Levéltár

Mások 1-ese

2020. október 09.


Egykori munkahely, gyakorlat színhelye, gyerekkori emlék vagy csak egy bolt, ami hiányzik. Meglepően sokan reagáltak az Egyessel kevesebb című írásra. Szemezgetés a hozzászólásokból.

M-né F. Zsuzsanna: De kár, sokszor vásároltam ott.

 

K. Ottília: Amikor még ott laktunk, oda jártunk. Hangulata volt. 45 évvel ezelőtt a Nagymamámmal jártam oda a Zrínyi utcából.

 

H-né N. Rozália: De kár érte, hogy bezárt. Emlékszem, a 70-es évekbe még sütemény, üdítő is volt ott. Egy nagyon aranyos volt osztálytársnőm is dolgozott ott.

 

Sz. Tünde: Szörnyű, hogy ennyi idő után bezár. Valamikor jó kis bolt volt, szerettem ott dolgozni.

 

F. Róbert: Dolgoztam benne mikor 1-es abc volt. Ez az egy bolt volt nyitva ötig szombaton akkoriban. Minden más bezárt egykor.

 

Zs-né G. Katalin: Én is dolgoztam ott, de tévedés, nem csak ez az egy bolt volt nyitva szombaton 5-ig. Az Aranykanna is, ott tanuló is voltam.

 

B-né Marianna: Reméljük nem egy újabb üresen álló ingatlan lesz a belvárosban!

 

M. Béláné: Nem tudom miért zárt be, csak sejtem. Méregdrága üzlet volt sok év óta. Kevés forgalommal. Én már nagyon régen azon csodálkozom, hogy eddig is nyitva volt. A vasút állomásnál ugyanez a Márka ABC. Vagy csak én gondolom így? Nem tudom, de sose láttam ott nagy forgalmat, de az áraikat látva annak idején nem is csodálkoztam rajta. Viszont a régi Szövetség ABC jó volt, ami a helyén van az szégyen. A volt Domus áruház helye szintén az. Nem irigylem az arra lakókat. A város közepe.

 

Sz. József: Itt lakunk, és a 21. században többet kell gyalogolni egy élelmiszer boltig, mint 1979-ben. Legközelebb a piaci Spar van.

 

M. Ferencné: Az 1-es ABC-hez kedves emlékek kapcsolódnak, hiszen férjem évekig volt a bolt vezetője. Köszönjük a megemlékezést.

 

K. Judit: Szerintem mindig 1-es parkoló marad.

Őszintén mondom, meglepődtem, hogy a Baross utca elején szeptemberben bezárt 1-es ABC-ről szóló írást milyen sokan elolvasták, és mennyien kommentelték. Holott tényleg azt gondoltam, elfogytak az 1-es vásárlói, hívei. Merthogy figyelmen kívül hagytam azt a hét évtizedet, amíg az a bolt működött, és emlékeket generált.

Személyes jellege miatt nem tettem be a kommentek válogatásába azt a beszélgetést, amiben egy ma már nem Szolnokon élő olvasó, egy volt 1-es dolgozón keresztül keresett egy harmadik, lassan ötven éve nem látott ismerőst. Minden épületnek, eseménynek vannak személyes történetei.

Szövetség, Márka, Domus. Nevek, amelyek ma már csak az emlékekben élnek. Vajon az 1-es megmarad? Önálló életre kelhet? Meddig beszélhetünk meg találkozót az 1-es parkolóba, vagy az 1-es buszmegállóhoz?

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szép híd kiskerttel
Szolnok első vasból és betonból épült közúti Tisza-hídja az első újjáépítését követően is kedvelt képeslap téma volt. A mellékelt anzikszhoz használt fotó érdekessége, hogy a híd mellett annak a torkolathoz közelebb eső tövét is megmutatja. Ott, ahol ma a Tisza Evező Egylet csónakháza áll, egykor kiskerteket műveltek.

Az Album további képei
 

AKB

Kit okoljunk?
Valakinek szüksége volt a 6-os és a 6Y-os buszok menetrendjére? Nem működik a net? Lehet, hogy nem pont akkor jött a busz, amikor valaki kiért a megállóba, és ezért le kellett vezetni a feszültséget? És éppen egy uniós tájékoztató tábla volt a közelben. Biztos, mindenre van magyarázat. Miként az is valószínű, hogy sok mindent nem tudok elképzelni, felfogni és elfogadni. Szerintem valaki, valakik hülyeséget csináltak. Kit okoljunk? Jobb lesz tőle? Többé nem fordul elő? Ez van, így élünk.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Közgé névadójának emléke
Szolnok második legrégebben működő középiskolája 1955 óta viseli a reformkor akadémikus mérnökének a nevét. Szobra hatvan vagy hatvanegy éve áll a lassan hetvenéves épület előtt. Alkotója idén hunyt el. Majdnem egyidős volt az iskolával.

A Szoborpark további képei