Levéltár

Újra a sarok

2022. február 27.


A Gábor Áron tér és a Mártírok út sarkán épült társasházzal - pedig még lakatlan - nem először foglalkozott a blogSzolnok. A Kivert Biztosíték rovatra sokan reagáltak, kivéve az illetékesek. Pedig a hallgatás beleegyezés.

L-N. Barbi: Itt töltöttem a gyermekkoromat. Itt nőttem fel. Ennek a társasháznak a helyén állt vagy 100 évig a családunk háza. Az a ház is ennyire sarokra volt építve. Pontosan ugyanígy, ahogy ez most. Akkor is csak egy ember fért el egyszerre a járdán. Egyszer, ha jól emlékszem, egy teherautó be is jött a sarki szobánkba. Nem az volt a terv, csak elvétette a kanyart.

 

V-né Margit: Gyalog mentünk ott, döbbenet. Meg kell állni, hogy ne ütközünk a jobbról érkezőkkel. Remélem, aki engedélyezte az építést, naponta megtapasztalja a leírtakat!

 

N. Krisztina: Pont én is, amikor arra járok, ezt néztem: hogy engedhették meg ezt?

 

K. Janos: Ott a járdán libasorban lehet csak közlekedni. Hát még, ha a kocsiból pakol be a család a bejárati ajtón keresztül. Ki kell menni az útra. Elképesztő.

 

T-né N. Györgyi: Nyílván babakocsival ne sétáljunk arra, mert konkrétan az úttestre kell tolni a gyereket. Ez igen!

 

B. Orsi: Nem szívesen, nyugodt szívvel állnék ki abból a garázsból.

 

H. Gábor: Ha nagyobb sebességgel fordul az ember, akkor nem számít, hogy kifelé, vagy befelé akarják használni a garázst.

 

T. István: Elvileg a járdának minimum 1,5 m szélesnek kell lennie. A saroknál szerintem nincs annyi. Azt kell büntetni, aki az engedélyt megadta.

 

B. András: Csak a lámpaoszlop miatt nem lehetett az útra építeni a ház sarkát, pedig úgy kellett volna. Átellenben, a zebra másik sarkán kell majd egy házat építeni, hasonló stílusban, és akkor természetes módon történik a forgalom lassítása a gyalogátkelőhelynél, és az iskolai átkelő is biztonságosabb lesz. Ez lesz azt etalon a további építkezéseknél.

 

P. Zsuzsa: Én a garázsajtót a zebrával szembe tettem volna, mennyivel praktikusabb lenne úgy.

 

N. Julianna: Ó ilyen van a Rákóczi úton. Konkrétan a zebráról áll be. Szomorú hogy a kivitelező erre nem figyelnek

 

B. János: Szerintem ezt egy kerékpáros írhatta, mivel a járdán kerékpározókat tényleg zavarja a számukra kevésbé belátható kereszteződés. A városban számos ilyen ház van, és nem feltétlen újépítésűek ám. A garázs tényleg gáz.

 

B. Zoltán: Mert, mi a baj vele?

 

M. Péter: Szerencsére a mai társasházak olyan gyenge minőségben épülnek, hogy pár év és már bontják is.

 

H. Tamás: Főleg ezt, amit tavaly -7 fokban betonoztak, falaztak. A garázs még hagyján, de a járda tényleg érdekes kérdés.

 

P. István: Van az a pénz, amivel elintézték.

 

L. J-né Erzsébet: Felháborító. Hogy lehet ilyen engedélyt kiadni? Szégyen.

 

Sz. Anna: Ha van elég pénzed, és a megfelelő helyen megfelelő ismerősöd, akkor semmi sem lehetetlen.

 

H. Krisztián: Ezrével vannak ilyenek a városban, az országban. Megfelelő vastagságú borítékért bárki, barmit építhet, bárhol IS!

 

N-né Kati: Történik valami? Semmi. Jót nevetnek a markukba.

 

K. Annamária: Lassan szétzüllik ez az élhető város. Mintha nem lenne gazdája, az "élelmesebbek" vették át az irányítást. Ott és úgy bontanak - akár pótolhatatlan épületeket is -, vagy építkeznek, vagy hagyják veszni az elkótyavetyélt értékeinket számonkérés, felelősségre vonás nélkül. Nyilvánosság elé citálnám azt a szakhatósági munkatársat, aki aláírását adta, hogy ez itt és így megépülhessen. A szalagvagdosós főszereplőink helyett ezeket az anomáliákat kellene a médiának láttatni.

 

J. Jakab: Ez a város a társas kőbörtönök városa lett. Rengeteg polgári, műemlék jellegű házat fölvásárolt a tőke, aztán eldózerolták, és hamarosan 8-10 beton kalitkát építettek a helyére, amelyeket kimértek egyenként annyiért, amennyibe került volt műemlék jellegű ház felújítása. Ez a környék zajos, hamarosan majd panaszkodni fognak, nem lehet élni, és pihenni. Ennek az újonnan épített épületnek a garázsába beállni pedig balesetveszély, és szabálytalanságok árán lehet beállni. A zebrát eltehetik a helyéről, de a kanyart nem hiszem, hogy arrébb lehet vinni.

 

H. László: Amikor megláttam, hogy mennyire belelóg az épület a járdába csak pislogtam. Megértem, hogy nyilván ilyen a porta, biztos vannak érvek, hogy miért lett ilyen. Amúgy persze nagyon szép a ház. De vicc, hogy kihozták az útig, ott a zebra is, na meg az a garázs. Vannak ilyen gyöngyszemek a városban, pl. a mi utcánk, az Aradi. Itt csodájára lehet járni az össze-visszaépült új házaknak. Persze parkoló sehol, járda nyomokban, autók a falig parkolva. Az meg hogy az utca egyirányú? Csak a hab a tortán, hogy napi 100 autó jön szembe tilos irányból. De legalább van havonta egy jó kis csőtörés. Az egész városra jellemző, hogy a társasházak sorra nőnek ki a földből, de nem láttam soha egy új parkolóházat, parkot, teret, vagy a város előtt P+R parkolót épülni. (...) Szerintem ez nem egyedül erre a városra jellemző: fejetlenség, propaganda, önfényezés, káosz. És ez nem fog már változni szerintem. Ilyen lett a világ sajnos.

Azt, hogy közös a felháborodás a Gábor Áron tér és a Mártírok utca sarkán maximálisan a telek szélére kihúzott, járdát szűkítő, a forgalmas zebrához közelítőket veszélyeztető, a belváros felől érkező és jobbra kanyarodókat nehéz helyzetbe hozó új társasház miatt, nem ragoznám tovább. Pedig a minden logikát nélkülöző garázs elhelyezés remek magaslabdákat dobál.

Azonban szeretném jelezni, hogy a közösségi oldalra írt bejegyzéseket ezúttal nemcsak szerkesztve, de szelektálva is közlöm, mert az épületet engedélyezők és a kivitelezésében közreműködők szakmai alkalmatlansága mellett a nagyon gyakoriak az olyan hozzászólások, amelyek a nettó korrupcióra utalnak, meg hogy pénzzel Szolnok bármi elintézhető.

A ?mundér becsülete? érdekében azt gondolom, az illetékeseknek ideje lenne a város nyilvánossága - nem a propaganda felületekre gondolok - elé kiállni, és magyarázattal szolgálni, hogy mindez miért történhetett így. A város főépítészét volt szerencsém egy nyilvános eseményen erről kérdezni, ahol valami olyasmi magyarázatot adott, hogy a Mártírok út vonalvezetése miatt ennek a sarki háznak az elhelyezése így rendben van. A magam részéről azt gondolom, hogy vannak olyan orvosi kezelések is, amelyek beválnak, csak éppen a beteg hal meg.

Szóval puffoghatunk mi, mint szolnoki lakosok. De a legszörnyűbb mégiscsak az az egészben, hogy a választottjaink (például ennek a körzetnek az önkormányzati képviselője), a választottjaink által működtetett hivatal és az ügyben érintett, adófizetői pénzből élő köztisztviselők a fülük botját sem mozdítják. Hallgatnak, miközben a munkahelyükre esik a gyanú árnyéka, a becsületük van veszélyben. Hallgatnak, mert bízhatnak abban, hogy majd egy következő balhé ezt elsodorja. És eszükbe se jut, hogy ezzel micsoda károkat okoznak annak a városnak, amit lehet, hogy ők is szeretnek.

Nem kell, hogy nekem, és a hozzászólóknak legyen igazunk! De ez csak akkor derülhet ki, ha a másik oldal is megszólal.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

blogSzolnok

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Volgák és Moszkvicsok
Óriási a forgalom Szolnok megye székhelyén. Olyannyira, hogy a megyei tanács székháza előtt araszoló Volgák és Moszkvicsok között rendőrnek kell átsegítenie a gyalogosokat a zebrán. A fejlődő várost megörökítő fotós pedig halált megvető bátorsággal áll a két sáv között.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Dózsa György domborműve
Dózsa képzelt portréja 42 éve került a bíróság falára, az akkor ötszáz éve született parasztvezér emlékére. Mivel a Dózsa György nevéhez köthető parasztfelkelésnek idén ünnepelhetnénk a félezredik évfordulóját, talán érdemes szót ejteni Nagy István bronz munkájáról.

A Szoborpark további képei