vendégoldalÚj évad beharangozó

2024. május 13.

Hét premier, kilenc műsoron maradó darab, és egy év múlva az Országos Színházi Találkozó lebonyolítása - a számok nyelvén így foglalható össze a Szigligeti Színház következő évada, aminek bérletes előadásait az idei áron nézhetik majd a helyüket így biztosítók. De ki lesz Masni és Bece?
tovább

 

Negyedszer Szolnokon az AztaQ

2024. május 06.

Könnyűzenei zenekarok és énekesek jelentkezését várja május 20-ig az AztaQ, vagyis a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei tehetségkutató, aminek győztese ott lehet az Öröm a Zene döntőjében vagy akár a Hangfoglaló Program támogatottjai között. A versenynek idén is a Tisza mozi ad helyet.
tovább

 

A víz az úr

2024. április 29.

Tanulni nem szégyen. Sőt, az okos, más kárán, tapasztalatán tanul. Bár nem kell hozzá nagy tudás, hogy belássuk: a jövőnk tényleg a víz tárolásán, okos felhasználásán múlik. Andalúziában ezt elég régóta tudhatják, nem véletlen, hogy minden tanyán ciszterna és folyón vízerőmű van.
tovább

 

Írói kirakat Budapesttel

2024. április 22.

Hivatalos ünnepekre is születhetnek jó dolgok. És más városok is tudnak olyasmiket csinálni, amiket csak le kellene másolni. Persze a Budapest nagyregény mindezek mellett, és a címe ellenére egy fontos novelláskötet marad. Amivel nemcsak áttekinteni, de megmérni is lehet a kortárs írókat.
tovább

 

Milyen jól kijöttek, ha bementek

2024. április 12.

Sebők Nándor, Konzum, Hatvanas, Alföldi, Munkás, Szövetség, Skála Tiszavidék, Sarudi, Koxi - nevek amelyek mentén a kiskereskedelem huszadik századi szolnoki története is elmesélhető. Alapvető változást jelentett a pénztárgép, a bevásárlókosár és a hűtőpult, de a maszek és a butik is.
tovább

 

Követendő Emlékgép

2024. április 05.

A veszprémiek Európa Kulturális Fővárosa címe Szolnokon is hasznosulhatna, ha nemcsak lekoppintanánk, de meg is haladnánk az ottani új, helytörténeti állandókiállítását. Az Emlékgép egyszerre négy kiállítás, amely nemcsak Veszprémet mutatja be, de veszprémiek előtt is tiszteleg.
tovább

 

Sorok közül

2024. március 22.

Olyan olvasata is lehet a múltunknak, hogy a Kádár-kor a sajtó miatt "született" Szolnokon. Hogy aztán az 1957 után gyökeresen átalakuló magyar sajtó - olvasatomban - az egyik sírásója legyen a rendszernek. A rendszerváltás előtti sajtó világáról szól az Élő blogSzolnok Retro következő előadása.
tovább

 

Nem menni, hanem másolni kéne

2024. március 18.

A sínekhez már csak az mehet, akinek van érvényes jegye. A vasútállomás padlójáról viszont akár enni is lehetne, de minek, ha megszámlálhatatlan vendéglátóhely közül is választhatunk. A falakon a régió turisztikai attrakciói, alul mélygarázs, a főbejáratnál rövid idejű parkolók. Világjárás. Malaga Pu.
tovább

 

Ő még csak most tizennégy

2024. március 01.

Adamis Annával ellentétben én a nevét is tudom, sőt a kezét is fogom, de azért az igaz "hogy ő még csak most tizennégy". Barta Tamás hangja helyett az enyémen szól, hogy ki vigyáz rá, és közösen énekeljük "nem tudja, mi vár rá". Tizennégy egykori írással és képpel fújom el a jelképes gyertyát.
tovább

 

Rendszámok és sorszámok

2024. február 16.

Semmi sem alakított át annyira az utcaképet - Szolnokon sem -, mint a magánautók elterjedése. A Kádár-kor hajnalán pár ezer személyautó lehetett forgalomba, a végére közel 2 millió. Addigra el is fogyott a két betű négy szám kombinációjú rendszám, és a sorszám is értelmét veszítette.
tovább

 

Album

Mintha két szökőkút látszana
A Tisza szálló átadása után néhány évvel már alig készült olyan képeslap, ami a hoteltől a híd felé fordulva örökítette volna meg a néhai Tóth Tamás, azaz a mai Verseghy-parkot. Ezt az 1935-ben postázott képeslapot is ezért vettem meg. Aztán jobban megnézve feltűnt néhány furcsaság. Jó lenne, ha egyszer megszületne a park története.

Az Album további képei
 
hirdetés Így helyes - Dalok és novellák Szolnokról

AKB

Sárga üvegek
Azok a sárga drótüvegek talán már ötvenévesek is elmúltak. Akkor kerülhettek az egykori tiszaligeti TITÁSZ-üdülő erkélyére, amikor azt nem kevés társadalmi munkával megépítették. Jó ideje nincs már TITÁSZ, és társadalmi munka sem, ám azok az üvege még bírták. A Tiszavirág-híd mellett is 13 évig. Aztán történ valami. Fokozatosan és szisztematikusan múltidőbe kerültek. Nincs tanulság, nincs következtetés, nincs már sárga drótüveg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnokivá lett Hild emlékére
Hild Viktor 47 évesen lett szolnoki az előző századfordulón, ám a rákövetkező bő negyedszázadban máig meghatározó személyisége lett a városnak. Emléktáblája egykori szolnoki otthonának falán található, az Arany János utca 19. szám alatt.

A Szoborpark további képei