Felénk

TVSZ (13.): Vízállásjelentés Szolnokon

2020. október 29.

Szeptember közepe óta ledes vízállásjelző oszlop áll a Béres József sétányon. A belvárosi Tisza-híd és a Tisza szálló között lévő kijelzőkön az aktuális vízállásról és vízhozamról tájékozódhatunk. De mit is mutatnak a kijelzők? Válaszok a Tanultam Valamit Szolnokról (TVSZ) 13. részében.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szeptember közepén helyezte üzembe a Tiszaparti sétányon azt a ledes kijelző-oszlopot, amelyen a pontos idő mellett a folyó valós idejű vízállása és vízhozama jelenik meg a nap huszonnégy órájában. De, hogy pontosan mit is jelentenek azok a vízügyi adatok, amelyek éjjel-nappal olvashatóak a kerékpárút és a gyalogjárda közé, a gesztenyefák árnyékába állított eszközön, annak megértésében Váriné Szöllősi Irén, a KÖTIVIZIG Vízrajzi osztályának vezetője volt a segítségemre.

A vízállás a föld felszínén lévő állóvizek (tavak) és vízfolyások (pl. folyók) vízmagasságának a meghatározását jelenti vízmérce segítségével, ami azért is fontos, mert így az adott folyó áradását vagy apadását is nyomon lehet követni. A vízmércén - legyen az hagyományos vagy elektronikus - leolvasott érték az adott felszíni víz relatív (viszonyított) magassága egy meghatározott "nulla" ponthoz képest. Tehát, amikor a szolnoki kijelzőn vízállást jelző szám előtt plusz- vagy mínuszjelet látunk, akkor ehhez a bizonyos nullához viszonyított értékről van szó.

Szolnokon ez a nulla érték a Balti-tenger szintjéhez igazodik, ami esetünkben 78,78 métert jelent. Tehát, amikor azt látjuk a Tiszaparti sétányon lévő kijelzőn, hogy a vízállás 300 cm (nincs előtte mínuszjel), akkor a Tisza vízállása 81,78 m. B. f. (méter Balti-tenger felett). Az eszköz felállítása után nem sokkal -241 cm-t mutatott a kijelző, azaz immár nemcsak a szubjektív megfigyelésünkre, de adatokra támaszkodva is meg tudjuk mondani, hogy az elmúlt egy hónap tekintetében emelkedett a folyó vízállása.

A sétányon megjelenő adatok egyébként a Tisza 334,6 folyamkilométerében, nagyjából a szolnoki vízirendőrség magasságában elhelyezett vízmércéről származnak. Ott az észlelés elektronikusan, úgynevezett DATAQUA típusú, a Tisza meder közepéig beérő szondával történik. A keletkező adatokat elektronikusan továbbítják az Operatív Hidrológiai Modulba (OHM), illetve a vizugy.hu weboldalra, ahol folyamatosan elérhetőek és visszakereshetőek az adatok. A szolnoki kijelző valósidejűsége pedig azt jelenti, hogy az óránként egyszer történik az adatok továbbítása, tehát például 15.40-kor a 15 órai értéket láthatjuk. Az elektronikusan mért adatokat egyébként az ugyanennél a folyamkilométernél lévő "vízrajzi házikóban" található hagyományos, zománcos vízmércén kontrollálják, és ha szükséges állítanak az eszközön.

A kijelzőn megjelenő adatokat arra is felhasználhatjuk, hogy mondjuk, az aktuális vízállást összevessük a Szolnoknál eddig mért legmagasabb tiszai vízállással, ami 1041 centiméter volt. A mellékelt fotók október 23-án készültek, amikor tehát közel hét és fél méterrel volt alacsonyabb a Tisza vízállása, mint 2000 áprilisában. A KÖTIVIZIG szakembere elmondta azt is, hogy belvárosi híd lábán lévő vízmérce jelenleg nem kompatibilis a kijelzővel, a hivatalos adatok a vízirendőrségnél lévő 002046-os törzsszámú mércéhez igazodnak.

A Tisza mellett egyébként egyedülálló kijelző a vízállás mellett a vízhozamot is megmutatja másodpercenként köbméterben számolva. Ezt adott szelvényhez számítják egy kétváltozós függvény alapján, ahol figyelembe veszik a folyófelszín esését és a vízállást. Magyarul azt mutatja meg, hogy a Tisza egy adott pontján mekkora mennyiségű víz halad keresztül egyetlen másodperc alatt.

A Béres József sétányon található kijelzőkön - amihez hasonló Budapesten is csak egy található - tehát óránként szolgáltatott, a folyón nem sokkal lentebb mért, pontos és hivatalos adatok jelennek meg. Mint a KÖTIVIZIG osztályvezetője elmondta a felállítással a környéken sétálók és közlekedők tájékoztatása volta cél, bízva abban, hogy ezzel is közelebb vihető az emberekhez a vízrajzi észlelések megértése.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kossuth téri kis úttörők
Hogy azon a szép tavaszi délutánon, a hatvanas évek közepén kirendelték az úttörőket a Kossuth térre, vagy véletlenül kerültek egy bizonyos Horváth fotográfus gépe elé, nem tudhatjuk. A képeslappá lett fotó egy példánya azonban egy szép gesztus miatt kelt útra Szolnokról.

Az Album további képei
 

AKB

Tisza parti bárpult
Szolnok, szombat dél, Béres József sétány, a Szegedi Kis István utca végnél, a város legszebb játszótere közelében. Minden bizonnyal az előző este nyomai. Amikor már nyitva voltak a kerthelyiségek, de 11-re még haza kellett érni. Vagy a pincérek nem szedték le a bárpultot, vagy, akik ott ittak, azok feledkeztek meg arról az alapvetésről, hogy mindenki takarítson maga után. Ők jól érezték magukat, mi meg miattuk rosszul. Fog ez valaha változni?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei