Levéltár

Pista bácsi legenda volt

2021. március 07.


Az "Olimpikon hátratett kézzel" című, Hasznos István olimpikon tiszaligeti szobráról szóló írásra rengetegen reagáltak. Nem is az írás, hanem a témája, Hasznos Pista bácsi, a legenda miatt.

F. S-né Magdolna: Jó az írás - mint mindig -, nagyon jó a szobrászművész - mint szinte minden alkotása -, és igen, nagyon sokunknak, szinte az egész város iskolásainak úszni tanító mesterének állít emléket.

 

Sz. János: Csíptem az öreget. Ő tanított meg úszni anno, még száz forintért.

 

H. Géza: Nagyon jó írás, tényleg ilyen volt. Ha még hozzátesszük azt is, hogy tőle zengett a Dami, amikor úszni tanított, amikor edzette a pólósokat vagy az úszókat, amikor meccs volt, és a partról kiabált, vörös fejjel - ez volt az igaz Hasznos Pista. Minden meccset láttam itthon, amikor aktív volt, és tény, hogy ha előre került hozzá, a centerhez a labda, az szinte biztos a hálóban kötött ki, sokszor a legendás svédcsavarjával. Ehhez persze rengeteget kellett verekedni, lerázni az ellenfél védőit, fennmaradni a víz színén. A Balaton átúszáson, 1965-ben Siófok-Füred (14 km) távon versenyeztem vele, 18 évesen akkor voltam erőm teljében, ő már visszavonulóban. Ennek ellenére majd húsz percet rám vert, és első lett, én meg csak harmadik. Úszómesterként sokat talpalt azért, hogy meglegyen a sátortető a nagymedence fölött, mert az hamar kiderült, hogy igazi edzéseket nem lehetett tartani a kicsi és súlyos levegőjű fedett medencében. Nehezen, de sikerült a különböző városi és megyei szerveknél kijárnia ezt a sátrat. Jó pólós, jó edző volt, és bár anyámmal egyidős, jó barát is volt.

 

G. István: Hetvenes évek elejei emlékem, amikor Boros Apival és Kanizsa Tivivel hármasban beálltak kicsit kétkapuzni az akkori ászokkal. Sírtunk a röhögéstől, ahogy szétszívatták őket. Nekem edzőm volt vagy 6-7 évig. Istenként tiszteltem.

 

P. István: Az akkori időkben a szolnoki gyerekek zömét ő tanította meg úszni. Én is láttam minden Dózsa meccset.

 

D. Lajos: Amit kisebb kiegészítésként hozzátennék: Hasznos Pista bácsi soha sem sétált hátratett kézzel az uszodában. Inkább karba tette a kezét. Edzőm volt a serdülő 2-ben.

 

G. Zoltán: Ő tanított meg úszni, mint megannyi más gyereket.

 

T. Mihály: Ő tanított meg úszni az egytízesben, azután meg pólózni.

 

P-Sz. Szilvia: A vízműves gyerekeknek is szerveztem oktatást. Szívesen vállalta. Nála a fiam nem tanult meg úszni, mert beült mögé, átkarolta a nyakát, közben a többieket a kezéből lökdöste előre. Mikor rászóltam a gyerekre, jól letolt, hogy hagyjam békén, majd úszik, ha akar. Nagyon szerettem, nagyon jó kolléga is volt.

 

T-né G. Mária: És közben gyerekek százait tanította meg úszni.

 

V. Zsófia: Köztük engem is.

 

S. Róbert: Ő tanított meg úszni. "Pista bácsi" legenda volt. A Dami elképzelhetetlen volt nélküle.

 

I. Éva: Gyerekként még láttam játékosként, majd évtizedekig, ahogy úszást oktatott. Olyan szeretett ember volt, mint a MÁV strandon Kocsis Pista bácsi. (Jó lenne Szolnokon olyan szoborpark, ahol a híres, ismert sportolóinknak lehetne emléket állítani minden sportágban!)

 

F. D. Susanna: Ő tanított meg úszni. Nehéz eset voltam.

 

K. Ida: Volt szerencsém személyesen is ismerni a családot. A Lengyel légió utcában laktak (Megyei Tanács melletti utca), Pista bácsi a lakása teraszáról is lelátott a Damira. Az élete volt.

 

O. Zsuzsanna: Jó volt ezt olvasni.

Pogány Gábor Benő, a Hasznos-szobor alkotója is hozzászólt a blogSzolnok Szobor Park Szolnok (SZPSZ) rovatában megjelent cikkhez. http://www.blogszolnok.hu/szoborPark_olimpikon_hatratett_kezzel

Pontosabban két képet tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon, amelyek Hasznos István szobrát az eredeti helyén, a Damjanich uszodában mutatják. A hozzászólásokat ez a két fotó illusztrálja.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Üdvözlet Csehországba
Olyan jó lenne tudni, hogy 1921 augusztusában mi járatban lehetett Szolnokon az, aki akkor Csehországba küldött innen képeslapot. Vajon elmesélte-e utána, hogy a képen látható templom éppen nem így néz ki. Avagy szólt-e neki valaki, hogy Csehország akkor már nem létezett.

Az Album további képei
 

AKB

Bunkómegálló
A képen nem parkoló, hanem a Szapáry utcai buszmegálló látható. És persze nem buszok, hanem személyautók lettek megörökítve, amelyek között csak annyi a különbség, hogy az első csupán pár percre, a második néhány másodpercre, a harmadik pedig jóval hosszabb ideig várakozott ott. Szolnokon nincs már ebben semmi különös. Mondhatni, itt ez a természetes. Pár másodperccel a fotózás előtt a szabálytalankodók miatt egy csuklós busz nem fért be ebbe a megállóba. A sofőr mit tehetett? Elállta a Szapáry forgalmát. És a mögötte jövő autók? Hát így élünk mi Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnok első reklámozója
Az 1848-49-es szabadságharcban az osztrákok oldalán harcolt. Két évvel később már képein örökíti meg Szolnokot. Első szobrát 1913-ban avatták a városban, a ma is látható emléktábláját 2004-ben. Ennek érdekessége, hogy nem azon az épületen van, ahol egykor August von Pettenkofen is lakott.

A Szoborpark további képei