Kérdezem

Kardos-életmű áttekintés

2024. március 28.

Tíz év után ismét Kardos Tamás fotókiállítás nyílik Szolnokon. Ennek apropója azonban nem az elmúlt tíz év, hanem az a hetven, amit Szolnok szülötte és egykori lakója idén töltött be. A lassan egy évtizede Kőszegszerdahelyen élő, ám Szolnokon továbbra is legendás fotóssal beszélgettünk.

- Hogyhogy újra Szolnokon állít ki Kardos Tamás?

- Az egész azzal kezdődött, hogy elfogyott a Múltlapozgató című könyvem, és felhívtak, hogy kellene csinálni belőle egy frissített változatot, amiben mondjuk, már a városháza tornyai meg a RepTár is benne van. Aztán szó szót követett, kiderült, hogy idén vagyok hetvenéves, úgyhogy nemcsak a könyv állt össze, hanem a kiállítás ötlete is. Így az április 5-ei kiállításmegnyitó egyben a "ráncfelvarrott" Múltlapozgató, azaz a Múltkor című szolnoki képeskönyv bemutatója is lesz.

- Mit láthatunk majd a kiállításon? Életmű? Szolnoki anyag? Csupa újdonság?

- Talán az életmű áttekintés a legjobb meghatározás. Mert természetesen lesz néhány kép, amiket az első munkahelyemen, a Hetényi Géza Kórházban készítettem. Meg persze lesznek olyan ismert fotók is, amiket már nagyon sok helyen kiállítottam, de egyszerűen nem lehet kihagyni. Ám az anyag legalább 60%-a olyan kép, amiket az elmúlt tíz évben csináltam, tehát a szolnokiak még biztosan nem láthatták ilyen formában őket.

- A Kőszeg melletti új otthonából hogyan lehetett készülni erre a kiállításra?

- Azért rendszeresen járok Szolnokra, és amikor eldőlt, hogy ismét lesz kiállításom, akkor szépen bementem az Agóra galériájába, mindent lemértem, lerajzoltam, majd az egészből makettet csináltam, és miközben Thaiföldön pihentem, a legmelegebb déli órákban kitaláltam ezt a kiállítást. Úgyhogy semmi szándékosság nincs abban, hogy éppen 99 kép kerül majd a falakra. Nem volt könnyű válogatni, volt is olyan kép, amiért vérzett a szívem, de hát a hely adottságai ennyit bírnak el. Az első adagot már ezen a héten leviszem, aztán a kiállítás előtti napon mindent szépen elrendezünk, és helyükre kerülnek a feliratok is.

- Könyv nem lesz az anyagból?

- A hatvanéves kiállítás után jelent meg egy kötet, de hát akkor még dolgoztam, megengedhettem magamnak egy ilyen drága mulatságot. És tudom, hogy éppúgy szenvednék 3-400 képet kiválasztani egy könyvhöz, mint ahogy ezzel a 99-cel kínlódtam, mert már túl sok közül kell válogatni.

- Hét évvel ezelőtt beszélgettünk, amikor kőszegszerdahelyi állandó lakos lett.

- És azóta is nagyon jól érzem magam az új lakóhelyemen. Rengeteget utazok, miközben tagja vagyok a kőszegi Csók István Művészeti Egyesületnek, akikkel rendszeresen járok táborokba, csinálunk közös kiállításokat. És, hát az elmúlt években ezen a tájon is terjedt a hírem, úgyhogy Szentgotthárdtól Sopronig és Szombathelyig, nagyon sok helyen kiállítottam, és ez idén is így lesz. Ha már Szolnokon lesz 70 éves ünnepi kiállításom, akkor a szombathelyi Agóra is csinál egyet. Őszintén megmondom, nagyon jól esett, amikor a szolnoki kiállítás híre alá valaki odakommentelte a Facebook-on, hogy "Tamáskám gyere vissza, mert nagyon hiányzol". Mire más meg erre írt, hogy "most már nekünk is nagyon hiányoznál Szombathelyen".

- A 60 éves kiállítás anyagát a Canon kinyomtatta, amit eladott, és a bevételből a szolnoki Waldorf és a Széchenyi körúti "piros" iskola művészetet tanuló diákjait támogatta. A hetvenéves szolnoki kiállítás anyagával mi lesz április 27-e után?

- Másfél évtizedig voltam a Hetényi Géza kórház fotósa, ahol a feleségemet is megismertem, aki ott dolgozott gyerekorvosként. Úgyhogy ennek a kiállításnak az anyagát is eladom, és a nagyítási költségeken fölül befolyó pénzt felajánlom a szolnoki kórház gyermekosztályát segítő alapítványnak, akik egy speciális, de rém drága ágyat szeretnének vásárolni. Magyarul, ha valakinek megtetszik valamelyik kép, mindegyik alatt, a cím mellett lesz egy szám is, ami alapján, a helyszínen, a kiállításra vigyázóknál lefoglalhatja a fotót. Bontáskor pedig el lehet vinni, ami ritka alkalom, mert nem szoktam eladni a képeimet. De hát miért ne segítsek?

(A cikk illusztrációi Kardos Tamás 2024. április 5-én délután, a szolnoki Agórában nyíló kiállításának anyagából valók.)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Lipcsei lap, szolnoki Szentháromság
Ez az 1911-ben Szolnokról Budapestre küldött képeslap legalább két dolog miatt is érdekes a számomra. Egyrészt az egyik legjobb felvétel a város főterén egykor álló Szentháromság-szobrunkról. Másrészt bizonyítja, hogy a lipcsei Dr. Trenkler Co. fotósa valamikor 1906 nyarán több felvételt is készíthetett Szolnokról.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Egy helyi hős emléke
Takács Vendel mindössze 55 éves volt, amikor egy januári, hétfő reggelen a Kőtelekről Szolnokra tartó busz kormánya mögött rosszul lett. Utolsó erejével megállította a járművet, megmentve ezzel hatvan ember életét. A szolnoki buszpályaudvar 7-es kocsiállásánál emléktábla őrzi nevét.

A Szoborpark további képei