Felénk

Az élet felénk 2022-ben

2022. december 21.

A tervezettnél háromszor tovább épülő és kétszer annyiba kerülő színház mellett a vasútállomás "elérhetetlen" bringatárolójáról, a "szolnoki fedeles kapukról", a befektetők lassan pusztuló ingatlanjairól és az idén sem látogatható Tiszaligeti Strandról is szólt a Felénk rovat 2022 őszén.

Tripla-dupla, de kész

Háromszor annyi ideig tartott, mint eredetileg tervezték, és a költségek is közel a duplájára emelkedtek. Az átadás csúszáshoz a fecskék is hozzájárultak, a plusz kiadásokat meg nem várt munkák és nem tervezett berendezések duzzasztották. Elkészült. Ezt már senki nem viheti el.

http://www.blogszolnok.hu/felenk_tripladupla_de_kesz

 

Eltekertek egymás mellett

Az utóbbi évek leginnovatívabb fejlesztése valósult meg a szolnoki vasútállomáson azzal, hogy egy nagyjából nyolcvan férőhelyes fedett, kamerával megfigyelt kerékpártárolót építettek. Sajnos remekül példázza azt is, hogy a különböző szervezetek mennyire nem kommunikálnak egymással.

http://www.blogszolnok.hu/felenk_eltekertek_egymas_mellett

 

Szolnoki fedeles kapuk

Remélem, hogy ez egy létező építészeti jelenség! Szolnoki különlegesség? És akkor ezzel nagyjából mindent el is mondtam az általam "szolnoki fedeles kapunak" nevezett "dologról", amivel sokfelé találkozni a városban. De nehéz rendszerezni, megmagyarázni, megindokolni. Csak néhány kép.

http://www.blogszolnok.hu/felenk_szolnoki_fedeles_kapuk

 

Foglyul ejtett város

Egykori Szövetség, Domus, Tallinn mozi, Nemzeti szálló, MHSZ székház, Student, tárház. Vagy éppen a hosszasan üresen álló belvárosi üzlethelyiségek. Magáningatlanok, amelyek nemcsak a városképre, de talán a városiak közérzetre is hatással vannak. És súlyos érdek-háromszögekben állnak.

http://www.blogszolnok.hu/felenk_foglyul_ejtett_varos

 

Legalább nem kellett bezárni

"A Tiszaligeti Fürdő úgy gondolom, hogy a huszonkettes év végéig el tud készülni, tehát hogy a következő évre, huszonháromra átadhatóvá válik." Aki járt mostanában a Tiszaligetben, és a saját szemének hisz, az még nem vált bérletet a hatvanéves strandra, aminek 2021. május 1. óta működnie kellene.

http://www.blogszolnok.hu/felenk_legalabb_nem_kellett_bezarni

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az átadás után nem sokkal
Nyilvánvaló, hogy ez a felvétel nem készülhetett 1975 nyara előtt. Ám, ha jobban megnézzük Csobaji Előd munkáját, akkor azt is kijelenthetjük, 1976 után sem dolgozhatott a fotós. A szolnoki Jubileum tér épületei ugyanis nem készültek el a város első említésének 900. évfordulójára.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

László, Kristóf, János
A 2022-es Víz Világnapján felavatott szolnoki Vízügyi emlékpark nemcsak a 2000-es árvíznek és egy általa elsodort épületnek állít emléket, de a három szent mellett felállított emlékoszloppal a Tisza által összekötött népekre is emlékeztet, illetve fejet hajt egy néhai szolnoki szakpolitikus előtt.

A Szoborpark további képei