Kérdezem

A fotós hangulata

2017. augusztus 08.

Mészáros János Szolnok és a megye sok eseményén feltűnik hatalmas fotós táskájával, ugyanis 32 éve örökít meg eseményeket és embereket a megyei napilap számára. Régóta ígéri, hogy munkáit kiállításon is bemutatja. A Verseghy Könyvtárban most 29 képét láthatjuk az elmúlt évtizedekből.

(Nyári ismétlés: Ez az interjú 2017. február 9-én jelent meg először.)

- Lassan hét éve a következőkkel fejeződött be a beszélgetésünk: "Tervezem, hogy a fotóriporteri pályafutásom 25. évfordulóján csinálok egy kiállítást, ahol nemcsak a legkedvesebb fotóim, de a rajzaim is kint lesznek majd." A Verseghy Könyvtárban nyíló kiállításod tekinthető ilyesminek, még ha túl is vagy a negyedszázadon?

- Nem, nem. Ez a kiállítás Kunhegyesről érkezik Szolnokra, ahol valamikor régen tettem egy "felelőtlen" ígéretet, hogy majd összeállítok az ottani művelődési háznak egy tárlatot a képeimből. Ők pedig ezt számon tartották, folyamatosan kérdezgették, én meg egyre inkább úgy éreztem, hogy adósuk vagyok. Tehát rászántam egy hétvégét, és összeválogattam egy kisebb tárlatra való anyagot, amiből aztán az idei Magyar Kultúra Napján nyílt kiállítás Kunhegyesen.

- Abból a 2010-es interjúból tudom, hogy Törökszentmiklósi vagy. Mi köt Kunhegyeshez?

- A Néplap fotósaként az egész megyéhez kötődöm. De D. Szabó Miki bácsival annak idején különösen sokat jártunk Kunhegyesre, így azt a környéket egy kicsit a második "szülőhazámnak" is tekintem.

- Hogyhogy átkerül a kunhegyesi anyag Szolnokra?

- Mert a Verseghy Könyvtárban is tettem egy könnyelmű ígéretet, amikor meghívtak egy beszélgetésre még tavaly nyáron. Aztán megtudták, hogy Kunhegyesre összeraktam a kiállítást, és azonnal szóltak. Azért nyílik meg február 9-én, mert két nappal korábban tudtam Kunhegyesen leszedni, és áthozni.

- Abban a bizonyos blogSzolnok interjúban azt mondtad, hogy napi hét-nyolc fotód jelenik meg a megyei lapban, emellett pedig nagyon sok csak a te számítógépeden látható. Mi alapján választottad ki ezt a huszonkilencet. Van valami, ami összeköti ezeket a képeket?

- A hangulatom, amiben a válogatáskor voltam. Tényleg rengeteg képet kellett átnéznem, és valamiért ezek tetszettek az elmúlt, most már több mint harminc évből. Természetesen mind sajtófotó, és egy kivételével mindegyiken emberek vannak. Lényegében, azon az egyen is, amit körülbelül 10 éve csináltam az akkor frissen felújított LI 2-es fedélzetéről, amivel Salzburgból tartottunk hazafelé, és mellénk szegődött két MIG 29-es valahol a Dunántúl felett, amiket megörökítettem.

- Díjazott képed van az anyagban? Például az a szajoli kép, amit 2010-ben életed képének neveztél: "A szajoli vonatkatasztrófa után készült. Az összedőlt állomásépületből egy kisfiút emel ki egy tűzoltó."

- Jó ideje nem küldök már pályázatokra képeket, de ebben az anyagban természetesen benne van az a fotó, ami a szajoli vonattragédia után készült, és amivel abban az évben meg is nyertem a Magyar Sajtófotót. De mondom, nem ez volt a szempont. A hangulatom döntötte el, hogy éppen mi kerül a végül öt fekete-fehér és a huszonnégy színes kép közé.

- Úgy tűnik, ha eleget nyaggatnak, akkor csak összeraksz egy kiállítást. Szóval ezért térnék vissza a régi ígéretedre, hogy egyszer csinálsz egy nagy életmű kiállítást, a megyét és a várost megörökítő sajtófotóidból.

- Lendület kell ahhoz, meg megfelelő körülmények. A harminckettedik évemet kezdem a Néplapnál, úgyhogy maradjunk annyiban, fejben már dolgozom azon a kiállításon. Célozzuk meg, mondjuk a 40 éves jubileumot, mert addig a napi munka mellett lesz időm alaposan átgondolni azt a kiállítást.

(Mészáros János Válogatás az elmúlt 30 év legkedvesebb sajtófotóiból című kiállítása 2017. február 9-én, 16.30 órakor nyílik a Verseghy Ferenc Könyvtárban.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Idegenforgalmi emlék
Elsőre semmi különös nincs ezen az 1980 körül készült felvételen, hiszen ?csak? a szolnoki Tisza szállót ábrázolja. Persze látszik a színház régi épülete is, meg a szocialista autóipar pár remeke, no meg a jobb szélen egy autóbusz. A kor idegenforgalmának fontos kiszolgálója.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Táblacsavarók
Az adott pillanatban jó poénnak tűnhet egy közlekedési táblát elcsavarni. Ezt abból gondolom, hogy bár állítólag a város több pontját is kamerák pásztázzák, ez a fajta erőpróba több helyen is dívik Szolnokon. Például a Batthyány utca Baross felőli végén. Ahol okozhat némi problémát, ha valaki nem ismerve a helyet, és nem látva a táblát, szembe megy a forgalommal. Igaz, ez a táblacsavaróknak nem lesz probléma. Hisz büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Bujdosó Ácslegény
A levelek lehullásával ismét előbukkan majd a néhai 605-ös számú szakmunkásképző iskola udvarán immár 45 éve ácsorgó Ácslegény című szobor, így a József Attila útról is látható lesz az alkotó halála után egy évtizeddel Szolnokra került szobor.

A Szoborpark további képei