NaplómMarad Kádár köpönyege

2023. január 31.

Beleszólhatunk az országunk dolgaiba, vagy nekünk csak elfogadni lehet, amit "fentről" mondanak? A demokráciához való viszonyunkról is képet fest az elmúlt év, ami szólhatott volna arról, hogy végre leveszi az ország Kádár köpönyegét, végre túllépünk önös, rövidtávú érdekeinken.
tovább

 

Szolnoknak is fájhat

2023. január 23.

Szolnokot érinti az Erasmus-ügy? Tudom, aki nem használ eurót, annak mindegy az árfolyam, ahogy a fával fűtőknek is érdektelen a földgáz világpiaci ára. Önmagunknak hazudni mindig kényelmesebb, mint a gondokkal szembenézni. Az Erasmus nélkül lemaradunk. Szolnok is.
tovább

 

Vigyázó szemetek!

2023. január 16.

A jászberényieket többször figyelmeztették, rosszul járhat a város, ha nem kormánypárti városvezetőt és testületet választanak. A jászberényiek többsége karakán polgár, nem enged a megfélemlítésnek. Nemcsak a kormánypártot küldték le a pályáról. Ami Szolnokról is érdekes.
tovább

 

Inkább áldozatok

2023. január 10.

Úgy tudom, nagyszüleim és testvéreik közül hatan lehettek katonák 1943-ban. Mindannyian az előző század tízes-húszas éveiben születtek, tehát fiatalemberek voltak. A doni katasztrófát túlélték, de négyen, hosszú éveket töltöttek hadifogságban. Inkább áldozatok voltak, mint hősök.
tovább

 

Szubjektív búcsú

2023. január 02.

Nem tudhatom, hogy évek, pláne évtizedek távlatából mire emlékszünk majd 2022-ből, benne Szolnok tavalyi évéről. Abban azonban biztos vagyok, hogy senki sem szeretett volna ilyen évet, miként abban is, hogy egy év minősége rajtunk is múlik. Szubjektív, szolnoki fókuszú visszatekintő 2022-re.
tovább

 

'22-őm második fele

2022. december 20.

Nekem biztos, hogy érdekesek a Naplóm rovatban megjelent írások. Nagyjából kirajzolják, mikor min gondolkodtam, bosszankodtam. Szolnoki tűzijáték és Szent István nap, rezsiárak miatt bezáró kulturális intézmények, vágyott közösségi költségvetés, oktatási problémák, magunk becsapása.
tovább

 

Szolnoki pol. influencerek

2022. december 06.

Hazugság, hogy üzemanyaghiány lenne szolnoki benzinkutakon. Az igazság, hogy környezetvédelmi szempontok vezérelnek bennünket. Az sem igaz, hogy néhány szolnoki boltból eltűnt a cukor, mert a valóság a kollektív egészségvédelem. A gyorsétterem PR-ját sem kellene félreérteni!
tovább

 

Örüljünk, hogy mégsem

2022. november 29.

Nekünk már annyira jó dolgunk van, hogy ha újabb sikerekről akarunk beszámolni, akkor ahhoz előbb valamit tönkre kell tenni. Persze, ha jobban belegondolok, nincs ebben semmi új, hiszen mennyi mindent hagytunk már lerohadni, hogy aztán ünnepeljük a felújítását. Így élünk mi itt.
tovább

 

Drónozunk mert félünk?

2022. november 14.

A drón veszélyes fegyver. Különösen közlekedési rendőrök kezében. Könnyen keltheti ugyanis azt az érzetet, hogy hasznos a használata. Nem mondom, fontos ellenőrizni a Stop-tábláknál meg nem állókat, de szerintem Szolnokon veszélyesebbek például a driftelve kanyarodók.
tovább

 

Ki csönget kétszer?

2022. november 08.

Miként a piac, a temető és a kupleráj, úgy a posta is sokat elárul egy országról és egy városról. Még akkor is, ha a hiányuk miatt esetleg észrevehetetlenek. És még egy igazság, amit úgy tűnik, nem akarunk megtanulni: az állam a legrosszabb gazda. A Magyar Posta mellett elment a világ.
tovább

 

Album

Építkezés a halott utcákban
A minden bizonnyal már lakatlan Könyök, Család, Kinizsi és Sas utcák házai még ott állnak a félig kész József Attila úti pontházak, meg a szinte csak az alapozásuknál tartó Csanádi György körúti tízemeletesek között, Nagy Zsolt körülbelül 1974-ben készült felvételén. Így épült a mai Szolnok egykor, ahol akár Csukás István ifjúsági regénye is játszódhatott volna.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Takarít a Tisza
Árad a folyó, hozza hozzánk a fentebbi szakaszok mentén élők szemetét. Valamit lerak belőle, valamit felvesz a mi szemetünkből, és viszi tovább, amíg bírja. Huszonhárom éve majdnem kinyírtuk a folyót. Évente egyszer emlékezünk is erre. A maradék 364 napban pedig ugyanúgy szemétlerakónak és kukásautónak használjuk, mint évtizedek óta mindig, amióta csak szemetet termelünk. A Tisza takarít. Helyettünk. Mi meg ezt tekintjük természetesnek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az első ipari formatervező emléke
A Kossuth tér és a Táncsics út sarkán bő fél évszázada díszíti a "lordok háza" nyugati homlokzatát Dózsa Farkas András valószínűleg "Tudomány és művészet" című alkotása. Elhelyezéséről, leleplezéséről szinte semmit se lehet tudni, pedig alkotója a hazai ipari formatervezés úttörője.

A Szoborpark további képei