LevéltárSzövetséges emlékek

2017. június 26.

A Szövetség ABC épületéről és történetéről szóló írás sokakban ébresztett régi élményeket, amelyek nemcsak érdekesek, de érdekes és fontos információkat is hordoznak.
tovább

 

Két békás kút volt

2017. június 04.

A kollektív emlékezet segítségére lehet annak, aki Szolnok múltjában bolyong. Mert kideríti például, hogy a Verseghy-parkban valóban két békás szökőkút volt még valamikor a 60-as évek elején is.
tovább

 

A kőolajos kimaradt

2017. május 18.

A Vegyi strandról szóló cikkre érkezett reakciók javításra sarkalnak: nem 7, hanem 8 strandunk volt. A kőolajos fürdőről, a Kőrösi út végén megfeledkeztem. Az olvasók azonban nem.
tovább

 

A Tallinn kapcsán

2017. május 09.

A Tallinn városrészben egykor működő mozi épületéről szóló cikkre sokan reagáltak. Előkerültek emlékek, amelyek nemcsak a néha filmszínházról, hanem Szolnokról is szólnak.
tovább

 

Búsuló postás

2017. április 18.

A Randevú és Costa Rica című, a Felénk rovatban megjelent cikk sokakban hozott elő régi emlékeket. Ám szögezzük le, ez az írás az 1985-ös állapotokról szólt.
tovább

 

Döbbenetes

2017. március 07.

Jól eső érzéssel tölt el, hogy a Mártírok úti, pusztuló altiszti házakról írt cikk milyen sokakat megmozgatott. Aminél csak az a jobb, hogy sokakkal ugyanazt gondoljuk ezekről a házakról.
tovább

 

Nagy Lajos és Valkó Mihály

2017. február 21.

A Szapáry úti Nagy Lajos emléktábla kapcsán tettem fel néhány kérdést nagyjából három évvel ezelőtt. A most kapott magyarázat nemcsak a táblára, de Valkó Mihályra is emlékeztet.
tovább

 

A Facebook veszélyei

2017. január 26.

A színház melletti Szigligeti-szobor megcsúfításáról írtam A Kivert Biztosíték (AKB) rovatban. Amire olyan elképesztő reakciók is érkeztek, hogy kénytelen vagyok reagálni.
tovább

 

Ifipark=Szabadtéri

2016. december 22.

A Szolnoki rocktörténet plakátokon című, Bálint Csaba gyűjteményét bemutató kiadványból szemezgető írásban tettem fel a kérdést, hogy hol lehetett a Szolnoki Ifjúsági Park. Már tudom.
tovább

 

Megfejtett vas

2016. november 17.

Milyen vas? címmel mutattam be november elején három, érdekes, szolnoki vastárgyat. Bízva abban, hogy az olvasók segítenek megfejteni rendeltetésüket. Segítettek.
tovább

 

Album

Halottas kocsi a bolt előtt
Érdekes lenne megtudni, hogy ez a szerintem az első világháború előtt készült képeslap, amit csak 1928-ban küldtek Szolnokról Münchenbe, miként élte túl a XX. századot és keveredett vissza a városba. Hogy olyasmit mutasson, ami már régóta nincs.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mit üzen egy tábla?
Szerényen húzódik meg a Gutenberg tér legrégebbi lakóházának falán az az emléktábla, amely a Rákóczi-szabadságharc egyik szolnoki eseményét idézi. Ha akarom, akár érdekes üzenete is lehetett 62 éve a táblának, ami előtt ma már nem nagyon emlékezik senki.

A Szoborpark további képei