vendégoldalA múlt, mint reklám

2021. szeptember 16.

Lehet egy hentesüzlet múzeum is egyben? Csak a szándékon múlik. Megéri? Én biztos, nem vásároltam volna ott, ha a kiállítás nem csalogat be. A marosvásárhelyi Petry mészárszéket, mint követendő példát citálom. A látnivalók közül sokszor kimarad, pedig ott van a Rákóczi-lépcső alján.
tovább

 

Földrengéstől szellemhotelig

2021. szeptember 03.

Mi a közös Zágrábban és Szolnokban? A nyolc hónappal korábbi földrengés nyomai még láthatóak? Hogy nézett ki a jugoszláv úttörők egyenruhája és mi volt a "madarska kocka"? Elhagyott és pusztuló szocialista épületek az Adria partján. Nyári, horvát emlékek.
tovább

 

Mi lett volna, ha...

2021. július 26.

A történelem nem ismeri az így kezdődő mondatokat, mégis néha érdemes eljátszani az ilyesmivel. Például: mi lett volna, ha a Pfaff-féle szolnoki állomást 1944-ben nem éri bombatalálat, vagy később nem az elbontása, hanem a felújítása mellett döntenek. A válasz részben Cegléden található.
tovább

 

Bérházak intimitása

2021. július 26.

Miként a magánházak, úgy a társasházak kapuin is ritkán juthat be idegen. Így alig van alkalmunk a házak másik, leginkább csak a benne élők által ismert oldalát megnézni. Pedig ahogy a gangvégek Instagram és a "budapestigangok" Facebook oldal bejegyzéseiből kitűnik, sokat veszthetünk.
tovább

 

Földváriak zenéje

2021. július 26.

Hogy a szavam is elállt, az enyhe kifejezés. Hogy a sárga irigység fogott el, az tagadhatatlan. És bevallom, szinte az első betűtől az utolsóig elolvastam a foldvarzeneje.hu oldalra felkerült anyagokat. Gere Péter muzeológus Tiszaföldvár zenei múltján keresztül a településről is mesél.
tovább

 

Világgá mentünk

2021. július 26.

Türkmenisztán fővárosában található a világ legszebb repülőtere. Soha sem néztem volna meg, ha nem akad kezembe Földvári András "Elmentem világgá!" című könyve. Az elsőkötetes szerző nem ír jól, sokszor elfogult, viszont a googlemaps segítségével élvezetessé tehető az olvasása.
tovább

 

Csabai

2021. július 26.

MÁV altiszti lakóház tervrajzai, fényképei. Szolnokon is járhatnánk, a Mártírok úti egykori vasutas házaknál. Ez azonban Békéscsaba. Az általam rendszeresen olvasott Csabai házak blogon bukkantam rájuk. Ami jó alkalom volt arra is, hogy kiderítsem, ki készíti ezt a remek "társlapot".
tovább

 

Ez is folyik Gyöngyösön

2021. június 03.

Hosszú idő után turistáskodtam ismét Gyöngyösön. Az Orczy-kastély belső udvarának fedését bármikor elfogadnám a szolnoki múzeumon is. A kastély parkjában lévő Mátra Múzeumot pedig nemcsak az épülete, de a filozófiája miatt is irigylem. A gyöngyösi éttermek pedig csak habok a tortán.
tovább

 

Újjászületett buszmegálló

2021. május 13.

Tudom, hogy más az a település, ahol komoly turistaforgalom van. Tisztában vagyok azzal is, hogy a Balaton-felvidék sok településének nem a helyiek, hanem a betelepülők, a nyaraló-tulajdonosok adtak lendületet. De azért egy ilyen buszmegálló újjászületése Szolnokon is lehet inspiráló.
tovább

 

Csatlakozás

2021. március 31.

Bár a blogSzolnok 11 éve egy szubjektív élményportál, az egyszemélyes szerkesztőség e kiadványt a magyar sajtó részének tekinti, és mindennél többre tartja a szabad és objektív tájékoztatást. Éppen ezért a 28 szerkesztőség nyílt levelének közlése az egyetértés és a csatlakozás kifejezése.
tovább

 

Album

A szolnoki Ferencváros
Nagy Zsolt, a megyei napilap egykori fotósa nem repülőn szállt 1975 körül az átépülő Szolnok fölé, hanem az akkor már majdnem átadott Vízügyi Székházból örökítette meg a mi Ferencvárosunk keleti szélét. Azaz a még gyér forgalmú, a Horánszky nyomvonalát részben már elhagyó Ady Endre utcát.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A városrész jelképe
Szandaszőlős jelképe vagy címere is lehetne a városrész kvázi főterén 2014 óta álló Szőlővivők című alkotás. Pogány Gábor Benő szolnoki születésű és Szolnokon is élő és alkotó, Munkácsy-díjas szobrászművész "háromalakos" műve tulajdonképpen egy kút a Lengyel Antal téren.

A Szoborpark további képei