[1xvolt]

Régi szolnoki színesek

2024. május 07.

Hruscsov újra Szolnokon, az első Költészet napi rendezvények záróeseménye a városban, Radics Béla és az Atlantis együttes fellépése a Ságvári Endre Művelődési Házban, illetve ötféle ízesítésű hűsítő palackozása a megyeháza melletti Lengyel légió utcában. Színes Szolnok 1964-ben.

A hatvan évvel ezelőtti április "izgalmasan" kezdődött Szolnokon, ugyanis "hazánk felszabadulásának" 19. évfordulóján Magyarországra látogatott Nyikita Sz. Hruscsov, a Kádár Jánost 1956-ban kitaláló szovjet pártfőtitkár. Akkoriban még máshogy telt az idő, és egy nagyhatalom vezetője nemcsak azt engedhette meg magának, hogy majdnem tíz napig időzzön egy csatlós országban, de a vonatozást is, ami csak az egyik irányban másfél napot vett igénybe. És, ha már vonattal érkezett Magyarországra, április 1-jén, kora délelőtt Szolnokon is megállt néhány percre, hogy átvegye a virágcsokrot a helyi kisúttörőktől, meghallgassa a köszöntő beszédeket, és mondjon pár szót a városnak címezve, ahol ugye hat évvel korábban már járt. A megyei napilap korabeli tudósítása szerint az egész várost lázba hozta Hruscsov érkezése, és mindenki látni szerette volna őt, az akkor egyáltalán nem volt fontos, hogy a lassan húsz éve romos szolnoki állomás peronján.

Ugyanabban az évben rendezték meg először a Költészet napját, József Attila születésnapján. A korabeli tudósításokból úgy tűnik, Szolnok kiemelt szerepet kapott az országos programban, hiszen az első Költészet napjának záró rendezvényét a városban tartották. A Szolnoki Kulturális Hetek részeként, ami szinte minden tavaszi hónapban kínált programokat a városban, és amire a helyi turisztikai hivatal kis ajándéktárgyakkal és szabadtéri árusító standokkal is készült. És e rendezvénysorozat keretében nyitották meg 1964. április 4-én a Damjanich János Múzeum új régészeti és helytörténeti állandókiállítását is a Kossuth téren, ami aztán hosszú éveken keresztül volt az intézmény egyik alapprogramja volt.

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk: a Szolnokon 1964-ben élő fiatalokat a fenti három programnál sokkal jobban érdekelhette a Ságvári Endre Művelődési Háza április 25-ei eseménye. Az intézmény nagytermében ugyanis aznapra a budapesti Atlantis együttes közreműködésével hirdettek táncestet, kiemelve, hogy a fiatalokból álló zenekar 1963-ban fellépett a budapesti sportcsarnokban rendezett versenyen, 1964-ben a Fővárosi Nagycirkuszban tartott hasonló megmérettetésen, a szolnoki koncertjük előtt pedig a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV) rögzítette négy dalukat. Mai tudásunk szerint ehhez hozzátehetjük, hogy a sportcsarnokban még valószínűleg a zenekarvezető Sankó László neve után Sankóként, a cirkuszban pedig Devilsként léptek fel. A megyei napilap által említett négy dal pedig az 1965-ös EP-jük lehetett. Talán élhetnek még Szolnokon olyanok, akik ott voltak azon a hatvan évvel ezelőtti bulin, és nemcsak Radics Béla gitárjátékára emlékeznek, de a zenekar fellépését beharangozó cikkben szereplő "Philips márkájú visszahangosító-erősítő" hatásáról is be tudnak számolni, ami a korabeli újság szerint "térhatásúvá alakította a hangot".

A jó idő beálltával egyre fontosabb szerepet kapott hat évtizeddel ezelőtt a Szolnok megyei Szeszfőzde Vállalat, merthogy az akkoriban menetrendszerűen érkező átszervezések következtében ehhez a céghez került a környék szikvízzel, jéggel és hűsítővel való ellátása. Talán sejthető volt 1964 tavaszán, hogy a cégnek már meg vannak számlálva a napjai, hiszen, egyre többen vásároltak hűtőszekrényt, ami feleslegessé tette a jéggyártást, sőt a szódásszifonok is kezdtek elterjedni, ami pedig a szikvízgyártás jövőjét ásta alá. Ugyanakkor hat évtizeddel ezelőtt a cola még a "nyugat ópium", de valamit tenni kellett a vendéglőkben a nem alkoholt fogyasztani akarók asztalára. Hűsítőt, merthogy az üdítő 1964-ben még nem létező fogalom. Viszont a fent említett vállalat 1964 áprilisában ötféle ízben palackozott üdítőket Szolnokon, a Lengyel légió utcában. (Ha valaki tudja, hogy pontosan hol, árulja el!). Úgy számoltak, hogy évente 2 millió 2,5 decis kiszerelésű narancs, citrom, málna, csipke és szeder hűsítőt készítenek, illetve másfél literes üvegekben Áldás gyógyvizet is palackoznak. Merthogy a nyári hónapokban, csak Szolnokon, minimum 14 ezer palack hűsítőre volt igény 1964-ben.

(Illusztrációk: Fortepan.hu és Dombi Gábor gyűjteménye)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Üdvözlet Kádár cukrászdájából
Nem az a Kádár, hiszen amikor ezek a fotók készültek, még meg sem született. Ez a Kádár a szolnoki Kádár, akinek a nevéhez a város első modern cukrászdája és kávéháza köthető. Kádár Kálmánról és a Szapáry utcai "intézményéről" van szó, aminek épülete 1910 körül kapta meg mai formáját.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Vízügyes emlék a parkoló szélén
Ledöntés, áthelyezés, lopás vagy csak felújítás. Egy elvitathatatlan szakember szerényen megbújó portréjának is lehet kalandos a sorsa Szolnokon. A Boldog Sándor István körút és az Ady Endre út kereszteződésénél, a "vízügyi" parkoló szélén álló Sajó Elemér szobornak legalábbis az lett.

A Szoborpark további képei