Kérdezem

Európai folklór nap először

2023. szeptember 18.

Idén először ünnepeljük az Európai folklór napját, amiből Pap Bélának, az Örökség Világzenei Fesztivál szervezőjének köszönhetően Szolnok sem marad ki. Szeptember 22-én este a Tisza-parton koncertek, délután pedig városszerte meglepetések várják az ünneplőket. Pap Bélát kérdeztük.

- Ismét egy olyan dolog köthető a nevedhez, ami eddig nem volt. Honnan jött az Európai folklór nap ötlete?

- Nem tőlem származik. Négy évvel ezelőtt alakult a European Folk Network nevű szervezet, meglehetősen tipikusan, alulról jövő kezdeményezésként. Az európai nép- és világzenével foglalkozókat összefogó szervezet titkársága jelenleg Angliában található, és körülbelül kettőszázötven tagja, tagszervezete van. A nép- és világzenével foglalkozó szakemberek mellett fesztiválszervezők, menedzserek és természetesen ilyen zenével foglalkozó művészek is a tagjai. Az Örökség Világzenei Fesztivál révén tulajdonképpen alapítója vagyok a hálózatnak, ami alapvetően az összefogásra koncentrál. Ennek egyik következménye, hogy a szervezet javasolta az Európai Unió döntéshozóinak, hogy szeptember 23-a legyen az európai folklór napja, amit hasonlóan például a zene világnapjához, rendszeresen és szervezetten ünnepeljünk meg. Az idei lesz az első, amikor szervezetten kísérletet teszünk erre, amiből azt hiszem, Szolnoknak sem szabad kimaradnia.

- Mennyiben függ össze ez a rendezvény az idén elmaradt Örökség Világzenei Fesztivállal?

- Az Örökség Világzenei Fesztivált több mint negyedszázadon keresztül sikerült megtartani, amit tavaly meg is ünnepeltünk. Idén sajnos egyetlen fillért sem tudott a város erre szánni, a nullához meg nagyon nehéz támogatókat keresni. Azt viszont nem szerettem volna, hogy a több mint huszonöt év alatt épített kapcsolatrendszer elhaljon, vagy ennyi idő után Szolnok neve kikerüljön a világzenei körforgásból, ezért fontosnak tartottam, hogy csatlakozzunk az európai folklór napjához. Valamennyi pénzt a város ehhez tudott biztosítani, így 22-én, pénteken este ünnepeljük az európai folklór napját. Azért akkor, mert 23-a már Jász-Nagykun-Szolnok megye napja.

- Az előzetes hirdetések, illetve a kivételesen szép beharangozó filmetek alapján tudható, hogy 22-én péntekes este hattól indul a program a Tisza-parton. Pontosan hol, és ott mire számíthat a közönség?

- Három zenekar meghívására volt lehetőségem, így a Wolfolks, a Lilium Acoustic, illetve a Góbé a Tisza táncegyüttessel lép majd közönség elé. A színpad az egykori Pálfyval szemben, a sétány alatti lépcsős ülőkék előtt lesz, azonban senki se lepődjön meg, ha aznap délután a városban rolleren érkező, aztán itt-ott táncra perdülő tiszásokkal találkozik. A program része ugyanis, hogy a város több pontja között Lime rollerrel cikázó táncosok mini bemutatóka tartanak majd.

- Mit érdemes tudni a fellépő zenekarokról?

- Wolfolks három hölgy, akik ebben a felállásban nem régóta zenélnek, viszont nagyon jó a cajonra, gitárra és az énekre épülő programjuk. Klasszikus női világzene. A Lilium Acoustic nem ismeretlen Szolnokon, korábban Folk on 45 néven léptek fel. Most Trager Lili népdalénekes és Szőlősi Lala rockzenész duója érkezik az új név alatt, akik egyébként a Tiszavirág és az Örökség fesztiválokon is belopták már magukat a szolnokiak szívébe. A Góbét meg talán be se kell mutatni, 2007-ben alakultak és azóta gyakorlatilag az ország egyik vezető világzenei formációja lettek, nemcsak itthon játszanak nagyon sokat, de járják a világot is. Idén én is szerveztem nekik Lengyelországba fellépést.

- Első alkalommal lesz tehát európai folklór napja Szolnokon. Hány helyen lesz még ilyen Európában és Magyarországon?

- Alig egy héttel az esemény előtt, a hálózat honlapja szerint úgy áll a dolog, hogy huszonkét ország 111 rendezvényén ünnepeljük az európai folklór napját. Jelen tudásunk szerint Magyarországon rajtunk kívül csak a Hagyományok Háza csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Gyér forgalom, sok hirdetés (400. kép)
Szolnok főtere valamikor az ötvenes évek közepén. Új világban, de még a nagy átalakítások előtt. Nyári hétköznap, kora délután, kevés autó, sok ember és még több hirdetés. Ezt a képet választottam az idén tízéves blogSzolnok Album rovat 400. fotójának. Mert sok mindenről mesél.

Az Album további képei
 

AKB

Megfejtések
Ősz van, és hull az elsárgult levél. Mindenki söpörjön a maga portája előtt. Modern sózás, még mielőtt leesne a hó, vagy lefagyna az utca. Gyermek foglalkoztató, mert a száraz leveleket rugdosni jó (felnőttként is). A kép hamisítvány. Jelentsük ki: fotózás helyett inkább söpörnél. De persze az is lehet, hogy megtaláltuk a szolnoki galambürülék eltüntetésének tökéletes módszerét. No söprés, no guano. További megfejtések küldhetők a kiadóba.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hősök a XX. században
Eredetileg csak az első világháborúban elesett szolnoki férfiaknak állított volna emléket, ám későbbi sorsa és megítélése tipikus példája lett Magyarország XX. századi történetének és a történelemfelfogások rendszerekhez kapcsolódó változásainak. A nem az eredeti helyén álló alkotást a városi köznyelv ?meztelenszoborként? emlegeti.

A Szoborpark további képei