Levéltár

Írt az egyik kis úttörő

2013. április 19.


Az Album rovatban jelent meg a Kossuth téri kis úttörők című cikk és egy képeslap. A fotón látható úttörők közül az egyik jelentkezett, amit nagyon köszönök.

A Szegeden élő Vasecz Istvánné először az alábbi bejegyzést küldte a Facebook-on:

"Hurrá! Megvan a kép, ami nekem elveszett. Az egyik kis úttörő én vagyok, a padon ülő magasabb. Nem vezényeltek ki. Orosz szavalóversenyen vettünk részt, és amíg várakoztunk a fényképész szólt, hogy mennyünk oda a padhoz. Örülök, hogy megtaláltam, remélem sikerül elmenteni. Nem tudom a többiek kik voltak, iskolatársak, vagy más iskolából. Ha jól emlékszem a mögötte lévő "Irodaház"-ban volt a verseny."

 

Nem bírtam megállni, hogy ne kérdezzek:

Kedves Vasecz Istvánné! Ha küld egy email címet, akkor az eredeti beszkennelt képet elküldöm Önnek. Tudtam, hogy valaki előkerül a szereplők közül. Nem emlékszik véletlenül, hogy mindet hányban lehetett? És az út melletti padon ülő fiúk is a versenyre várhattak?

 

Megérkezett a válasz:

"Ha jól emlékszem, 1962 tavaszán készült a kép. 7. osztályos voltam, az Újvárosi Iskolából mentem, Szvetlána tanárnő volt az orosztanárnőm, ő készített fel, ő tanított a Sipos téri Iskolában is.

A fiúkról nem tudok semmit."

 

És természetesen elküldtem a beszkennelt képeslapot.

"Köszönöm, hogy elküldte a képet, nagyon örülök. Amit tudok, hogy amikor a fotós meglátott minket ott ácsorogni, odahívott, valami olyasmit mondott, hogy odaállnánk-e, hogy szebb legyen a kép. Pontosan nem emlékszem, de valami ilyesmit mondott. Azt, hogy hol állt, amikor fotózott már nem tudom. Nem kaptunk érte semmit, de ez nem is jutott eszünkbe.

Ha jól emlékszem a fotós mondta, hogy képeslap lesz, majd meg lehet nézni. Azt, hogy hogyan tudtam meg, hogy hol, és mikor lehetett kapni már nem tudom. De én vettem többet is, küldtem a távol élő rokonoknak. Valószínű már sehol sincs meg.

Most nagyon örülök, hogy meg tudom mutatni a lányomnak és az unokámnak. A volt osztálytársaknak biztosan mutattam, talán az egyikük ott is van a képen. A többiekre nem emlékszem. Hiába 50 év telt el azóta.

Még egyszer köszönöm és minden jót kívánok:

Vasecz Istvánné, Szeged"

Leírhatatlan örömmel tölt el, hogy Vasecz Istvánné jelentkezett, és egy képeslaphoz kapcsolódó történetet nem nekem kell kitalálnom, hanem kiderül az igazság.

A régi szolnoki képeslapok között sok van, amelyiken 40-50 éve itt élt szolnokiak vannak. Biztos, mások is emlékeznek azokra a lapokra, amelyeken szerepeltek. Kérem, meséljenek!

 

Köszönettel:

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Üdvözöl Szolnok 1903
Amióta létezik a fényképezés, és Szolnokon is megjelent az első fotómasina - tehát a 19. század vége óta -, nagyon sok felvétel készült a Belvárosi nagytemplom tornyából. Ezek közül az első világháború előtt minimum két tucatból képeslap is lett. Ez például 1899 és 1903 között készült.

Az Album további képei
 

AKB

Tiszaligeti félmunka
Szolnok a félmunkák városa. A tiszaligeti Aréna utcában - a pólócsarnok mellet visz a futópályához - nagyjából 3 hónapja ritkították az erdőt, és azonnal aprították a nyesedéket. Aztán hazamentek a legények. A nyesedékhalmok egy része pedig azóta is ott rohad az út szélén. A fűrészre, az aprítógépre volt pénz, a szállításra nem? Vagy más dolga lett volna? Netán ez valami terv? A város rendjéért felelősek közül 3 hónapja senki nem járt arra? Gyorsan-gyorsan egy képviselőjelölt kamerával szaladjon, mert három hétig még bennük bízhatunk!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Emlékül maradt madarak
A Boldog Sándor István körút piaccal szembeni házsorára valószínűleg 1959-ben került fel Madarassy Walter - egy évvel később Munkácsy-díjjal is kitüntetett - szobrászművész hat darab, lemezdomborítással készült műve. Ma már csak az Ady Endre úthoz legközelebbi van a helyén.

A Szoborpark további képei