Felénk

Legalább nem kellett bezárni

2022. december 01.

"A Tiszaligeti Fürdő úgy gondolom, hogy a huszonkettes év végéig el tud készülni, tehát hogy a következő évre, huszonháromra átadhatóvá válik." Aki járt mostanában a Tiszaligetben, és a saját szemének hisz, az még nem vált bérletet a hatvanéves strandra, aminek 2021. május 1. óta működnie kellene.

A Tiszaligeti Strandfürdő megszületése és felépítése sem volt egyszerű folyamat a hatvanas évek elején. Maga az ötlet 1961 körül öltött formát a tervezőasztalon, és tulajdonképpen 1962-től 1964-65-ig folyamatosan zajlott az "első ütem" építése. Ez a hálózati vízzel feltöltött, később szigettel majd csúszdával ellátott, sokszögletű medencét, illetve a köralakú, termál- és gyermekrészekre osztott medencét, valamint a kiszolgáló létesítményeket jelentette, a nagyjából 35 ezer négyzetméteres parkban. A strand megépítése rengeteg társadalmi munkát igényelt, és természetesen voltak olyan álmok, amelyek nem valósulhattak meg (pl. műugró torony). Később azonban elkészült a gyerekmedence, majd a "második ütemben", a közel duplájára bővített területen az 50 méteres úszómedencét is átadták. Tulajdonképpen így működött a Tiszaligeti Strandfürdő egészen 2008-ig, minden év május elsejétől általában augusztus végéig.

A strand felújítására és fejlesztésére már 2004-2005-ben voltak elképzelések, majd 2008-ban egy nagyobb korszerűsítés tervét is elkészíthették az arra vállalkozó tervezőirodák. Ez utóbbi már csak azért is fontos volt, mert a város másik, egész évben nyitva lévő, népszerű strandját, a Damit, 2007-ben bezárták, majd az évtized végére el is dózerolták. A Tiszaligeti Strandfürdő komolyabb fejlesztése azonban akkor nem történt meg, mindössze egy "úszaunaház" épült, földszintjén, télen is használható zuhanyzókkal és öltözőkkel, illetve tetőterében egy szerény "wellness részleggel". Továbbá a Damiból átkerültek a termálmedence téliesítéséhez használható palánkok egyes részei, valamint az úszómedence fedésére alkalmas sátor, amely alá már a legutoljára megépített tanmedence is befért.

Az mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb a Tiszaligeti Strandnak is át kell esnie egy komolyabb felújításon. Nemcsak azért, mert az éves karbantartások ellenére öt évtized alatt azért meglehetősen korszerűtlenné vált, hanem mert a környékünkön is sorra nyíltak a felújított vagy újonnan épített, turisztikai vonzerővel is bíró fürdők: Martfű, Cegléd, Kisújszállás. Ugyanakkor végig azt gondoltam, mindenki számára világos, hogy a 2010-es évekre lényegében már használhatatlan MÁV strand felújításáig és megnyitásáig nem szabad a Ligethez hozzákezdeni, hiszen különben strand nélkül marad a város. (Tévedtem.)

A Tiszaligeti Strandfürdő felújítása 2012-ben merült fel először komolyabban, ám a források hiányában 2015-ig a tervezés sem indult el. Akkor viszont bekerült a Modern Városok Program helyi projektjei közé, és a következő évben 80 millió forintból elkezdődhetett a felújítás és bővítés tervezése. Minden bizonnyal nem ez tartott három évig, hiszen már 2017-ben is rebesgették a városban, hogy annak a nyárnak a végén bezár a Liget, és indul a felújítás. Erre azonban csak 2019 augusztusában, kvázi az önkormányzati választási kampány nyitányaként került sor, azt az ígéretet téve, hogy 20 hónapon belül minden elkészül, ráadásul az államtól kapott 7,7 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatásból. Akkor még én is elhittem, hogy 2021. május 1-jén újra csobbanhatok a Ligetben.

Tavaly azonban nem nyílt meg a fürdő, viszont arról szóltak a hírek, hogy a projektre újabb 2,3 milliárd forint támogatást kapott a város, amiből az 50 méteres medencét is újjá lehet építeni, továbbá új csúszdák kerülhetnek a területre, és a csónakázó tó stégje is megújul. Illetve az is elhangzott, hogy a pluszmunkák miatt 2022-re csúszik az átadás. Ezzel kapcsolatban én ismét tévedtem, mert azt hittem az idei országgyűlési választásnak nem lehet nekifutni a bezárt Tiszaligettel, de még csak kampánytéma se lett belőle. Miközben van olyan alvállalkozó, aki már a referenciái között tünteti fel a Tiszaligeti Strandfürdőben végzett munkáját. Arról nem is beszélve, hogy a szolnoki projekttel például egyszerre indult debreceni fürdő fejlesztése már megvalósult.

"A Tiszaligeti Fürdő úgy gondolom, hogy a huszonkettes év végéig el tud készülni, tehát hogy a következő évre, huszonháromra átadhatóvá válik." Hangzott el a helyi televízió riportjában 2022. február 11-én Szolnok polgármesterétől. Hozzátéve, hogy a csúszást olyan munkák okozzák, amelyek előre nem voltak láthatóak. A helyi önkormányzatban az asztal másik oldalán ülő pártok képviselői által a témában tartott helyszíni sajtótájékoztató után a városháza hasonló szellemben reagált, csak azt nem mondták el, mikor lehet végre használni a Tiszaligeti Strandfürdőt. Ha valaki mostanában arra jár, az nem hinném, hogy fogadást merne kötni az idei elkészülésre, hiszen az 50 méteres medencében még dolgoznak, mellette daru magasodik, a csúszdás medence környékén pedig építés anyagok halmozódnak. A magam részéről a 2023. május 1-jére se mernék fogadni, bár szívesen venném, ha harmadjára már nem kellene tévednem. De nem hiszem, hogy a strand legnagyobb értékének számító parkosítás ennyi idő alatt megvalósulhatna.

Szóval az eredetileg tervezett beruházási idő már akkor is megduplázódott volna, ha legalább idén decemberre elkészül a Tiszaligeti Strandfürdő. Ha csak jövő nyáron adják át, akkor pedig nagyjából tovább tartott a felújítás, mint anno a döcögő megépítés. Bár kétségtelen tény, hogy így legalább nem kellett az elszabaduló rezsiárak miatt bezárni. Miként az is, hogy Martfű és Tiszakécske most már évek óta sokat profitál az ?eltervezett? szolnoki beruházás miatt oda járó szolnokiakból.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Könyvnyomda
A Kossuth téren állt egykor a kép előterében látható épület, amit valamikor a hatvanas években bontottak el. Ahogy a képen kivehető, a századfordulón könyvnyomda is működött a városban.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Hétköznapi délután
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mellékelt képen nincs semmi különös, csak egy szokásos hétköznap délutáni pillanat a 442-es főút szandaszőlősi átkelési szakaszán, tulajdonképpen a város Kertész utcájában, valamikor fél négy és négy óra között. Mondhatnánk: nem kell olyankor arra járni, vagy nem kell autóba ülni. Meg azt is, hogy nem a Csáklya úti Tisza-híd a legfontosabb, hanem a szandai elkerülő. Sokkal fontosabb, mintsem ismét csak kampányhazugság legyen belőle!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kiszabadított pákászcsónak
A közelmúltban növénygyérítés volt a Millér partján, így láthatóvá vált Nagy Kristóf és Kalmár Sándor éppen negyven éve egy négy méteres fatörzsre helyezett pákászcsónakja. Emlékműve egy olyan világnak, amely a Tisza szabályozásával, nagyjából másfél évszázada tűnt el Szolnok környékéről.

A Szoborpark további képei