Levéltár

Három helyszínelés

2021. április 18.


Az MTVA MTI fotóarchívumában rengeteg szolnoki vonatkozású kép található. Van azonban néhány, amelyeket nem tudok azonosítani. Az olvasók segítségét kérem az MTI képaláírások pontosításához.

Szentháromság a Gábor Áron téren

Az MTI és a MAFIRT fotóinak értékét nemcsak maguk a képek adják, hanem a hozzájuk tartozó, általában a fotósok által megadott magyarázószövegek. Ezek általában segítenek azonosítani a kép készítésének helyét és idejét. Igaz, a helyszíneket már néhány évtized távlatából sem könnyű egyértelműsíteni, hiszen ennyi idő alatt rengeteget változtak a települések utcaképei, szerkezetei, elnevezései, épületei.

Itt van például Kovács Géza 1947-ben készült képe, amit a leírása szerint Szolnokon, a Gábor Áron téren rögzített a Szentháromság-szobor mellett. Fel kell tennem a kérdést, hogy biztosan jó a képszöveg?

A dátumot nem vitatnám. Azt azonban igen, hogy a képen Szentháromság-szobor lenne. Alakja és formája szerint ez inkább a szolnoki Mária-szobor, amely jelenleg a Szabadság tér és a Pólya Tibor út találkozásánál áll. Szolnok legrégebbi, máig fennmaradt szobra nem biztos, hogy mindig ezen a helyen volt, az azonban elég valószínű, hogy 1930-ban már a mai helyén állt. Így kicsi a valószínűsége, hogy a második világháború után átvitték volna a Gábor Áron térre.

Persze lehet, hogy tévedek, és a kép valóban a Gábor Áron teret mutatja, és 1947-ben állt a városban egy másik, a Pólya Tibor úti Mária-szoborhoz hasonló emlékmű.

Segítsenek! Hol készült ez a kép?

 

Konflis Szolnokon, de hol?

Az MTI képfelirata szerint a mellékelt fotó 1969. augusztus 15-én készült Szolnokon. Amiben azért nem kételkednék, mert a kép kódja egyetlen számmal tér el azoktól a fotókétól, amelyek az akkor megnyílt Jólét ABC-ről készültek. Persze a számok összekeverése vagy elírás is belefér a múltba.

Elfogadva, hogy ezt a felvételt valóban Szolnokon készítette az MTI fotósa, segítséget szeretnék kérni abban, hogy beazonosítsuk a fotózás helyét. Támpontot jelenthetnek esetleg a kép hátterében parkoló Ikarusz buszok. A hatvanas évek végén ez két helyen lehetett a városban: a Szabadság tér környékén, a Varga és a bíróság melletti utcákban, ahol a korabeli helyközi "buszpályaudvar" működött. Illetve a vasútállomás környékén, ahonnan ugyancsak indultak autóbuszok. Ugyanakkor a macskakő, a kialakított park és a háttérben lévő földszintes házak együttese egyik fenti helyre sem illik.

De, akkor hol várakozhatott a korabeli személyszállító iparos? És, ha valóban Szolnokon, akkor esetleg emlékszik még rá valaki? Ki ő?

 

Híd és népművészeti alkotás

Ez az 1977-es színes felvétel, a hozzá tartozó szöveg szerint a Tisza-parton, a híd közelében készült, és egy "fafaragó népművészeti alkotás" látható rajta. Ha elfogadjuk, hogy Sarkadi János fotóriporter valóban Szolnokon készítette ezt a képet, akkor ez a faragvány vagy a mai Verseghy-parkban, vagy a túlparton, az egykori Megyei Tanácsi üdülő területén állhatott.

Azonban jobban megnézve a képet, egészen biztos vagyok abban, hogy téves a felirata. Ezt a fotót nem Szolnokon készítették. A híd alakja még csak-csak stimmel, ám, ha átnézünk alatta, akkor a távolban egy újabb hidat látunk, egy hasonló szerkezetűt, mint amilyen Szolnokon 1946-62 között állt. De a szolnoki, belvárosi hídtól látótávolságban 2011-ig nem volt másik Tisza-híd, tehát ennek az MTI képnek rossz a felirata.

Na, de akkor hol készült a kép? Szegeden biztos, hogy nem. Esetleg Tokajban?

A mellékelt fotók az MTVA-tól megvásárolhatóak. Az itt közölt vízjelezés egyértelműen mutatja, hogy én ezeket a képeket nem vettem meg. Közlésükre azért vállalkozok, mert - miként a Fortepan esetében is előfordult -, a közös gondolkodás helyre teheti a közös múltunkat őrző, régi fotók leírását. És mivel erre az MTVA honlapján is lehetőség van, vegyük ezt a közlést egy önkéntes munkának! Ha megoldjuk a képek rejtélyét, jelezni fogom az MTI felé a pontosítást.

Köszönöm, ha segítenek!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Épülő új városközpont
A hetvenes évek elején járunk a már épülő Vízügyi székház akkori legmagasabb pontján. Balra az SZTK, jobbra az Ady Endre út, távolabb az ÁÉV székház, a közgé kollégiuma, de még sehol a 24 emeletes. Újabb fotó a MNL szolnoki levéltárában őrzött 43. számú ÁÉV archívumából.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Nepomuki Szent János szobra
A szobor és talapzata is elég rossz állapotban van, holott minden bizonnyal Szolnok második legidősebb ilyen alkotásai. Ráadásul szerintem van néhány fontos - ma is büszkén vállalható - oka, amiért nálunk is szobrot állítottak Nepomuki Szent Jánosnak.

A Szoborpark további képei