Felénk

Tripla-dupla, de kész

2022. szeptember 21.

Háromszor annyi ideig tartott, mint eredetileg tervezték, és a költségek is közel a duplájára emelkedtek. Az átadás csúszáshoz a fecskék is hozzájárultak, a plusz kiadásokat meg nem várt munkák és nem tervezett berendezések duzzasztották. Elkészült. Ezt már senki nem viheti el.

Az 1912-ben átadott színházépület első felújítására a húszas évek második felében került sor, amikor a román ostrom nyomait eltüntetve, az úgynevezett Speyer-kölcsönből korszerűsítették az épületet, azaz például a Tisza szállónál lévő termálvizet is bevezették a teátrumba. A második felújítás a második világháború végéhez köthető, amikor az ostrom után viszonylag gyorsan használhatóvá tették a saját társulat nélküli épületet. Az első komolyabb átalakításra 1962-63-ban került sor, amikor a főhomlokzatot elbontva egy "kocka" került az épület elé, miközben a nézőtér, a színpad és a kiszolgáló részek korszerűsítése csak részben történt meg. Az eddigi egyetlen igazi felújítás, ami lényegében egy bővítéssel egybekötött tulajdonképpeni új színház felépítése volt, Schwajda György igazgatóága alatt 1990-1991 között zajlott. Az akkori beruházás - amivel a Szolnoki Szigligeti Színház megkapta mai küllemét - alig egy év alatt zajlott le és 460 millió akkori forintba került.

Az, hogy a színház épületéhez előbb-utóbb hozzá kell nyúlni, nagyjából az előző felújítás után 20-25 évvel már nyilvánvaló volt, és olykor el is hangzott. Balázs Péter például 2015-ben vetette fel először, hogy az épület nemcsak elhasználódott 1991 óta, de a technikai fejlesztések elmaradása miatt el is avult. Az Építőművészet című folyóiratban Siklós Mária - aki az 1990-1991-es felújítás tervezője volt - arról írt, hogy az épület állapotfelmérése 2016-ban megtörtént annak érdekében, hogy kormányhatározat születhessen a beruházásról. A felmérés és a beruházás terve a következő év tavaszára készültek el a Szollak közreműködésével, amely 4,8 milliárdos költséggel számolt. A közgyűlés 2017. augusztus végén határozott a program indításáról, majd a kormány október 3-án határozott arról, hogy a felújítás előkészítésére közel 250 millió forintot biztosít, amivel a következő év június végéig kell elszámolni.

A 2017/2018-as évadzárón mindenki nagyon optimista volt a beruházás indítását illetően, főleg, hogy 2018. március 14-én jogerőre emelkedett az építési engedély. A Csoportterápia díszletében tartott évadzárón elhangzott, hogy amennyiben az Aba-Novák Kulturális Központ megfelelő ütemben készül fel a színház befogadására, a társulat augusztus 1-ig átadhatja a kivitelezőknek az épületet, és indulhat a munka. Érdekesség, hogy ekkor még azzal számolt a városvezetés - az évadzárón legalábbis a polgármester ilyen kijelentést tett -, hogy a színház felújításával párhuzamosan a teátrum és a tízemeletes ház között mélygarázs is épül. Annyi bizonyos, hogy a 2018-as Múzeumok Éjszakája rendezvényen már úgy vezettek körbe az épületen, hogy azt lényegében kiürítette a társulat és a műszaki személyzet. Az építkezés azonban nem kezdődött el, így a 2018-19-es évad a nagyszínpadon indult A vöröslámpás házzal.

Ez a mából nézve nem meglepő, hiszen a beruházás forrásáról gondoskodó, a Szolnoki Szigligeti Színház felújításáról szóló kormányhatározat csak 2018. szeptember 21-én jelent meg. Ráadásul arról is szólt, hogy a közel 4 milliárd forint plusz ÁFA összegbe kerülő beruházáshoz az állam 2019-ben 1 milliárdot, 2020-ban pedig további 3 milliárd forintot fog biztosítani. Annak azóta se találtam sehol a nyomát, hogy az ÁFA kit és hogyan terhelt, de valószínű, hogy a nagyjából 1 milliárdos összeg előteremtését - még ha csak időlegesen is - a város vállalta magára. Mindenesetre ezt követően lezajlott a közbeszerzés, és a támogatási okirat 2019. április 26-ai hatályba lépését követően, május 17-én aláírták a cégjegyzék szerint budapesti - de szolnokiként számon tartott - Böjtös Bau. Kft.-vel a kivitelezésre vonatkozó vállalkozói szerződést, ami a munkaterület július 15-ei átadását írta elő.

A színház környékén jóval korábban megkezdődött a felvonulási terület kialakítása, így július 15-én Balázs Péter a Szolnok TV kamerája előtt adta át jelképesen az épület kulcsait Bálint Györgynek, a Böjtös Bau műszaki vezetőjének. Akkor az hangzott el, hogy a beruházás - ami kívülről csak csinosítást, belülről viszont komoly műszaki átalakítást jelent - 12 hónapot fog igénybe venni, amit 2 hónapos "átadási" időszak követ. Azaz a 2020/2021-es évadot - alig egy hónappal az önkormányzati választás előtt - a megszépült teátrumban kezdheti a társulat.

Ma már tudjuk, hogy ez nem így történt, és a Közbeszerzési Értesítő 2020. december 15-ei számából kiderül, hogy a csúszást rögzítő szerződést már 2020. január 10-én aláírták, akkor még változatlan bekerülési költség mellett. A késlekedés okait a kivitelező 5 pontban sorolta fel, amelyek között a bontás közben kiderült plusz munkák, további műszaki tartalmak beépítése, illetve a főhomlokzaton lévő fecskefészkek okozta állványozási munkák elhalasztása szerepelt. Mindezek miatt 135 plusz napot kért, ami azt jelentette volna - és ez szerepel is a Közbeszerzési Értesítőben -, hogy 2021. január 30-án lesz kész a teátrum.

Nem lett. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, nem találtam nyomát, de akkor éppen nem is volt sürgős, hiszen 2021 tavaszán a koronavírus járvány miatt a kulturális intézmények is bezártak. A 2021 őszi nyitás reménye viszont ott lehetett mindenkiben, amit jelez, hogy az új évadra szóló bérleteken kétféle ülőhelymeghatározás szerepelt: az Aba-Novákos és a színházbeli. Igaz, az új direktorral, Barabás Botonddal 2021 augusztusában készített blogSzolnok interjúban már arra történt utalás, hogy majd csak a 2022 tavaszi Sirály bemutatóval nyílhat meg a felújított teátrum. Ezt látszott alátámasztani az országgyűlési választások kampányaira jellemző átadási dömping, amibe nagyon jól beleillett volna a Szigligeti szalagátvágása. A Sirály próbái azonban eleve az Aba-Novákban kezdődtek el, 2022 áprilisában pedig arról értesülhetett az érdeklődő szolnoki, hogy a város újabb 700 millió forintot kapott a színház felújítására, amit korábban egy 1 milliárdos pluszforrás már megelőzött. Mindenesetre idén tavasszal már mindenki tényként kezelte, hogy 2022 szeptemberében megnyílik a felújított teátrum.

A 2022-2023-as évad megnyitóját már a megújult nézőtéren tartotta a társulat, miközben az épület körül még állt a kerítés, a Szigligeti szobor mögött pedig építési törmelék pihent. Információim szerint sokági lebegett, hogy munkaterületből valóban színház legyen az épület, legalábbis erre utal, hogy az idei első bemutató, a Liliomfi próbái csak szeptember 14-én költözhettek fel a nagyszínpadra, és a szeptember 16-ai megnyitó meghívóit is csak alig egy héttel az esemény előtt kezdték szétküldeni. De végül 14 helyett 38 hónap alatt elkészült a felújítás, ami az MTI híre szerint 7,6 milliárd forintba került, amiből a kormány 6 milliárdot biztosított, azaz Szolnoknak legfeljebb 1,6 milliárdjába került. Ám ez láthatóan már senkit nem érdekel, hiszen a megszépült színház itt van, innen el nem vontatja senki. Maximum már csak az a kérdés, hogy az államnak, a városnak és a nézőknek lesz-e elegendő pénze az időközben megdrágult működtetés finanszírozására.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A régi Centrum feléledése
Az egykori Pártház előtt állva készült mind a két fotó, nagyjából két év különbséggel, szerintem 1973-ban és 1975-ben. Érdekességük abban rejlik, hogy a képek tanúsága szerint, a kiégett Centrum áruház helyén, fél évtizeddel a tűzeset után ismét boltot nyitottak. Azaz a Nerfeld-palotának nem az 1969-es tűz miatt kellett pusztulnia.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Takarít a Tisza
Árad a folyó, hozza hozzánk a fentebbi szakaszok mentén élők szemetét. Valamit lerak belőle, valamit felvesz a mi szemetünkből, és viszi tovább, amíg bírja. Huszonhárom éve majdnem kinyírtuk a folyót. Évente egyszer emlékezünk is erre. A maradék 364 napban pedig ugyanúgy szemétlerakónak és kukásautónak használjuk, mint évtizedek óta mindig, amióta csak szemetet termelünk. A Tisza takarít. Helyettünk. Mi meg ezt tekintjük természetesnek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elrejtett másolat
A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, Medgyessy Ferenc egyetlen Szolnokon álló alkotásáról nemcsak kevesen tudják, hol áll, de szinte senki sem nézheti meg közelről. A Szoptató anyával a régi ezer forintos hátulján még ma is előbb találkozhatnak, mint a maga, közel három méteres valóságában.

A Szoborpark további képei