Felénk

Az idei közmeghallgatás elé

2021. november 18.

Két éve, az új testület első közmeghallgatása előtt összeírtam 10 dolgot, amiben változás reméltem. Tavaly a járvány miatt elmaradt a közmeghallgatás, és addigra a tízből mondjuk, fél felvetésem már megvalósult. November 25-én ismét közmeghallgatás lesz. Csak bővült a listám.

Van annak előnye, ha az ember naplót vezet. Nyoma marad annak, hogy mit gondolt mondjuk, két évvel ezelőtt, az új képviselőtestület első közmeghallgatásakor.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_kozmeghallgatas_ele

Persze hátránya is van a dolognak, hiszen elővehetőek a két évvel ezelőtti felvetések, amelyekből egy év alatt mondjuk, fél felvetés valósult meg, két év elteltével pedig pontosan ugyanannyi. Pedig szerintem nem eget rengető, földtől elrugaszkodott felvetéseim voltak.

http://www.blogszolnok.hu/felenk_online_kozmeghallgatasom

Mivel nem szeretem, ha nincs fejlődés, a máig meg nem valósult 10 felvetésemet ezúttal kiegészítem néhánnyal.

 

De kezdjük a kétéves felvetésekkel és sorsukkal.

 

1. A város honlapja többet áruljon el a közgyűlés tagjairól és munkájukról

Alig vagy inkább semmi sem történt. A város honlapjára 18 képviselőből 6 még ma sem töltötte fel az életrajzát, igaz, a felkerülők is inkább csak a "feladat" letudására jók. És továbbra sem tudható, hogy képviselőink milyen ügyeket vittek, egy-egy kérdésben miként szavaztak, mikor és hol lehet velük élőben találkozni. Azaz, addig voltunk nekik fontosak, amíg székhez jutottak.

 

2. A közgyűlés tagjai élő és rendszeres kapcsolatot tartsanak a választókkal

Nézőpont kérdése. A gyümölcsosztást, a mások projektjeinek sajátként való "eladását", a közösségi oldalakon való okoskodást és egymás szapulását nem sorolnám ide. Saját képviselőm esetében viszont érdekelne, mit gondol a belváros régi házainak elpusztításáról, a gyenge utakat tönkretevő építkezésekről, a közlekedési és parkolási káoszról. De nem nyilatkozik meg. A közgyűlésben szavaz, gondolom, a tiszteletdíjat felveszi, aztán egy hónapig semmi. Csak az én képviselőm ilyen?

 

3. Épített örökségünk védelme

A "Szomorú Krisztus" közel két éves kálváriája legalább eljutott addig, hogy a szobrot elszállították. De lesz-e parkoló a régi Magyar Rádió helyén? Sikerül-e elérni befektetőknek, hogy a Nemzeti nagyszálló hátsó traktusát lebontsák, és bumfordi társasházat húzzanak fel a helyén? A Mária út és a Szentháromság tér sarkára tényleg 10 méter magas társasház épülhet? Hány régi polgári ház dózerolható még a belvárosban? Meddig alakítható ki bármilyen homlokzat a Szapáry úton? De nem sorolom az általam már sokszor feltett kérdéseket. Hisz két év alatt nem történt semmi vagy alig-alig valami.

 

4. Mi épül Szolnokon?

Egy aprócska rendeletet kellett volna hozni, meg némi támogatást adni a hatóságnak, és már pipálhatnánk is ki ezt a felvetést. Mert tudnánk, hogy a város különböző pontjain éppen ki, mit épít, és ha baj van, bárki tudja, kihez forduljon, netán nagyjából mindenki tisztában lehet azzal, meddig lesz felfordulás az adott környéken. Tudja valaki, hogy a Madách és a Mária út között ki és mit épít? Tényleg 45 lakásos társasház kerül oda? Persze, ha mindez ki lenne írva, lehet, hogy a környékbeliek már háborognának a majdani parkolás miatt, hisz 45 újabb autó azt a két utcát meg fogja fojtani.

5. Közérdekű ingatlan kataszter

Lehet, hogy volt vagy van ilyen, netán készült vagy készül, de a városházára jellemző titkolózás miatt a nyilvánosság nem tud róla. És azok a befektetők sem, akiket esetleg ilyesmivel lehetne a városba csábítani. Meg azok sem, akik ahelyett, hogy szétnéznének a meglévő ingatlanok között, inkább rombolnak és építenek.

6. Vigalmi- vagy lakónegyed a belváros?

Ezt a kérdést hosszú hónapokra zárójelbe tette a covid. De remélem, ez nem lesz többé így. És, ha már a bezárások időszakát nem használtuk fel ennek a kérdésnek a rendezésére - amiben olyan minimumok is beleférnének, hogy például a Hild téren merre néz a színpad -, akkor legalább a téli hónapokat ki lehetne használni, még az újabb szezon előtt. És ez nem csak a zajokról, de az olykor a hétvégéket jellemző, a belvárost elöntő szemétről is szólhatna.

 

7. Kádár/Tünde

Két éve vetettem fel, hogy egy önmagát turisztikai célpontként elképzelő város nem létezhet a belvárosában legendás cukrászda nélkül. Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy néhány hónap, és ez a probléma megoldódik. A homlokzatot már látjuk. Azt is sejthetjük, hogy azon a helyen se nem Kádár, se nem Tünde lesz. Várjuk a nyitást.

8. De, ha elindul a vonat. Ha és honnan?

Az idén már 46 éves szolnoki állomással az elmúlt két évben semmi sem történt. Pedig vasutas város vagyunk, a közösségi oldalak szerint az egyik legjobban lobbizó országgyűlési képviselőnk van, és jövőre 10 éves lesz a felújítás terve. De babakocsival vagy kerekesszékkel a peronok ma is megközelíthetetlenek, mindenféle időjárásnak minden utas ki van téve, a kapcsolódó szolgáltatások nemhogy a Balkánon, de attól délre is kritikán alulinak minősülnének. Ez Szolnok kapuja. Egyben a város lobbierejének pontos fokmérője.

9. Bringaváros

Csak annyi lett volna a felvetésem, hogy a bringások által egyébként is kétirányúként használt belvárosi egyirányú utcákban helyi szabályozással és táblákkal legalizálják ezt a helyzetet. De mindaddig, amíg képviselőink inkább autóval járnak, mintsem gyalog vagy bringával, ez csak nekünk probléma. Van bringás reggeli, épülő, de alig karbantartott bringa utak, vállalhatatlan tárolók, és kész. Miért is akarnák a közepesből a jó irányába elmozdulni?

 

10. Felkészülés a 950 éves évfordulóra

Lehetnek az embernek becsípődései. Nekem ilyen a város múltja, amiben 2025 és 2026 fontos évfordulók lesznek. De ki tudja, ki lesz akkor itt a bálanya? A megválasztott magyar képviselő - legyen bármilyen színű és szintű - alapbetegsége, hogy csak a következő voksolásig lát. Ha netán túléli, akkor meg kapkod. Mert fel se merül, hogy hosszabb távon is lehetne gondolkodni, hisz nélkülünk is felkel a Nap.

 

Érdemes újabb ötleteket bedobni? A remény hal meg utoljára.

11. Városi közlekedési program

Nyilvánvaló, hogy az átadandó M4-es elkerülő Szolnok városon belüli közlekedésére nem fog gyógyírt jelenteni. Világos, hogy a Csáklya úti híd és a szandai elkerülő csak a propaganda szintjén létezik. Nekünk meg mégis közlekedni, parkolni, élni kellene. Amin olyan apróságok is segíthetnének, hogy például a lassú járművek és gépek, valamint a tanulóvezetői autók 6.30 és 8.00 valamint 16.00 és 17.30 között ne közlekedhessenek a városban. És sorolhatnám, majd egy másik cikkben sorolom is a "hülye" ötleteimet.

12. Nagyberuházások sorsa

Két dolog miatt emelem ide a szolnoki várban éppen álló beruházást, a színház rétestésztává nyúló felújítását és a Tiszaligeti Strandfürdő sorsát. Egyrészt tényleg érdekel, hogy ezek pontosan mennyibe kerültek, mennyivel lettek drágábbak az elhúzódó munkák miatt, a város zsebét mindezek miként érintették, és mikor kerül pont ezeknek az ügyeknek a végére. Másrészt legyen egy olyan eleme is a listámnak, ami jövő novemberre megoldódik. Hisz lesz közben egy országgyűlési választás, amikor ezekre a kérdésekre a válaszok megúszhatatlanok lesznek.

13. Szolnok oktatás

Bevennék egy újabb saját mániát is ebbe a sorba. Erről is sokszor írtam már, de nem elégszer. A NAT lehetővé tenné, hogy a szolnoki iskolákban 1-12. osztályig, minden évben legyen egy óra, ami Szolnokkal foglalkozik. A természetföldrajzával, sportjával, múltjával, épített örökségével, művészeteivel, és lehetne sorolni. Hiszek benne, hogy ha hallhatnának ilyesmiről a szolnoki diákok, akkor pár évtized múlva például nagyobb becsülete lenne az addig el nem pusztított házaknak, erősebb lenne a kötődés, amit üres, csak a pénzről szóló programok soha sem tudnak helyettesíteni.

 

Jövőre, veletek - velük? - ugyanitt, ugyanezekről? Remélem, lesz változás!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Panoráma ma
Van, aki azt mondja, Szolnok a vízügyi székház tetejéről lehet a legszebb, mert onnan nem látszik az a nagy szürke torony.

Az Album további képei
 

AKB

Elmúlnak az ünnepek
Elmúlnak az ünnepek, maradnak az elszáradt koszorúk. A hivatalosságoknak addig fontos az emlékezés, amíg a média érdeklődésének kereszttüzében, komoly arccal fejet hajthatnak a közpénzből vett koszorúk mögött. Aztán elfelejtik, mint a választási ígéreteiket. És a városukat se nagyon járják. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az augusztus 20-ai szolnoki koszorúk az esemény után 103 nappal is ott rohadnak az emlékhelyen?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Móra Ferenc emléktábla
Véletlenül bukkantam a Móra Ferenc szolnoki tartózkodására emlékező táblára a Szent István király utcában. Akkor hirtelen el sem tudtam képzelni, hogy mi köze lehetett a tudós-írónak a megyei rendőrkapitányság épületéhez és a városhoz.

A Szoborpark további képei