Felénk

TVSZ: 68.774 szolnoki

2023. március 06.

Szolnok város lakossága a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, tavaly január elsején 68.774 fő volt. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a város egy évtized alatt lakóinak közel 6%-át veszítette el, de azt is, hogy a 10. legnépesebb megyeszékhely. Újra Tanultam Valamit Szolnokról (TVSZ).

KSH-nak jelenleg még csak a 2021-re vonatkozó, tehát a 2022. január 1-jei adatai érhetők el a települések népessége tekintetében.

Ebből kiolvasható, hogy Szolnok lakossága, nagyjából egy évvel ezelőtt 68.774 fő volt. Meglepő, de 2011-hez képest közel 6%-kal csökkent a város hivatalos lakossága, ami nagyjából négyezer szolnoki eltűnését jelenti bő tíz év alatt. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek tendenciáinak ismeretében nem csodálkozhatunk azon, hogy a város lakosságának 53,5% hölgy és 46,5%-a férfi, azaz közel ötezerrel többen vannak a szolnoki nők. A város korfájára pillantva könnyű megállapítani, hogy nagyjából 44-45 éve korig a két nem létszáma együtt mozog, majd az ennél idősebb korosztályban kezdődik drámaivá válni a különbség.

A szolnoki korfát vizsgálva egy érdekes, helyi sajátosságot is felfedezhetünk. A mai gyereklétszámhoz (14 év alattiak) képest viszonylag magas a 60-74 év közöttiek száma, ami - Magyarország eddigi lakosságcsúcsa (1980: 10 millió 709 ezer fő) mellett - szerintem Szolnok hatvanas-hetvenes évekbeli ?népességrobbanására? is visszavezethető, az akkori tömeges lakásátadások és az ezzel járó beköltözések miatt. De ugyancsak ehhez lehet köze a derékhad (40-54) kiugróan nagy létszámának is, ugyanis ez az a korosztály, amelyik a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején dugig töltötte a város régi, és akkoriban nyíló új iskoláinak padjait.

Megpróbálhatjuk Szolnok jelenlegi korfáját hosszabb távon is értelmezni. Ha és amennyiben nem történik gyökeres változás a fiatalabb korosztályok létszámának növekedése terén - ami ugye csak a születések és/vagy a beköltözések számának pozitív változásával történhet meg -, akkor Szolnok korfája néhány éven belül kilombosodik (megnő az idősek száma), majd fokozatosan felül is vékonyodni kezd, azaz drasztikus csökkenésnek indul a szolnokiak száma. Mivel a KSH 2022. januári adatai szerint Szolnokon -574 fő volt az élve születések és a halálozások számának a különbsége, és a bevándorlási egyenleg is közel félezres mínuszt mutat, a tendencia megváltozása nem látszik. Mindez azért érdekes és fontos, mert Szolnok hosszú távú fejlesztéseinél és koncepcióinál tízéves távlatban - szerintem - 5-10 ezres népesség csökkenéssel kell számolni, tehát jó, ha 2032-ben 60 ezren élünk ebben a városban.

A KSH 2022. január 1-jei alapadataiból egyértelműen kiolvasható, hogy Szolnok iskolaváros. Az 5-19 év közötti szolnoki lakosok száma ugyanis csak 4.806 fő volt tavaly év elején, miközben a szolnoki általános iskolákban, gimnáziumokban, technikumokban és szakképző iskolákban 11.478-an tanultak. Azaz a szolnoki iskolák padjaiban csak minden harmadik diák a város állandó lakója. Ha az iskolatípusokat és az életkorokat tovább bontjuk, akkor az a számomra meglepő tény is kiderül, hogy miközben a szolnoki, általános iskolai korosztály alig haladja meg a háromezer főt, a város általános iskoláiban több mint ötezer diák tanul. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, ez azt jelenti, hogy a környék településeiről több mint kettőezer gyereket hordanak be naponta a város általános iskoláiba, feltételezhetően többségében személyautóval. Mindez a reggeli és a délutáni szolnoki dugók szempontjából is fontos.

Sajnos külön Szolnokra vonatkozó jövedelmi adatokkal a KSH nem tudott szolgálni, viszont jelezték, hogy a szolnoki járásban, 2021-ben, a teljes munkaidőben alkalmazottak körében bruttó 426.636 forint volt az átlagkereset. Ebbe azonban beleértendő azon adófizetők jövedelme is, akik lakcím szerint ugyan Szolnokon és környékén laknak, de nem ugyanitt, hanem esetleg Budapesten dolgoznak. Mindenesetre valószínűsíthetjük, hogy az átlagjövedelem nettójának jelentős részét ők is Szolnokon költötték el. Szolnokon egyébként 37 ezer keresőképes polgár élt 2022. január 1-jén, akik mellett még közel 20 ezren részesültek öregségi nyugdíjban vagy valamiféle ellátásban.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Városháza az előző századfordulón
Szigeti Henrik munkássága illetve az ezen a hosszúcímzéses képeslapon lévő postabélyegző alapján azt mondhatjuk, hogy az anzikszhoz használt, a Városházát és a Kossuth tér egy részét ábrázoló fotó valamikor 1893 és 1903 között készült. Amikor a Városháza földszintjén még üzletek voltak.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

49 éves Diáklány
Sokáig azt hittem, hogy Ápolónő vagy Nővérke a címe ennek a szobornak. Minden bizonnyal azért, mert felállításakor és még utána évtizedekig egy olyan iskola előtt állt, amelyik leginkább az egészségügyi képzéséről volt ismert és híres. Lehet, hogy a következő nemzedék valamilyen egyházi névvel illeti majd?

A Szoborpark további képei