AlbumTanácsháza akár tíz év különbséggel

2022. november 05.

A szolnoki városháza - városi tanácsháza - két képeslappá lett fotójáról az utcai lámpák és a Kossuth tér növényzete alapján elsőre könnyen azt gondolhatnánk, hogy majdnem ugyanarról a helyről ugyanaznap készült. Ám, ha jobban megnézzük a két képet, akár tíz év is lehet a korkülönbség.

A Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által megjelentetett két képeslap a szolnoki városházát - akkoriban városi tanácsháza - és a Kossuth tér déli oldalát mutatják. Mindkét képeslap 2 forintba került, az egyik recézett, a másik sima szélű, az egyik felirata szerint a Kossuth teret, a másik a Városi tanácsházát ábrázolja, mindkettőn a magyar mellett angolul, németül és oroszul is feltűntették a témát. Azt, hogy a két fotó nem ugyanarról a tekercsről származik - ilyen képeslapok is ismertek Szolnokról, ráadásul a Kossuth térről a hatvanas évekből - elsősorban a hátlapon feltüntetett fotósok nevei árulják el: az egyiket Horváth Zoltán, a másikat az MTI-nek dolgozó Fényes (minden bizonnyal Tamás) készítette. Azt pedig, hogy a két képeslap nem ugyanakkor került forgalomba az egyiken meglévő, a másikon pedig még hiányzó irányítószám rubrika jelzi. Ez persze nem zárná ki, hogy a két felvétel közel egykorú. De nem az.

Ha alaposabban megnézzük a Kossuth teret jobban befogó fotót, azonnal feltűnik egy dolog, ami miatt nyugodt szívvel kijelenhetjük, hogy ez a felvétel csak 1962 nyarán készülhetett. Ez pedig a fotó jobb szélén lévő, még szobor nélküli talapzat, amire majd csak 1963. május 1-jén kerül fel Kovács Ferenc Munkásmozgalmi emlékműve. Sőt, ezen a képen még az ikerszökőkút sem működik - talán a bukszus mögött már ott van -, ami ugyancsak arra utal, hogy 1963 előtti felvételről van szó. Mindezek alapján tehát azt is elmondhatjuk, hogy 1962 nyarán - a növényzet alapján egyértelmű az évszak - még vörös csillag díszítette a szolnoki tanácsháza tetejét. Ez minden bizonnyal a következő években történt felújítás során tűnhetett el, merthogy a másik fotón, amin a tanácsháza már láthatóan jobb állapotban van, nem látható.

Hogy a második fotó nem készülhetett 1962 nyarán azt nemcsak az azon már működő szökőkút igazolja, hanem az akkori 4-es főúton közlekedő Wartburg 353-as személyautó is. Ezt a típust ugyanis 1966-ban kezdték gyártani az NDK-ban (a Német Demokratikus Köztársaságban), és a következő évben jelent meg a Merkúr kínálatában. Tehát ez az ugyancsak nyári kép legkorábban 1967 közepén készülhetett. A fotózás lehetséges utolsó dátumát pedig a működő szökőkút jelöli ki, amit a gazdaságtalan üzemelés miatt - csapvízről ment - 1975-ben elzártak. Mindezek alapján akár azt is mondhatjuk, hogy Fényes Tamás mindössze öt évvel dolgozott Horváth Zoltán után, miközben az sem kizárt, hogy az MTI-t közel négy évtizeden át szolgáló riporter csak valamikor a hetvenes évek elején lőtte ezt a képeslappá lett fotót.

Mindez csak azért érdekes, mert a két kép között tényleg csak apróbb eltérések vannak. A virágágyások, a fák, a bokrok szinte ugyanazok. Talán a későbbi képen mintha kevesebb fa lenne a téren áthaladó 4-es főút mellett. A közvilágítási lámpák ugyanazok, és a Kossuth tér 7-8, illetve a Kossuth utca 14. számú telekre 1959-ben építeni kezdett társasház is ugyanúgy a helyén van. Az utcai padok azonban nem ugyanolyanok. További, nagyobb különbséget azonban csak akkor lehetne felfedezni, ha a második fotós pontosan ugyanabban a szögben örökíti meg Szolnok főterét, mert akkor talán a Népbank állapota, a Steiner-féle ház léte vagy nem léte segít belőni a későbbi kép születésének időpontját.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnoki üdvözlet 4,50-ért
Szolnokról ezzel az ötképes anziksszal küldte szívélyes üdvözletét 1980-ban Békéscsabára Farkas Béla, aki saját névbélyegzővel rendelkezett. De hát ki és miért is küldött képeslapot egy ipari szövetkezet elnökének? Nem fog kiderülni. Viszont az öt szolnoki részletről újra leírok pár ismert dolgot.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hiányzó Örkény
Fél évszázaddal ezelőtt olyan színházi előadást láthatott a szolnoki színház közönsége, ami mindörökre megérdemli a világpremier jelzőt. A Macskajátékot író Örkény István nemcsak a Szigligeti "házi szerzője" volt, de családi kötődése révén szolnoki is. És éppen neki nincs szobra a városban.

A Szoborpark további képei