vendégoldalA betűhegesztő beszélgetései

2022. június 24.

Csálé képek címmel jelent meg Bajnai Zsolt, a blogSzolnok szerkesztőjének negyedik novelláskötete. Ez 18 olyan írást tartalmaz, amelyek az elmúlt négy évben különböző lapokban jelentek meg, illetve pályázatokon szerepeltek. A szerzővel a Pesti Műsor közölt interjút.
tovább

 

Cinitől Zoránig

2022. május 27.

Koncz Zsuzsáról 1959-ben és 1986-ban készült fotó is látható lesz a Tisza mozi kávézójában június 2-tól az Azok a rockzenészek - Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című kiállításon. Negyven fotó a magyar könnyűzene hőskorából: Omega, Illés, LGT, sőt Záray-Vámosi és Szécsi Pál is.
tovább

 

Szolnokon is Öröm a zene

2022. május 13.

AztaQ, azaz Amatőr Zenei Tehetségkutató néven Szolnokon rendezik az Öröm a Zene megyei fordulóját. Június 4-én a szolnoki TiszapART moziban tíz könnyűzenei formáció versenghet a továbbjutásért és az összesen több mint félmillió forint értékű díjakért valamint fellépési lehetőségekért.
tovább

 

Társas-Tár (4.): Elárulja a befektetőt

2022. május 04.

Éppen harminc évvel ezelőtt találkoztam először ezzel a játékkal, holott akkor már 57 éve létezett. Csakhogy a rendszerváltásig a Monopoly helyett a Gazdálkodj okosan! volt a "divat". A kettőnek pont annyi köze van egymáshoz, mint a kapitalizmusnak a szocializmushoz.
tovább

 

Társas-tár (3.): Ha megy a vonat

2022. április 08.

Tudják, hogy hol van Pamplona? Vagy merre indulnának, hogy Brindisibe kellene eljutniuk? Melyik országban keresnék Brest-et? Nekem, annak idején egy játéknak köszönhetően vált egyértelművé Boston és New York viszonya a térképen. A jó játéknak ilyen előnyei is vannak.
tovább

 

Társas-tár (2.): Nehezített amőba

2022. március 11.

Torpedó, ország-város és amőba. Játékok, amikhez csak társ, papír meg ceruza kellett, és órákra lekötött. Nem tudom, hány iskolapadokban megvívott amőbacsata van mögöttem. De nem hittem volna, hogy évtizedekkel később lesz egy játék, amiben hasznosíthatom azokat a tapasztalatokat.
tovább

 

Fent lent

2022. február 15.

Tatabányáról nekem eddig soha sem a turizmus jutott eszembe. Inkább a szénbányák, de az ilyentájt nem sok élményt tartogat. A város fölé magasodó Turul-szobrot szintén csak távolról, az autópályáról nézegettem mostanáig. A Szelim-barlang is csak útközben volt, pedig tényleg kihagyhatatlan.
tovább

 

Társas-tár: Csempézünk?

2022. január 28.

Amikor ez a kérdés elhangzik, természetesen senki sem a fürdőszoba vagy a konyha felújítására gondol, hanem arra, hogy a következő 35-40 percet töltsük együtt, és társasozzunk egy jót. Az Azul nevű társas kettő-négy embernek kitűnő stratégiai játék. Színes kövek rakosgatásával.
tovább

 

Átírni a Mamát?

2022. január 21.

Arányérzék és lépték címmel január végéig látható a Tisza moziban a megyei építészkamara és az építész egylet kiállítása az úgynevezett Településkép Arculati Kézikönyvekről. A helyi építészet követendő példáit népszerűsítő tárlatot megnyitóján elhangzott gondolatok.
tovább

 

Meghatározó vonalak

2022. január 14.

Ha elsőre nem ugrana be, hogy ki volt Réber László, akkor javaslom egy Janikovszky Éva, esetleg Lázár Ervin vagy valamelyik Mándy Iván ifjúsági könyv rajzainak felidézését. Na, ugye! Vonalba zárt történetek a székesfehérvári Hetedhét játékmúzeumban. Szívmelengetően.
tovább

 

Album

Amikor 10 éves volt a Skála
Nem tudom, a kortársak miként emlékeznek, de számomra nagy elégtételt jelentett, amikor Szolnokon is megnyílt Skála áruház. Ehhez persze kellett az az elsöprő reklámkampány, amit a Demján vezette cég akkoriban prezentált. Az áruház fénye még tíz évvel később is ?ragyogott?.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A hídépítés záróköve
A belvárosi Tisza-híd Verseghy park felőli oldalán, a rámpa alatti átjárótól balra egy gránitszínű emléktábla található, amit nyugodtan tekinthetünk az 1959-62-es beruházás zárókövének. Még akkor is, ha a "híd épült" kifejezés ez esetben kicsit megtévesztő, bár az évszám is lehet félrevezető.

A Szoborpark további képei