Felénk

Évfordulók 2021 (1.): Épített örökség

2021. január 04.

Az első városháza 210 éve épült a szolnoki piacterén, 165 esztendős az első bérházunk, 125 éves a kórház és a kaszinó, 80 éves lenne a honvéd kórház, 45 éve pedig beemelték az első panelt a Széchenyin. Idén is lesznek kerek évfordulók. Az első részben épített örökségünkből válogatok.

Szolnok első városházáját a mostani helyén 1811-ben (210 éve) emelték, állítólag az egykori vár és a várfal megmaradt köveiből. A hosszú, földszintes épület több mint hét évtizedig szolgálta az alig tízezer lakosú várost, hogy aztán az 1880-as évek elején átadja helyét a mai emeletes, kupolás városházának. Ami az átadásakor már nem egyszerűen Szolnok első épülete volt, hanem az 1876-ben (145 éve) létrejött Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelyének székháza is. (Az első városháza fotója a Szolnok képekben című könyvből való - a szerk.)

A város legelső bérháza még a megyeszékhellyé válás előtt épült, Obermayer Lipót, kamarai ácsmester 1856-ban (165 éve) húzta fel a kétemeletes, alápincézett, sarki telken álló "palotát", azaz a mai Varga Katalin Gimnáziumot. Ez egyben Szolnok első emeletes lakóháza is, aminek földszintjén az 1930-as évekig a Magyar Királyi Posta működtette hivatalát, hogy aztán szép lassan az egész épületet elfoglalja a leánygimnázium, amelyet eredetileg csak ideiglenesen akartak itt elhelyezni. (A mellékelt és a következő kép saját képeslapgyűjteményemből származik - a szerk.)

A XIX. században születtek más fontos épületek is a városban, 1894-ben például elkezdték építeni a megyei közkórházat, amelyet a mai helyén a millennium évében, 1896-ban (125 éve) adtak át. Ugyanebben az évben készült el a Kossuth út 4. szám alatt álló Vármegyei Kaszinó is, aminek tetejét állítólag az Országház építkezéséről kimaradt cserepekkel fedték le. A második világháború után Úttörőházként is funkcionáló palota legutolsó rekonstrukciójára 1986-ban (35 éve) került sor, és ha egy kis szerencsénk van, évtizedek múlva talán úgy emlékeznek majd, hogy 2021-ben nemcsak megmentették, de új funkciót is kapott Szolnok egyik legszebb épülete.

Az első világháború és az azt követő évtizedek kevésbé kedveztek a nagy építkezéseknek, viszont, ha már évfordulós házakat keresünk Szolnokon, mindenképp érdemes megjegyezni, hogy 1941. július 31-én (80 éve) nyitotta meg kapuit a szolnoki honvédkórház. Ez az az épület, amelyet 1956. október 1-jén (65 éve) a megyei tanács kezelésébe adtak, hogy aztán még abban az évben a szovjet Vörös Hadsereg vegye birtokba, és használja egészen az 1991-es (30 éve) kivonulásáig. Lassan két évtizede lakópark van a helyén. (Az épületről fennmaradt kevés fotó egyike az itt közölt, Vlagyimír Drozdov által készített kép - a szerk.)

Ugyancsak 1941-ben adták ki az úgynevezett Cukorgyári bérház - a Szolnoki Czukorgyár Rt. Állandó Alkalmazottainak Elismert Nyugdíjpénztára volt a kérvényező - építésének az engedélyét, ami azonban a háború miatt csak majdnem öt évvel később készült el. Hogy aztán a Kossuth és a ma már Szigligeti út sarkán álló bérház földszintjén kialakított üzlethelyiségekben újabb öt év múlva megnyíljon az az élelmiszer bolt, amit 1952-ben, Rákosi Mátyás születésnapjára "Hatvanas"-nak keresztelnek el, nevet adva ezzel az egész épületnek.

(Az itt közölt fotó forrása a Fortapan.hu - a szerk.)

Egyértelmű, hogy a Kádár-korban kapta meg jelenlegi arcát a város, bár a legtöbb nagy beruházást inkább a "felszabadulás", a Tanácsköztársaság vagy éppen Szolnok említésének 900 éves évfordulójához kötötték. Azért persze vannak kivételek. Például a Szolnokterv székháza a Kossuth és a Kellner Gyula út sarkán, amelyet 1966-ban (55 éve) adtak át, hogy aztán két és fél évtizeden át - a cég felszámolásáig - bölcsője legyen sok szolnoki épületnek. Minden bizonnyal ott született a Tallinn városrész egy része is, aminek elnevezésére 1966. október 10-én született javaslat, miután Szolnok és az Észt főváros testvérvárosi kapcsolatot létesített. (A mellékelt fotót a Szolnokterv készítette 1969-ben - a szerk.)

És, ha már lakótelep: nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy 1976. március 15-én (45 éve) emelték be az első panelelemet az épülő Széchenyi-lakótelep első házához, azaz akár Szolnok legnagyobb városrészének születésnapjára is emlékezhetünk 2021-ben.

A 2. rész a szolgáltatásokhoz kapcsolódó évfordulókról szól majd.

A 3. rész pedig a szellemi örökségünket veszi sorra.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Hol a kocsis?
Az egykori Magyar Rendőr című belügyminisztériumi kiadású lap képarchívumának jelentős része felkerült a Fortepan.hu oldalra, amelyek között néhány szolnoki vonatkozású fotót is találhatunk. Ezen az 1955-re datált képen a Kossuth tér látható, és számunkra talán nem a rendőr a legérdekesebb rajta.

Az Album további képei
 

AKB

Elfeledett óra
Nem sokkal fél három után jártam a Kossuth és a Jókai út találkozásánál. Az órára pillantottam. És megállapíthattam, hogy ősz óta senkit sem érdekel, hogy a Szolnok főutcáján lévő nyilvános óra pontos vagy sem. Bár emlékeim szerint évek óta így van ez. Tavasszal már majdnem pontos lesz. De mi értelme egy ilyen órának? Haszontalan. Elfeledett. Csak csúfítja, és nem szolgálja a várost.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelemkönyvünk betonból
A vasútállomás előtti Jubileum tér közepén álló Tanúhegy minden bizonnyal Szolnok legjobban dokumentált köztéri alkotása. Miként talán azt sem túlzás kimondani, hogy ez az a szobrunk, amelyik mérete és helye ellenére a legkevésbé szervesült a város életébe. De talán majd 5 év múlva!

A Szoborpark további képei