Levéltár

Felébredt téli álmából

2024. február 19.


A hídon átmenni címmel a Felénk rovatban jelent meg képes összeállítás a 13 éves Tiszavirág gyaloghíd állapotáról. Nemcsak kommentek érkeztek, de pár napja dolgoznak is a város felőli felhajtón.

A február 1-jén megjelent írás itt olvasható:

http://www.blogszolnok.hu/felenk_a_hidon_atmenni

Alább pedig néhány - némileg stilizált és nyomdafestéket nem tűrő részektől "megszabadított" - komment, amelyeket az olvasók a legnagyobb közösségi oldalon fűztek az íráshoz.

Legelején a kedvencem, amin annyiszor tudok röhögni, ahányszor elolvasom. Köszönöm T. Zoltán! Legalább vidám perceink legyenek.

 

T. Zoltán: Felébredt téli álmából, és elkezdett vedleni.

T. Attila: Ez van, ha olyasvalaki nyer meg egy munkát, akinek inkább kapcsolatai vannak, mint tapasztalata vagy tudása.

M. J. István: Teljes érdektelenség. Sorolhatnánk.

Cs. J.: Viszont van szép várkapunak csúfolt téglarakásunk, lebetonozott Zagyva gátunk, a gát tetején leszórt burkolólapokkal, félig sem kész ligeti strandunk, kátyús útjaink, járdáink, koszos, büdös városunk, munkásszállónak használt szállodáink, összedőlésre váró tárházunk, rengeteg romos épületünk, és van egy tehetetlen városvezetésünk, az ellenzéket is beleértve?

S. T. Mária: Kispórolva az anyag és a tudás.

F. Ferenc: III. osztályú vállalkozó, alkalmi munkavállalói brigád teljesítménye. De ha ők nyerték meg a kivitelezési pályázatot, akkor mit csináljunk?

K. Anna: Biztosan ők voltak a legjobbak... Akarom mondani, a legjobban adakozók.

S. Zsuzsanna: Állítólag ilyesmiket 7 évre terveznek, pl. közúti burkolatot. Ez egyrészt azért jó, mert az adófizetők forintjaiból folyamatosan lehet felújítani. Vagy ezzel bizonyíthatjuk, hogy gazdag ország vagyunk, mert 7 évente újra meg újra meg lehet csináltatni közpénzből. A felújítási haszon meg valakié lesz.

D. Imre: A túloldala még varázslatosabb. Ott színek is vannak.

"Kinyílott a pitypang - megírom"

Február második hetében a Tiszai hajósok terénél lévő lift környékén munkások jelentek meg. Kerítettek, állványoztak, a kerékpárúton akadálypályát építettek. Tehát valami történik. Amiről a megfelelő emberek, megfelelő oldalai tudósítanak is. Abba most ne menjünk bele, hogy a mostani munka nagyjából 20 négyzetmétert érint, és a legutóbbi fotózásom óta már a rámpa alján is leesett egy nagyobb darab függőleges burkolat. És azt se felejtsük el, hogy a mostani "tervszerű" felújítás nem változtat azon a tényen, hogy a szolnoki Tiszavirág-híd burkolása 13 évet sem bírt ki. Hogy miért, azt a fentiekben olvasható módon találgatják a szolnokiak.

Ám, ami ennél is vérlázítóbb, az a Tiszaligeti felőli oldalon, a rámpa alatti rész, ott, ahol a gát átbújuk a híd alatt. Ott mindent elbír a felület: náci köszöntés, náci jelkép, kisebbség szidalmazása. Amit február 1-jén írtam, megismétlem: úgy tűnik, illetékesek nem járnak arra, ami érthető, mert a közpénzből vett Volkswagenekkel nem lehet oda beautózni, gyalogolni meg nehéz. De nincs semmi baj (?), mert szerencsére közterületesek és rendőrök is ritkán verődnek oda, legfeljebb fiatalok: sportolók vagy unatkozók. Ők olvasgathatják Szolnok egyik jelképének a pillérein a 20. század mocskát. Büszkék lehetünk.

Tudom, tehetnék feljelentést. Volt már rá példa, egy fél délelőttöm elment a rendőrségi tanúskodásra. Nem gondolnám, hogy ez a megoldás. Főleg, hogy fizetünk pár embert a város karbantartásáért és nyugalmának megőrzéséért. Igaz, ez jelenleg épp annyit ér, mint a Tiszavirág-híd garanciája vagy eredeti burkolata.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A festmény párja
Ez a fotó biztos, hogy 1970 után, de 1974 előtt készült, és az is valószínű, hogy készítője a Várkonyi téri 18 emeletes valamelyik magasan lévő erkélyéről exponált. A fotós ezzel megörökítette a Móra Ferenc úti lakótelep születését, és a régi Szolnok egy darabjának elmúlását.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Húsz éve még állt
A Szentháromság téren, körülbelül a Mária utca torkolatával szemben, nagyjából a mai a Cserkészház bejárata előtt húsz évvel ezelőtt még biztosan állt Kamotsay István különleges alkotása. A talán 1974-ben felállított "rozsdaszobor" az elmúlt két évtizedben tűnt el nyomtalanul.

A Szoborpark további képei