Levéltár

Írt az egyik kis úttörő

2013. április 19.


Az Album rovatban jelent meg a Kossuth téri kis úttörők című cikk és egy képeslap. A fotón látható úttörők közül az egyik jelentkezett, amit nagyon köszönök.

A Szegeden élő Vasecz Istvánné először az alábbi bejegyzést küldte a Facebook-on:

"Hurrá! Megvan a kép, ami nekem elveszett. Az egyik kis úttörő én vagyok, a padon ülő magasabb. Nem vezényeltek ki. Orosz szavalóversenyen vettünk részt, és amíg várakoztunk a fényképész szólt, hogy mennyünk oda a padhoz. Örülök, hogy megtaláltam, remélem sikerül elmenteni. Nem tudom a többiek kik voltak, iskolatársak, vagy más iskolából. Ha jól emlékszem a mögötte lévő "Irodaház"-ban volt a verseny."

 

Nem bírtam megállni, hogy ne kérdezzek:

Kedves Vasecz Istvánné! Ha küld egy email címet, akkor az eredeti beszkennelt képet elküldöm Önnek. Tudtam, hogy valaki előkerül a szereplők közül. Nem emlékszik véletlenül, hogy mindet hányban lehetett? És az út melletti padon ülő fiúk is a versenyre várhattak?

 

Megérkezett a válasz:

"Ha jól emlékszem, 1962 tavaszán készült a kép. 7. osztályos voltam, az Újvárosi Iskolából mentem, Szvetlána tanárnő volt az orosztanárnőm, ő készített fel, ő tanított a Sipos téri Iskolában is.

A fiúkról nem tudok semmit."

 

És természetesen elküldtem a beszkennelt képeslapot.

"Köszönöm, hogy elküldte a képet, nagyon örülök. Amit tudok, hogy amikor a fotós meglátott minket ott ácsorogni, odahívott, valami olyasmit mondott, hogy odaállnánk-e, hogy szebb legyen a kép. Pontosan nem emlékszem, de valami ilyesmit mondott. Azt, hogy hol állt, amikor fotózott már nem tudom. Nem kaptunk érte semmit, de ez nem is jutott eszünkbe.

Ha jól emlékszem a fotós mondta, hogy képeslap lesz, majd meg lehet nézni. Azt, hogy hogyan tudtam meg, hogy hol, és mikor lehetett kapni már nem tudom. De én vettem többet is, küldtem a távol élő rokonoknak. Valószínű már sehol sincs meg.

Most nagyon örülök, hogy meg tudom mutatni a lányomnak és az unokámnak. A volt osztálytársaknak biztosan mutattam, talán az egyikük ott is van a képen. A többiekre nem emlékszem. Hiába 50 év telt el azóta.

Még egyszer köszönöm és minden jót kívánok:

Vasecz Istvánné, Szeged"

Leírhatatlan örömmel tölt el, hogy Vasecz Istvánné jelentkezett, és egy képeslaphoz kapcsolódó történetet nem nekem kell kitalálnom, hanem kiderül az igazság.

A régi szolnoki képeslapok között sok van, amelyiken 40-50 éve itt élt szolnokiak vannak. Biztos, mások is emlékeznek azokra a lapokra, amelyeken szerepeltek. Kérem, meséljenek!

 

Köszönettel:

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A városháza ötödik kupolája
A szolnoki városházának eredetileg öt kupolája volt. Ezt a Fuchs Lipót és Fia cég gondozásában megjelent, és egy bizonyos Mariska által 1903 júniusában Budapestre küldött különleges képeslap is bizonyítja. A felvétel minimum négy évvel korábban készült Szolnok főterén.

Az Album további képei
 

AKB

Magyarázat keresés
Egy Mercedes tulajdonosára is rátörhet útközben a hasmenés, és olyankor rajta sem kérhető számon, hogyan parkol. De az is lehet, hogy a drágább autóknak eleve két parkolóhely jár, részben a nagyobb adótartalmuk, részben a megszerzésükért végzett több és keményebb munka miatt. Sőt, szubjektív tapasztalataim szerint az is előfordulhat, hogy ezzel a márkával csak "b" módon szabad parkolni, különben vissza kell adni. Mert valami magyarázatnak csak kell lennie.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú (?) Krisztus
Szomorú, búsuló, merengő, bánkódó, ülő? Valószínűleg ez az a szobrunk, aminek több neve van, mint amennyi tényszerű adatot ismerünk a születéséről. Az biztos, hogy nem a legöregebb köztéri alkotásunk, ugyanakkor a legrégebb óta ugyanazon a helyen álló.

A Szoborpark további képei