Levéltár

A harmadik kép megoldása

2021. szeptember 26.


Három, az MTI/MTVA fotóarchívumában található szolnoki kép aláírásainak a javításához kértem segítséget még tavasszal. Kettő egyértelműen megoldódott korábban. Most a harmadik is.

Még április közepén írtam három, a Magyar Távirati Iroda (MTI) archívumában található, szolnoki vonatkozású, pontosabban szolnoki képaláírással rendelkező fotóról.

http://www.blogszolnok.hu/leveltar_harom_helyszineles

 

A "Konflis Szolnokon, de hol?" alcímmel közzétett, a távirati iroda szerint 1969. augusztus 15-én készült kép megfejtése viszonylag gyorsan sikerült. Alig két héttel később már megírhattam, hogy az MTI - ma már az MTVA része - fotóján, a régi szolnoki állomás előtt Tassi Sándor, a város egyik utolsó konflisos személyfuvarozója látható.

http://www.blogszolnok.hu/leveltar_tassi_sandor_az_allomasnal

 

A második fotóról, amely az MTI szerint a szolnoki Tisza-hidat ábrázolta, nagyon gyorsan egyértelművé vált, hogy csak a Tisza stimmel, a város és a híd nem. Azon a képen a Tokajnál lévő tiszai átkelő látható.

 

A harmadik - a legkorábbi felvétel - viszont kicsit bonyolultabbnak tűnt.

Kovács Géza 1947-ben készült felvétele a leírása szerint Szolnokon a Gábor Áron teret mutatja a Szentháromság-szoborral. A fényképezés idejét nem vitattam. Azt azonban igen, hogy a képen a szolnoki Szentháromság-szobor lenne. Mert alakja és formája szerint inkább a szolnoki Mária-szobornak tűnt, amely jelenleg a Szabadság tér és a Pólya Tibor út találkozásánál áll. Szolnok legrégebbi, máig fennmaradt szobra nem biztos, hogy mindig ezen a helyen volt, az azonban elég valószínű, hogy 1930-ban már a mai helyén állt. Így kicsi a valószínűsége, hogy a második világháború után átvitték volna a Gábor Áron térre.

Nem zártam ki, hogy tévedek, és a kép valóban a Gábor Áron teret mutatatta, és 1947-ben ott állt vagy ott is állt egy másik, a Pólya Tibor úti Mária-szoborhoz hasonló emlékmű.

Gulyás Katalin, a Damjanich Múzeum munkatársa egy képeslappal egyértelművé tette, hogy hol készülhetett a fotó.

 

"Kedves Zsolt!

A Három helyszínelés című bejegyzés egyik képéhez talán megtaláltam a megoldást.

A tér elnevezését összekeverhette valamivel a fotós, de a szobor megnevezése helyes - és ott áll ma is. Ez valószínűleg a Tabán déli vége lesz. A (mellékelt) képeslap az 1920-as években készülhetett (bár 1933-ban adták fel), de az emlékmű mögött lévő épületek szerintem azonosak. A kisebbik házon az ablakok kiosztása, mérete más - ám ez szerintem még belefér. Vagyis a mai Balogh Kálmán utca híd felőli sarkát látjuk.

Régi tabániakat kéne erről kérdezni...

Üdvözlettel:

Gulyás Kata, DJM"

Köszönöm a segítséget mindenkinek, aki ötleteket, támpontokat adott a három ?szolnoki? fotóhoz.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ünnep a hídon
A mellékelt képhez tartozó felirat az állítja, Szolnokon készült a fotó. Ha ez igaz, akkor csak a Várkonyi téri Zagyva-híd ábrázolhatja, a Tallinn városrész felől fotózva. De mikor?

Az Album további képei
 

AKB

Elcsavart táblák Szolnokon (n+1)
A Szapáry útról az úgynevezett Árkádok mögötti parkolóhoz vagy a Magyar utcához egy "dupla kapun" keresztül vezet az út. Viszont, ha nem a megfelelő átjáróba hajtunk be, könnyen szemben találhatjuk magunkat egy másik autóssal. Ezért van ott egy behajtani tilos tábla. Ami most is ott van, csak rossz fele néz, kikukucskál a Szapáry vége felé. Az elsőbbségadás kötelező tábla meg követi "tekintetével". Továbbra is "olcsó játék hülye gyerekeknek" Szolnokon a KRESZ-táblák elcsavargatása. De lehet belőle gondatlan vagy szándékos veszélyeztetés is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú lány a Vegyinél
Hamarosan 40 éves lesz a mohásodó fejjel szomorkodó lány a Tiszai Vegyiművek főbejárata közelében lévő, ma már gondozatlan parkban. Az idén elhunyt Simon Ferenc alkotása még akkor született, amikor a beruházók és az nagy cégek költöttek a képzőművészetre.

A Szoborpark további képei