Levéltár

Szemben az olvasóval

2018. szeptember 19.


Néha nem arról szól egy cikk, amiről írtam. Ez csak a szerző bűne. De tanulságos, hogy a forgalommal szemben közlekedő autósok helyett a bringásokon csattant az FB ostora.

E. István: Már az első (vagyis második) mondat nem fedi a valóságot, és megtévesztő! Tedd már meg légy szíves, hogy bemásolod a KRESZ ide vonatkozó részét, és kiemelve azt hogyan hajthat be egy kerékpáros szembe az egyirányú utcába. És ha valaki megtenné, hogy fotókkal illusztrálja azokat az egyirányú utcákat városunkban, ahova a szabályozás szerint be lehet hajtani, és ezt kiegészítő tábla jelzi. Csak mert a cikkben felsorolt egyirányú utak egyikébe se lehet behajtani kerékpárral szemben a forgalommal. Vagyis tilos. Ezek után inkább arról olvasnék cikket, hogyan kellene közlekedni kerékpárral a szabályok betartásával Szolnokon.

 

A szerk.:

A valóban hibásan kezdődő lead így szólt: Amióta a kerékpárosok a forgalommal szemben is hajthatnak az egyirányú utcákban, az ilyen helyeken is óvatosan lépek le a járdáról. És mindig meglep, ha autó jön a nem várt irányból. Mint például az Aradi vagy a Károly Róbert utcák elején. Aztán egy perc bosszankodás után megértő vagyok.

 

F. Tamás: Egyirányú utcába a forgalommal szemben abban az esetben szabad behajtani, ha azt kiegészítő tábla engedi. Ez esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.

 

E. István: És a cikk végén sincs ott, hogy súlyos szabálytalanságot követ el mindenki, aki így közlekedik. Viszont mint problémával teljesen egyetértek.

 

A szerk:

És az eredeti cikk linkje: http://www.blogszolnok.hu/felenk_szemben_a_forgalommal

 

K. Zsolt: A kerékpárosok nagy hányada magasból sz@rik a KRESZ összes szabályára, erre a tényre pedig a rend éber őrei. Sajnos.

 

Kné F. Jolán: Teljes mértékben igaza van! Autósként (4 évtizede vezetek) a zebrán teljes nyugalommal és teljes sebességgel vígan átkerekezőktől (olykor családok is), gyalogosként pedig a nem kerékpárutas oldal járdáján jobbról-balról elsuhanó bicajosoktól van "halálfélelmem". (Szerintem nem csak nekem, de hol vannak a rend őrei?)

 

T. László: Még pontosabban: Az egyirányú utca mindkét végén kell(ene) lennie kiegészítő táblának, hogy tájékoztassa az autóst, hogy várható szembejövő forgalom.

 

D. Balázs: Szolnokon úgy közlekednek biciklivel az emberek, mintha kocsiban ülnének. Kocsival meg úgy, mintha biciklin ülnének.

 

P. Ferenc: A cikkben leírtakhoz szeretnék hozzászólni. Történetesen a "király utcák" egyikében, a Béla király utcában lakom már 27 éve. Amióta egyirányúvá tették (néhány éve), azóta is rendszeresen, úgy értem napi rendszerességgel jönnek autók szemben a kötelező haladási iránnyal. Mindezt szemrebbenés nélkül. Pedig jól látható a tiltó tábla az utca elején. Ebből az utcából nyílik az Árpád-ház társasház udvari zárt parkolója, ahová az ott lakók is a Barossról simán behajtanak. A kapu kb. 10 méterre van a behajtani tilos tábla után. Hasonló a szitu, mint a Károly Róbert utca elején, azzal együtt is, hogy a zárt parkolóból is simán kanyarodnak ki jobbra az Interspár felé, tehát szemben a kötelező haladási iránnyal. (Ha egyszer arra van dolguk?) Ebben az utcában van egy olyan KRESZ-tábla is, amelyet még az utca kétirányú forgalma idején helyeztek ki, de az egyirányúsítás után ott felejtettek, ráadásul háttal a mostani egyirányú forgalommal. Mindig megmosolygom, mikor elmegyek mellette.

 

M. Péter: Bevallom én is szoktam, de az amúgy egy tévedés, hogy kerékpárral lehet forgalommal szemben haladni az egyirányú utcában. Akkor lehet, ha külön tábla ezt engedélyezi, de ilyen tábla Szolnokon tudtommal egy darab sincs. Nem tudom, miért épült be a köztudatba, de autóval közlekedve bosszantó, hogy teljes nyugalommal jön szemben biciklis ott, ahol nem jöhetne, és láthatóan fogalma sincs róla, hogy szabálytalan. Jogos, ámbár az egyirányú utcában történő közlekedés akár biciklivel akár autóval megér egy önálló posztot is.

 

P. Sándor: Kerékpárral nem lehet forgalommal szembe haladni az egyirányú utcán, csak ott, ahol kiegészítő tábla jelzi. Tudtommal ilyen nincs Szolnokon.

A közút forgalmi rendjét a helyi közútkezelő alakítja ki, esetenként a jegyző, esetenként a helyi képviselőtestület (kérésére). Egyirányúsítás megfordítását is a helyi képviselőnél lehet kérvényezni.

Ezek az említett kerülőutak pedig részben forgalomcsillapítási céllal, az ott lakók érdekeit szolgálják. Pont az Aradi utca, Petőfi utca környéke az, ahol, ha látják, hogy a Petőfi-Baross lámpánál nagy a sor, elmennek az Ostor utca felé. Ha az Aradi a Márián visszafordulna a Barossra, akkor arra is elkezdenének okosan kerülgetni.

Kár lenne szépíteni, hogy a Szemben a forgalommal cikk egy hibás megállapítással indult. Azóta én is tudom, hogy évek óta szabálytalanul közlekedek a bringámmal. És valóban jó lenne tudni, hogy a hiba mikor került be az én fejembe (is), miszerint az egyirányú utcákban már szabad a forgalommal szemben is karikázni.

Azt persze nem gondoltam, hogy egy ilyen mondat az egész cikkről szóló FB ostorozást félreviszi, és lényegében a bringások kerülnek célkeresztbe. Ugyanis csak azt akartam jelezni, hogy van néhány olyan pontja a városnak, ahol az autósok jönnek szemben a megadott haladási iránnyal. Ami kicsit nagyobb baj, mintha egy bringás érkezik - bár egyik sem szabályos. Csak fel akartam hívni a figyelmet, hogy talán egy-két helyen át lehetne gondolni az egyirányúsításokat.

Nem mondom, néha az volt az érzésem, hogy néhányan csak a Facebook-ra felkerülő leadeket olvassák el, a hozzájuk tartozó cikkeket már nem. Vagy egyszerűen csak kioktatni szeretnek/tudnak.

Az mindenesetre jól esett, hogy néhány hozzászólónak lejött, miről is akar szólni ez a cikk.

De mivel én még azt tanultam az újságíró iskolában, hogy az olvasónak mindig igaza van (vagy mást fog olvasni), mindenkinek köszönöm a hozzászólást, a helyrerakást, a hasznos információkat.

És bízom benne, hogy előbb-utóbb Szolnokon is lesz olyan kiegészítő tábla, ami miatt már szabályosan mehetek szemben a forgalommal.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

(Az illusztárciók nem Szolnokon készültek.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Elsodort falu
A mellékelt fotót a www.fortepan.hu oldalon találta ifj. Kádár Zoltán. A képet alaposabban meg kell nézzük, hogy rájöjjünk, a város melyik részét ábrázolja.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Gyomparkoló
Nincs egy éve, hogy a Szapáry utcai új óvoda építéséhez kapcsolódóan elkészült a Sütő utcai parkoló. Természetesen itt-ott térkővel lehatárolt "szigetekkel", amelyek kezdetben úgy tűntek, ápolt virágágyások vagy maximum füves területek lesznek. Persze a maguk nemében a vadon növő gyomok is lehetnek szépek és érdekesek, miként e parkoló szélén kialakuló minidzsungel is mutatja. Az más kérdés, hogy valóban ez volt-e a fejlesztői, beruházói szándék? Avagy csak menet közben elveszett a gazda. Aki foghatná a kaszát meg a kapát, és rendet rakhatna a területén.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei