Levéltár

Kádár vs. jelen

2021. november 14.


Begyepesedett komcsi, aki szerint a Kádár/Tünde cukrászda önálló homlokzati festésével baj van Szolnok egyik utolsó szecessziós házán? Vegye meg, aki mást akar! Érdekes vélemények pro és kontra.

V. Mária: Kedves Uram! Akkor mért nem vette meg, és olyan lett volna, amilyet akar.

 

F. Rozi: Évekig nem volt, aki cukrászdaként kívánta üzemeltetni. Örüljünk, hogy akadt, aki rendbe hozta és cukrászdát alakít ki benne és nem kifőzdét!

 

S. Béla: Szebb mintha omolna róla a vakolat (...) Akkor adjuk el egy kínainak, mint a Tisza szállót!

 

M. Gábor: "Látatlanba" csak jobb lehet/lesz, mint anno egy 990-es, korlátlan ételfogyasztásos, vagy épp egy kolbász sütödés étterem. Nekem szimpatikus, hogy végre valaki kávézót üzemeltet.

 

B. Tibor: Én is ezt kérdezem, régóta volt gazdátlanul ez az épület is. Valaki a mozit is kézbe vehetné, de ott van a régi FÜSZÉRT épület is árván.

 

G. Lajos: Addig, amíg oda volt fosva a lépcsőjére, senkit nem zavart, hogy hogyan néz ki az épület és a környéke. Most, hogy elkezdték felújítani, most már mindenki hatalmas szakértő.

 

Cs. Csaba: Örüljenek, hogy felújítják, és újra megnyitják a nagyközönség előtt! Nem kell mindenbe belekötni, és mindenbe a rosszat látni! Tipikus szolnoki, begyepesedett, komcsi gondolkodás. Örüljünk már valaminek, ennek legalább! Én szívből örülök neki.

 

B. Rita: Szép, tiszta, letisztult. Nem látok belekötni valót. Esetleg pár, múltat felelevenítő képet lehetne a külső falra vagy valahova elhelyezni. Kíváncsian várom a nyitást.

 

Szné Edit: Nem értem a felháborodást. Harmonizál a burkolat színe a tetőzettel és a felette levő szint színével. Már bocsánat, de a fakókék szebb volt? Talán annyi szépséghiba van, hogy a jobb oldali kapubejáró szintén ennek a tömbnek a része, talán a homlokzatát lehetett volna ugyanígy rendbe tenni. Persze, ha annak más a tulajdonosa és nem egyeztek meg ebben, az már egy másik felvonás. Korábban ez a kapubejáró szinkronban volt a cukrásza homlokzatával. (...) Talán nézzük a pozitív oldalát is: Eddig igazából nem volt gazdája, csak használója, mindenfajta célokra. Most egy csapat a kezébe vette, rendbe tették, felújították és eredeti funkciójának megfelelő feladatot fog ellátni. Ez nem elég? Nem feltétlenül műemléki restaurálás történt. De megindult egy olyan folyamat, amire a város már régen várt. Fogadjuk akkor eszerint, ami történik!

 

T. János: Jellemző felújítás ebben a városban. Nem tudom, ilyenkor hol van a város főépítésze. Legalább olyan alapvető dologra odafigyeltek volna, hogy az alsó és felső szint színei harmonizáljanak egymással. Ez lett volna az alap. Esetleg olyat választani, ami korhű. A kapubejáró miért maradt sárga, az nem az épülethez tartozik? A jó ízléssel még nagyon hadilábon állnak.

 

Nné Kati: Létezik még un. műemlékvédelmi felügyelőség?

 

S. Róbert: A NER megszüntette.

 

Zné K. Edit: Szolnoknak van főépítésze és munkatársai. Biztos tudták az épületről a műemléki védettséget. Gondolom, ennek tudatában adták engedélyüket az épület felújításakor.

 

I. Éva: A fotót nézve a nyílászárók is randák - sajnos.

 

Sz. Mónika: Ez egészen elképesztő.

 

H. Géza: Művészettörténelemhamisítás

 

Sz. Mónika: (...) itt nem ez a helyes megoldás. Egy műemlék épületnél meg vannak/lennének a felújítás, renoválás szabályai, és lehet/kell felelősség ezt úgy tenni - egyébként az esztétika is ezt kívánná -, hogy az az utókornak és városképnek/várostörténetnek az eredetihez leghűbben megmaradjon. Ez lokálpatriotizmus is. Kínaiaknak eladni műemlék-jellegű és műemlék épületeket nem az. Sajnos mégis van rá példa.

 

K-Cs. Gábor: Csak rossz megoldások léteznek? Nem lehet, hogy a főépítész, "halljakend", akárki előzetesen megnézi a terveket és azt mondja, hogy ez így nem fér bele a településképbe?

 

S. Róbert: Iszony. Márpedig ez a végleges. Belül is pusztítás. (?) nekem hatalmas csalódás, hogy egy ?12 egy tucat? kategóriájú modern kávézó-cukrászda lesz a patinás régi helyén.

 

N. Dániel: Nekem már a Fehér Kereszt patikával szomszédos épület esetén is meredek, hogy a dísztéglára nemes egyszerűséggel rácuppantották a polisztirol hőszigetelőt, majd lakótelepi stílusban bevakolták.

 

F. Mária: Tisztelt blogSzolnok! Láthatnánk a régi Kádár cukrászdáról fotót? Akkor lehetne összehasonlítani, hogy mi a különbség.

 

G-né P. Enikő: Az igazi "jóvanazúgy" stílus, és lentről úgysem látszik a fönt.

 

K. Ferenc: Nekem inkább az nem tetszik, ami sok más házra is jellemző. A kapubejáró maradt sárga, pedig az már nem nagy felület lett volna festeni.

 

B. Jánosné: Ahol régen a boltíves kapubejáróban a fényképész fotói voltak, oda lehetne kiállítani egykori fotókat, régi tárgyakat, amelyek a hajdani cukrászdára emlékeztetnek.

 

T. János: (...) ez nagyon messze áll az igényes kivitelezéstől. Az épület úgy néz ki, mint amit kettévágtak. Felül barna fa nyílászárók alul fehér műanyag. Egységes homlokzatnak kellene lennie. Több ilyen régi épület van Szolnokon, ahol a vállalkozók a maguk kifinomult ízlésére alakították az egyébként régi épületek homlokzatát. A városvezetésnek meg kellene határoznia, hogy ezeknek a régi, patinás épületeknek hogyan folyhat a felújítása, ha valami egységes képet szeretnének. Van erre példa az országban. (?) Az is megérne egy misét, hogy Szolnok egyik legpatinásabb épületéből hogy lett kifőzde, kínai étterem meg hasonlók. Nem elég, hogy kézbe vették a felújítást, lehetett volna ennek is irányt szabni, mint minden más épület felújításának Szolnokon.

 

Bné Mariann: Ezzel se szépült a városunk!

 

B. Tibor: Pontosan mi a baj a színválasztással? Megnéztem ma élőben, ha itt nem írnak róla, én észre sem vettem volna.

 

T. János: Azon kívül semmi, hogy nem passzol a felső szint színéhez.

 

B. Péter: A teljes színkáosz.

 

Csné G. Éva: Szerintem semmi gond a színnel. Miért kell mindenbe bele kötni? Végre lett gazdája. Szépen rendbe tették kívül, belül. Kíváncsian várom a nyitást.

 

Szné Edit: Egyetértek. Én is várom. A legmodernebb gépekkel szerelték fel a sütőüzemüket az alagsorban, tuti, hogy fini dolgok lesznek majd.

 

B. Mária: És hol van ilyenkor a városi hivatal? Annak idején a sarki háznál és az Egyes ABC-nél előírás szerint kellett felújítani a homlokzatot.

 

Pné F. Ari: Van, akire nem vonatkozik. Ennyi. Sajnos. Viszont van, ahol a villanykapcsolóba, a beltéri burkolatba is belekötöttek. Aki nem csókos...

 

T. Attila: Nem is a homlokzat a furcsa, hanem a belső. Úgy tűnik, a szecessziós motívumok eltűntek. Ez pedig nem megengedhető, hisz ez adja az egész épület jellegét.

 

G. György: Az eredeti hangulatot kellene visszaállítani, a fotók kevesek. Még nem késő.

Megpróbálom összefoglalni, mi a problémám a Kádár/Tünde cukrászda új homlokzati festésével.

1. Az épület Szolnok egyik utolsó, szecessziós homlokzatú épülete. (A másik az Arany János és Kossuth utca sarkán lévő egykori Mezőgazdasági Takarékpénztár, az állapotáról most ne beszéljünk.) A lábazattól a tetőig. Attól, hogy az utcafront mögött különböző tulajdonosok vannak, egy önmagára picit is adó városban megengedhetetlen, hogy a homlokzat ne legyen egységes egy ilyen házon.

2. Egy régi épületekben és műemlékekben különösen szegény városban, a turisztikai attrakciókhoz vezető közterületeken nem különálló házakról, hanem utcaképről kellene beszélni. Azaz egyetlen épülethez sem szabad a környezete figyelembevétele nélkül hozzányúlni. És annak az időszaknak az utcaképéhez kellene visszanyúlni, ami az adott területre leginkább jellemző volt. A Szapáry út végét az előző századforduló jellemzi. Azaz az itteni házaknak ahhoz a külsőjükhöz kellene visszatérniük, a Kádárt/Tünde esetében az 1912-eshez. Ez alól az sem adhat felmentést, hogy az elmúlt évtizedekben volt már a mainál rondább is az épület.

3. Meg lehet elégedni a középszerrel, a korábbi vállalhatatlanhoz képest egy picivel jobbal. De láthatjuk, hogy ez nemhogy a világszínvonalhoz, de még a pótselejtezőhöz sem elég. Én egy olyan városban szeretnél élni - költözés nélkül -, ahol mindenből a legjobbat, a legtöbbet hozzuk ki, és nem csapjuk be magunkat mindenféle "ahhoz képest" kezdetű mondatokkal.

4. A magántulajdon, a magánbefektetés nem ad felmentést a közösségi érdekek érvényesítése alól. Ez utóbbit a Kádár/Tünde esetében a tulajdonosokat - azaz bennünket, szolnokiakat - képviselő városházának kellene megjelenítenie. És igen, lenne ezzel dolga a képviselőknek, a főépítésznek, már ha nem önmaguk paródiái. (Komolyan érdekelne, mit szól mindehhez az illetékes önkormányzati képviselő. Csakhogy tudjuk, hogyan viszonyul Szolnok múltjához.)

 

A magam részéről nem tudom osztani azokat a véleményeket, amelyek szerint a Kádár/Tünde homlokzatfestése rendben van, örüljünk, hogy legalább felújították, nyílik valami a sokáig bezárt helyen. Azt meg főleg, hogy ha mást szeretnék, vegyem meg. Az enyém, a miénk!

Hogy mi lesz a Kádár/Tündében azt meglátjuk. De nem tagadom, nálam nem nulláról, hanem mínuszról indul a megítélésük, mert akinek a külcsín és a múlt nem érték, annak lehet, hogy a belbecs és a jelen sem ér sokat.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

Ja! És, ha az begyepesedett és komcsi hozzáállás, hogy valaki félti a város múltját, akkor - bár történelmi tanulmányaim és Szolnok múltjának ismeretében eddig ezt nem így tudtam - begyepesedett komcsi vagyok. Sok szolnokival és egykori szolnokival együtt.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnoki verseny és zsinagóga
A felhasznált kép készítésének pontos időpontját nem tudom meghatározni, 1899 és 1926 nyara között bármikor készülhetett. Az biztos, hogy 1926 októberében még senkit sem zavart, hogy képeslap lett belőle. Debrecenbe címezve valamilyen szolnoki versenyről ír rajta egy hölgy.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Fáklyavivő (fagyis ember)
A mai napig Szolnok egyik legvitatottabb szobra a Tiszaliget bejáratánál álló Fáklyavivő. Többször felvetődött már áthelyezésének az ötlete, de szerintem ez csak akkor fog megtörténni, ha a láthatóan egyre rosszabb állapotban lévő alkotás veszélyessé válik.

A Szoborpark további képei