Levéltár

Mások 1-ese

2020. október 09.


Egykori munkahely, gyakorlat színhelye, gyerekkori emlék vagy csak egy bolt, ami hiányzik. Meglepően sokan reagáltak az Egyessel kevesebb című írásra. Szemezgetés a hozzászólásokból.

M-né F. Zsuzsanna: De kár, sokszor vásároltam ott.

 

K. Ottília: Amikor még ott laktunk, oda jártunk. Hangulata volt. 45 évvel ezelőtt a Nagymamámmal jártam oda a Zrínyi utcából.

 

H-né N. Rozália: De kár érte, hogy bezárt. Emlékszem, a 70-es évekbe még sütemény, üdítő is volt ott. Egy nagyon aranyos volt osztálytársnőm is dolgozott ott.

 

Sz. Tünde: Szörnyű, hogy ennyi idő után bezár. Valamikor jó kis bolt volt, szerettem ott dolgozni.

 

F. Róbert: Dolgoztam benne mikor 1-es abc volt. Ez az egy bolt volt nyitva ötig szombaton akkoriban. Minden más bezárt egykor.

 

Zs-né G. Katalin: Én is dolgoztam ott, de tévedés, nem csak ez az egy bolt volt nyitva szombaton 5-ig. Az Aranykanna is, ott tanuló is voltam.

 

B-né Marianna: Reméljük nem egy újabb üresen álló ingatlan lesz a belvárosban!

 

M. Béláné: Nem tudom miért zárt be, csak sejtem. Méregdrága üzlet volt sok év óta. Kevés forgalommal. Én már nagyon régen azon csodálkozom, hogy eddig is nyitva volt. A vasút állomásnál ugyanez a Márka ABC. Vagy csak én gondolom így? Nem tudom, de sose láttam ott nagy forgalmat, de az áraikat látva annak idején nem is csodálkoztam rajta. Viszont a régi Szövetség ABC jó volt, ami a helyén van az szégyen. A volt Domus áruház helye szintén az. Nem irigylem az arra lakókat. A város közepe.

 

Sz. József: Itt lakunk, és a 21. században többet kell gyalogolni egy élelmiszer boltig, mint 1979-ben. Legközelebb a piaci Spar van.

 

M. Ferencné: Az 1-es ABC-hez kedves emlékek kapcsolódnak, hiszen férjem évekig volt a bolt vezetője. Köszönjük a megemlékezést.

 

K. Judit: Szerintem mindig 1-es parkoló marad.

Őszintén mondom, meglepődtem, hogy a Baross utca elején szeptemberben bezárt 1-es ABC-ről szóló írást milyen sokan elolvasták, és mennyien kommentelték. Holott tényleg azt gondoltam, elfogytak az 1-es vásárlói, hívei. Merthogy figyelmen kívül hagytam azt a hét évtizedet, amíg az a bolt működött, és emlékeket generált.

Személyes jellege miatt nem tettem be a kommentek válogatásába azt a beszélgetést, amiben egy ma már nem Szolnokon élő olvasó, egy volt 1-es dolgozón keresztül keresett egy harmadik, lassan ötven éve nem látott ismerőst. Minden épületnek, eseménynek vannak személyes történetei.

Szövetség, Márka, Domus. Nevek, amelyek ma már csak az emlékekben élnek. Vajon az 1-es megmarad? Önálló életre kelhet? Meddig beszélhetünk meg találkozót az 1-es parkolóba, vagy az 1-es buszmegállóhoz?

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Lehet, hogy hídavató?
Az ehhez a képeslaphoz felhasznált fotó kizárólag 1911 nyarán készülhetett. Csak egészen belenagyítva látható, hogy a hídszerkezet városfelőli oldalán elég sokan állnak. Lehet, hogy Szigeti Henrik az első szolnoki, közúti, vasból és betonból készült Tisza-híd avatásakor készítette ezt a képet?

Az Album további képei
 

AKB

Szeméttároló oszlop
Tény, hogy így legalább nem fújja szét a szél a szemetet. Az is elvitathatatlan, hogy aki a villanyoszlop nyílásába betömte az üres PET palackokat meg a kukorica konzerv dobozát, annak legalább eszébe jutott: valamit kezdeni kellene a hobbija során keletkezett szeméttel. De, ha már a vízparttól az útig elvitte, nem lehetett volna egy kukáig vagy hazáig? A villanyoszlopokat ritkán ürítik a kukások. Mi lesz ezzel a szeméttel? Már más gondja.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

68-as obeliszk
Közel száz évig állt a Kossuth téren, majd legalább négy évtizeden keresztül az Eötvös tér sarkában, bokrok között bújt meg. Ma is csak az veszi észre ott, aki nagyon figyel, pedig a 68-as gyalogezred obeliszkje világtörténelmi eseményekre is emlékeztet. Idén 140 éves.

A Szoborpark további képei