Levéltár

Mások 1-ese

2020. október 09.


Egykori munkahely, gyakorlat színhelye, gyerekkori emlék vagy csak egy bolt, ami hiányzik. Meglepően sokan reagáltak az Egyessel kevesebb című írásra. Szemezgetés a hozzászólásokból.

M-né F. Zsuzsanna: De kár, sokszor vásároltam ott.

 

K. Ottília: Amikor még ott laktunk, oda jártunk. Hangulata volt. 45 évvel ezelőtt a Nagymamámmal jártam oda a Zrínyi utcából.

 

H-né N. Rozália: De kár érte, hogy bezárt. Emlékszem, a 70-es évekbe még sütemény, üdítő is volt ott. Egy nagyon aranyos volt osztálytársnőm is dolgozott ott.

 

Sz. Tünde: Szörnyű, hogy ennyi idő után bezár. Valamikor jó kis bolt volt, szerettem ott dolgozni.

 

F. Róbert: Dolgoztam benne mikor 1-es abc volt. Ez az egy bolt volt nyitva ötig szombaton akkoriban. Minden más bezárt egykor.

 

Zs-né G. Katalin: Én is dolgoztam ott, de tévedés, nem csak ez az egy bolt volt nyitva szombaton 5-ig. Az Aranykanna is, ott tanuló is voltam.

 

B-né Marianna: Reméljük nem egy újabb üresen álló ingatlan lesz a belvárosban!

 

M. Béláné: Nem tudom miért zárt be, csak sejtem. Méregdrága üzlet volt sok év óta. Kevés forgalommal. Én már nagyon régen azon csodálkozom, hogy eddig is nyitva volt. A vasút állomásnál ugyanez a Márka ABC. Vagy csak én gondolom így? Nem tudom, de sose láttam ott nagy forgalmat, de az áraikat látva annak idején nem is csodálkoztam rajta. Viszont a régi Szövetség ABC jó volt, ami a helyén van az szégyen. A volt Domus áruház helye szintén az. Nem irigylem az arra lakókat. A város közepe.

 

Sz. József: Itt lakunk, és a 21. században többet kell gyalogolni egy élelmiszer boltig, mint 1979-ben. Legközelebb a piaci Spar van.

 

M. Ferencné: Az 1-es ABC-hez kedves emlékek kapcsolódnak, hiszen férjem évekig volt a bolt vezetője. Köszönjük a megemlékezést.

 

K. Judit: Szerintem mindig 1-es parkoló marad.

Őszintén mondom, meglepődtem, hogy a Baross utca elején szeptemberben bezárt 1-es ABC-ről szóló írást milyen sokan elolvasták, és mennyien kommentelték. Holott tényleg azt gondoltam, elfogytak az 1-es vásárlói, hívei. Merthogy figyelmen kívül hagytam azt a hét évtizedet, amíg az a bolt működött, és emlékeket generált.

Személyes jellege miatt nem tettem be a kommentek válogatásába azt a beszélgetést, amiben egy ma már nem Szolnokon élő olvasó, egy volt 1-es dolgozón keresztül keresett egy harmadik, lassan ötven éve nem látott ismerőst. Minden épületnek, eseménynek vannak személyes történetei.

Szövetség, Márka, Domus. Nevek, amelyek ma már csak az emlékekben élnek. Vajon az 1-es megmarad? Önálló életre kelhet? Meddig beszélhetünk meg találkozót az 1-es parkolóba, vagy az 1-es buszmegállóhoz?

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Személyes Trianon
Alig egy évvel a trianoni döntés után adta fel képeslapját a szolnoki állomáson Attila. A címzett, németes vezetéknevű édesanyja, akinek magyarul üzent Temesvárra, azaz a címzés szerint már Timosoarara. Kézbe vehető történelem.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Megállni nehéz
Vagy egyszerűbb, ha csak magunkkal törődünk? Tudom, Szolnok belvárosában az új társasházak építésénél nem szempont a hosszabb-rövidebb időre megálló autók elhelyezése. Ebben az esetben is olyan rövid a kocsibeálló, hogy ha a fal és az autó között a gyalogosoknak is helyet hagytak volna, akkor a furgon vége lelóg az autóútra. Mit lehet tenni? Babakocsival és kerekesszékkel irány az úttest! Gyalogosan pedig libasorban, hasat behúzva, a falnak simulva folytatódhat a séta. Persze máshogy is lehetne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Egy hős honvéd emléke
A József Attila és a Százados út kereszteződésében, az egykori laktanya sarkánál immár 85 éve emlékeztet tábla egy 90 évvel ezelőtti balesetre, amikor a közeli kubikgödörbe beszakadó Oreskó Sára és Herbst Jenő szerelmespárt Hanzély Pál honvédhadnagy és társai megmentették, ám a tiszt életét vesztette.

A Szoborpark további képei