LevéltárElbontják ezt is

2021. november 28.

A Mária utca és a Szentháromság tér találkozásánál bontásra ítélt házról írt cikk kapcsán, a közösségi oldalakon éppúgy előkerült az épület múltja, mint a város hozzáállása az épített örökségünkhöz.
tovább

 

Kádár vs. jelen

2021. november 14.

Begyepesedett komcsi, aki szerint a Kádár/Tünde cukrászda önálló homlokzati festésével baj van Szolnok egyik utolsó szecessziós házán? Vegye meg, aki mást akar! Érdekes vélemények pro és kontra.
tovább

 

Máglyarakás a Centrumból

2021. október 17.

A néhai Centrum önkiszolgáló étterem belsejét mutató kártyanaptárról megjelent cikkhez érkező hozzászólásokat rendszerezni sem volt könnyű. Megannyi kellemes emlék például a máglyarakásról.
tovább

 

A harmadik kép megoldása

2021. szeptember 26.

Három, az MTI/MTVA fotóarchívumában található szolnoki kép aláírásainak a javításához kértem segítséget még tavasszal. Kettő egyértelműen megoldódott korábban. Most a harmadik is.
tovább

 

Inkább számonkérés

2021. június 06.

A Tisza part szombat-vasárnap reggeli állapota kapcsán felvetettem, hogy talán nem a számonkérés, hanem a szolgáltatás, azaz a rendszeres takarítás lenne a megoldás. Úgy tűnik, egyedül maradtam.
tovább

 

Igen, Szanda!

2021. május 23.

A Fortepan 67009-es számú helymeghatározás nélküli fotójáról bizton állíthatjuk, hogy Szandaszőlősön készült. A blogSzolnok olvasóinak köszönhetően a rendőr és négy gyerek nevét is tudhatjuk.
tovább

 

Talán Szanda

2021. május 16.

Három MTI kép után ezúttal egy Fortapan-on található, de település megjelölés nélküli fotóhoz kérném a segítséget. A Magyar Rendőr felvétele ugyanis szerintem Szandaszőlősön készült.
tovább

 

Tassi Sándor az állomásnál

2021. május 02.

Két héttel ezelőtt három MTI kép megfejtéséhez kértem segítséget. A konflisos kép azt hiszem, megoldódott. A másik kettő, talán mert sokan csak a Facebook bejegyzést nézték még nem. Segítsenek!
tovább

 

Három helyszínelés

2021. április 18.

Az MTVA MTI fotóarchívumában rengeteg szolnoki vonatkozású kép található. Van azonban néhány, amelyeket nem tudok azonosítani. Az olvasók segítségét kérem az MTI képaláírások pontosításához.
tovább

 

Pista bácsi legenda volt

2021. március 07.

Az "Olimpikon hátratett kézzel" című, Hasznos István olimpikon tiszaligeti szobráról szóló írásra rengetegen reagáltak. Nem is az írás, hanem a témája, Hasznos Pista bácsi, a legenda miatt.
tovább

 

Album

Szilveszteri üdvözlet
A nehezen kisilabizálható bélyegző alapján egyértelműnek tűnik, hogy Pista 1917 Szilveszterének éjszakáján nemcsak megírta, de postára is adta ezt a képeslapot Szolnokon, ami a következő év első napjaiban megérkezett a Baranya megyei Liptódra.

Az Album további képei
 

AKB

Elmúlnak az ünnepek
Elmúlnak az ünnepek, maradnak az elszáradt koszorúk. A hivatalosságoknak addig fontos az emlékezés, amíg a média érdeklődésének kereszttüzében, komoly arccal fejet hajthatnak a közpénzből vett koszorúk mögött. Aztán elfelejtik, mint a választási ígéreteiket. És a városukat se nagyon járják. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az augusztus 20-ai szolnoki koszorúk az esemény után 103 nappal is ott rohadnak az emlékhelyen?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Közgé névadójának emléke
Szolnok második legrégebben működő középiskolája 1955 óta viseli a reformkor akadémikus mérnökének a nevét. Szobra hatvan vagy hatvanegy éve áll a lassan hetvenéves épület előtt. Alkotója idén hunyt el. Majdnem egyidős volt az iskolával.

A Szoborpark további képei