Levéltár

Sok minden kiderül

2024. május 16.


Kiderült, hol palackozták Szolnokon a Bambit, és egy 1908-as képeslap írójának személye is. És persze a Tisza szállóról nem lehet úgy írni, hogy ne a jelen kerüljön elő. De van fájóbb is.

Az 1964-es hírekből szemezgető Régi szolnoki színesek (1xVolt rovat, 2024. 05. 08.) című írásban megemlítettem, hogy abban az évben a Lengyel légió utcában ötféle ízben palackoztak üdítőket. Majd hozzá tettem, ha valaki tudja, hogy pontosan hol, árulja el. Megtörtént:

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_kis_szinesek_a_multbol

 

K. Katalin: Az a bizonyos üdítő volt a bambi, sokat ittam ott az üzemben! A főnök Vadkerti jól leitatott bennünket bambival. Közel volt a Dami kerítéséhez, egyébként kívülről nem is volt üzemi kinézete. Talán ezért nem emlékeznek rá sokan. Én is csak azért tudom, mert a volt Híd bisztró előtti kis boltban dolgoztam, és nem az üzem szállította nekünk a bambit, hanem fogtuk a már üres üvegekkel telt ládát, és személyesen mentünk át - pár lépés volt - az üzembe kicserélni az üvegeket telire.

Illetve egy telefont is kaptam, ami megerősítette a helyszínt, hozzátéve, hogy tulajdonképpen az egykori Dami kabinsorának a Lengyel légió utca felőli végén volt a palackozó. Valóban Bambit palackoztak, nem túl nagy mennyiségben, kézi technikával. ? Hát akkor a szolnoki strandon biztos, hogy ?bambi is kapható? volt, teszem hozzá.

 

Album rovat Műromok és mosatás (2024. 04. 20.) című írásában egy 1908-as szolnoki képeslapot mutattam be, amit Kengyelről a Tolna megyei Várdombra Schneider József édesanyjának.

http://www.blogszolnok.hu/album_muromok_es_mosatas

 

Kósa Károly: A képeslap írója talán ő: "Schneider József (Alsószeleste, 1888. nov. 30. - Bp., 1963. szept. 3.): kertész. 1905-től a bp.-i Kertészeti Tanintézetben tanult. 1908-tól 3 éves külföldi tanulmányútra ment. 1911-től haláláig a bp.-i egy.-i botanikus kert főkertésze. Az I. világháború után felújította a botanikus kert növényállományát. A II. világháború után sokat tett az elpusztult botanikus kert helyreállításáért. A dísznövénytermesztés terén végzett több évtizedes tevékenységéért Entz Ferenc-emlékéremmel tüntették ki." (Magyar Életrajzi Lex.) - Lehetséges, hogy Kengyel számos kastélya és kúriája egyikében volt gyakorlaton a végzős kertész, vagy kapott a szakmájába vágó feladatot.

 

Album rovatban Weinstock, Nerfeld, Tisza címmel (2024. 04. 13.) a Tisza szálló belső udvaráról 1928-ban készült képeslapot mutattam be. Nem meglepő, hogy a kommentek nem Weinstockhoz vagy Nefeldhez főztek érdekes adalékokat.

http://www.blogszolnok.hu/album_weinstock_nerfeld_tisza

 

F. Zoltán: A 60-as évek végén, hétvégenként dugig volt, a tánctér is.

B. Éva: A 70-es évek elején voltam ott többször. Vacsoráztunk az árkádok alatt, a kerthelyiség tömve volt, szólt az élőzene, táncoltunk. Ó, de jó volt Istenem! Ezek a nyomorultak, hogy tehették ezt ezzel a csodálatos komplexummal? Ez volt a város éltető szíve. És mi lett belőle, egy romhalmaz.

B. Péter: Azért még '79 táján is keresni kellett este az asztalt.

P-Sz. Szilvia: Csak csúfoskodik ott ez a szép épület.

S. T. Mária: Az aranykora a 60-as években volt. Neves színészek és az MTE focisták törzshelye volt. Élőzene, finom ételek, szalagavató bálok, Benkó Dixiland a kerthelyiségben. Kis bár, ahol finom sütit ehettél és összebújhattak a fiatalok.

K-né Judit: A fotó csodálatos. Ki kell kényszeríteni, hogy visszanyerje eredeti szépségét! Mit hagyunk az utódainkra?

Sz-né Edit: Annyira visszafelé vették az irányt, hogy a Damit is eltörölték, csak, hogy a valamikori Rózsakertet vissza tudják állítani, de a Tisza-part legszebb épületét nem akarják renoválni. Kinek/kiknek áll érdekében, hogy romjaiban rogyjon össze? Kapaszkodnak a székükbe, a hatalomba körmük szakadtáig, de nem a közjó érdekében.

N. Dániel: Sajnos régóta magántulajdonban van a szálló, így hacsak a tulaj nem kezd el valamit sürgősen tenni az épülettel, már csak akkor van esély a felújításra, ha sok pénzért visszaveszi a város.

H. Erzsébet: A Rózsakertben már eltűnt a pavilon. Jó sokáig bírta, vagy mégsem? Mindenütt a múlt pusztulása. Ez a város bűne. Az embereké, akik nem tudják megbecsülni, ami van, és a vezetőké, akik igazából nem sokat tesznek érte.

Z-né K. Edit: Nagyszerű fotó, amit már így nem látunk. Városunk színfoltja már a múlté. Szégyen azokra nézve, akik hagyták az épület pusztulását.

S. Béla: Sajnos már csak képeslapon látjuk.

N. Gábor: Sajnos Szolnok ezen ékköve már csak a múlt. Teljesen hagyják leromlani, az is lehet, hogy valakinek csak a telek kellene.

 

A Naplóm rovat Nyerhetnénk a válságon (2024. 04. 24.) című írása arról szólt, hogy a nagyvárosok lakhatási válságának Szolnok akár a nyertese is lehetne. A mostani helyzetre reagálóktól pozitív vélemény nem érkezett.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_nyerhetnenk_a_valsagon

T. Izabella: Nyerhetnénk, ha nyerhetnénk. Van itt élet, felsőoktatás, ipar, újratermelés? Van normális étterem, egészségügy, szolgáltatás, tisztaság, törődés a várossal? Ha a 4-es úton a lehajtónál baleset van, menekülő út? Van ifjúság? Ez egy félholt város.

F. István: Innen mindig elmentek. Ha végiggondolom, akikkel együtt jártam iskolába (alattam és felettem jártakat), alig maradt szolnoki.

M. D. Tünde: Rengeteg üresen álló építmény van. Fiataloknak kellene felújítani, hogy aki még itt él, az ne albérletbe kényszerüljön.

Nem találok szavakat

Az AKB (A Kivert Biztosíték) rovatban sokadjára írtam arról, hogy a Tiszavirág-híd Liget felőli lábán minimum december óta horogkereszt, náció köszöntés és SS-jel díszeleg, amik május elején egy újabb horogkereszttel egészülte ki. Ekkor már én kommenteltem a saját bejegyzésemet:

"6 nap alatt nem történt semmi. Pontosabban. Május 1-jén két rendőrnek jeleztem szóban - 10 méterre a helyszíntől - az önkényuralmi jelképeket, de vagy nem találták meg, vagy nem ismerték fel, vagy nem tettek semmit. Most mit mondjak? Az alkotók viszont nem pihennek. Már a másik pilléren is van pirossal és zölddel egy horogkereszt. Szolnokon ez kire tartozik, ha a Városüzemeltetésre, a Polgármesteri Hivatalra és a Rendőrségre nem? Vagy ők tényleg nem értik, mi a baj ezekkel a jelekkel? Vagy, ami rosszabb, nekik így is megfelel? Ki a híd gazdája? Kitől és hol kell engedélyt kérni, hogy más tulajdonáról a mocskot eltüntethessük?"

Az illetékeset nemhogy nem érdekli a náci uszítás, de minden bizonnyal nem is foglalkoznak azzal a környékkel. Különben csak feltűnt volna nekik a másik oszlopon lévő karikatúra a miniszterelnökről, meg a szájához rajzolt hatalmas hímtag. Vagy erről is azt gondolják, hogy ez így rendben van? Netán maguk rajzolnának ilyet, ha már nem lenne ott? Döntsük már el, hogy a város tulajdonában lévő híd állapotáért felelős városi vállalat vezetője hol is áll? Rajzol vagy sikál? Gratulálok, további sikeres munkavégzést!

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

És az éberség?
Sok kézen át kellett mennie 1948-ban ennek a háború előtt készült szolnoki képeslapnak, de úgy tűnik, senkit nem zavart, hogy akkor már lassan négy éve nem így nézett ki a mai Táncsics út vége. Avagy senki nem volt elég éber, és futni engedte a Trianonra is emlékeztető lapot.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Bujdosó Ácslegény
A levelek lehullásával ismét előbukkan majd a néhai 605-ös számú szakmunkásképző iskola udvarán immár 45 éve ácsorgó Ácslegény című szobor, így a József Attila útról is látható lesz az alkotó halála után egy évtizeddel Szolnokra került szobor.

A Szoborpark további képei