Levéltár

Négy téma

2024. június 23.


Az AKB rovat két bejegyzésére többen is reagáltak, bár bevallom, volt egy olyan is, amire több hozzászólást reméltem. Természetesen az állomás elmaradt felújítása se maradt szó nélkül.

A Kivert Biztosíték (AKB) rovatban Sárga üvegek címmel a Tiszavirág-híd Tiszaliget felőli rámpájánál lévő, egykori TITÁSZ-üdülő betört üvegeiről írtam, amiket azóta színtelen, nem átlátszó lapokra cseréltek. A bejegyzéshez érkezett néhány reakció:

B. János: Szégyen az egész épület. Szolnok idegenforgalmi szempontból kvázi központjában, remek rálátással a hídról.

T. Gyuláné: A múltkor megálltunk előtte, és szörnyülködtünk. Hogy lehet hagyni így tönkre menni az egykor szebb napokat látott épületet? Nem sajnálja senki rajtunk kívül?

K. Andrásné: Szörnyű, egyik-másik üdülővel mi lett.

V. Dániel: Rá kell tenni egy táblát, hogy ingyen lakhatás, kis renoválás fejében. Rendbe teszik és mindenki boldog.

K-né H. Éva: Fura lehet, de: sokszor álmodom ezzel az épülettel. Álmomban itt egy kis turisztikai szolgáltatóban teszek-veszek nagy nyüzsgésben. Nem tudom, kié, de ha eladó lesz, szóljon, hátha megvalósul!

 

Ugyancsak az AKB rovatban volt szó a felújított szandaszőlősi orvosi rendelőről, amit bekerítettek, így az üvegajtóra ragasztott rendelési idő feliratok elolvashatatlanok a kapun túlról.

K. F. Péter: Egy biciklitároló sem ártott volna, például a kerítés helyett.

F. András: Ez a vadrács a kerítés? Szögesdrót elfogyott? De legalább akadálymentes, az is valami.

D. Lászlóné: Mi a funkciója ennek a kerítésnek?

K. Csaba: Gondolom az, hogy este, vagy éjszaka a fiatalok ne ott bandázzanak.

E. György: Védi a mögötte lévő korlát tengert.

 

 

A Felénk rovatban sorra vettem, mi mindent kívántam 2019 őszén az akkor új testülettől. Például a szolnoki állomás felújítását, de hát ez a hajó is elment.

http://www.blogszolnok.hu/felenk_ez_a_hajo_elment_8_allomasfelujitas

Dr. G. Eszter: Itt pusztul, romlik le minden.

Közúti Szövetség: Vasutas város volt, vasút tette azzá, ami, és a kilencszáz éves évfordulón létesült pályaudvar akkor modernnek számított. Akkor...

Sz. Tibor: Elolvastam. Teljesen igaz, amit írtál. Az új testületnek hitet kell tenni a közösségi közlekedés fejlesztése mellett. Ennek nemcsak a vasút az eleme, de ez nagyon látszik, hogy itt maradt a hetvenes évekből. És ki az, akit érint mindez: a KSH népszámlálási adatai szerint közel 7000 ember keresi a kenyerét más településen és közel 20.000 ember jár be Szolnokra. Igen nyilván nemcsak vonattal, de elég jelentős személy, család ez a létszám is. https://nepszamlalas2022.ksh.hu/.../a-telepulesek.../...

A Levéltár rovatban szelektíven válogatott a blogSzolnok Facebook felületére érkező olvasói reakciók közül. Az elmúlt másfél hónapból a Damjanich uszodára és a Tisza szállóra vonatkozókat nem tettem ide, mert nagyjából megegyeznek a korábbi évek hozzászólásaival: a szolnokiak többsége nem érti, miért jutott ilyen sorsra a két "intézmény", illetve mindenkinek hiányzik a rengeteg emléket időző uszoda, illetve szálloda és étterem.

Szívesen beválogattam volna a Tiszaliget Aréna utcájában lassan négy hónapja otthagyott, ledarált fanyesedékekből álló dombokat, már ha valaki reagál az ABK rovatban megjelentekre. Ami nem lenne késő, mert azóta is ott vannak a februárban épített dombok, gyűjtik a kórokozókat, csúfítják a környéket.

Hosszú reakciók érkeztek a Várkapuban lévő kiállításról szóló recenzióm kapcsán Kertész Róberttel folytatott "vitára". Ám mivel azt a témát lezártnak tekintem, akit érdekel, hogy miként vélekednek néhányan a Reakció és vélemény című írás kapcsán a Várkapuban lévő kiállításról, megtalálja a hozzászólásokat a blogSzolnok Facebook oldalán.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi állomás eredetiben és festve
Nyilvánvaló, hogy a fekete-fehér és a színesnek tűnő képeslap ugyanazon, a szolnoki állomást a sínek felől mutató fotó alapján készült. Mivel a színesen kiadási dátum is szerepel, nyugodtan kijelenthetjük, hogy valamikor 1908 és 1916 között dolgozhatott a fotós és a színező.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Déryné hol vagy?
Nem tudtam, hogy Déryné Széppataki Rózának Szolnokon is volt szobra. Legalább hatvan éve veszett nyoma. Horthy Szabolcs egykori főispán megyeházán lévő emléktábláját 78 éve verhették le. A Verseghy park egykori harmadik amforája pedig az Eötvös téren tűnt fel utoljára.

A Szoborpark további képei