Felénk

Tripla-dupla, de kész

2022. szeptember 21.

Háromszor annyi ideig tartott, mint eredetileg tervezték, és a költségek is közel a duplájára emelkedtek. Az átadás csúszáshoz a fecskék is hozzájárultak, a plusz kiadásokat meg nem várt munkák és nem tervezett berendezések duzzasztották. Elkészült. Ezt már senki nem viheti el.

Az 1912-ben átadott színházépület első felújítására a húszas évek második felében került sor, amikor a román ostrom nyomait eltüntetve, az úgynevezett Speyer-kölcsönből korszerűsítették az épületet, azaz például a Tisza szállónál lévő termálvizet is bevezették a teátrumba. A második felújítás a második világháború végéhez köthető, amikor az ostrom után viszonylag gyorsan használhatóvá tették a saját társulat nélküli épületet. Az első komolyabb átalakításra 1962-63-ban került sor, amikor a főhomlokzatot elbontva egy "kocka" került az épület elé, miközben a nézőtér, a színpad és a kiszolgáló részek korszerűsítése csak részben történt meg. Az eddigi egyetlen igazi felújítás, ami lényegében egy bővítéssel egybekötött tulajdonképpeni új színház felépítése volt, Schwajda György igazgatóága alatt 1990-1991 között zajlott. Az akkori beruházás - amivel a Szolnoki Szigligeti Színház megkapta mai küllemét - alig egy év alatt zajlott le és 460 millió akkori forintba került.

Az, hogy a színház épületéhez előbb-utóbb hozzá kell nyúlni, nagyjából az előző felújítás után 20-25 évvel már nyilvánvaló volt, és olykor el is hangzott. Balázs Péter például 2015-ben vetette fel először, hogy az épület nemcsak elhasználódott 1991 óta, de a technikai fejlesztések elmaradása miatt el is avult. Az Építőművészet című folyóiratban Siklós Mária - aki az 1990-1991-es felújítás tervezője volt - arról írt, hogy az épület állapotfelmérése 2016-ban megtörtént annak érdekében, hogy kormányhatározat születhessen a beruházásról. A felmérés és a beruházás terve a következő év tavaszára készültek el a Szollak közreműködésével, amely 4,8 milliárdos költséggel számolt. A közgyűlés 2017. augusztus végén határozott a program indításáról, majd a kormány október 3-án határozott arról, hogy a felújítás előkészítésére közel 250 millió forintot biztosít, amivel a következő év június végéig kell elszámolni.

A 2017/2018-as évadzárón mindenki nagyon optimista volt a beruházás indítását illetően, főleg, hogy 2018. március 14-én jogerőre emelkedett az építési engedély. A Csoportterápia díszletében tartott évadzárón elhangzott, hogy amennyiben az Aba-Novák Kulturális Központ megfelelő ütemben készül fel a színház befogadására, a társulat augusztus 1-ig átadhatja a kivitelezőknek az épületet, és indulhat a munka. Érdekesség, hogy ekkor még azzal számolt a városvezetés - az évadzárón legalábbis a polgármester ilyen kijelentést tett -, hogy a színház felújításával párhuzamosan a teátrum és a tízemeletes ház között mélygarázs is épül. Annyi bizonyos, hogy a 2018-as Múzeumok Éjszakája rendezvényen már úgy vezettek körbe az épületen, hogy azt lényegében kiürítette a társulat és a műszaki személyzet. Az építkezés azonban nem kezdődött el, így a 2018-19-es évad a nagyszínpadon indult A vöröslámpás házzal.

Ez a mából nézve nem meglepő, hiszen a beruházás forrásáról gondoskodó, a Szolnoki Szigligeti Színház felújításáról szóló kormányhatározat csak 2018. szeptember 21-én jelent meg. Ráadásul arról is szólt, hogy a közel 4 milliárd forint plusz ÁFA összegbe kerülő beruházáshoz az állam 2019-ben 1 milliárdot, 2020-ban pedig további 3 milliárd forintot fog biztosítani. Annak azóta se találtam sehol a nyomát, hogy az ÁFA kit és hogyan terhelt, de valószínű, hogy a nagyjából 1 milliárdos összeg előteremtését - még ha csak időlegesen is - a város vállalta magára. Mindenesetre ezt követően lezajlott a közbeszerzés, és a támogatási okirat 2019. április 26-ai hatályba lépését követően, május 17-én aláírták a cégjegyzék szerint budapesti - de szolnokiként számon tartott - Böjtös Bau. Kft.-vel a kivitelezésre vonatkozó vállalkozói szerződést, ami a munkaterület július 15-ei átadását írta elő.

A színház környékén jóval korábban megkezdődött a felvonulási terület kialakítása, így július 15-én Balázs Péter a Szolnok TV kamerája előtt adta át jelképesen az épület kulcsait Bálint Györgynek, a Böjtös Bau műszaki vezetőjének. Akkor az hangzott el, hogy a beruházás - ami kívülről csak csinosítást, belülről viszont komoly műszaki átalakítást jelent - 12 hónapot fog igénybe venni, amit 2 hónapos "átadási" időszak követ. Azaz a 2020/2021-es évadot - alig egy hónappal az önkormányzati választás előtt - a megszépült teátrumban kezdheti a társulat.

Ma már tudjuk, hogy ez nem így történt, és a Közbeszerzési Értesítő 2020. december 15-ei számából kiderül, hogy a csúszást rögzítő szerződést már 2020. január 10-én aláírták, akkor még változatlan bekerülési költség mellett. A késlekedés okait a kivitelező 5 pontban sorolta fel, amelyek között a bontás közben kiderült plusz munkák, további műszaki tartalmak beépítése, illetve a főhomlokzaton lévő fecskefészkek okozta állványozási munkák elhalasztása szerepelt. Mindezek miatt 135 plusz napot kért, ami azt jelentette volna - és ez szerepel is a Közbeszerzési Értesítőben -, hogy 2021. január 30-án lesz kész a teátrum.

Nem lett. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, nem találtam nyomát, de akkor éppen nem is volt sürgős, hiszen 2021 tavaszán a koronavírus járvány miatt a kulturális intézmények is bezártak. A 2021 őszi nyitás reménye viszont ott lehetett mindenkiben, amit jelez, hogy az új évadra szóló bérleteken kétféle ülőhelymeghatározás szerepelt: az Aba-Novákos és a színházbeli. Igaz, az új direktorral, Barabás Botonddal 2021 augusztusában készített blogSzolnok interjúban már arra történt utalás, hogy majd csak a 2022 tavaszi Sirály bemutatóval nyílhat meg a felújított teátrum. Ezt látszott alátámasztani az országgyűlési választások kampányaira jellemző átadási dömping, amibe nagyon jól beleillett volna a Szigligeti szalagátvágása. A Sirály próbái azonban eleve az Aba-Novákban kezdődtek el, 2022 áprilisában pedig arról értesülhetett az érdeklődő szolnoki, hogy a város újabb 700 millió forintot kapott a színház felújítására, amit korábban egy 1 milliárdos pluszforrás már megelőzött. Mindenesetre idén tavasszal már mindenki tényként kezelte, hogy 2022 szeptemberében megnyílik a felújított teátrum.

A 2022-2023-as évad megnyitóját már a megújult nézőtéren tartotta a társulat, miközben az épület körül még állt a kerítés, a Szigligeti szobor mögött pedig építési törmelék pihent. Információim szerint sokági lebegett, hogy munkaterületből valóban színház legyen az épület, legalábbis erre utal, hogy az idei első bemutató, a Liliomfi próbái csak szeptember 14-én költözhettek fel a nagyszínpadra, és a szeptember 16-ai megnyitó meghívóit is csak alig egy héttel az esemény előtt kezdték szétküldeni. De végül 14 helyett 38 hónap alatt elkészült a felújítás, ami az MTI híre szerint 7,6 milliárd forintba került, amiből a kormány 6 milliárdot biztosított, azaz Szolnoknak legfeljebb 1,6 milliárdjába került. Ám ez láthatóan már senkit nem érdekel, hiszen a megszépült színház itt van, innen el nem vontatja senki. Maximum már csak az a kérdés, hogy az államnak, a városnak és a nézőknek lesz-e elegendő pénze az időközben megdrágult működtetés finanszírozására.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ugyanaz harmadszor
Miért adta el Gorove utcai üzletét Mautner Arnold Halmi Miksának az előző század első évtizedében? Vajon csak egy fényképezőmasina lehetett az oka annak, hogy legalább ötven ember verődött össze a Szolnok főterébe torkolló utcán? A képeslapra írt szövege sem kevésbé talányos.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Hétköznapi délután
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mellékelt képen nincs semmi különös, csak egy szokásos hétköznap délutáni pillanat a 442-es főút szandaszőlősi átkelési szakaszán, tulajdonképpen a város Kertész utcájában, valamikor fél négy és négy óra között. Mondhatnánk: nem kell olyankor arra járni, vagy nem kell autóba ülni. Meg azt is, hogy nem a Csáklya úti Tisza-híd a legfontosabb, hanem a szandai elkerülő. Sokkal fontosabb, mintsem ismét csak kampányhazugság legyen belőle!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnoki csata emlékműve
Vannak emlékművek, amelyek nemcsak a megörökített téma, de a felállítás körülményei miatt is rendkívül érdekesek. Amikor a belvárosi Tisza-hídról lejönnek, és esetleg egy pillantást vetnek a Szolnoki csata emlékművére, ez is jusson eszükbe!

A Szoborpark további képei