NaplómSzolgálunk vagy szívatunk?

2020. január 21.

Helyi rendőrök sorra bírságolták a Szolnok ABC és az állomás nagyparkolója közötti út bal oldalán, a valóban tilosban álló autókat az éve egyik első napján. Nem tudom, közben gondolkodtak-e azon, vajon miért van ott naponta rengeteg szabálysértő. És tesznek-e valami javaslatot?
tovább

 

A sarkon túl

2020. január 14.

Felelős nincs. Hisz valószínű, minden szabályosan történt a Gábor Áron tér és a Mártírok út sarkán. Felelős nem is lesz. Amikor a szűkre hagyott járdáról, az új épület takarásából valaki autó elé lép. Egy újabb szolnoki példa a józan gondolkodás és a közösségért érzett felelősség hiányára.
tovább

 

Durr helyett dal

2020. január 07.

Nemcsak a szilveszterről van szó. Még csak nem is az azt megelőző és követő napokról, amikor csúcsra jár a petárdaipar bevétele és a kutyák idegbaja. A csendhez való jogról kellene beszélni. A zaj okozta ártalmakról, a zajszennyezésről. Egész évet érintően. Szolnokon.
tovább

 

Múlt- és illúziórombolás

2019. december 10.

Nem történt semmi. Csak szegényebbek lettünk egy régi szolnoki házzal, és egy új szolnoki illúzióval. Mindezek következtében pedig robogunk tovább azon az úton, amin az épített örökségünket és a saját múltunkat pusztítjuk. Amihez már az új közgyűlésnek is köze van. Egyes. Ülj le fiam!
tovább

 

A MÁV fogságában

2019. december 03.

Leesett az első hó. Aki utazott már a MÁV bármelyik járatán, az pontosan tudja, mindez micsoda következményekkel jár. Még az időutazás is megtörténik. Az IC kocsiban lévő "valósidejű" kijelző szerint a vonatunk már Nyugatiban van, miközben Albertirsán állunk.
tovább

 

Tíz felvetés a közmeghallgatásra

2019. november 27.

Mivel személyesen nem tudok ott lenni a 2019-es év, és egyben az új közgyűlés első közmeghallgatásán - ahol a város lakói észrevételeket tehetnek és kérdezhetnek Szolnok működésével kapcsolatosan -, gondoltam, speciális módon, írásban "nyújtom be" felvetéseimet.
tovább

 

Kinyílott pár pitypang

2019. november 20.

"Nem ellened, hanem érted vitatkozom". Perlekedek. Háborgok. Szolnok. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy ha valami, ami korábban nem tetszett, megváltozik, kijavítják, akkor arról is szaporítsam a betűket. Mert az éremnek ez a másik oldala. Igen, ha kinyílott a pitypang, megírom.
tovább

 

Az új közgyűlés elé

2019. november 12.

Ha hinni lehet mindenféle kósza híreknek, akkor 2019. november 13-án alakulhat meg Szolnok új közgyűlése. Nem túl jó nyitány, hogy a választók alig tudnak arról, mi történt az elmúlt egy hónapban. Talán van még esély arra, hogy választottjainkat ne csak a voksolás napján érdekeljük.
tovább

 

Mi történt 75 éve Szolnokon?

2019. november 04.

Szolnok, 1944. november 4. A város XX. századi történelmének fontos dátuma. Már csak az a kérdés, milyen magyarázat kerül mellé. Felszabadulás? Megszállás? Egy korszak vége, egy új kezdete? Cseberből vederbe? A mai Szolnok születésének első momentuma? Nem kellene hallgatnunk róla.
tovább

 

Magukra hagyott táblák

2019. október 30.

Hetek óta el van csavarva az SZTK melletti behajtani tilos tábla. A sokadik autót láttam a tilosba bekanyarodni. Nem tudom, kinek a dolga a városban lévő közlekedési táblák felügyelete, de hogy nem teszi a dolgát, az biztos. Aztán, ha majd baj lesz, következhet a magyarázkodás.
tovább

 

Album

Dátumozott mozaik
Ritkaság az olyan régi képeslap, amelyiken a kiadás dátumát is feltüntették. Persze ez olykor nem sokat segít a lapon látható városrészletek időbeli beazonosításában, hiszen mint ebben az esetben is több, korábbról ismert fotóból lett egy képeslap. A második világháború idején.

Az Album további képei
 

AKB

Újrahasznosítás
Néhány funkció nélkül maradt oszlopnak új szerepet találtak az utcára üldözött dohányosok, a Madách utca elején, az egykori telefonközpont bejáratánál. Mert hová is lehetne itt dobni a csikket? A földre? Onnan egyszerűen össze lehet söpörni. A kukába? Az nincs a környéken. Valami saját kis csikktartóba? Az túl európai lenne. A legkézenfekvőbb helyre? Igen. Be kell gyömöszölni a cigarettavégeket a régi oszlopok tetejébe. Majd csak lesz velük valami.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az építés emlékére is
A Szobor Park Szolnokban helyük van az itteni emléktábláknak is, amelyek épp oly sok üzenetet hordoznak a városról, mint a szobraink. Például a Várkonyi tér 20. számú ház építésének dátumára emlékeztető az épület bejáratánál.

A Szoborpark további képei