Levéltár

Írt az egyik kis úttörő

2013. április 19.


Az Album rovatban jelent meg a Kossuth téri kis úttörők című cikk és egy képeslap. A fotón látható úttörők közül az egyik jelentkezett, amit nagyon köszönök.

A Szegeden élő Vasecz Istvánné először az alábbi bejegyzést küldte a Facebook-on:

"Hurrá! Megvan a kép, ami nekem elveszett. Az egyik kis úttörő én vagyok, a padon ülő magasabb. Nem vezényeltek ki. Orosz szavalóversenyen vettünk részt, és amíg várakoztunk a fényképész szólt, hogy mennyünk oda a padhoz. Örülök, hogy megtaláltam, remélem sikerül elmenteni. Nem tudom a többiek kik voltak, iskolatársak, vagy más iskolából. Ha jól emlékszem a mögötte lévő "Irodaház"-ban volt a verseny."

 

Nem bírtam megállni, hogy ne kérdezzek:

Kedves Vasecz Istvánné! Ha küld egy email címet, akkor az eredeti beszkennelt képet elküldöm Önnek. Tudtam, hogy valaki előkerül a szereplők közül. Nem emlékszik véletlenül, hogy mindet hányban lehetett? És az út melletti padon ülő fiúk is a versenyre várhattak?

 

Megérkezett a válasz:

"Ha jól emlékszem, 1962 tavaszán készült a kép. 7. osztályos voltam, az Újvárosi Iskolából mentem, Szvetlána tanárnő volt az orosztanárnőm, ő készített fel, ő tanított a Sipos téri Iskolában is.

A fiúkról nem tudok semmit."

 

És természetesen elküldtem a beszkennelt képeslapot.

"Köszönöm, hogy elküldte a képet, nagyon örülök. Amit tudok, hogy amikor a fotós meglátott minket ott ácsorogni, odahívott, valami olyasmit mondott, hogy odaállnánk-e, hogy szebb legyen a kép. Pontosan nem emlékszem, de valami ilyesmit mondott. Azt, hogy hol állt, amikor fotózott már nem tudom. Nem kaptunk érte semmit, de ez nem is jutott eszünkbe.

Ha jól emlékszem a fotós mondta, hogy képeslap lesz, majd meg lehet nézni. Azt, hogy hogyan tudtam meg, hogy hol, és mikor lehetett kapni már nem tudom. De én vettem többet is, küldtem a távol élő rokonoknak. Valószínű már sehol sincs meg.

Most nagyon örülök, hogy meg tudom mutatni a lányomnak és az unokámnak. A volt osztálytársaknak biztosan mutattam, talán az egyikük ott is van a képen. A többiekre nem emlékszem. Hiába 50 év telt el azóta.

Még egyszer köszönöm és minden jót kívánok:

Vasecz Istvánné, Szeged"

Leírhatatlan örömmel tölt el, hogy Vasecz Istvánné jelentkezett, és egy képeslaphoz kapcsolódó történetet nem nekem kell kitalálnom, hanem kiderül az igazság.

A régi szolnoki képeslapok között sok van, amelyiken 40-50 éve itt élt szolnokiak vannak. Biztos, mások is emlékeznek azokra a lapokra, amelyeken szerepeltek. Kérem, meséljenek!

 

Köszönettel:

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Damjanich előtt rövidnadrágban
Ez a fotó 1912 nyarán készülhetett Szolnokon. Radnai Béla az év március 19-én felavatott Damjanich-emlékműve látható rajta, illetve a művésztelep fái mögött a Vártemplom. Meg egy rövidnadrágos kisfiú egy férfival. Lehet, hogy nem véletlenül maradtak meg a szolnoki Kissné képeslapján.

Az Album további képei
 

AKB

12 évig sem bírta
Még nincs 12 éves a Tiszavirág gyaloghídra felvezető kerékpáros rámpa, de már rosszabb állapotban van, mint a rómaiak útjai a kétezer évvel későbbi feltárások idején. De mit adtak nekünk a rómaiak? És mit hagyunk mi az utánunk jövőkre, ha egy ilyen építmény nem bírt ki 12 évet. Legalább a kivitelezők dicsőségfalára írjuk fel, hogy Szolnokon mi maradt utánuk! Ha már számonkérni nem lehet.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei