[Naplóm]

Tíz felvetés a közmeghallgatásra

2019. november 27.

Mivel személyesen nem tudok ott lenni a 2019-es év, és egyben az új közgyűlés első közmeghallgatásán - ahol a város lakói észrevételeket tehetnek és kérdezhetnek Szolnok működésével kapcsolatosan -, gondoltam, speciális módon, írásban "nyújtom be" felvetéseimet.

1. A város honlapja többet áruljon el a közgyűlés tagjairól és munkájukról

Részemről elvárás, hogy jobban ismerjem Szolnok képviselőtestületének tagjait, illetve az általuk a bizottságokba delegált személyeket. Tehát azt kérném, hogy a város honlapján egy fotóval kiegészített életrajzot olvashassak róluk, illetve a valóban használt e-mail címük és vagyonnyilatkozatuk mellett tájékozódhassak a munkájukról. Azokról a javaslatokról, amelyek a személyükhöz kötődnek, a fajsúlyosabb ügyekben leadott szavazatukról - merthogy helyettem voksolnak -, illetve naprakészen tudjam, mikor tartanak fogadóórákat vagy fórumokat.

 

2. A közgyűlés tagjai élő és rendszeres kapcsolatot tartsanak a választókkal

Élveztem a kampányidőszak "pezsgő" jelölt-választói kapcsolatkereséseit. Ugyanakkor frusztrál, hogy a kampányidőszakon kívül a hasonló interakciók a nullához közelítenek. Én például a saját képviselőm egyetlen fogadóórájáról, fórumáról sem tudok az előző öt évben. Holott az önkormányzatiság nem arról szól, hogy valamelyik párt jelöltjenként ülnek a testületben, hanem a választók képviseletéről. Ami személyes találkozások és beszélgetések nélkül reménytelen.

 

3. Épített örökségünk védelme

Mindenkinek lehetnek mániái. Nekem is. Lassan tíz éve siratok pusztuló vagy elpusztított szolnoki házakat és köztéri alkotásokat. Ezért örülnék, ha mihamarabb létrejönne a "helyi védettség" minősítés, amit semmiféle csókos beruházó nem tudna kijátszani. Így nem fordulhatna elő, hogy a kevés szecessziós házaink egyikét eldózerolják, vagy egy hatvanéves műalkotást leverjenek. Szeretném, ha mindehhez társulna egy szakemberekből álló, valódi jogosítványokkal bíró "tervtanács", amely megóvna bennünket a vállalhatatlan - ellenben olcsó - küllemű társasházak és középületek felhúzásától is. Merthogy az ilyenek is rombolják az épített örökséget, hiszen minden ház a környezetében értelmezhető.

 

4. Mi épül Szolnokon?

Ha már bontásról és építkezésről van szó, jelezném, még mindig elérhetetlen álom a beruházások helyszíni tájékoztatási kötelezettsége. (Erről is írtam már néhányszor.) Szerintem, minden beruházás első lépésének egy tájékoztató tábla kihelyezésnek kellene lennie. Ami alapján minden szolnoki értesülhet, hogy az adott helyen mi történik, ki azért a felelős, kit lehet baj esetén értesíteni. Persze lehet, hogy ezzel a kicsit szürke vagy kicsit más néven futó tervezések és beruházások is visszaszorulnának.

 

5. Közérdekű ingatlankataszter

A magántulajdon számomra is szent és sérthetetlen. Ugyanakkor hiszek a városban, mint közösségben. Így szerintem a magánérdeknek és a közérdeknek általában találkoznia kellene. Például, amikor valakinek az jut eszébe, hogy irodákat épít Szolnokon, vagy eredetileg közcélú ingatlanokat alakít át. Egy közérdekű ingatlankataszterrel elkerülhetnénk, hogy közpénzen irodahelyiségek épüljenek, miközben tele van a város üresen álló, pusztuló irodákkal. Miként azt is, hogy egykori iskolákból irodák legyenek, miközben van olyan tanintézményünk, aminek az elhelyezése 80 éve ideiglenes. Nem lenne jobb a meglévő erőforrásokkal gazdálkodni, mintsem pénzt égetni? Vagy kérdezzem úgy: előbb gondolkodni és utána költeni?

 

6. Vigalmi- vagy lakónegyed a belváros?

Az ember életkörülményei is szülnek - nem először - felvetéseket. Világos, hogy Szolnok belvárosa nem lehet egy alvó negyed. Ugyanakkor az itt élők pihenéshez és normális környezethez való jogát is tiszteletben kellene tartani. Azaz nagyon várom, hogy Szolnok belvárosa ne legyen minden hétvégén, illetve a nyár valamennyi napján buliktól és bulizóktól hangos, másnap reggelente pedig balkáni disznóól. A magam részéről a megoldás finanszírozásánál, a bulizókból hasznot húzó vendéglátósok, forintokban mérhető felelősségvállalását is elvárom.

 

7. Kádár Tünde

Az előzőekkel egy picit összefügg, bár ez is csak egy mánia. Szerintem turisztikailag nem értelmezhető az a város, amelynek a központjában nincs egy országosan jegyzett cukrászda. Esetünkben ennek hagyománya is lenne. De még mindig csak áhítozhatunk a Kádár/Tünde cukrászdára. Szerintem nem igaz, hogy ebben az esetben a városnak csak a bérlőtalálás a dolga és a felelőssége. A Kádár/Tünde Szolnoknak olyan, mint Gyulának a 100 éves. És pontosan annyira a kultúra része, mint a színház vagy a múzeum. Tehát menteni, újra életre kelteni, és működtetni kellene. Mint a szolnoki habos isler szentélyét.

 

8. De, ha elindul a vonat. Ha és honnan?

A blogSzolnok egy szubjektív élményportál. Tehát eszem ágában sincs objektívnek lenni. Maradok a saját élményeimnél. Ez esetben a MÁV-ról és a szolnoki vasútállomásról. Az utóbbi esetében elvárom az új közgyűléstől, hogy képviselje a szolnoki utasok érdekeit a 2012 óta lebegtetett felújítás elkezdése és menete kapcsán. Mert bár állami cég építményéről és beruházásáról van/lesz szó, a legtöbb közünk mégis nekünk, szolnokiaknak lesz a felforduláshoz. Ami így is akkor a MÁV Budapest-Szolnok vonalán, hogy bele se merek gondolni, mi lesz az állomás egyre inkább elodázhatatlan átépítése idején. De addig is, nem bánnám, ha a testületben lenne valaki, aki a MÁV-val szemben képviseli a szolnokiakat, mert a szolnokiaknak, mint utasoknak ez jelenleg nem sikerül.

 

9. Bringaváros

Ugyancsak sokszor írtam már a városi kerékpározásról, amiben meglehetősen érintett vagyok. Így itt és most csak azt szeretném kérdezni: Szolnokon mikor lehet végre szabályosan kerékpározni az egyirányú utcákban? Már most is bringázunk, de néhány kiegészítő tábla és felfestés - tehát nem nagy összeg - legálissá és biztonságosabbá tenné, amikor szemben megyünk a forgalommal.

 

10. Felkészülés a 950 éves évfordulóra

Még hosszú listát tudnék összeállítani a blogSzolnok korábbi cikkeiben is megfogalmazott "kívánságaimból" és ötleteimből. Van azonban valamit, amit nem szeretnék kihagyni ebből a szubjektív listából. Mégpedig Szolnok első írásos említésének 950. évfordulóját, ami 2025-re esik. Ami már nem a mostani közgyűlés mandátuma idején lesz. Ugyanakkor 2025-ben semmit se fogunk tudni mondani erről a városról, semmi értelmeset nem lehet majd átadni, ha a mostani testület nem kezd el terveket szőni és a témáról gondolkodni. Tudom, ez egy olyan ügy, ami hosszú távú gondolkodást, sőt pártérdektől független együttműködést igényel - hiszen ki tudja, mit hoz 2024. Persze azt is mondhatom, hogy a Szolnok 950 éves jubileumára készülés nem kíván mást, mint amit egyébként is elvárok az 5 éves munkáját most kezdő testülettől.

 

Zárásként pedig csak annyit: tulajdonképpen nem is várom el, hogy a felvetéseimre válaszoljanak. A tettek és a tapasztalataim nekem elegendő választ adnak majd.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Izgalmas háttér
Szerintem valamikor 1905 után, de még az első világháború előtt készülhetett az ehhez a képeslaphoz használt fotó. Amit nem az előtérben álló kaszinó, hanem megyeháza és kaszinó között látszó épület teszi igazán izgalmassá.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Közgé névadójának emléke
Szolnok második legrégebben működő középiskolája 1955 óta viseli a reformkor akadémikus mérnökének a nevét. Szobra hatvan vagy hatvanegy éve áll a lassan hetvenéves épület előtt. Alkotója idén hunyt el. Majdnem egyidős volt az iskolával.

A Szoborpark további képei