vendégoldalMeghatározó vonalak

2022. január 14.

Ha elsőre nem ugrana be, hogy ki volt Réber László, akkor javaslom egy Janikovszky Éva, esetleg Lázár Ervin vagy valamelyik Mándy Iván ifjúsági könyv rajzainak felidézését. Na, ugye! Vonalba zárt történetek a székesfehérvári Hetedhét játékmúzeumban. Szívmelengetően.
tovább

 

Füredi ragadós?

2021. november 25.

Úgy szeretnék egyszer Szolnokról is olyan helytörténeti kiállítást látni, ahol hatalmasra nagyított régi és új légifelvételek mutatják, hogyan változott a város. Mint látható Balatonfüreden, a Vaszary Galériában a várossá válásuk 50. évfordulójára rendezett tárlaton. Pilinszky idézetek alatt.
tovább

 

Cinema múltunk

2021. október 22.

Egyre inkább azt gondolom, minél kisebb egy település, annál nagyobb kincseket rejthet a közelmúltunkból. Talán azért, mert sem a pályázatírók, sem a kivitelezők, sem a politikusok fantáziáját nem mozgatják meg a beruházásaik. Így eddig megúszták a múltromboló átépítéseket is.
tovább

 

Óvoda, park, Beethoven

2021. október 08.

Mikor és hol nyílt az első szolnoki óvoda, és hány gyerekre vigyáztak? Óvó bácsik vagy nénik? Ezeket a kérdéseket sem lehetett megkerülni a martonvásári Óvodatörténeti Múzeumban, ami építészetileg is épp annyira érdekes, mint az előtte húzódó tér a Beethoven és a halhatatlan kedvessel.
tovább

 

A múlt, mint reklám

2021. szeptember 16.

Lehet egy hentesüzlet múzeum is egyben? Csak a szándékon múlik. Megéri? Én biztos, nem vásároltam volna ott, ha a kiállítás nem csalogat be. A marosvásárhelyi Petry mészárszéket, mint követendő példát citálom. A látnivalók közül sokszor kimarad, pedig ott van a Rákóczi-lépcső alján.
tovább

 

Földrengéstől szellemhotelig

2021. szeptember 03.

Mi a közös Zágrábban és Szolnokban? A nyolc hónappal korábbi földrengés nyomai még láthatóak? Hogy nézett ki a jugoszláv úttörők egyenruhája és mi volt a "madarska kocka"? Elhagyott és pusztuló szocialista épületek az Adria partján. Nyári, horvát emlékek.
tovább

 

Mi lett volna, ha...

2021. július 26.

A történelem nem ismeri az így kezdődő mondatokat, mégis néha érdemes eljátszani az ilyesmivel. Például: mi lett volna, ha a Pfaff-féle szolnoki állomást 1944-ben nem éri bombatalálat, vagy később nem az elbontása, hanem a felújítása mellett döntenek. A válasz részben Cegléden található.
tovább

 

Bérházak intimitása

2021. július 26.

Miként a magánházak, úgy a társasházak kapuin is ritkán juthat be idegen. Így alig van alkalmunk a házak másik, leginkább csak a benne élők által ismert oldalát megnézni. Pedig ahogy a gangvégek Instagram és a "budapestigangok" Facebook oldal bejegyzéseiből kitűnik, sokat veszthetünk.
tovább

 

Földváriak zenéje

2021. július 26.

Hogy a szavam is elállt, az enyhe kifejezés. Hogy a sárga irigység fogott el, az tagadhatatlan. És bevallom, szinte az első betűtől az utolsóig elolvastam a foldvarzeneje.hu oldalra felkerült anyagokat. Gere Péter muzeológus Tiszaföldvár zenei múltján keresztül a településről is mesél.
tovább

 

Világgá mentünk

2021. július 26.

Türkmenisztán fővárosában található a világ legszebb repülőtere. Soha sem néztem volna meg, ha nem akad kezembe Földvári András "Elmentem világgá!" című könyve. Az elsőkötetes szerző nem ír jól, sokszor elfogult, viszont a googlemaps segítségével élvezetessé tehető az olvasása.
tovább

 

Album

Talán az első fotók a Művésztelepről
Egy Münchenben élő professzornak címezték a Szolnoki Művésztelep két tömbjét ábrázoló mellékelt képeslapot 1903 kora nyarán. A németül megírt, hosszú címzéses anziksz képei nem sokkal a Művésztelep átadása után készülhettek, sőt még az sem kizárt, hogy Ragács Gyula fényképész felvételei az egyik első fotók a helyről.

Az Album további képei
 

AKB

Elcsavart táblák Szolnokon (n+1)
A Szapáry útról az úgynevezett Árkádok mögötti parkolóhoz vagy a Magyar utcához egy "dupla kapun" keresztül vezet az út. Viszont, ha nem a megfelelő átjáróba hajtunk be, könnyen szemben találhatjuk magunkat egy másik autóssal. Ezért van ott egy behajtani tilos tábla. Ami most is ott van, csak rossz fele néz, kikukucskál a Szapáry vége felé. Az elsőbbségadás kötelező tábla meg követi "tekintetével". Továbbra is "olcsó játék hülye gyerekeknek" Szolnokon a KRESZ-táblák elcsavargatása. De lehet belőle gondatlan vagy szándékos veszélyeztetés is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lakásépítés záróköve
Szerte a világban találhatunk olyan záróköveket, amelyek egy-egy nagyobb építkezés befejezésének állítanak emléket. Szolnokon is van néhány ilyen, köztük például a Thököly úti négyemeletes szalagházon, 1972-ben elhelyezett.

A Szoborpark további képei