vendégoldalKözönségsiker és szakmai elégedettség

2017. június 21.

Tizenegy ország karmesteri és karnagyai tanultak június elején a Szolnoki Szimfonikus Zenekar különleges nyári akadémiáján. A majdnem kéthetes Nemzetközi Karmester- és Karnagy-mesterkurzus beváltotta a hozzáfűzött reményeket: közönségsiker és szakmai elégedettség.
tovább

 

Különleges mesterképzés

2017. június 07.

A világ tizenkét országából érkeztek "tanulók" a június 6-án kezdődött Szolnok Masterclass Nemzetközi Karmester- és Karnagy-mesterkurzusra. Az egyhetes képzést az 500 éves reformáció előtt tisztelegve jótékonysági koncertturné, illetve szolnoki és budapesti hangversenyek zárják.
tovább

 

Nemzetközi kurzus jótékonysággal

2017. május 08.

Nemzetközi karmester- és karnagykurzust szervez júniusban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, aminek zárásaként a megye hét templomában lesznek ingyenes koncertek, illetve az Aba-Novák Agórában rendezendő gálakoncert bevételét a Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére ajánlják fel.
tovább

 

Múzeumtúra Szolnokon

2017. április 26.

Szolnokra érkezik április 28-án a Mozaik Múzeumtúra Roadshow. A Damjanich Múzeum tereimben lesznek rendhagyó tárlatvezetések, ismeretterjesztő előadások, de nem lesz hiány színpadi produkciókból sem. Makranczi Zsolttal, a túrát szervező intézet igazgatójával beszélgettünk.
tovább

 

Másoktól ellesni

2017. április 18.

Szolnokról Nyíregyháza remek egynapos program. Autóval, vonattal nagyjából ugyanannyi, és ha délelőtt túl vagyunk a belvároson, esetleg benéztünk a helyi múzeumba, akkor a délután, Sóstón könnyen elrepül. Sőt még dönteni is kell: állatkert vagy skanzen. Pár dolgot irigylek.
tovább

 

Északi testvérünk

2017. április 05.

Az 5-ös troli egyik állomását ma is Szolnoknak hívják. Állítólag élelmiszerbolt is volt hasonló nevű. A fiatalok azonban csodálkoznak, ha kiderül, tőlük több mint ezer kilométerre van Tallinn városrész, egykori Tallinn mozi, étterem és iskola. Ötvenéves e megkopott kapcsolat az észt fővárossal.
tovább

 

Amszterdamban Tarr Bélával

2017. március 27.

Amszterdamban! Ahol ezen a tavaszon a magyar rendező előtt tisztelegnek a helyi filmpalotában. Ami olyan elképesztő épület, amilyenről nem is álmodhatunk. Annak ellenére, hogy a hasonlóan elvarázsolt Van Gogh múzeum időszaki kiállításán is bukkan fel magyar alkotó.
tovább

 

Lóci újra Szolnokon játszik

2017. március 23.

Kihagyhatatlan a szójáték abból adódóan, hogy a Lóci játszik zenekar immár harmadjára lép a szolnoki közönség elé. Március 24-én a Tisza moziban játszik a Fonogram-díjas, a Nagy-Szín-Padba bekerült és a Stenk 30-as listáján is szereplő zenekar. Csorba Lóránttal beszélgettünk.
tovább

 

Hangszert a kézbe Szolnokon

2017. február 21.

Szolnokon indul a Hangszert a kézbe programsorozat. Négyszáz négyzetméteren, öt szekcióban, több mint száz hangszert lehet majd kipróbálni. Az Agórában február 28-tól március 4-ig tartó, ingyenes rendezvényt előadások és koncertek kísérik, fellép például Szeder, Muck Éva és a Flatband is.
tovább

 

Az élő zene varázsa: Cimbaliband

2017. február 02.

Bécs után Szolnokon, a Tisza moziban koncertezik szombaton a Cimbaliband, aminek vezetője, Unger Balázs a kilencvenes évek eleje óta rendszeresen játszik Szolnokon. Az indulásról, a névadásról, az új lemezről és a dalok születéséről is beszélgettünk a zenekarvezető cimbalmossal.
tovább

 

Album

Bányászzenekar és eltűnt házak
A Csillám Üveg-Porcelán bolt hetvenes évek eleji helyének meghatározása apropóján kaptam ezt a fotót egy blogSzolnok olvasótól. Nemcsak mára eltűnt házakat, de a Szolnoki Olajbányász Zenekar bő négy évtizeddel ezelőtti felállását is megörökíti a kép.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei