AlbumTanácsháza akár tíz év különbséggel

2022. november 05.

A szolnoki városháza - városi tanácsháza - két képeslappá lett fotójáról az utcai lámpák és a Kossuth tér növényzete alapján elsőre könnyen azt gondolhatnánk, hogy majdnem ugyanarról a helyről ugyanaznap készült. Ám, ha jobban megnézzük a két képet, akár tíz év is lehet a korkülönbség.

A Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által megjelentetett két képeslap a szolnoki városházát - akkoriban városi tanácsháza - és a Kossuth tér déli oldalát mutatják. Mindkét képeslap 2 forintba került, az egyik recézett, a másik sima szélű, az egyik felirata szerint a Kossuth teret, a másik a Városi tanácsházát ábrázolja, mindkettőn a magyar mellett angolul, németül és oroszul is feltűntették a témát. Azt, hogy a két fotó nem ugyanarról a tekercsről származik - ilyen képeslapok is ismertek Szolnokról, ráadásul a Kossuth térről a hatvanas évekből - elsősorban a hátlapon feltüntetett fotósok nevei árulják el: az egyiket Horváth Zoltán, a másikat az MTI-nek dolgozó Fényes (minden bizonnyal Tamás) készítette. Azt pedig, hogy a két képeslap nem ugyanakkor került forgalomba az egyiken meglévő, a másikon pedig még hiányzó irányítószám rubrika jelzi. Ez persze nem zárná ki, hogy a két felvétel közel egykorú. De nem az.

Ha alaposabban megnézzük a Kossuth teret jobban befogó fotót, azonnal feltűnik egy dolog, ami miatt nyugodt szívvel kijelenhetjük, hogy ez a felvétel csak 1962 nyarán készülhetett. Ez pedig a fotó jobb szélén lévő, még szobor nélküli talapzat, amire majd csak 1963. május 1-jén kerül fel Kovács Ferenc Munkásmozgalmi emlékműve. Sőt, ezen a képen még az ikerszökőkút sem működik - talán a bukszus mögött már ott van -, ami ugyancsak arra utal, hogy 1963 előtti felvételről van szó. Mindezek alapján tehát azt is elmondhatjuk, hogy 1962 nyarán - a növényzet alapján egyértelmű az évszak - még vörös csillag díszítette a szolnoki tanácsháza tetejét. Ez minden bizonnyal a következő években történt felújítás során tűnhetett el, merthogy a másik fotón, amin a tanácsháza már láthatóan jobb állapotban van, nem látható.

Hogy a második fotó nem készülhetett 1962 nyarán azt nemcsak az azon már működő szökőkút igazolja, hanem az akkori 4-es főúton közlekedő Wartburg 353-as személyautó is. Ezt a típust ugyanis 1966-ban kezdték gyártani az NDK-ban (a Német Demokratikus Köztársaságban), és a következő évben jelent meg a Merkúr kínálatában. Tehát ez az ugyancsak nyári kép legkorábban 1967 közepén készülhetett. A fotózás lehetséges utolsó dátumát pedig a működő szökőkút jelöli ki, amit a gazdaságtalan üzemelés miatt - csapvízről ment - 1975-ben elzártak. Mindezek alapján akár azt is mondhatjuk, hogy Fényes Tamás mindössze öt évvel dolgozott Horváth Zoltán után, miközben az sem kizárt, hogy az MTI-t közel négy évtizeden át szolgáló riporter csak valamikor a hetvenes évek elején lőtte ezt a képeslappá lett fotót.

Mindez csak azért érdekes, mert a két kép között tényleg csak apróbb eltérések vannak. A virágágyások, a fák, a bokrok szinte ugyanazok. Talán a későbbi képen mintha kevesebb fa lenne a téren áthaladó 4-es főút mellett. A közvilágítási lámpák ugyanazok, és a Kossuth tér 7-8, illetve a Kossuth utca 14. számú telekre 1959-ben építeni kezdett társasház is ugyanúgy a helyén van. Az utcai padok azonban nem ugyanolyanok. További, nagyobb különbséget azonban csak akkor lehetne felfedezni, ha a második fotós pontosan ugyanabban a szögben örökíti meg Szolnok főterét, mert akkor talán a Népbank állapota, a Steiner-féle ház léte vagy nem léte segít belőni a későbbi kép születésének időpontját.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az aranykor üzenete
Úgy képzelem, hogy nagyságos Dumtsa Sándor dohánybeváltó felügyelő úr az 1911-es év nyarán, feleségével néhány hétre az ausztriai Karlsbadba ment pihenni. Gyermeküket pedig a rokonokra bízták, aki a Református templomot ábrázoló lapon írt nekik először.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kisherceg és a róka
Nem hittem volna, hogy a város egyik legkedvesebb szoborkompozíciójának a múltjában is vannak idióta pillanatok, és bár alig négy évtizede állították fel, a leleplezés dátuma sem egyértelmű. Még szerencse, hogy mindez a Kisherceget és a rókát legtöbbször látó gyerekeket egyáltalán nem érdekli.

A Szoborpark további képei