Felénk

TVSZ (13.): Vízállásjelentés Szolnokon

2020. október 29.

Szeptember közepe óta ledes vízállásjelző oszlop áll a Béres József sétányon. A belvárosi Tisza-híd és a Tisza szálló között lévő kijelzőkön az aktuális vízállásról és vízhozamról tájékozódhatunk. De mit is mutatnak a kijelzők? Válaszok a Tanultam Valamit Szolnokról (TVSZ) 13. részében.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szeptember közepén helyezte üzembe a Tiszaparti sétányon azt a ledes kijelző-oszlopot, amelyen a pontos idő mellett a folyó valós idejű vízállása és vízhozama jelenik meg a nap huszonnégy órájában. De, hogy pontosan mit is jelentenek azok a vízügyi adatok, amelyek éjjel-nappal olvashatóak a kerékpárút és a gyalogjárda közé, a gesztenyefák árnyékába állított eszközön, annak megértésében Váriné Szöllősi Irén, a KÖTIVIZIG Vízrajzi osztályának vezetője volt a segítségemre.

A vízállás a föld felszínén lévő állóvizek (tavak) és vízfolyások (pl. folyók) vízmagasságának a meghatározását jelenti vízmérce segítségével, ami azért is fontos, mert így az adott folyó áradását vagy apadását is nyomon lehet követni. A vízmércén - legyen az hagyományos vagy elektronikus - leolvasott érték az adott felszíni víz relatív (viszonyított) magassága egy meghatározott "nulla" ponthoz képest. Tehát, amikor a szolnoki kijelzőn vízállást jelző szám előtt plusz- vagy mínuszjelet látunk, akkor ehhez a bizonyos nullához viszonyított értékről van szó.

Szolnokon ez a nulla érték a Balti-tenger szintjéhez igazodik, ami esetünkben 78,78 métert jelent. Tehát, amikor azt látjuk a Tiszaparti sétányon lévő kijelzőn, hogy a vízállás 300 cm (nincs előtte mínuszjel), akkor a Tisza vízállása 81,78 m. B. f. (méter Balti-tenger felett). Az eszköz felállítása után nem sokkal -241 cm-t mutatott a kijelző, azaz immár nemcsak a szubjektív megfigyelésünkre, de adatokra támaszkodva is meg tudjuk mondani, hogy az elmúlt egy hónap tekintetében emelkedett a folyó vízállása.

A sétányon megjelenő adatok egyébként a Tisza 334,6 folyamkilométerében, nagyjából a szolnoki vízirendőrség magasságában elhelyezett vízmércéről származnak. Ott az észlelés elektronikusan, úgynevezett DATAQUA típusú, a Tisza meder közepéig beérő szondával történik. A keletkező adatokat elektronikusan továbbítják az Operatív Hidrológiai Modulba (OHM), illetve a vizugy.hu weboldalra, ahol folyamatosan elérhetőek és visszakereshetőek az adatok. A szolnoki kijelző valósidejűsége pedig azt jelenti, hogy az óránként egyszer történik az adatok továbbítása, tehát például 15.40-kor a 15 órai értéket láthatjuk. Az elektronikusan mért adatokat egyébként az ugyanennél a folyamkilométernél lévő "vízrajzi házikóban" található hagyományos, zománcos vízmércén kontrollálják, és ha szükséges állítanak az eszközön.

A kijelzőn megjelenő adatokat arra is felhasználhatjuk, hogy mondjuk, az aktuális vízállást összevessük a Szolnoknál eddig mért legmagasabb tiszai vízállással, ami 1041 centiméter volt. A mellékelt fotók október 23-án készültek, amikor tehát közel hét és fél méterrel volt alacsonyabb a Tisza vízállása, mint 2000 áprilisában. A KÖTIVIZIG szakembere elmondta azt is, hogy belvárosi híd lábán lévő vízmérce jelenleg nem kompatibilis a kijelzővel, a hivatalos adatok a vízirendőrségnél lévő 002046-os törzsszámú mércéhez igazodnak.

A Tisza mellett egyébként egyedülálló kijelző a vízállás mellett a vízhozamot is megmutatja másodpercenként köbméterben számolva. Ezt adott szelvényhez számítják egy kétváltozós függvény alapján, ahol figyelembe veszik a folyófelszín esését és a vízállást. Magyarul azt mutatja meg, hogy a Tisza egy adott pontján mekkora mennyiségű víz halad keresztül egyetlen másodperc alatt.

A Béres József sétányon található kijelzőkön - amihez hasonló Budapesten is csak egy található - tehát óránként szolgáltatott, a folyón nem sokkal lentebb mért, pontos és hivatalos adatok jelennek meg. Mint a KÖTIVIZIG osztályvezetője elmondta a felállítással a környéken sétálók és közlekedők tájékoztatása volta cél, bízva abban, hogy ezzel is közelebb vihető az emberekhez a vízrajzi észlelések megértése.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Főpostán maradó üdvözlet
Így nézett ki Szolnok főterének déli oldala a XIX. század utolsó pillanataiban. Amikor már biztosan nem ?Piacztér? volt a neve, hiszen még azelőtt átkeresztelték Kossuth Lajosra, hogy a városban elindult az áramszolgáltatás. Márpedig ezen a képen ott sorakoznak a villanypóznák is.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Tiszta fej?
"Egy pohár tej, tiszta fej!" Emlékeznek még erre a régi reklámra? Évek teltek el azóta, és feltehetnénk a kérdést, vajon sok pohár tej, mennyire tiszta fej? Már, ha valaki úgy dönt, hogy egy karton iskolatejtől (2dl/doboz) a természet lágy ölén szabadul meg. Hogy került hozzá ennyi iskolatej? És, akkor mit ittak a gyerekek? Ha neki már nem kellett, miért a Zagyva árterében dobta ki? Számtalan kérdés, amiket egy nem tiszta fejű embernek kellene feltenni. Ha tudnánk, ki ő. Jelentkezzen bátra! Biztos, van magyarázat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A miniszterelnökünk szobra
Az eredeti elpusztulása után közel hetven évvel állították fel Szapáry Gyula egészalakos szobrát Szolnokon. A nem pontosan az eredeti helyre került műalkotás Simon Ferenc és Pogány Gábor Benő munkája, így nemcsak utca, díj, de két köztéri alkotás is emlékeztet a városban a néhai miniszterelnökre.

A Szoborpark további képei