NaplómFelesleges szakiképzés

2023. október 03.

Újfajta képzés indításán gondolkodik a kamara építőipari szakmunkásoknak, címe: parkolás az építési terület közelében. Bár nem igénylik, egyesek szerint, elsősorban a belvárosi lakosok jogot kapnak majd arra, hogy a kurzus felvételére kényszerítsék az utcájukban ideiglenesen bütykölőket.
tovább

 

Sikereink láttán

2023. szeptember 26.

Elbizonytalanodom. Emlékeim szerint nagyjából 10-15 éve a szolnoki felsőoktatási intézménynek több ezer hallgatója volt. Aztán eltűntek. Ehhez képest tényleg siker, hogy erre a félévre egy kisebb középiskolányi diák iratkozott be. Tulajdonképpen a varjú is szépen énekel, ha elégszer mondjuk.
tovább

 

Vizeletszagú Árkád-folyosó

2023. szeptember 19.

Szagot nem lehet fotózni, és leírni se könnyű. Szolnok belvárosában, egy tömbnyire a városházától, az Árkád Szapáry és Magyar utca közötti folyosóján olyan penetráns bűz terjeng, hogy a fényképező majdnem kiesett a kezemből. Magánterület? Közterület? Lényegtelen. Ez is Szolnok.
tovább

 

A város zajai

2023. szeptember 12.

Lehúzott ablakkal, teljes hangerővel zenélő autók. Értelmetlenül újra és újra felvisító riasztók. Az egész várost átszövő éjszakai amatőr MotoGP. Munkagépeket túlharsogni próbáló rádiók. Érthetetlen folyamatos zeneszolgáltatás a Hild téren. Bármikor felzúgó repülők a fejünk fölött. Így élünk.
tovább

 

Felirat és tornazsák

2023. szeptember 05.

A politika és a pártpolitika száműzése az iskolákból a rendszerváltás egyik fontos vívmánya volt. Ez sok deresedő halántékúnak vagy anno nem volt fontos, vagy törlődött a memóriájuk egy része, esetleg van az a pártpolitika, amivel ez a vívmány is zárójelbe tehető. Tornazsákok mutatják.
tovább

 

Szégyellni kell?

2023. augusztus 29.

Szolnokon elkötelezett civil, a várostól kétszáz kilométerre a "baloldal rémálma". Bő egy éve még az egyik városrész lakóit összefogó civil, megválasztása óta láthatatlan képviselő. Van valami szégyellni való a kormánypártban, hogy a színükben indulni akarók álcivil szerveződések mögé bújnak?
tovább

 

Marad a szőnyeg?

2023. augusztus 21.

Fogalmazhatnánk finomabban, de nem változtatna a tapasztalatokon: Szolnok belvárosában sok helyen galambszar-szőnyegen lépkedünk. Nem hinném, hogy csak ellenzéki galambok tesznek a kormánypárti város járdájára, és talán megoldást is lehetne találni a problémára. Máshol sikerül.
tovább

 

Jöjjön a nyár!

2023. június 29.

A blogSzolnok nyári szünetre vonul, legközelebb augusztus 21-én frissül az oldal, talán némi meglepetéssel. Akinek addig hiányzik, mindent a helyén talál, újra vagy először elolvashatók bármelyik rovat cikkei. Én a napi betűhegesztést felfüggesztem, erőt és ötleteket gyűjtök a folytatáshoz.
tovább

 

Magukat éltetők

2023. június 20.

A bemutató nem kezdődhet el, amíg az országgyűlési képviselő nem ért oda. A megnyitóról nem lesz tudósítás, ha azon nincs ott legalább egy polgármester vagy egy helyettes államtitkár. Az eseményeken nem a teljesítmény és a létrehozók, hanem a megjelenő politikusok fontosak.
tovább

 

Távol-keleti utca

2023. június 13.

A szabad vállalkozások országa vagyunk. Ugyanakkor nem értem, hogy Szolnok főutcáján egy lassan évtizede üres bankhelyiséget hogy éri meg egy távol-keleti vállalkozónak kivenni, miközben helyinek nem. Ki a célközönség? Van következménye egy újabb ilyen boltnak?
tovább

 

Album

Békebeli Szolnok
A Hatvanasként emlegetett ABC előtt, talán a mai zebra környékén állhatott a fotós, aki - szerintem - a húszas évek második felében megörökítette az akkori Gorove, jelenleg Kossuth Lajos utcát, és ezzel számtalan érdekes, apróságot hagyott ránk.

Az Album további képei
 

AKB

Hol járunk?
Ez itt egy beázott plafon. Amivel nem az a baj, hogy hónapok óta nem volt egy rendes eső, hanem, hogy ez a plafon alig egy éve lett átadva egy sokmilliárd forintos, több évig tartó beruházás eredményeként. Az azóta szakadozó padlóborítással, vállalhatatlan mázolásokkal, fel nem takarított festésnyomokkal, és máig a munka nyomát magán viselő üvegekkel. Hol járunk? A Szolnoki Szigligeti Színház nézői folyosóin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elrejtett másolat
A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, Medgyessy Ferenc egyetlen Szolnokon álló alkotásáról nemcsak kevesen tudják, hol áll, de szinte senki sem nézheti meg közelről. A Szoptató anyával a régi ezer forintos hátulján még ma is előbb találkozhatnak, mint a maga, közel három méteres valóságában.

A Szoborpark további képei