AlbumTanácsháza akár tíz év különbséggel

2022. november 05.

A szolnoki városháza - városi tanácsháza - két képeslappá lett fotójáról az utcai lámpák és a Kossuth tér növényzete alapján elsőre könnyen azt gondolhatnánk, hogy majdnem ugyanarról a helyről ugyanaznap készült. Ám, ha jobban megnézzük a két képet, akár tíz év is lehet a korkülönbség.

A Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által megjelentetett két képeslap a szolnoki városházát - akkoriban városi tanácsháza - és a Kossuth tér déli oldalát mutatják. Mindkét képeslap 2 forintba került, az egyik recézett, a másik sima szélű, az egyik felirata szerint a Kossuth teret, a másik a Városi tanácsházát ábrázolja, mindkettőn a magyar mellett angolul, németül és oroszul is feltűntették a témát. Azt, hogy a két fotó nem ugyanarról a tekercsről származik - ilyen képeslapok is ismertek Szolnokról, ráadásul a Kossuth térről a hatvanas évekből - elsősorban a hátlapon feltüntetett fotósok nevei árulják el: az egyiket Horváth Zoltán, a másikat az MTI-nek dolgozó Fényes (minden bizonnyal Tamás) készítette. Azt pedig, hogy a két képeslap nem ugyanakkor került forgalomba az egyiken meglévő, a másikon pedig még hiányzó irányítószám rubrika jelzi. Ez persze nem zárná ki, hogy a két felvétel közel egykorú. De nem az.

Ha alaposabban megnézzük a Kossuth teret jobban befogó fotót, azonnal feltűnik egy dolog, ami miatt nyugodt szívvel kijelenhetjük, hogy ez a felvétel csak 1962 nyarán készülhetett. Ez pedig a fotó jobb szélén lévő, még szobor nélküli talapzat, amire majd csak 1963. május 1-jén kerül fel Kovács Ferenc Munkásmozgalmi emlékműve. Sőt, ezen a képen még az ikerszökőkút sem működik - talán a bukszus mögött már ott van -, ami ugyancsak arra utal, hogy 1963 előtti felvételről van szó. Mindezek alapján tehát azt is elmondhatjuk, hogy 1962 nyarán - a növényzet alapján egyértelmű az évszak - még vörös csillag díszítette a szolnoki tanácsháza tetejét. Ez minden bizonnyal a következő években történt felújítás során tűnhetett el, merthogy a másik fotón, amin a tanácsháza már láthatóan jobb állapotban van, nem látható.

Hogy a második fotó nem készülhetett 1962 nyarán azt nemcsak az azon már működő szökőkút igazolja, hanem az akkori 4-es főúton közlekedő Wartburg 353-as személyautó is. Ezt a típust ugyanis 1966-ban kezdték gyártani az NDK-ban (a Német Demokratikus Köztársaságban), és a következő évben jelent meg a Merkúr kínálatában. Tehát ez az ugyancsak nyári kép legkorábban 1967 közepén készülhetett. A fotózás lehetséges utolsó dátumát pedig a működő szökőkút jelöli ki, amit a gazdaságtalan üzemelés miatt - csapvízről ment - 1975-ben elzártak. Mindezek alapján akár azt is mondhatjuk, hogy Fényes Tamás mindössze öt évvel dolgozott Horváth Zoltán után, miközben az sem kizárt, hogy az MTI-t közel négy évtizeden át szolgáló riporter csak valamikor a hetvenes évek elején lőtte ezt a képeslappá lett fotót.

Mindez csak azért érdekes, mert a két kép között tényleg csak apróbb eltérések vannak. A virágágyások, a fák, a bokrok szinte ugyanazok. Talán a későbbi képen mintha kevesebb fa lenne a téren áthaladó 4-es főút mellett. A közvilágítási lámpák ugyanazok, és a Kossuth tér 7-8, illetve a Kossuth utca 14. számú telekre 1959-ben építeni kezdett társasház is ugyanúgy a helyén van. Az utcai padok azonban nem ugyanolyanok. További, nagyobb különbséget azonban csak akkor lehetne felfedezni, ha a második fotós pontosan ugyanabban a szögben örökíti meg Szolnok főterét, mert akkor talán a Népbank állapota, a Steiner-féle ház léte vagy nem léte segít belőni a későbbi kép születésének időpontját.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Lakótelepi festmény
Olykor a pincelejárók kincseket rejtenek. Például a Móra Ferenc út környékét 1975 előtt megörökítő festményt. Hogy kik lehettek az alkotók, nem tudni, de szerintem többet ér ez a kép annál, mintsem csak véletlenül lehessen megnézni.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A legszolnokibb költő emlékezete
A Szabadság tér 2. szám alatti ház falán egy olyan nagyszerű szolnokira emlékeztet a lassan tízéves tábla, aki nemcsak költőként, közéleti személyiségként, de a legnehezebb időkben emberként is példát mutatott. És a kommunizmus egyfajta áldozataként fejezte be életét.

A Szoborpark további képei