arcOKElköltözött A Kardos

2017. szeptember 21.

Kevés szolnokibb szolnokit ismerek nála. Itt született, több évtizeden át itt dolgozott, fotók ezrein örökítette meg a várost és a helyieket, szolnoki fotósként tartják számon. Szeptember elején mégis az Alpokalján, új otthonában beszélgettünk. Egy életet élni tudó, boldog emberrel.
tovább

 

Az utolsó bárzongoristánk

2017. szeptember 08.

Húszéves kora óta bárzongorista akart lenni. Ötven éve előadóművészi engedélye van. Idén lesz hetvenhat éves, de hétvégenként még ma is rendszeresen játszik, sőt egy jazz formációban is benne van. Naponta gyakorol. Bánfi Miklós, Szolnok utolsó bárzongoristája.
tovább

 

Mindig zsongjon a könyvtár!

2017. augusztus 31.

Hétszázezer kötet, 58 kolléga, 6 telephely, 45 kiskönyvtár a megyében. Számokban ezekért felel Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény alig egy éve kinevezett igazgatója. A lényeg azonban a számok mögött, a könyvekben és az emberekben van.
tovább

 

Fele olyan biztosan lett

2017. augusztus 25.

Képei miatt számomra egyik origója Szolnok közelmúltjának. Pályáját többtízezer megjelent kép, tucatnyi tanítvány, könyvbe kívánkozó sztorik, barátok és meg nem kapott elismerések szegélyezik. Nagy Zsolt: A fotós. Akivel szóban is jót lehet kalandozni a múltban.
tovább

 

Tősgyökeres szolnoki kutató

2017. augusztus 07.

Cseh Géza a Magyar Kultúra Napján vette át a kiemelkedő tudományos tevékenységet elismerő Laki Kálmán-díjat. A Magyar Nemzeti Levéltár szolnoki egységében lassan negyven éve dolgozó kutatóval az általa feltárt múlt mellett személyes történetekről is beszélgettünk.
tovább

 

Pólya méltó elhelyezője

2017. június 22.

Csiszár Róbert, a Damjanich János Múzeum munkatársa egy évig dolgozott a "Szolnok szülötte: Pólya Tibor" kiállításon és a kapcsolódó albumon. Az egyébként maga is festő kiállítás rendező azt mondja: keresztmetszetet ad Pólya életművéből, hogy végre méltó helyre kerüljön a művészettörténetben.
tovább

 

Háyon innen és túl

2017. június 09.

Különleges összművészeti esttel érkezik a szolnoki Tisza moziba, június 11-én Rátóti Zoltán színművész, Nagy Dénes homokrajzoló és a ceglédi Petrik G. Band. A Háy János Házasságon innen és túl című novelláira épülő műsorról Rátóti Zoltánnal, a Nemzeti Színház tagjával beszélgettünk.
tovább

 

Szeretem őket

2017. január 10.

Harmincöt éve kezdett a Szigligeti Színházban dolgozni, a nyolcadik igazgató munkáját segíti, jó ideje művészeti titkár. Sok-sok dolog mellett rajta múlik például, hogy melyik szolnoki bérletnek mikor lesz előadása. Farkas Irén munkáját tavaly év végén Bálint Lajos-vándorgyűrűvel ismerték el.
tovább

 

Az író megkoronázott évada

2016. szeptember 05.

A szolnoki bérlet tulajdonosok szavazatai alapján a Szigligeti Színház legnépszerűbb férfi művésze Mészáros István, aki 32 éve lépett először a Tisza-parti teátrum színpadára. Az évadnyitó előtt a tavalyi év sikereiről, az előtte álló szerepekről, és persze az írásról is beszélgettünk.
tovább

 

Danka István emlékére

2016. február 29.

Pár éve találkoztunk először, és nemcsak egy kedves, Szolnok múltja iránt érdeklődő embert ismertem meg benne, de egy segítőkész fotóst és igazi lokálpatriótát is. Egyik nagy álmát immár nélküle kell megvalósítanunk. Danka Istvánra a tőle kapott fotóival emlékezem.
tovább

 

Album

Régi állomás eredetiben és festve
Nyilvánvaló, hogy a fekete-fehér és a színesnek tűnő képeslap ugyanazon, a szolnoki állomást a sínek felől mutató fotó alapján készült. Mivel a színesen kiadási dátum is szerepel, nyugodtan kijelenthetjük, hogy valamikor 1908 és 1916 között dolgozhatott a fotós és a színező.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Lehet zavarosabb?
Folytassuk a zavaros, szolnoki közlekedési táblák sorozatunkat! Amit az élet ír. Vajon lehet ennél zavarosabb táblakiegészítéseket elkövetni? És még csodálkozunk, hogy egyesek megszokásból vezetnek. Miért, a szolnoki táblák alapján jobb lenne? Figyelem! Mire is? A Sóház út lezárva - hirdeti a lelógó papírlap. Most ez komoly? A kocsiból is jól olvasható időpont tábla is? Ami máskor az úttisztításra és a parkolási órák használatára figyelmeztet, és gyalogos olvasásra szolgál. Dobogós megoldás! De tudjuk: a jó szándék is (...) van kikövezve.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnoki csata emlékműve
Vannak emlékművek, amelyek nemcsak a megörökített téma, de a felállítás körülményei miatt is rendkívül érdekesek. Amikor a belvárosi Tisza-hídról lejönnek, és esetleg egy pillantást vetnek a Szolnoki csata emlékművére, ez is jusson eszükbe!

A Szoborpark további képei