Felénk

Az óvoda két oldala

2019. október 16.

Mint az a bizonyos érem, olyan az új Szapáry utcai óvoda. Aminek kapcsán lehet néhány dolognak örülni, és akad, ami miatt inkább bosszankodhatunk. Ennek az óvodának az építése és a hatása ugyanis nemcsak az adott telekről, hanem Szolnok belvárosának a jövőjéről is szól.

Elöljáróban érdemes tisztázni, hogy a Szapáry és a Sütő út közötti telken nem felújítás történt, hanem egy új oktatási intézményt, játszóudvart, irodaházat és parkolót alakítottak ki. Csak sejtem, de nem értem, hogy néhol miért felújításról beszélnek, mikor ez a beruházás azzal kezdődött, hogy a nagyjából ötvenéves régi óvodaépületet, és a Sütő utcai oldalon a Koltói iskola egykori technika termét eldózerolták. Azaz létrehoztak egy hatalmas, egybefüggő, fejlesztési területet.

De nézzük az érem két oldalát! Kezdjük a fényesebbel!

Történelmi adósságot törleszt a város a Sütő és a Szapáry út közötti köz járhatóvá tételével. Ugyanis valamikor a szolnoki piactérről a Gatyaülepen és Sütő közön átvágva lehetett toronyiránt eljutni a város legnagyobb templomához. Szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy ezt az utat a hatvanas években elzárták, a rendszerváltás után három évtizeddel pedig újra megnyitották. Csak remélni tudom, hogy az átjáró visszakaphat egy történelmi nevet is, így újra lehet Sütő köz a környéken. Sőt, álmodozom: talán zebra kerülhet egyszer a végéhez, hogy szabályosan lehessen átkelni az Óvoda utcába.

Azt is fontosnak tartom leszögezni, hogy, aki oktatási intézményt épít, az nem fát, hanem erdőt ültet, a jövőbe fektet. Miként azt is, hogy az elmúlt három évtized egyik legnagyobb pozitívumának tartom az oktatási intézményeink szisztematikus felújítását. Szerintem nevelő hatással van a gyerekekre az őket körülvevő igényes környezet. Ebből a szempontból a Szapáry úti óvoda - ami az épület Sütő utca felőli oldalán található -, illetve a hozzá kapcsolódó játszóudvar csillagos ötöst érdemel. Hozzátéve, hogy mindez nem helyszínfüggő, tehát hasonló minőséget bárhol létre lehetett volna hozni.

És akkor térjünk át az érem másik oldalára!

Az új komplexummal a legnagyobb baj, hogy Szolnok egyik legértékesebb telkén, azaz egy olyan helyen épült fel, ami hosszú távon bevételt és nem kiadást generálhatott volna a közös kasszánknak. Az óvodaigazgatóság - azaz hivatal - miatt kár volt feláldozni a családi ezüstöt. A Szapáry úton és városszerte is lehetett volna olyan ingatlant találni, ahol kényelmesen elférhetnének az íróasztalok. Legyünk őszinték! Egy szép óvoda is elfért volna máshol, már ha a demográfiai előrejelzések valóban indokolták egy újabb, belvárosi óvoda felhúzását. Azaz a város a lehető rosszabb gazda módjára sáfárkodott ezzel a rendkívül értékes telekkel.

És történelmi távlatokban sem sikerült gondolkodni. Pedig csak meg kellett volna állni a Szapáry út Baross utca felőli végén, és végignézni a páros oldalon. Feltűnhetett volna, hogy a Szapáry út fejlődése a XX. század elején megtorpant, amikor a hatalmas tűzfallal az új óvodára néző bérház után nem folytatódhatott a több emeletes, klasszikus bérházak építése. Azzal, hogy a város legdrágább telkének utcafrontjára felépült az egyemeletes irodasor, nagyjából újabb száz évre zárójelbe tettük a Szapáry út fejlődését. Egyben bizonyítottuk kishitűségünket, és kisstílű alkuk miatt odadobtuk a belváros fejlesztésének a lehetőségét.

Elpuskázva a belváros parkolási gondjainak a megoldását is.

Pedig Szolnok egyik legszebb teréről - Tiszai hajósok tere -, és a jobb sorsra érdemes Szapáry útról is eltűnhettek volna a parkoló autók. Miként a Tisza-part környékére koncentráló nagyrendezvényeinkre érkező autók elhelyezése is megoldható lett volna. Már, ha a döntnököknek sikerül néhány nyugati város példáját ellesni, ahol a belvárosokban ma már nincs mélygarázs nélküli beruházás. Főleg nincs közösségi forrásból. Gondoljanak bele, mekkora mélygarázs fért volna el itt, ami hosszabb távon még bevételt is termelt volna a városnak!

Lehetne az új óvoda Szapáry utcai oldalának külleméről is értekezni. De nehéz arról vitatkozni, hogy mi szép és mi ronda. A négy önálló házra hajazó, az emeleten apró ablakos, a XXI. században giccsesnek ható stukkókkal díszített homlokzat számomra nemcsak borzalmas, de óriási tévedés is.

Mikor sikerül végre felfogni, hogy nem lehet visszafelé haladni az időben? Nem díszleteket kellene építeni, hanem kreatívan gondolkodni a modern és a hagyományos összeegyeztetésén. Nem tudom, mit szólnának a döntnökök, ha holnaptól a XIX. század stílusában, korabeli szavakkal kellene kifejezni magukat.

Persze a fenti soroknak túl sok értelme nincs. Az új óvoda elkészült, elköltöttünk rá szabályosan egy jelentősebb uniós és városi pénzmennyiséget, nincs miért bárkin is bármit számon kérni. Az óvoda ott van, és ott is marad vagy száz évig. Az elpuskázott lehetőségek pedig szép lassan a múlt homályába vesznek. Mint azok a szavazatok, amelyekből ugyan a korábbinál több jött össze, csak éppen a teljes győzelemhez nem voltak elegendőek.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Kossuth tér egyik arca
Értelmetlen vitát folytathatnánk arról, hogy Szolnok főtere, a Kossuth tér mikor volt szebb. De talán kevesen ellenkeznének, ha azt mondanám: nem a mellékelt képeslapon megörökített pillanatában. Úgy tippelem, valamikor a hetvenes évek végén járunk.

Az Album további képei
 

AKB

Újrahasznosítás
Néhány funkció nélkül maradt oszlopnak új szerepet találtak az utcára üldözött dohányosok, a Madách utca elején, az egykori telefonközpont bejáratánál. Mert hová is lehetne itt dobni a csikket? A földre? Onnan egyszerűen össze lehet söpörni. A kukába? Az nincs a környéken. Valami saját kis csikktartóba? Az túl európai lenne. A legkézenfekvőbb helyre? Igen. Be kell gyömöszölni a cigarettavégeket a régi oszlopok tetejébe. Majd csak lesz velük valami.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Egy hős honvéd emléke
A József Attila és a Százados út kereszteződésében, az egykori laktanya sarkánál immár 85 éve emlékeztet tábla egy 90 évvel ezelőtti balesetre, amikor a közeli kubikgödörbe beszakadó Oreskó Sára és Herbst Jenő szerelmespárt Hanzély Pál honvédhadnagy és társai megmentették, ám a tiszt életét vesztette.

A Szoborpark további képei