Levéltár

A harmadik kép megoldása

2021. szeptember 26.


Három, az MTI/MTVA fotóarchívumában található szolnoki kép aláírásainak a javításához kértem segítséget még tavasszal. Kettő egyértelműen megoldódott korábban. Most a harmadik is.

Még április közepén írtam három, a Magyar Távirati Iroda (MTI) archívumában található, szolnoki vonatkozású, pontosabban szolnoki képaláírással rendelkező fotóról.

http://www.blogszolnok.hu/leveltar_harom_helyszineles

 

A "Konflis Szolnokon, de hol?" alcímmel közzétett, a távirati iroda szerint 1969. augusztus 15-én készült kép megfejtése viszonylag gyorsan sikerült. Alig két héttel később már megírhattam, hogy az MTI - ma már az MTVA része - fotóján, a régi szolnoki állomás előtt Tassi Sándor, a város egyik utolsó konflisos személyfuvarozója látható.

http://www.blogszolnok.hu/leveltar_tassi_sandor_az_allomasnal

 

A második fotóról, amely az MTI szerint a szolnoki Tisza-hidat ábrázolta, nagyon gyorsan egyértelművé vált, hogy csak a Tisza stimmel, a város és a híd nem. Azon a képen a Tokajnál lévő tiszai átkelő látható.

 

A harmadik - a legkorábbi felvétel - viszont kicsit bonyolultabbnak tűnt.

Kovács Géza 1947-ben készült felvétele a leírása szerint Szolnokon a Gábor Áron teret mutatja a Szentháromság-szoborral. A fényképezés idejét nem vitattam. Azt azonban igen, hogy a képen a szolnoki Szentháromság-szobor lenne. Mert alakja és formája szerint inkább a szolnoki Mária-szobornak tűnt, amely jelenleg a Szabadság tér és a Pólya Tibor út találkozásánál áll. Szolnok legrégebbi, máig fennmaradt szobra nem biztos, hogy mindig ezen a helyen volt, az azonban elég valószínű, hogy 1930-ban már a mai helyén állt. Így kicsi a valószínűsége, hogy a második világháború után átvitték volna a Gábor Áron térre.

Nem zártam ki, hogy tévedek, és a kép valóban a Gábor Áron teret mutatatta, és 1947-ben ott állt vagy ott is állt egy másik, a Pólya Tibor úti Mária-szoborhoz hasonló emlékmű.

Gulyás Katalin, a Damjanich Múzeum munkatársa egy képeslappal egyértelművé tette, hogy hol készülhetett a fotó.

 

"Kedves Zsolt!

A Három helyszínelés című bejegyzés egyik képéhez talán megtaláltam a megoldást.

A tér elnevezését összekeverhette valamivel a fotós, de a szobor megnevezése helyes - és ott áll ma is. Ez valószínűleg a Tabán déli vége lesz. A (mellékelt) képeslap az 1920-as években készülhetett (bár 1933-ban adták fel), de az emlékmű mögött lévő épületek szerintem azonosak. A kisebbik házon az ablakok kiosztása, mérete más - ám ez szerintem még belefér. Vagyis a mai Balogh Kálmán utca híd felőli sarkát látjuk.

Régi tabániakat kéne erről kérdezni...

Üdvözlettel:

Gulyás Kata, DJM"

Köszönöm a segítséget mindenkinek, aki ötleteket, támpontokat adott a három ?szolnoki? fotóhoz.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nem is volt Boriska
Szolnok egyik legszebb ábrázolása ez a festett képeslap. A három templom, a főgimnázium és a színház mellett Boriska is látható rajta. De Boriska nem létezett.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Jubileumi park emléktábla
Művészeti értéket nem nagyon hordoz ez a négy évtizedes, egyik sarkán jó pár esztendeje törött emléktábla. A rajta látható információk sem adnak pontos eligazítást elhelyezésének okairól, ám sejthető, hogy miért is került a Kun Béla körúti házak mögé.

A Szoborpark további képei