Levéltár

Az 1045. napon

2024. március 20.


Nem, ennyi idő után sincs még kész a Tiszaligeti strand, miként magyarázat sincs a csúszás okaira. Viszont van már kinevezett üzemeltető. Nem én viccelek. De idézek a helyiek véleményeiből.

A blogSzolnokon A Kivert Biztosíték (AKB) rovatában február 13-án jelent meg A hallgatás 1019. napja című bejegyzés

http://www.blogszolnok.hu/akb

 

Március 6-án pedig, a polgármester Szolnok TV-ben tett kijelentéseire reagálva az Idén sem csobbanunk a Ligetben

http://www.blogszolnok.hu/felenk_tiszaligeti_strand_es_a_szamok

 

Az alábbi reakciókat ehhez a két bejegyzéshez fűzték az olvasók:

 

M-né Sz. Ildikó: Az önkormányzati képviselőnk azt a tájékoztatást adta, hogy az eredeti kút leállt, működésképtelen, ezért kell újat fúrni. Egy tartalék, egy pedig ellátja a strandot. A bibi ott van, hogy az új kút vízhozama nem elég. (...) nem értem, miért nem lehet ezt a tényt közölni. Másrészt, ha "csak" ennyi, akkor az összes többi miért nincs kész? (...)

B-né G. Zsuzsa: Tudomásom szerint az eredeti felújítási programban az elsők között szerepelt két kút fúrása. Mit hittek, megúszhatják? Víz nélkül az sem sikerül.

Sz. Attila: Addig is ott van nekünk az Ady... Ott lehet csobbanni, mivel úgyis mindig csőtörés van.

V. Viktor: Olyan pletyka is járta tavaly, hogy valami balladai homályt idéző okból nem sikerült a megfelelő méretű úszómedencét elkészíteni a kivitelező szakembereknek.

G. István: Jól átgondolt beruházás.

R. Miklós: Jó munkához idő kell.

H. F. László: Mennyibe került eddig? Ezen is pár ember mocskosul (...)

Cs. Cs. József: "A teljes befejezéshez ugyanis még kellene egymilliárd forint, aminek előteremtésén a város polgármestere és országgyűlési képviselője is dolgozik." Ne nevettessenek már, mert megfájdul a hasam!

K. Gyula: Aranyból építik?

A. Attila: Nem teljesen tiszták számomra a források:

- "a szolnoki tiszaligeti fürdő építéséhez sikerült plusz támogatást kapnunk a kormánytól, amit ezúton is szeretnék megköszönni! A most megjelent határozat szerint 2,3 milliárd forintot kap Szolnok városa, a plusz forrásból új kültéri medencék épülnek a hozzájuk tartozó vízgépészeti rendszerrel, valamint újjáépül az 50 méteres medence, valamint új csúszdák lesznek a létesítményben."

- "Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő 7 milliárdot kapott a szolnoki 2,3 milliárddal szemben, 2022-ben kap még 11 milliárdot a szolnoki 8,6 milliárddal szemben."

- "Miért kérnénk többet, mint amennyi szükséges? Az nem az adófizetők pénzének pazarlása lenne?"

- "az is 'tanulságos', ha már adófizetői pénz, hogy ezzel egyidőben a kisvárdai stadion a 3,2 milliárdhoz kap még 1 milliárdot, miközben Szolnok, a 'vizek városa' fürdőfejlesztésre összesen nem kap ennyit"

- "Véleményem szerint a városunk épül-szépül, kulturális javakban is gazdagodik, és nem nélkülözi a fejlesztésekhez szükséges forrásokat."

- "illetve a tiszaligeti strandfürdő, amely összesen mintegy 10 Mrd Ft-ból épül újjá"

https://www.facebook.com/drkallaimaria/posts/658306801504378

Ami még így indult korábban:

Az eredeti tervek szerint a Tiszaligeti strand fejlesztésének - amire 3 milliárdot ígért a kormány - 2017. május 31-ig kellett volna befejeződnie.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_tiszaligeti_strandot...

M. Sándor: Felháborító! Remélem ezek után 1000%-os minőségben készül el, hiszen volt idő mindenre! Már csak kb. 20-30 év.

F. Zoltán: Ebben az országban nemszámit semmi. Csak a politikusoknak a saját (...)

R. János: Talán vissza kéne tenni aszt a kis aprót, amit (...)

Sz. Gergő: Szégyen... Bssznk el még több pénzt... Felelősök?

P. Imre: Jóval kevesebbet kellett volna (...), és már el is készült volna.

S. Róbert: A 95%-os készültség hogy' jött ki amúgy?

R. Tibor: Biztos, komoly vállalkozók vannak, voltak a szintéren?

Z. S. Terézia: Ez a strand már pénznyelő automata.

Á-né Cs. Gabi: Sose lesz kész!

E. Kriszta: Mire nyugdíjas korú leszek, majd csak elkészül!

D. Márta: Krisztina, ne ijesztgesd a fürdőre várókat!

K. L-né Irénke: Szolnok szégyene. Ja, vizek városa.

K. F-né Anikó: 2019 óta zárva. Ilyen a világon nincs.

M. Ibolya: Csak gratulálni lehet!

Városunk első embere március 20-án ismét megszólalt a Tiszaligeti strand ügyében. Nem, nem sajtótájékoztatót tartott, ahol kérdezni lehetett, hanem a Facebook-on kinyilatkoztatott. Szerencsére, sokan tetszikeltek, bravóztak és gratuláltak. Mihez? Gondolom, ahhoz, hogy már csak 90-95%-os a fürdő készültsége - három hete a Szolnok TV-ben még 95% volt -, de végre van kinevezett üzemeltetője a komplexumnak: Lits László, a Szolnoki Városüzemeltető Kft. ügyvezetőjének személyében. (Elég nagy lehet a káderhiány, hiszen Lits úr az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője is egyben.)

Nem vitatnám, hogy már most szükség van egy üzemeltetőre. Bár az nem derül ki a rövidke, feliratos videóból, hogy Lits úr egyedül áll neki a strand befejezésének, vagy valami szervezet is segíti a munkáját. Miként az sem, hogy a sikereket csak képességei vagy valamiféle plusz források révén kell elérnie, merthát ugye Jézus koporsójáról is van az a mondás.

A legelképesztőbb azonban az, hogy a nagy kampányhajrában készült videóban egy árva szó sincs a nyitás várható időpontjáról. De, ahogy a hívek kommentjeit elnézem, nincs is már ilyesmire szükség. Mert, aki ezt meri megkérdezni, azt gyorsan elküldik melegebb éghajlatra, hogy "magának nem mindegy, úgysem lesz semmi se jó". Hát ilyen mentalitás mellett tényleg az a legfontosabb előrelépés, hogy már van üzemeltetője a ma 1045. napja csúszásban lévő Tiszaligeti strand beruházásának. Magyarul, innentől mindenért ő a felelős?

Nyitás nem, de remek kordokumentum értékű kisfilmek várhatók a közeljövőben.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Portálok a téren
Szolnok főterét az elmúlt bő száz esztendőben rengeteg képeslapon megörökítették. Az így ránk maradt fotók arról is árulkodnak, hogy miként változott a Kossuth tér.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei