NaplómMajd, ha az első sorokban

2023. május 30.

Terjed az interneten egy fotó a portugál államfőről, amint éppen magányosan sorban áll egy szupermarketban. Meg egy másik, egy vonatra váró nőről, aki állítólag a svéd munkaügyi miniszter. Én is találtam egy fotót, egy szolnokit, amin a város képviselői ülnek egy rendezvényen az első sorban.
tovább

 

Ne legyen igazam!

2023. május 25.

Ez egy gondolatkísérlet. Arról, hogy mi történne, ha a 32-es út Szolnok és az M4-es közötti szakasza mentén valaki ipari üzemeket szeretne létesíteni, netán a Zagyva partjára, egy környezetre veszélyes beruházást hozna. Egy nem túl régi kormánydöntés apropóján a helyiek lehetőségein elmélkedtem.
tovább

 

Nyílt lapokkal

2023. május 16.

Miért csúszik a szolnoki vár projekt? Ha nem tudjuk az igazságot, félreérthetjük egymást. Mikor adják át a Tiszaligeti Fürdőt? Ha félreértjük egymás, elbeszélhetünk egymás mellett. Felújítják valaha a szolnoki állomást? Vannak objektív válaszok. De miért kell félni az igazság elmondásától?
tovább

 

Más nem marad

2023. május 09.

A Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület a város napján adta át elismeréseit a példaértékűen felújított épületek tulajdonosainak, akik büszkén léptek az ünneplők elé. Mindezt fájó szívvel írom le, mert akár a szolnoki Mária utca 49. számú ház is kaphatott volna ilyen díjat. De már soha nem fog.
tovább

 

Velünk élő idegenek

2023. május 03.

"Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsdad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak." Az elmúlt napokban ismét népszerűvé vált intelmet Szolnokon is sürgős lenne értelmezni, megérteni és alkalmazni.
tovább

 

A múltat végképp eltörölni

2023. április 18.

Kísérteties hír járja be Szolnokot, miszerint az idei majálist nem a hat évtizeden át megszokott helyszínen, a Tiszaligetben rendezik, hanem a Tallinn városrész Ormos Imre parkjában. A magyarázat talán hamarosan megjelenik, bár az igazi okokat jobb, ha magunk próbáljuk kitalálni.
tovább

 

Így neveld a trollod!

2023. április 11.

Amikor még a kocsmák és a különböző aktívák meg értekezletek voltak a közösségi véleménynyilvánítás fórumai, nehezebb lehetett helyettünk megszólaló, véleményünket osztó illetve mások véleményét szapuló személyeket létrehozni. A net közösségi oldalain könnyebb. Látszólag!
tovább

 

A múltunkat is akarják

2023. április 06.

Aki egy picit is érdeklődik az elmúlt száz év történelme, tulajdonképpen a saját múltja iránt, az biztos, hogy találkozott a Fortepan oldallal, nézegetett fotókat, amelyek ott váltak közkinccsé. A hatalom pincsikutyái most ezt a remek civil kezdeményezést akarják némi haszonért tönkretenni.
tovább

 

Nem ők! Hanem mi, közösen

2023. március 28.

Már csak a mi médiumaink és igazságaink, és az ő médiumaik és hazugságaik léteznek. Természetesnek vesszük, hogy nagyjából minden megoldható erőből. A lombnélküli lombkoronasétány ráég Magyarország össze polgármesterére, az ötletgazda valamennyi párttársára. Önveszélyesek vagyunk.
tovább

 

Mások útja

2023. március 21.

Mondhatnám, hogy mások útja mindig jobb, vagy legalábbis mindig előbb épül, mint a miénk. Ennek igazi okát persze nem tudom. Csak a talán nem mindig józan paraszti eszemmel azt próbálom megfejteni, hogy miért épül például Szentkirály mellet elkerülő út, miközben Szandaszőlősnél nem.
tovább

 

Album

Változó környezet
Apró részletek utalnak arra, hogy ez a fotó 1963. május 1-jén készült a szolnoki Kossuth téren, nagyjából a Magyar utcai torkolattól. Érdemes összehasonlítani ezt a képet az éppen két hónappal korábban ugyanitt bemutatott fotóval, mert jól látszik, öt év alatt mennyit változott Szolnok főtere.

Az Album további képei
 

AKB

Magyarázat keresés
Egy Mercedes tulajdonosára is rátörhet útközben a hasmenés, és olyankor rajta sem kérhető számon, hogyan parkol. De az is lehet, hogy a drágább autóknak eleve két parkolóhely jár, részben a nagyobb adótartalmuk, részben a megszerzésükért végzett több és keményebb munka miatt. Sőt, szubjektív tapasztalataim szerint az is előfordulhat, hogy ezzel a márkával csak "b" módon szabad parkolni, különben vissza kell adni. Mert valami magyarázatnak csak kell lennie.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Magányos Gyermekek
Jövőre lesz negyven éves az a három gyerek, akik a város alapításának 900 éves jubileuma óta szemlélik a Dr. Sebestyén Gyula körút és a Városmajor - 1990-ig Vörös Csillag - út kereszteződését. A kis szobor beleolvad a környezetébe, talán fel se tűnne, ha a puha mészkő elfogyna.

A Szoborpark további képei