arcOKPólya méltó elhelyezője

2017. június 22.

Csiszár Róbert, a Damjanich János Múzeum munkatársa egy évig dolgozott a "Szolnok szülötte: Pólya Tibor" kiállításon és a kapcsolódó albumon. Az egyébként maga is festő kiállítás rendező azt mondja: keresztmetszetet ad Pólya életművéből, hogy végre méltó helyre kerüljön a művészettörténetben.
tovább

 

Háyon innen és túl

2017. június 09.

Különleges összművészeti esttel érkezik a szolnoki Tisza moziba, június 11-én Rátóti Zoltán színművész, Nagy Dénes homokrajzoló és a ceglédi Petrik G. Band. A Háy János Házasságon innen és túl című novelláira épülő műsorról Rátóti Zoltánnal, a Nemzeti Színház tagjával beszélgettünk.
tovább

 

Tősgyökeres szolnoki kutató

2017. február 07.

Cseh Géza a Magyar Kultúra Napján vette át a kiemelkedő tudományos tevékenységet elismerő Laki Kálmán-díjat. A Magyar Nemzeti Levéltár szolnoki egységében lassan negyven éve dolgozó kutatóval az általa feltárt múlt mellett személyes történetekről is beszélgettünk.
tovább

 

Szeretem őket

2017. január 10.

Harmincöt éve kezdett a Szigligeti Színházban dolgozni, a nyolcadik igazgató munkáját segíti, jó ideje művészeti titkár. Sok-sok dolog mellett rajta múlik például, hogy melyik szolnoki bérletnek mikor lesz előadása. Farkas Irén munkáját tavaly év végén Bálint Lajos-vándorgyűrűvel ismerték el.
tovább

 

Az író megkoronázott évada

2016. szeptember 05.

A szolnoki bérlet tulajdonosok szavazatai alapján a Szigligeti Színház legnépszerűbb férfi művésze Mészáros István, aki 32 éve lépett először a Tisza-parti teátrum színpadára. Az évadnyitó előtt a tavalyi év sikereiről, az előtte álló szerepekről, és persze az írásról is beszélgettünk.
tovább

 

Danka István emlékére

2016. február 29.

Pár éve találkoztunk először, és nemcsak egy kedves, Szolnok múltja iránt érdeklődő embert ismertem meg benne, de egy segítőkész fotóst és igazi lokálpatriótát is. Egyik nagy álmát immár nélküle kell megvalósítanunk. Danka Istvánra a tőle kapott fotóival emlékezem.
tovább

 

A 100 éves tudós, aki köztünk él

2016. február 18.

Hetente találkozunk, pedig lassan két évtizede hunyt el, és személyesen nem is ismerhettem. A ma 100 éve született Kaposvári Gyula azonban olyan örökséget hagyott ránk, ami megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen. Sok mindent tőle vagy közvetítése révén tudok Szolnokról. És ezzel mindenki így lehet.
tovább

 

Könyvtáros, aki a capriccio motorja

2016. január 27.

Csomor Csilla először játszik Szolnokon a Könyvtári capriccioban. Jászfényszaruról került a főiskolára, majd Győrben játszott 4 évig, hogy aztán 19 évadot a Nemzeti Színház társulatában töltsön, miközben 9 évig az egyik legnépszerűbb tévésorozat meghatározó karakterét alakította.
tovább

 

Hét évig tervezték, egy éve áll

2015. szeptember 01.

Egy évvel ezelőtt adták át a pártház parkolója helyén, az Aba-Novák Kulturális Központtal összekötött Agórát. A 4000 négyzetméteres épület tervezése közel hét évig tartott, miközben a helye, a neve és funkciója is változott. A tervező házaspárral beszélgettünk.
tovább

 

Szolnokról Fehérvárra

2015. augusztus 26.

Pogány Gábor Benő, szolnoki szobrászművész Aba-Novák Vilmost ábrázoló köztéri szobrát augusztus 26-án avatják fel Székesfehérváron. A Szolnokhoz is sok szállal kötődő festőművészről, a szobor megszületéséről és Fehérvárra kerüléséről beszélgettünk az alkotóval.
tovább

 

Album

Plusz emelet
Erre a bíróság épületét ábrázoló képeslapra ránézve, ma már én is tudom, hogy a felvétel nem készülhetett 1924 előtt. Azon viszont mindig csodálkozni fogok, hogy közel kilencven éve miként tudták a tetőt ilyen pontosan megemelni.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi tábla, eltűnt cégek
A Kolozsvári úti óvoda bejárati ajtaja mellett, véletlenül bukkantam erre az emléktáblára. Tökéletes fotót nem tudtam készíteni róla, de a tartalma miatt nem bírom megállni, hogy ne örökítsem meg. Elemezni és magyarázni való tábla.

A Szoborpark további képei