Levéltár

Pista bácsi legenda volt

2021. március 07.


Az "Olimpikon hátratett kézzel" című, Hasznos István olimpikon tiszaligeti szobráról szóló írásra rengetegen reagáltak. Nem is az írás, hanem a témája, Hasznos Pista bácsi, a legenda miatt.

F. S-né Magdolna: Jó az írás - mint mindig -, nagyon jó a szobrászművész - mint szinte minden alkotása -, és igen, nagyon sokunknak, szinte az egész város iskolásainak úszni tanító mesterének állít emléket.

 

Sz. János: Csíptem az öreget. Ő tanított meg úszni anno, még száz forintért.

 

H. Géza: Nagyon jó írás, tényleg ilyen volt. Ha még hozzátesszük azt is, hogy tőle zengett a Dami, amikor úszni tanított, amikor edzette a pólósokat vagy az úszókat, amikor meccs volt, és a partról kiabált, vörös fejjel - ez volt az igaz Hasznos Pista. Minden meccset láttam itthon, amikor aktív volt, és tény, hogy ha előre került hozzá, a centerhez a labda, az szinte biztos a hálóban kötött ki, sokszor a legendás svédcsavarjával. Ehhez persze rengeteget kellett verekedni, lerázni az ellenfél védőit, fennmaradni a víz színén. A Balaton átúszáson, 1965-ben Siófok-Füred (14 km) távon versenyeztem vele, 18 évesen akkor voltam erőm teljében, ő már visszavonulóban. Ennek ellenére majd húsz percet rám vert, és első lett, én meg csak harmadik. Úszómesterként sokat talpalt azért, hogy meglegyen a sátortető a nagymedence fölött, mert az hamar kiderült, hogy igazi edzéseket nem lehetett tartani a kicsi és súlyos levegőjű fedett medencében. Nehezen, de sikerült a különböző városi és megyei szerveknél kijárnia ezt a sátrat. Jó pólós, jó edző volt, és bár anyámmal egyidős, jó barát is volt.

 

G. István: Hetvenes évek elejei emlékem, amikor Boros Apival és Kanizsa Tivivel hármasban beálltak kicsit kétkapuzni az akkori ászokkal. Sírtunk a röhögéstől, ahogy szétszívatták őket. Nekem edzőm volt vagy 6-7 évig. Istenként tiszteltem.

 

P. István: Az akkori időkben a szolnoki gyerekek zömét ő tanította meg úszni. Én is láttam minden Dózsa meccset.

 

D. Lajos: Amit kisebb kiegészítésként hozzátennék: Hasznos Pista bácsi soha sem sétált hátratett kézzel az uszodában. Inkább karba tette a kezét. Edzőm volt a serdülő 2-ben.

 

G. Zoltán: Ő tanított meg úszni, mint megannyi más gyereket.

 

T. Mihály: Ő tanított meg úszni az egytízesben, azután meg pólózni.

 

P-Sz. Szilvia: A vízműves gyerekeknek is szerveztem oktatást. Szívesen vállalta. Nála a fiam nem tanult meg úszni, mert beült mögé, átkarolta a nyakát, közben a többieket a kezéből lökdöste előre. Mikor rászóltam a gyerekre, jól letolt, hogy hagyjam békén, majd úszik, ha akar. Nagyon szerettem, nagyon jó kolléga is volt.

 

T-né G. Mária: És közben gyerekek százait tanította meg úszni.

 

V. Zsófia: Köztük engem is.

 

S. Róbert: Ő tanított meg úszni. "Pista bácsi" legenda volt. A Dami elképzelhetetlen volt nélküle.

 

I. Éva: Gyerekként még láttam játékosként, majd évtizedekig, ahogy úszást oktatott. Olyan szeretett ember volt, mint a MÁV strandon Kocsis Pista bácsi. (Jó lenne Szolnokon olyan szoborpark, ahol a híres, ismert sportolóinknak lehetne emléket állítani minden sportágban!)

 

F. D. Susanna: Ő tanított meg úszni. Nehéz eset voltam.

 

K. Ida: Volt szerencsém személyesen is ismerni a családot. A Lengyel légió utcában laktak (Megyei Tanács melletti utca), Pista bácsi a lakása teraszáról is lelátott a Damira. Az élete volt.

 

O. Zsuzsanna: Jó volt ezt olvasni.

Pogány Gábor Benő, a Hasznos-szobor alkotója is hozzászólt a blogSzolnok Szobor Park Szolnok (SZPSZ) rovatában megjelent cikkhez. http://www.blogszolnok.hu/szoborPark_olimpikon_hatratett_kezzel

Pontosabban két képet tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon, amelyek Hasznos István szobrát az eredeti helyén, a Damjanich uszodában mutatják. A hozzászólásokat ez a két fotó illusztrálja.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Játszóhelyből színház
A Városház utca és a Csirkepiac találkozásánál lévő színház az első világháború után a gróf Apponyi Albert utca és Horthy Szabolcs tér sarkára, a második után pedig a Táncsics Mihály utca és a Felszabadulás tér kereszteződéséhez került. Vagyis az épület nem mozdult, csak körülötte változott a világ.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Fiú rossz helyen
A Megyeháza és Technika Háza között lassan öt évtizede gubbaszt egy kő kisfiú. Sokáig újságosbódé takarta, és ma sem szívderítő a környéke. A vicces fiatalok azonban egy ideje leszoktak arról, hogy hétvégenként megfordítsák. Az alkotásnál érdekesebb az alkotója.

A Szoborpark további képei