AlbumAz első lefotózott szolnoki biciklis?

2023. október 07.

Ennek a fotónak egy rosszabb minőségben képeslappá lett változatát hét évvel ezelőtt már bemutattam itt, de akkor leginkább a Szentháromság-szobrunkra koncentráltam. A jobb minőségben fennmaradt verzión vettem észre egy kerékpárost, aki lehet, hogy az első Szolnokon fotózott bringás?

A most bemutatandó, a budapesti Vasúti Levelezőlapárusítás gondozásában kiadott képeslapot 1918. május 27-én küldték Szolnokról Csehországba, minden bizonnyal egy itt áthaladó vagy ápolt, a Császári és Királyi (K und K) hadseregben szolgáló katona. A 2017. január 1-jén, a blogSzolnok Album rovatában Titokzatos Szentháromság címmel bemutatott hasonló anzikszot hat évvel később, 1924-ben postázták innen Budapestre, hátlapján már nem szerepelt a Vasúti Levelezőlapárusítás, és jóval homályosabb is volt a nagyítás és a sokszorosítás. Talán azért, mert a Monarchia szétesése után a tulajdonjogok is kicsit széthullottak, és hát egy ideig mindenki abból dolgozott, amit talált, ráadásul a minőség is aláment a háború előttinek. Mindennek nincs különösebb jelentősége, hacsak az nem, hogy amikor először foglalkoztam ezzel a szolnoki felvétellel, és csak a Szentháromság-szoborra koncentráltam, elkerülte a figyelmemet az ismeretlen fotós által megörökített kerékpáros.

Márpedig simán előfordulhat, hogy a városháza és a Szentháromság-szobor között, nagyjából az úttesten, a fotósnak háttal lévő, tekerés közben megörökített bringás az első fotó szolnoki kerékpárosról. Természetesen csak akkor, ha ez a fotó 1907 előtt készült, merthogy abból az évből - vagy maximum pár évvel későbbről - ismert egy háromkerekűn ülő gyermek, aki a mai Boldog Sándor István körutat a Kossuth út sarkán lezáró szecessziós Kereskedelmi Bank épülete előtt lett megörökítve. Mivel azonban ezen a fotón nem vehető ki egyértelműen a hatvanas évek elején elbontott épület - mert vagy még nincs ott, vagy a Steiner-féle (később Szekeres) ház eltakarja -, akár azt is feltételezhetjük, hogy ez a felvétel 1907 előtt készült. Vagy abban az évben, hiszen a Népbank Hermész-szoborral díszített tetejű épülete meg már egyértelműen kivehető a felvételen.

A Szentháromság-szobor miatt biztos, hogy csak 1900 júniusa után dolgozhatott a fotós, hiszen a képen látható szoborcsoport akkor került a térre a korábbi, hasonló témájú pótlásaként. A városháza ugye nem sokat segít a fotózás lehetséges időpontjának a szűkítésében, hiszen az 1884-ben átadott épület földszintjén, a mai Táncsics Mihály út sarkán a kezdetektől a harmincas évekig Sebők Nándor üzlete működött, mellette pedig Konsitzky György "fehér kutya" cégérű kereskedése volt. A mai házasságkötő terem helyén egy Drogéria felirat vehető ki, a túlvégen pedig - a mai ügyfélszolgálat bejáratánál - Fehér Adolf portálját látjuk. Ha esetleg tudnánk, hogy a drogéria vagy Fehér úr üzlete mikor került a városháza alá, talán közelebb kerülhetnénk a megoldáshoz, hiszen a Steiner-féle ház a Szentháromság-szobor előtt épült, tehát nem támpont.

Azt azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kerékpáros jelenléte Szolnokon már 1907 előtt sem lehetett meglepő. A hazai kerékpáros kultúra és sport ugyanis a 19. század végén kezdett kialakulni, és elsősorban a polgárság, a középosztály körében lett népszerű. Milyen jó lenne tudni, hogy mikor jelent meg az első drótszamár Szolnokon, vagy mikor és ki kezdett először ilyesmit árulni a városban! Az biztos, hogy a múlt század első évtizedére már sokan bringázhattak a városban, aminek az egyik legfőbb bizonyítéka, hogy az 1910 nyarán megalapított MÁV SE-ben nemcsak labdarúgó és birkózó, de kerékpáros szakosztály is létrejött. Azaz alapvetően semmi meglepő nem lehetett egy kerékpáros látványában az 1900-as évek elején Szolnokon. A csoda az, ha erről képet is találunk.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kapott Pali levelet?
Ahogy elnézem ezt a képeslapot, úgy tűnik, hogy az elkészült gépiparira nagyon büszkék lehettek az egykori szolnokiak, hiszen még átadása előtt képeslapon jelent meg az épület. Az én példányomat két évvel később egy reményét vesztett fiatalember adta postára.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lefegyverzett, utált, megszokott
Az első határozattól a szobor avatásáig közel négy év telt el. A hatvan évvel ezelőtti átadó után még évekkel is írtak arról, hogy a szolnokiaknak mennyire nem tetszik a Kovács Ferenc Kossuth téren felállított Munkásmozgalmi emlékműve. Aztán megszoktuk. 27 évig állt. A talapzata meg 2+17-ig.

A Szoborpark további képei