vendégoldalRendszámok és sorszámok

2024. február 16.

Semmi sem alakított át annyira az utcaképet - Szolnokon sem -, mint a magánautók elterjedése. A Kádár-kor hajnalán pár ezer személyautó lehetett forgalomba, a végére közel 2 millió. Addigra el is fogyott a két betű négy szám kombinációjú rendszám, és a sorszám is értelmét veszítette.
tovább

 

Színészlemezekről élőben

2024. január 25.

Karády Katalin, akkor már közel három évtizede "betiltott" dalainak 1979-es megjelenése új fejezet nyitott a hazai lemezkiadásban. A klasszikus színészlemezek sorozatát Hernádi Judit lemeze nyitotta. Ezekről is szól az Élő blogSzolnok Retró első előadása január 29-én.
tovább

 

Meséltető képeslapok

2024. január 19.

Szolnoki szemmel is érdekes a Magyar Nemzeti Galéria "Budapest. Az első aranykor" című kiállítása, amely a Fortepan.hu-nak köszönhetően egy német cég archívumából előkerült képeslapokra épít. Iskolateremtő, hogy régi anzikszokkal miként mesélhető el egy időszak egy város történelméből.
tovább

 

Sosem volt BP/Szolnok

2024. január 05.

Szolnok meg nem valósult álmait is egészen új megvilágításba helyezi a főváros létrejöttének 150. évfordulója előtt tisztelgő Sosemvolt Budapest című kiállítás a Pesti Vigadóban. Talán mert nem a meg nem valósult épületekre, hanem egy terv útjára koncentrál a főváros tükrében.
tovább

 

AztaQ és The Voice

2023. november 29.

A Crescendo Selecta nyerte a szolnoki AztaQ könnyűzenei tehetségkutatót, majd az Öröm a Zene döntőjében Újfalusi Gábor-díjban részesületek. Énekesük azóta második helyen végzett a The Voice című tehetségkutatón. Kovács Alizzal még tévés szereplése előtt beszélgettünk, elsősorban a zenekaráról.
tovább

 

Kecskeméti hangszergyűjtemény

2023. november 23.

A kecskeméti régi mozi nem lelakatolva pusztul, és nem is akarnak a helyére egyen társasházat építeni. A kecskeméti egykori Városi mozi ma egy magángyűjteményből lett, városi fenntartású kis múzeumnak ad otthont. A Leskowsky hangszergyűjteménynek, amiből csak egy van az országban.
tovább

 

Szálljanak be a Meseautóba!

2023. november 10.

Vidéki színházban még nem láttam olyat, hogy az előadás végén hosszan és állva tapsol a közönség. Kecskeméten, a Meseautó tapsrendjénél nemcsak a szemem láttára történt, de csatlakoztam is. Szente Vajkék ugyanis vállalhatóan, profin és szórakoztatóan zenésítették meg a klasszikus Meseautót.
tovább

 

A Crescendo Selecta nyert Szolnokon

2023. október 04.

A Crescendo Selecta nyerte a VII. AztaQ, amatőr zenei tehetségkutatót, amit szeptember 30-án rendeztek a szolnoki Tisza moziban. A Székesfehérvárról indult formáció ezzel jogot szerzett arra, hogy részt vegyen az Öröm a Zene országos döntőjén, amit október első hétvégéjén rendeznek Gyálon.
tovább

 

Hat zenekar a Tisza moziban

2023. szeptember 29.

Hat zenekar lép a Tisza mozi színpadára szeptember 30-án délután a VII. AztaQ, amatőr zenei tehetségkutatón. A délután egykor kezdődő, nyilvános programban a Crescendo Selecta, a Gedeon Reflects, a Heron Lane, a KabinLáz, a Klisé és Lovas Juci küzd az Öröm a Zene döntőjébe jutásért.
tovább

 

Nemcsak függőleges kert

2023. szeptember 08.

Milánó egyik új látványossága a függőleges kert, ami kis túlzással "csak" két toronyház rengeteg, a korlátokon túlnyúló növényekkel dúsan beültetett terasszal. A turistamágnessé lett épületek azonban nem lógnak ki a környezetükből, mert a milánóiak tudják, várost fejleszteni telkenként nem lehet.
tovább

 

Album

Négy képes üdvözlet Szolnokról
Ez a négy szolnoki fotóból összeállított mozaikképeslap nem készülhetett 1935 előtt, és postára is legkésőbb 1944 kora őszén adhatták. Kis túlzással akár azt is mondhatjuk, hogy a két világháború közötti "fejlesztéseket" bemutató anzikszot már a második világháború idején, Szolnokon gyakorlatozó katona küldte kedvesének.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Hétköznapi délután
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mellékelt képen nincs semmi különös, csak egy szokásos hétköznap délutáni pillanat a 442-es főút szandaszőlősi átkelési szakaszán, tulajdonképpen a város Kertész utcájában, valamikor fél négy és négy óra között. Mondhatnánk: nem kell olyankor arra járni, vagy nem kell autóba ülni. Meg azt is, hogy nem a Csáklya úti Tisza-híd a legfontosabb, hanem a szandai elkerülő. Sokkal fontosabb, mintsem ismét csak kampányhazugság legyen belőle!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kubista figyelő
Vár? Figyel? Őriz? Mindhárom igaz lehet Czinder Antal egyetlen szolnoki köztéri alkotására, a néhai KISZ-táborban található Ülő fiú című szoborra. Az embernagyságú, körülbelül egy méter magas talapzatra helyezett mészkőalkotás hat év alatt készülhetett el, és 1979 májusában került a helyére.

A Szoborpark további képei