arcOKMég minden újdonság

2023. szeptember 21.

A Sirályban mutatkozott be, a felújított színház nyitóelőadásán főszerepet játszott, és ez az évad is így indul. Azt mondja, neki a könnyed a nehezebb. Nem akar belekényelmesedni a sikerekbe és azt keresi, amiből tanulhat. Csákvári Krisztiánnal beszélgettünk a Lila ákác bemutatója előtt.
tovább

 

Itt máshogy süt a Nap

2023. április 27.

Tanít Szolnokon, Budapesten, Zágrábban, Ljubljanában és már Olaszországban is. Szolnokon hetente kétszer gyerekek várják a balettóráit, a Magyar Táncművészeti Egyetemen 17 fiatal évfolyamvezető balettmestere. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Szitt Melindával beszélgettünk.
tovább

 

Mentorokból kollégák

2023. március 22.

Fűrész Róbert lesz a Koldusoperában, de idén játszott a Liliomfiban, Az egy lócsiszár virágvasárnapjában is, és már próbálja Vallért a Fösvényben. Több mint 12 éve állt először a Szigligeti színpadán, pedig csak két éve diplomázott és idén lett a társulat tagja. Polgár Kristóffal beszélgettünk.
tovább

 

Egykori szolnokiak (2.): Szakácsi Sándor

2023. február 22.

Évekkel később úgy emlékezett, Totó kutyaként annyira szerették a szolnoki gyerekek, hogy a színház előterében olykor mozdulni sem tudott tőlük. Én is köztük lehettem, mert egy hangkazetta bizonyítja, mennyire tetszett az 1974-es szolnoki Óz. Szakácsi Sándor második szolnoki szerepe.
tovább

 

Egykori szolnokiak (1.): Mensáros László

2023. január 25.

Ült Rákosi és Kádár börtönében is mielőtt 1961-ben a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződhetett. Csak három évig volt tag, és közben nemcsak rendezett, de egyik első fellépője volt az Árkád irodalmi kávéháznak, ahol útjára indította legendás, több mint ezer előadást megélt önálló estjét.
tovább

 

Aki Szolnokon kívül ismertebb

2022. november 22.

Cserfalvi Zoltánt, azaz Töfit és a Denevér Hangstúdiót valószínűleg sokkal többen ismerik a város határain túl, mint Szolnokon. Töfit a Hangszeresek Országos Szövetsége idén az Év hangmérnöke címmel tüntette ki. Az eddig nagyjából 8-10 ezer dalt készítő Cserfalvi Zoltánnal beszélgettünk.
tovább

 

Barátság és útkeresés

2022. november 16.

"A király beszéde közönségdarab, aminek szerintem jól fog állni Szolnokon a nagyszínpadi előadás" - mondta a főpróbahét előtt Dicső Dániel, aki először rendez Szolnokon. A fiatal rendezővel a darab mellett a pályájáról, a szolnoki színház múltjáról és a társulatról is beszélgettünk.
tovább

 

A színház öröméről

2022. szeptember 22.

Keresztes Attila nem először rendezi a Liliomfit, és az sem először adatik meg, hogy egy színház felújítása utáni első premiert állíthasson színpadra. A színházról azt mondja: nem lehet múzeum. A Liliomfiról pedig, hogy megmutatja azt a csodát, amire csak a színház képes. A rendezővel beszélgettünk.
tovább

 

Kockázatok és mellékhatások

2022. augusztus 05.

A gyermekkorát Újszászon töltő Baranyi Gábor Benő első nagyjátékfilmjét május 26-tól vetítik. A Zanox egy sci-fivel átszőtt felnövés történet, amit április utolsó napjaiban fejezett be a rendező. Szolnokon május 14-én premier előtt láthatja a közönség. A rendezővel beszélgettünk.
tovább

 

Lélekközelben

2022. augusztus 04.

A Tiszavirág-hídnál lévő falfestményen egy hétig dolgozott a diákjaival. A Szifonban a tanítványainak eddig tíz kiállítása volt, de szervezett már tárlatot rajztanár kollégáinak és autista gyerekeknek is. A Béres-díj Szolnok Kultúrájáért idei kitüntetettjével, Tóthné Páncsics Edinával beszélgettünk.
tovább

 

Album

Békét a világnak!
Avatott szem kell ahhoz, hogy a Péter Ferenc családi fotóalbumából kapott képen felismerjük Szolnokot. A fotó két szélén megbújó új házak azonban egyértelművé teszik, hogy a Kossuth téren menetelnek a felvonulók. Szerintem 1963-ban.

Az Album további képei
 

AKB

Hol járunk?
Ez itt egy beázott plafon. Amivel nem az a baj, hogy hónapok óta nem volt egy rendes eső, hanem, hogy ez a plafon alig egy éve lett átadva egy sokmilliárd forintos, több évig tartó beruházás eredményeként. Az azóta szakadozó padlóborítással, vállalhatatlan mázolásokkal, fel nem takarított festésnyomokkal, és máig a munka nyomát magán viselő üvegekkel. Hol járunk? A Szolnoki Szigligeti Színház nézői folyosóin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei