránk maradat képeslapokon. Szolnoki, árvízi időutazás talán 1895 és 1940 között, tíz képeslapra került fotón.
tovabb

 

Album

A palotasorral szemben
Ha ma megállunk a bíróság épületének főbejáratánál és jobbra nézünk, ugyanígy láthatjuk Szolnok aranykorának épületlenyomatait, ahogy e jó 110 éves fotó készítője megörökítette. Persze időközben került néhány új ház a földszintes épületek helyére, és a forgalom is alaposan felduzzadt.

Az Album további képei
 

AKB

Bunkómegálló
A képen nem parkoló, hanem a Szapáry utcai buszmegálló látható. És persze nem buszok, hanem személyautók lettek megörökítve, amelyek között csak annyi a különbség, hogy az első csupán pár percre, a második néhány másodpercre, a harmadik pedig jóval hosszabb ideig várakozott ott. Szolnokon nincs már ebben semmi különös. Mondhatni, itt ez a természetes. Pár másodperccel a fotózás előtt a szabálytalankodók miatt egy csuklós busz nem fért be ebbe a megállóba. A sofőr mit tehetett? Elállta a Szapáry forgalmát. És a mögötte jövő autók? Hát így élünk mi Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hősök a XX. században
Eredetileg csak az első világháborúban elesett szolnoki férfiaknak állított volna emléket, ám későbbi sorsa és megítélése tipikus példája lett Magyarország XX. századi történetének és a történelemfelfogások rendszerekhez kapcsolódó változásainak. A nem az eredeti helyén álló alkotást a városi köznyelv ?meztelenszoborként? emlegeti.

A Szoborpark további képei