Felénk

Szolnok best of 2023

2023. december 19.

Az év végéhez közeledve szokás mindenféle listákat összeállítani az óévről. A blogSzolnok sem szeretne kimaradni ebből az össznépi játékból, így következzék egy nagyon szubjektív válogatás azokból a szolnoki ügyekből, amelyek 2023-ban erre az oldalra kívánkoztak. Szubjektív sorrendben.

10. hely: Napi rendszerességű csőtörések a városban

Az év elején Szolnok városa megvásárolta a helyi Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt-t, majd szinte ugyanazzal a lendülettel átadta az államnak. Akkor arról volt szó, hogy mindez azért jó nekünk, mert ezáltal javulhat a szolnoki vízközműhálózat állapota. Amennyiben a javulást a csőtörések alkalmával kicserélt vezetékdarabokba fektetett anyagban mérjük, akkor akár győzelmi jelentést is ki lehet adni: talán soha ennyi csőtörés nem keserítette a szolnokiak életét, mint 2023-ban. Szegényebbek lettünk, de biztonságosabb sem lett a vízszolgáltatás.

Briliáns vagy kótyavetye (blogSzolnok, 2023. február 14.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_brilians_vagy_kotyavetye

 

9. hely: Szorgosan nevelődő Facebook trollok

Gombamód szaporodnak a legnagyobb - és leginkább az idősebb korosztályok által használt - közösségi felületen a különböző szolnoki oldalak és csoportok. Ezek jellemzője, hogy önmeghatározásuk szerinte mindegyik a város érdekében, a város lakóiért, a városról akar tájékoztatni, és ezért igyekszik minél több felhasználót az ismerősei között tudni. Ám néhány kellemetlen bejegyzés letiltása után kiderül, hogy melyik oldal hová húz. Pár kattintással pedig az is kideríthető, hogy kik is állnak ezen oldalak mögött. Idén nagyon sokat fejlődtek a kamuprofilok mögé bújók a propaganda-iskolában. Nem véletlenül. Jövőre választás. Kellenek a csatornák. Amelyekről majd ki is derül, pontosan mit is szállítanak a gyanútlan felhasználókhoz.

Így neveld a trollod! (blogSzolnok, 2023. április 11.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_igy_neveld_a_trollod

 

8. hely: Nélkülünk, helyettünk

Bármilyen szolnoki rendezvényen kik ülnek az első sorban? Erre a kérdésre persze csak akkor tudnak válaszolni a szolnokiak, ha 2023-ban ráértek bármilyen városi ünnepségen részt venni. Mert Szolnokon mikor tartják ezeket az eseményeket? Természetesen munkaidőben, hogy a fizetett ünneplőknek még véletlenül se kelljen túlórázniuk. Az megvan, hogy mikor mentek locsolkodni a szolnoki fontosságok 2023-ban? Nagycsütörtökön. Mert az még munkanap. Nincs is mit csodálkozni azon, hogy mikor is volt az idei közmeghallgatás. Hát nem hétköznap este hatkor. De így legalább nem is vetett fel a köz sok problémát.

Helyettünk emlékeznek (blogSzolnok, 2023. június 6.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_helyettunk_emlekeznek

 

7. hely: Nem látható hallgatóink

Ha elég sokszor elmondjuk, hogy a szolnoki felsőoktatás szárnyal, akkor egy idő után legalább mi magunk elhisszük. Másokat - azaz a nem szolnokiakat - meg úgysem nagyon érdekli a mi önbecsapásunk, aminek úgyis leginkább mi isszuk meg a levét. Szolnok felsőoktatását nagyjából másfél évtizede sikerült tévútra navigálni, de az önámítás után egyszerűbb a külső körülményeket okolni, mint beismerni: Szolnokon nem láthatóak a szolnoki hallgatók. Elcsesztük. Nemcsak ők. Mi is. Mert hagytuk. És bevettük.

Sikerink láttán (blogSzolnok, 2023. szeptember 26.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_sikereink_lattan

 

6. hely: Ez a busz (is) elment

A város kasszájáról terjedő hírek alapján - aminek, ha csak a fele igaz, már nagyon nagy a baj - azt is a városvezetés sikerének tekinthetjük, hogy egyáltalán még van buszközlekedés Szolnokon. Lássuk be, nem nagyon vagyunk abban a helyzetben, hogy még követelőzzünk is, meg mindenféle minőségi elvárást fogalmazzunk meg! Kaptunk egy új menetrendet, amiről utólag derült ki, hogy a város nagy kommunikátorai csak elmagyarázni nem tudták. Még a híveiknek sem. De talán tanulunk belőle. Mert az rendeli a zenészt, aki fizet. És csak azaz információ ér bármit, amiről az adón kívül a vevő is tud.

Elkommunikált buszmenetrend (blogSzolnok, 2023. november 14.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_elkommunikalt_buszmenetrend

 

5. hely: Már 68.774-nél is kevesebben

Gyanítható, hogy már 68.774-en sem lakunk (papíron) Szolnokon, hiszen a legutóbbi népszámlálás óta eltelt két év. És ebben a két évben, hasonlóan az előző tizenkettőhöz vagy huszonkettőhöz az égvilágon semmi sem történt annak érdekében, hogy a valamikor 80 ezres, sőt 120 ezresre álmodott, és sok adottságában ezekhez a számokhoz igazított város lakóinak a száma ne csökkenjen, ne is stagnáljon, hanem emelkedjen. A legsúlyosabb probléma, hogy a számok okozta jövőbeli gondokat azok sem értik, akik azt állítják magukról, hogy a jövőnkért dolgoznak.

TVSZ: 68.774 szolnoki (blogSzolnok, 2023. március 6.)

http://www.blogszolnok.hu/felenk_tvsz_68774_szolnoki

 

4. hely: Vár áll-ott, most kőhalom

Eredetileg talán csak a Szolnoki Művésztelepet kellett volna kifesteni, de arra se volt pénz, vagy célravezetőbbnek tűnt attól a sokszor átkozott Brüsszeltől kérni rá. De onnan mi csak úgy tudunk kérni, ha a tányérkából nemhogy húsos fazék, de gulyáságyút csinálunk. Így aztán lett is ásatás, látogatóközpont, plusz épületek, vártorony meg várfal, hiszen a beton sok mindent elfed. A bohózat 2018 óta tart. Legutolsó felvonását éppen cizellálják (és fogják még sokszor.) Még nyer pár díjat a beruházás, lesz néhány átadás, és nekünk csak a tudat marad: ez az unokáink látni fogják.

Azért a víz az úr (blogSzolnok, 2023. március 7.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_azert_a_viz_az_ur

 

3. hely: Ellopott Majális

Kint voltak az idei Majálison? Azt hitték, vannak hagyományaink? Tanultak? Az augusztus 20-ai tűzijátékot már valamelyik képviselő-aspiráns kertjében keresték. Azon pedig meg sem lepődtek, hogy az idei szolnoki karácsonyi falut meg ugyanannak a képviselőnek a szülőfalujában akarták felállítani. Van az a mandátum, amiért mindenen és mindenkin megéri keresztülgázolni. Jövőre kiderül, hogy mennyit hoz a konyhára a közpénzen finanszírozott magán jótékonyság, városi rendezvénynek beállított sok-sok kampányesemény. Legfeljebb 2024-ben már karácsonykor is csak Ádámot ünnepelünk.

A múltat végképp eltörölni (blogSzolnok, 2023. április 18.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_multat_vegkepp_eltorolni

 

2. hely: A Tiszaligeti strand meg nem nyitása

Egyes kormánypárti képviselők február elején úgy vélték, már 85%-os készültségű a Tiszaligeti strand, amit ugye 2019 augusztusában zártak be azzal, hogy 2021. május elsején megnyitja a kapuit. Sőt, volt olyan városvezető, aki korábban a 2022. decemberi nyitást vizionálta. A beruházáson dolgozó melósok szerint talán 2026-ra kész lehet. Azért ne adjuk fel a reményt: 2024-ben önkormányzati választások is lesznek, hátha jövőre kinyit az idén 60. évét betöltött strandfürdőnk, a Tisza fővárosának egykori ékköve.

Van, aki A-t mond, más B-t (blogSzolnok, 2023. február 6.)

http://www.blogszolnok.hu/naplom_van_aki_at_mond_mas_bt

 

1. hely: A mi szobrunk

Szolnokon 2023-ban egyetlen szobrot állítottak fel. Igaz, nem köztéren, hanem a város kulturális központjában, annak is az Erkel Ferenc-terme mellett. Amúgy Európa Kulturális Fővárosa akarunk lenni. Ha majd egyszer valóban szeretnénk elmesélni a 2023. évi szolnoki közállapotokat, annak minden szereplőjével, a döntések hátterével, az alkukkal és megalkuvásokkal, akkor semmi egyebet nem kell tenni, mint a "nagy Grófó" szobor történetét felvázolni.

Kinek a szobra? (blogSzolnok, 2023. június 28.)

http://www.blogszolnok.hu/felenk_kinek_a_szobra

 

A blogSzolnokon legtöbbször használt kijelentés 2023-ban: a remény hal meg utoljára.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Szigligeti háború utáni homlokzata
Örök titok marad, hogy valaki miért egy szolnoki képeslappal küldte üdvözletét a záhonyi kirándulásról 1962-ben. Miként az is, hogy a szolnoki színházról 1947 és 1962 között mikor készült ez a képeslappá lett fotó. Az egészen biztos, hogy nem egy háború előtti képet használt a kiadó.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Nagy Lajosra emlékezve
Az egykori Nemzeti Szálló - ma két bank - falán, a Szapáry utcában van egy emléktábla, ami Nagy Lajosra, a neves íróra emlékeztet, aki 1932-ben három hetet töltött városunkban. A tábla helye és szinte minden sora magyarázatra szorul.

A Szoborpark további képei