LevéltárÁprilisi reakciók

2022. május 01.

Egy hozzászólásból derült ki számomra, hogy a Zagyva-parti lakótelep első lakásaiba már 1970 nyarán beköltöztek. Néhány más cikkhez érkezőből meg az, hogy másokat is izgat az épített örökségünk "védelme".
tovább

 

Márciusi reakciók

2022. április 03.

A harmincas évek szolnoki bérautóinak immár a rendszámát is tudom. Köszönhetően annak, hogy a blogSzolnok márciusban megjelent mintegy 25 írásához több hozzászólás is érkezett. Korrigálnom is kell.
tovább

 

Újra a sarok

2022. február 27.

A Gábor Áron tér és a Mártírok út sarkán épült társasházzal - pedig még lakatlan - nem először foglalkozott a blogSzolnok. A Kivert Biztosíték rovatra sokan reagáltak, kivéve az illetékesek. Pedig a hallgatás beleegyezés.
tovább

 

A galambürülékről

2022. február 06.

Nem akartam hangulatot kelteni, sőt állat- és természetvédelmi vitát sem provokálni, pláne munkavégzést számon kérni. Csal jeleztem, hogy ronda a főterünk egy része. Hát, jött reakció rendesen.
tovább

 

Elbontják ezt is

2021. november 28.

A Mária utca és a Szentháromság tér találkozásánál bontásra ítélt házról írt cikk kapcsán, a közösségi oldalakon éppúgy előkerült az épület múltja, mint a város hozzáállása az épített örökségünkhöz.
tovább

 

Kádár vs. jelen

2021. november 14.

Begyepesedett komcsi, aki szerint a Kádár/Tünde cukrászda önálló homlokzati festésével baj van Szolnok egyik utolsó szecessziós házán? Vegye meg, aki mást akar! Érdekes vélemények pro és kontra.
tovább

 

Máglyarakás a Centrumból

2021. október 17.

A néhai Centrum önkiszolgáló étterem belsejét mutató kártyanaptárról megjelent cikkhez érkező hozzászólásokat rendszerezni sem volt könnyű. Megannyi kellemes emlék például a máglyarakásról.
tovább

 

A harmadik kép megoldása

2021. szeptember 26.

Három, az MTI/MTVA fotóarchívumában található szolnoki kép aláírásainak a javításához kértem segítséget még tavasszal. Kettő egyértelműen megoldódott korábban. Most a harmadik is.
tovább

 

Inkább számonkérés

2021. június 06.

A Tisza part szombat-vasárnap reggeli állapota kapcsán felvetettem, hogy talán nem a számonkérés, hanem a szolgáltatás, azaz a rendszeres takarítás lenne a megoldás. Úgy tűnik, egyedül maradtam.
tovább

 

Igen, Szanda!

2021. május 23.

A Fortepan 67009-es számú helymeghatározás nélküli fotójáról bizton állíthatjuk, hogy Szandaszőlősön készült. A blogSzolnok olvasóinak köszönhetően a rendőr és négy gyerek nevét is tudhatjuk.
tovább

 

Album

Csak a Tisza
A budapesti Monostory György megbízásából dolgozó fotós a szolnoki Erzsébet királyné tér felől örökítette meg a Ferenc József rakpartot, nagyjából a Horthy Szabolcs tér szélén állva. A túlparton a Móricz-liget és a Regatta, szemben az 1911-ben átadott első vasszerkezetes Tisza-híd. Nyolc évtized múltán csak a Tisza a régi.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Dózsa György domborműve
Dózsa képzelt portréja 42 éve került a bíróság falára, az akkor ötszáz éve született parasztvezér emlékére. Mivel a Dózsa György nevéhez köthető parasztfelkelésnek idén ünnepelhetnénk a félezredik évfordulóját, talán érdemes szót ejteni Nagy István bronz munkájáról.

A Szoborpark további képei