Kérdezem

Európai folklór nap először

2023. szeptember 18.

Idén először ünnepeljük az Európai folklór napját, amiből Pap Bélának, az Örökség Világzenei Fesztivál szervezőjének köszönhetően Szolnok sem marad ki. Szeptember 22-én este a Tisza-parton koncertek, délután pedig városszerte meglepetések várják az ünneplőket. Pap Bélát kérdeztük.

- Ismét egy olyan dolog köthető a nevedhez, ami eddig nem volt. Honnan jött az Európai folklór nap ötlete?

- Nem tőlem származik. Négy évvel ezelőtt alakult a European Folk Network nevű szervezet, meglehetősen tipikusan, alulról jövő kezdeményezésként. Az európai nép- és világzenével foglalkozókat összefogó szervezet titkársága jelenleg Angliában található, és körülbelül kettőszázötven tagja, tagszervezete van. A nép- és világzenével foglalkozó szakemberek mellett fesztiválszervezők, menedzserek és természetesen ilyen zenével foglalkozó művészek is a tagjai. Az Örökség Világzenei Fesztivál révén tulajdonképpen alapítója vagyok a hálózatnak, ami alapvetően az összefogásra koncentrál. Ennek egyik következménye, hogy a szervezet javasolta az Európai Unió döntéshozóinak, hogy szeptember 23-a legyen az európai folklór napja, amit hasonlóan például a zene világnapjához, rendszeresen és szervezetten ünnepeljünk meg. Az idei lesz az első, amikor szervezetten kísérletet teszünk erre, amiből azt hiszem, Szolnoknak sem szabad kimaradnia.

- Mennyiben függ össze ez a rendezvény az idén elmaradt Örökség Világzenei Fesztivállal?

- Az Örökség Világzenei Fesztivált több mint negyedszázadon keresztül sikerült megtartani, amit tavaly meg is ünnepeltünk. Idén sajnos egyetlen fillért sem tudott a város erre szánni, a nullához meg nagyon nehéz támogatókat keresni. Azt viszont nem szerettem volna, hogy a több mint huszonöt év alatt épített kapcsolatrendszer elhaljon, vagy ennyi idő után Szolnok neve kikerüljön a világzenei körforgásból, ezért fontosnak tartottam, hogy csatlakozzunk az európai folklór napjához. Valamennyi pénzt a város ehhez tudott biztosítani, így 22-én, pénteken este ünnepeljük az európai folklór napját. Azért akkor, mert 23-a már Jász-Nagykun-Szolnok megye napja.

- Az előzetes hirdetések, illetve a kivételesen szép beharangozó filmetek alapján tudható, hogy 22-én péntekes este hattól indul a program a Tisza-parton. Pontosan hol, és ott mire számíthat a közönség?

- Három zenekar meghívására volt lehetőségem, így a Wolfolks, a Lilium Acoustic, illetve a Góbé a Tisza táncegyüttessel lép majd közönség elé. A színpad az egykori Pálfyval szemben, a sétány alatti lépcsős ülőkék előtt lesz, azonban senki se lepődjön meg, ha aznap délután a városban rolleren érkező, aztán itt-ott táncra perdülő tiszásokkal találkozik. A program része ugyanis, hogy a város több pontja között Lime rollerrel cikázó táncosok mini bemutatóka tartanak majd.

- Mit érdemes tudni a fellépő zenekarokról?

- Wolfolks három hölgy, akik ebben a felállásban nem régóta zenélnek, viszont nagyon jó a cajonra, gitárra és az énekre épülő programjuk. Klasszikus női világzene. A Lilium Acoustic nem ismeretlen Szolnokon, korábban Folk on 45 néven léptek fel. Most Trager Lili népdalénekes és Szőlősi Lala rockzenész duója érkezik az új név alatt, akik egyébként a Tiszavirág és az Örökség fesztiválokon is belopták már magukat a szolnokiak szívébe. A Góbét meg talán be se kell mutatni, 2007-ben alakultak és azóta gyakorlatilag az ország egyik vezető világzenei formációja lettek, nemcsak itthon játszanak nagyon sokat, de járják a világot is. Idén én is szerveztem nekik Lengyelországba fellépést.

- Első alkalommal lesz tehát európai folklór napja Szolnokon. Hány helyen lesz még ilyen Európában és Magyarországon?

- Alig egy héttel az esemény előtt, a hálózat honlapja szerint úgy áll a dolog, hogy huszonkét ország 111 rendezvényén ünnepeljük az európai folklór napját. Jelen tudásunk szerint Magyarországon rajtunk kívül csak a Hagyományok Háza csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Templomunk a háborúban
Amikor Meszlényi Imre postára adta ezt a szolnoki képeslapot, talán még nem tudta, hogy a második világháború első nagy felvonása éppen véget ért. És úgy tűnik, a legkevésbé sem izgatta, hogy Szolnok legrégebbi épületét ábrázoló fotóval üzenhet haza, hiszen az sokkal fontosabb volt számára, hogy hamarosan hat nap szabadságot kap.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szoborrá lett zöld Bobónk
Szolnok immár azon egyetlen vidéki település Magyarországon, ahol két szoborrá lett mozdony is megtekinthető. Az idei Szolnok napján az 1856-ban alapított járműjavító mai főépülete előtt kapott helyet az M44 062 pályaszámú zöld mozdony. Emléket állítva a hazai ipar sikereinek.

A Szoborpark további képei