NaplómHolnap bringára Szolnok!

2019. szeptember 18.

Szolnokon rendszeresen kerékpározóként, az Európai Mobilitási Hét helyi és országos rendezvényeit figyelve, az önkormányzati választási kampány idején beindul a fantáziám. Azt képzelem, a következő öt év akár a sokakat vonzó, komfortos városi bringázásról is szólhatna.
tovább

 

Erodálódó tolerancia

2019. szeptember 12.

Verekedés egy gyorsétteremben. A központi ügyelet hiányos földrajzi ismeretei. Maguknak bármit megengedő nagy fekete autósok. Buherált kipufogós éjszakai motorosok. A többséget nem védő szolgálók. Amiktől egy politikai korrektségre törekvő értelmiségi toleranciája erodálódik.
tovább

 

Parkolni muszáj. Az utcán?

2019. szeptember 04.

Szolnokot ritkán látó ismerőstől kérdeztem, mi gondol a városról. Az mondta szép, csak nem érti, miért parkolnak mindenütt autók. Ezt eddig észre se vettem. Pár napra rá meg azt olvastam, hogy egy holland kisváros felszámolja a parkolóit. Parkokat létesít a helyükön. Beindult az agyam.
tovább

 

Mondd, miért válasszalak?

2019. augusztus 28.

Az önkormányzati választás szerintem nem elsősorban a pártokról és az országos politikáról kellene, hogy szóljon. Hanem saját magunk komolyan vételéről, önbecsüléséről és felelősségéről. Mert öt évre engedjük át a döntés lehetőségét lakóhelyünk közvetlen környékéről.
tovább

 

Klímaváltozás Szolnokon

2019. augusztus 21.

Mondhatunk bármit, a klímaváltozás Szolnokot is érinteni fogja. Avagy már érinti. Néhány elektromos autó és pár sárga zsák viszont csak a propagandára meg a lelkiismeretünk becsapására elegendő. A várost és a szolnokiakat veszélyezteti az, aki nem képes hosszútávon gondolkodni.
tovább

 

A 131. cikk után vakáció

2019. június 28.

Az elmúlt fél év legolvasottabb blogSzolnok cikke a Tárházról szóló volt. Mindezzel csak azért bátorkodom előhozakodni, mert folytatva a hagyományokat bő hét hetes nyári szünetre megy az oldal. Azaz a következő hetekben friss anyagok helyett ismétléseket talál a címlapon a kedves olvasó.
tovább

 

Vegyi háború

2019. június 12.

Néhány év múlva talán megtudjuk, hogy ezekben a hetekben pontosan mi és miért történik a néhai Tiszamenti Vegyiművekben, és akkor majd minősíteni is tudjuk, kinek milyen szerepe volt ebben a játékban. Ma még csak elképedve és szorongva figyelhetjük az eseményeket.
tovább

 

Személyes Trianon

2019. június 04.

A személyes történeteket kellene végre elmesélni. Amelyek ott járnak a világpolitikai döntések nyomában, és mint egy váltó, átállítanak és évtizedekre vagy örökre megváltoztatnak sorsokat. És befolyásolhatják olyanok életét is, akik kilencvenkilenc éve még gondolatok sem voltak.
tovább

 

Nem kell a duma! Elég a megvalósítás

2019. május 29.

Tizenöt-tizennyolc perccel is rövidülhet a menetidő a fővárosig a MÁV újításainak és menetrend módosításának köszönhetőn - kommunikálta a vasúttársaság. Szolnokról nézve ez azt jelentheti, hogy az első reggeli IC csak két-háromperces késéssel fog beérkezni a Nyugatiba.
tovább

 

A Fesztivált bántani...

2019. május 21.

A bázeli Herbstmesse-t 550 éve rendezik, azaz akár Mátyás király is láthatta volna. A feketetói vásárt több mint 200 ősz óta tartják Erdélyben. A Tiszavirág Fesztivál idén lesz tizennegyedszer. Rendszerek, politikusok, hivatalnokok változhatnak, Szolnok Fesztiválja nem!
tovább

 

Album

Sóvárgó lélek a Zagyva-parton
Szolnoknak nem sikerült Lajos szívébe lopnia magát, akinek valamilyen oknál fogva 28 napot kellett városunkban töltenie. Ám már a hatodik napon megállapította a szolnokiakról, hogy hidegek és fagyosak. A Csontos Milka úrleánynak választott képeslapon sem a legjobb arcát mutathatja a város.

Az Album további képei
 

AKB

Félbemaradt pusztulás
Nemcsak az a baj, hogy a Mária utcában egy újabb régi, szolnoki ház tűnik el. Hanem az is, hogy az eltűnés milyen hosszú ideig tart. Hónapokkal ezelőtt kezdték a bontást, aztán félbemaradt. Így ma, a járda mellett egy kibelezett ház megmaradt főhomlokzata várja a sorsát. Amit reméljük, nem valami vihar fog beteljesíteni! És nem akkor, amikor valaki pont arra sétál! Mert ez a bontás már nemcsak ronda, de életveszélyes is. Hónapok óta. Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú lány a Vegyinél
Hamarosan 40 éves lesz a mohásodó fejjel szomorkodó lány a Tiszai Vegyiművek főbejárata közelében lévő, ma már gondozatlan parkban. Az idén elhunyt Simon Ferenc alkotása még akkor született, amikor a beruházók és az nagy cégek költöttek a képzőművészetre.

A Szoborpark további képei