A Kivert Biztosíték (AKB)Takarít a Tisza

2023. január 31.

Árad a folyó, hozza hozzánk a fentebbi szakaszok mentén élők szemetét. Valamit lerak belőle, valamit felvesz a mi szemetünkből, és viszi tovább, amíg bírja. Huszonhárom éve majdnem kinyírtuk a folyót. Évente egyszer emlékezünk is erre. A maradék 364 napban pedig ugyanúgy szemétlerakónak és kukásautónak használjuk, mint évtizedek óta mindig, amióta csak szemetet termelünk. A Tisza takarít. Helyettünk. Mi meg ezt tekintjük természetesnek.

 

A fejlődés nyoma?

2023. január 24.

Ha nem olvastuk volna a városvezetők diadalittas FB-bejegyzéseit, nem jártunk volna soha a Felső-szandai réten a bevásárlóközpontok környékén, akkor is pontosan tudhatnánk, hogy a közelmúltban Szolnok új gyorsétteremmel "gazdagodott". Brit tudósok már Szolnokon is vizsgálják, hogy a gyorséttermek csomagolóanyagainak terjedési sebessége és az éttermektől mért távolságuk mitől függ. A Tiszaligetet alig egy hónappal a nyitás után már elérték. Azaz már ott is nyomot hagyott a fejlődés.

 

Gazdagok vagyunk

2023. január 17.

Kár érte. A RepTár és a néhai tárház között, közvetlenül a Tisza-parti sétány mellett lassan, de biztosan pusztul az egykori szolnoki teherpályaudvar - szerintem - legalább százéves felvételi épülete. Alternatív hajléktalanszállónak tűnik, miközben az önmaga vasutas múltjára, a néhai tiszai hajózásra büszke város egyik ékszere is lehetne. Gazdagok vagyunk, hogy hagyjuk pusztulni. Vajon mi épül majd a helyén?

 

A szórakozásod szemete

2023. január 02.

Remélem jó szórakoztál, és a kezeid sem sérültek meg! Őszinte leszek: engem zavart a felesleges durrogtatásod, ami sokakat megijesztett, gyerekeket álmukból vert fel. Utállak, mert a hülyeségeddel frászt hoztál a kutyákra is, és egyáltalán nem ment fel, hogy a saját pénzedet cseszted el. És igen, most még le is bunkózlak. Mert a szilveszteri hejehujád után addig már nem jutottál el, hogy eltakarítsd a szemetedet. Majd a közös pénzből megteszik. Klassz lesz az új év is veled.

 

Szomorú Szapáry

2022. november 21.

Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

 

Lesz lyuk

2022. november 14.

Nehéz szemléltetni egy olyan útszakaszt, ahol előbb-utóbb hatalmas lyuk fog tátongani. De, akik augusztus óta jártak a Mártírok útján, azok talán érzékelték, hogy a dohányfermentálónál egyre jobban süpped az úttest, csak jókora "hintázással" lehet átmenni fölötte. Tábla még nem figyelmeztet a hibára - hiszen nem látható, csak érzékelhető -, de azért szólok, hogy ha már csúszni is fog, okozhat meglepetést ez a hely. (Persze, tudom: fotózás helyett akár ki is javíthattam volna ezt a kis hibát.)

 

Szolnoki turistamágnes '22

2022. november 13.

Közel két hétig vártam, mi lesz a sorsa a zsinagóga, a Szolnoki Galéria Tisza felőli bejáratánál szétdobált ruháknak. Aztán beláttam, hogy ugyanaz, mint az ugyanott talán évek, de minimum hónapok óta gyűlő galambszarnak. Fél évszázada új funkciót kapott épület a bő évtizede átadott, számtalan díjjal elismert tér mellett. A szolnoki turistamágnes. Mit mutatunk meg magunkból és a városból? Persze, a hajléktalanok és a galambok tehetnek róla, meg az, aki szól érte, ahelyett, hogy eltakarítaná. Másoknak nincs is köze mindehhez.

 

Ovisok maradnak

2022. november 07.

Az ovisokat arra tanítják, hogy ha már nem használják a bringákat és rollereket, rakják őket a helyükre. Hogy azok ne legyenek útban és ők vagy mások, máskor is megtalálják és használni tudják a járgányokat. Biztos, van abból hiszti, hogy egy-egy bringát vagy rollert ki is használta utoljára, kinek kellene azt elpakolnia. Idő kell,amíg bevésődik. Nem is mindenkinél sikerül.

 

Jól van ez így?

2022. október 11.

Szolnok első írásos említésének 900. évfordulójára (1975) 44 környékbeli termelőszövetkezet és 5 egyéb cég összefogásával épült meg a Móra Ferenc úti lakótelep ellátására a Szövetség ABC, amely aztán sokszor a város legjobb boltja volt. Szolnok első írásos említése után 947 évvel az épületet lassan visszaveszi a természet, kis túlzással a város közepén. Ha lenne padlása, tele lenne a megmentésére tett politikusi ígéretekkel, ötletekkel, tervekkel. És van a realitás, a tulajdonos, és a város, ahol "jól van az úgy".

 

Senki szekrénye

2022. október 04.

A lassan két éve elkészült Véső úti sporttelep mellett, a parkolóval szemben árválkodik ez a magányos villanyszekrény. Mögötte a falat tatarozták, előtte a területet parkosították, a közelben a parkolót megépítették. Csak ez a villanyszekrény nem érdekel senkit. Mint egy magányos, lakatlan sziget az óceán közepén, úgy árválkodik az érdektelenségben, nemtörődömségben Szolnokon. Talán áram nincs benne.

 

Album

"Pláza" a közházban
Közismert, hogy Szolnok a megyeszékhelyhez méltó városházát kölcsönből építette 1882-84 között. A hitel visszafizetése pedig az épület földszintjén sorakozó üzletek bérleti díjából történt. A mellékelt képeslap azt is igazolja, hogy jó befektetés volt egykor a Kossuth téren üzletet működtetni, hisz akadt olyan, amelyik évtizedekig működött Szolnok egyik "plázájában".

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Takarít a Tisza
Árad a folyó, hozza hozzánk a fentebbi szakaszok mentén élők szemetét. Valamit lerak belőle, valamit felvesz a mi szemetünkből, és viszi tovább, amíg bírja. Huszonhárom éve majdnem kinyírtuk a folyót. Évente egyszer emlékezünk is erre. A maradék 364 napban pedig ugyanúgy szemétlerakónak és kukásautónak használjuk, mint évtizedek óta mindig, amióta csak szemetet termelünk. A Tisza takarít. Helyettünk. Mi meg ezt tekintjük természetesnek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mini Kárpát-medence királyfejjel
A Kárpát-medence Szolnokon is bejárható. Igaz, a Szolnok székhelyű megye helyén aprócska, Árpád-kori templom alaprajza emelkedik ki (az Alföldből). A templom végében pedig kétméteres oszlopon - talán - királyfej látható. Szolnoki Millenniumi emlékpark Somogyi Árpád szobrával.

A Szoborpark további képei