NaplómFarsangi lakmusz

2024. február 20.

Egy városról sok mindent elárulnak a saját ünnepei. Nem a koszorúzások meg a hivatalos megemlékezések, hanem azok, amelyeken a helyiek valamit valóban együtt ünnepelnek. Van Szolnoknak ilyen? A farsang idénre már elmúlt, nekem mégis a farsangról jutott eszembe a lakmusz.
tovább

 

Nekünk szappanopera

2024. február 13.

Pártállástól és értelmi képességtől függően, mint egy dél-amerikai szappanoperát nézzük, ami a köztársasági elnöki szék körül zajlik. És a hatalmon lévők szerencséjére pártállástól és értelmi képességtől függetlenül megfeledkezünk arról, hogy az elnököt a nevünkben, de nem helyettünk választják.
tovább

 

Induljon a..., essen szét a...!

2024. február 06.

Már vagy még csak négy hónap van hátra az önkormányzati választásokig, de úgy tűnik, Szolnokon most kezd éledezni a kampány, ami biztos, hogy sokat változik a következő hetekben. Reménykedek, bár már nem nagyon hiszek benne, hogy a választópolgár mellett a helyi lakos is fontos lehet.
tovább

 

Vásárcsarnok 2029

2024. január 30.

"A szolnoki hagyományoknak megfelelően ötödik éve zajlik a Vásárcsarnok átépítése, aminek átadása így már három és fél éve csúszik." Többek között ez olvasható abban a 2029-es cikkben, amely egy jövőbeli archívumból került elő. Megértése kellő szolnokisággal megáldott olvasókat igényel.
tovább

 

Mindenütt jó, máshol meg működik is

2024. január 23.

Nem dicsekvésből mondom, hogy rendszeresen járunk a tiszakécskei fürdőbe. Azonban csak így tudom saját szubjektív tapasztalataimat alátámasztani, miszerint egyre több ott a szolnoki. A múltkor már azt találgattuk, lehet, hogy a tiszakécskeiek fizetnek Szolnoknak, hogy ne változzon semmi.
tovább

 

A blogSzolnok bezár

2023. december 21.

Bár ez egy szubjektív élményportál (próbált lenni eddig), most mégis eljött az a pillanat, amikor objektív döntést kell hozni (és erről az olvasókat is illik tájékoztatni). De erről a dologról nem lehet máshogy, csak sablonokban beszélni. Ezért inkább a végére még ideteszek egy távoli történetet.
tovább

 

A köz meg a hallgatás

2023. december 12.

Üzenet értékes is van, hogy egy település önkormányzata mikor rendezi az évi egyszeri közmeghallgatását. Hétköznap reggel kilenckor ki ér rá? Mármint a munkájukat végző köztisztviselőkön és választottakon kívül. De legalább a város honlapján sincs nyoma a köz meghallgatásán elhangzottaknak.
tovább

 

Almán vesznek

2023. november 21.

Hány kiló alma hoz egy szavazatot? A költség-haszon elv alapján biztosan van erre is valami aránypár. Ha pedig van, akkor a számolás folytatható: hány voksért áldozunk fel egy helyi kereskedőt? Emlékeznek Monorira a Teleki térről? Ő is politikai almával kereskedett, aztán hogy ráfázott.
tovább

 

Elkommunikált buszmenetrend

2023. november 14.

Nem az új szolnoki buszmenetrenddel van baj, az csak felszínre hozta a város kommunikációs rendszereinek gyengeségeit. Mindenkinek megfelelő, tökéletes buszmenetrend soha sem születhet. Ahogy a kommunikáció sem lehet tökéletes, ám a jelenleginél jobban is működhetne.
tovább

 

Az adósságokat majd rendezni kell

2023. november 07.

Mi történne, ha Szolnok csődbe menne, azaz nem tudná fizetni a beszállítóit, a hiteleit, a kiadásai és a bevételei között tátongó lyukat nem lehetne tovább mindenféle pénzügyi manőverekkel elrejteni? Van még mit eladnunk? Egy tervezet okán lehet itt nagy csodálkozás 2024 után.
tovább

 

Album

Hétköznapi hatvanas évek
Ez a hétköznapi, szolnoki felvétel egészen biztos, hogy 1963 után és 1973 előtt készült a Kossuth téren. A fiatalabbak kedvéért tegyük egyértelművé, hogy Szolnok főterének és az abba belefutó Kossuth utca déli házsora látható a felvételen. Úgy, ahogy öt-hat évtizeddel később már nincs meg.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Melósok emlékére
A Tiszaliget bejáratánál álló Olajbányászok című, idén 30 éves alkotás 2008-ban került a mai helyére a Baross utcából. Alkotója az a haláláig a Művésztelepen élő Szabó László, akinek valószínűleg a legtöbb köztéri szobra látható ma Szolnokon.

A Szoborpark további képei