arcOKMentorokból kollégák

2023. március 22.

Fűrész Róbert lesz a Koldusoperában, de idén játszott a Liliomfiban, Az egy lócsiszár virágvasárnapjában is, és már próbálja Vallért a Fösvényben. Több mint 12 éve állt először a Szigligeti színpadán, pedig csak két éve diplomázott és idén lett a társulat tagja. Polgár Kristóffal beszélgettünk.
tovább

 

Egykori szolnokiak (2.): Szakácsi Sándor

2023. február 22.

Évekkel később úgy emlékezett, Totó kutyaként annyira szerették a szolnoki gyerekek, hogy a színház előterében olykor mozdulni sem tudott tőlük. Én is köztük lehettem, mert egy hangkazetta bizonyítja, mennyire tetszett az 1974-es szolnoki Óz. Szakácsi Sándor második szolnoki szerepe.
tovább

 

Egykori szolnokiak (1.): Mensáros László

2023. január 25.

Ült Rákosi és Kádár börtönében is mielőtt 1961-ben a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződhetett. Csak három évig volt tag, és közben nemcsak rendezett, de egyik első fellépője volt az Árkád irodalmi kávéháznak, ahol útjára indította legendás, több mint ezer előadást megélt önálló estjét.
tovább

 

Aki Szolnokon kívül ismertebb

2022. november 22.

Cserfalvi Zoltánt, azaz Töfit és a Denevér Hangstúdiót valószínűleg sokkal többen ismerik a város határain túl, mint Szolnokon. Töfit a Hangszeresek Országos Szövetsége idén az Év hangmérnöke címmel tüntette ki. Az eddig nagyjából 8-10 ezer dalt készítő Cserfalvi Zoltánnal beszélgettünk.
tovább

 

Barátság és útkeresés

2022. november 16.

"A király beszéde közönségdarab, aminek szerintem jól fog állni Szolnokon a nagyszínpadi előadás" - mondta a főpróbahét előtt Dicső Dániel, aki először rendez Szolnokon. A fiatal rendezővel a darab mellett a pályájáról, a szolnoki színház múltjáról és a társulatról is beszélgettünk.
tovább

 

A színház öröméről

2022. szeptember 22.

Keresztes Attila nem először rendezi a Liliomfit, és az sem először adatik meg, hogy egy színház felújítása utáni első premiert állíthasson színpadra. A színházról azt mondja: nem lehet múzeum. A Liliomfiról pedig, hogy megmutatja azt a csodát, amire csak a színház képes. A rendezővel beszélgettünk.
tovább

 

Kockázatok és mellékhatások

2022. augusztus 05.

A gyermekkorát Újszászon töltő Baranyi Gábor Benő első nagyjátékfilmjét május 26-tól vetítik. A Zanox egy sci-fivel átszőtt felnövés történet, amit április utolsó napjaiban fejezett be a rendező. Szolnokon május 14-én premier előtt láthatja a közönség. A rendezővel beszélgettünk.
tovább

 

Lélekközelben

2022. augusztus 04.

A Tiszavirág-hídnál lévő falfestményen egy hétig dolgozott a diákjaival. A Szifonban a tanítványainak eddig tíz kiállítása volt, de szervezett már tárlatot rajztanár kollégáinak és autista gyerekeknek is. A Béres-díj Szolnok Kultúrájáért idei kitüntetettjével, Tóthné Páncsics Edinával beszélgettünk.
tovább

 

Aki 72 éve fotózik

2022. augusztus 03.

Számvetés 80 címmel látható az Aba-Novák Agórában Csidér Bálint, fotóművész kiállítása, miközben a Szandaszőlősi Művelődési Házban Kedvenc képeim címmel is tárlata nyílt a Jászkun Fotóklub vezetőjének. E ritka együttállásról is beszélgettünk a nyolcvanéves alkotóval.
tovább

 

Itt jól fog működni a Sirály

2022. augusztus 02.

"Új formák kellenek, és ha azok nincsenek, inkább színház se legyen." Székely Kriszta rendező szerint ez a Sirály egyik tételmondata, amivel az előadására érkezők már a nézőtérre belépve szembesülhetnek. Szolnoki rendezése hátteréről, az ő Sirálya üzeneteiről is beszélgettünk.
tovább

 

Album

A szép Tisza-híd
Vitathatatlan, hogy az eddigi legszebb szolnoki, közúti Tisza-híd volt a várost és a túlpartot 1912 (vagy 1911) és 1944 között összekötő építmény. Ahogy azt is hozzátehetjük, a legtöbb szenvedést is ennek a hídnak kellett elviselnie, miközben csak krisztusi kort élt meg.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mit üzen egy tábla?
Szerényen húzódik meg a Gutenberg tér legrégebbi lakóházának falán az az emléktábla, amely a Rákóczi-szabadságharc egyik szolnoki eseményét idézi. Ha akarom, akár érdekes üzenete is lehetett 62 éve a táblának, ami előtt ma már nem nagyon emlékezik senki.

A Szoborpark további képei