Levéltár

Tassi Sándor az állomásnál

2021. május 02.


Két héttel ezelőtt három MTI kép megfejtéséhez kértem segítséget. A konflisos kép azt hiszem, megoldódott. A másik kettő, talán mert sokan csak a Facebook bejegyzést nézték még nem. Segítsenek!

A 2021. április 18-ai bejegyzésben a mellékelt fotó kapcsán a következőt írtam: "De, akkor hol várakozhatott a korabeli személyszállító iparos? És, ha valóban Szolnokon, akkor esetleg emlékszik még rá valaki? Ki ő?"

Az olvasók segítségével kikerekedik a történet.

 

S. Zoltán: Sokszor előfordul ezeknél a képeknél, hogy fordítva hívják elő és emiatt nehéz azonosítani, hol készült a kép (...) Még ami feltűnt a kép nagyításánál, hogy a kép jobb felső sarkában egy vasúti vagon látható, ez is segíthet az azonosításban.

 

T. Krisztina: A szolnoki vasútállomáson állt annak idején ilyen konflis. Ezt onnan tudom, hogy amikor mátrai nagymamám először jött látogatni itt dolgozó és élő lányát (az édesanyámat), ilyennel ment az albérleti címre. Emlegette is mindig: "Fiam! Olyan volt, mint a Hintón járó szerelemben." (Ranódy László 1955-ös filmje - A szerk.)

 

K. Annamary: A Kossuth téren is voltak megállók. A Hunyadi utca elején lakott az egyik konflisos.

 

D. Márta: A mi utcánkban is volt egy fiákeres Baranyó Sanyi bácsi.

 

D. György: Tassi Sándor fiákeres még ismertem.

 

Cs-né Magdi: Emlékszem rá.

 

P. István: Tassi Sanyi bá, ismertem, még ültem is mellette a bakon.

 

K. Lászlóné: Ő volt az, aki a vidéki embereket áruival a piacra szállította a vasútállomásról.

 

Sz. Zoltán: Mindig a vasútállomás előtt állt.

 

F. Mária: A képen Tassi Mátyás. Övé volt az utolsó konflis Szolnokon. Hogy hol készült? Csak tippelni tudnék. A Báró Jósika út eleje.

 

S-né Icus: Nem tudom, hol készült. Én úgy emlékszem nem Tassi Mátyás, hanem Tassi Sándor. Az akkori Keskeny János úton lakott (a mai Pozsonyi út). Szembe szomszédunk volt, nagyhangú bácsi, ha haragudott, zengett az utca.

 

J. Béla: Gyakran várakozott a vasútállomásnál is. Lehet, hogy az a helyszín?

 

S. Gyula: Ez biztos, hogy a vasútállomás, a raktárhoz vezető úton várakozott. A személyi bejáró közelébe. A konflis hajtója Tassi Sándor. A volt Keskeny János úton lakott.

 

K. Eszter: Igen, a vasúttól indult, és amikor letette az utasát, akkor visszament. A szolnoki konflisban nem ültem, de fűződik hozzá emlékem. Amikor a fiam született egy kismamát az hozott a Bábaképzőbe, és alig tudott felérni, megszületett a kislánya, alig volt ideje lefeküdni.

 

Sz. Gábor: Hát én igen, mert Ő vitt pár haverommal együtt az érettségi ballagás alkalmával a városon át, egészen a Tiszaparti Gimnáziumig. Akkor még így hívták a giminket. Ez 1966-ban volt.

 

S. Gyula: 13 éves voltam. Amikor Sanyi bá végzett, az Ady E. úti kiskápolnánál levő kútnál mosta a kocsit, amiben, mint gyerekek segítettünk. A ló itatása is közben volt. Ezért megengedte, hogy az otthona kapujáig felülhettünk a hátsó tengelyre.

 

P. Margit: Szerintem a vasútállomás előtt, háttérben a Szolnok ABC helyén található házak láthatóak.

 

Tasiné Nagy Györgyi: Pontosan így van. Az utolsó konflis volt Szolnokon. A taxi őse volt. A múzeumban is kiállították a kocsit. Családunk büszkesége.

Szóval a fentiek alapján egyértelmű, hogy az MTI ismeretlen munkatársa Tassi Sándort (az s betűk száma kérdéses - A szerk.) örökítette meg 1969. augusztus 15-én, aki akkor még minden bizonnyal nem az utolsó konflisos volt Szolnokon. Nagyon úgy tűnik, hogy a fotózás helyszíne a vasútállomás környéke lehetett, amit alátámaszthat, hogy az ismeretlen fotós ezen a tekercsen az éppen megnyíló Jólét ABC-t örökítette meg.

A mellékelt 1961-es légi felvételen talán beazonosítható a hely, ahol a fotó készült. A kép bal alsó sarkában a vasúti irodaház látszik, ami a Csomóponti művház és a sínek között, a nagy állomásépület mellett áll. A jobb alsó sarokból a kép közepe felé befutó út a Baross utca folytatása, pont a Mátyás király út sarkánál vágtam le, tehát az a házcsoport a mai Szolnok ABC és az állomás előtti parkoló helyén állt. Ezen a felvételen is látszik, hogy 1961-ben itt már volt egy buszforduló, egy pótkocsis szerelvény várakozik éppen a házak mellett. A sötét színű út mellett, ott ahol szinte derékszögben fordul a Liget út irányába egy kis tér látható, aminek egyik végébe a sínek is belógnak. Ezen a terecskén készülhetett ez a fotó. A néhai báró Jósika út végén várakozhatott 1969 nyarán Tassi Sándor lóvontatású személyszállító kisiparos.

Csak jelzem, hogy a két héttel ezelőtti bejegyzésben még volt két érdekes kép!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Falu és város
Vágjuk ketté ezt a képet. A bal oldali felét kézbe véve azt gondolhatnánk, a múlt század elején, egy alföldi faluban járunk. Jobb oldalát figyelve viszont akármelyik városban is lehetnénk. Így együtt viszont Szolnokon vagyunk, a mai Gutenberg téren, talán a múlt század első felében.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Egy hős honvéd emléke
A József Attila és a Százados út kereszteződésében, az egykori laktanya sarkánál immár 85 éve emlékeztet tábla egy 90 évvel ezelőtti balesetre, amikor a közeli kubikgödörbe beszakadó Oreskó Sára és Herbst Jenő szerelmespárt Hanzély Pál honvédhadnagy és társai megmentették, ám a tiszt életét vesztette.

A Szoborpark további képei