Levéltár

Frusztráció és korrekt válaszok

2019. október 04.


A Parkoló kiskapuk cikk szándékom szerint egész másról szólt, mint amiről vitát robbantott ki. Azt kell ismerni, az NHSZ Szolnok vezetője profin kommunikált. Még, ha olykor fogadókészség nélkül is.

J. János

Kategorikusan nem értek egyet azzal, hogy gondozatlan, őrizetlen bekamerázatlan parkoló területekért pénzt kérnek bizonyos rabló cégek. Mert ugye a közterület az enyém is. Ha ő azt nem vásárolta meg, és nem is őrizteti felelősséggel, akkor miért is kell fizetni? Azért az mégis csak vérlázító, hogy az önkormányzatok átadják profitorientált vállalkozásoknak a közterületek használati jogát, aztán nekem meg fizetnem kell, ha megállok, és vagy parkolok. Talán megérteném, ha az a pénz, amit fizetek, tudnám, hogy nyílegyenesen nemes és a várost jobbító célokra költi a polgármesteri hivatal, mert közpénzként kezelnék a befolyt parkoló díjakat. Nem holmi ingyenélő, rabló cégek zsebében landol az a pénz, amit befizetünk a közterületünk használatáért. Itt nincs termék, melyet meg kell vásárolnom, itt nincs gyártott, előállított termékről szó. Szolgáltatásról szintén nem lehet beszélni. Szerintem sok ilyen szektora lehet a rablásnak Magyarországon. Ez csak az egyik szeglete a közrablásnak, melyet törvényes köntösbe öntötték azok, akik támogatják a nyakkendős rablást, sikkasztást, lopást, zsigerelést. Ez ugyanolyan, mint hogy Szolnok városának nem telik ingyenes nyilvános illemhelyekre, hogy valóban élhető, használható város lehessünk...

Lits László

Tisztelt J. János! Nagyon sok mindent érint a kommentje. A Facebook talán nem is a legmegfelelőbb helye egy ilyen mértékű vitának. Annyit azért hozzátennék, hogy Szolnokon egy 100%-os állami/önkormányzati cég végzi a parkoló üzemeltetést. A bevételéből folyamatosan végezzük a parkoló felújításokat, csak néhány példa: OTP mögötti parkoló, Baross úti, Pelikán előtti, SZTK melletti parkoló, Magyar út végi stb. Emellett az évek alatt több százmillió forintot fizettünk az önkormányzatnak is bérleti díj formájában. Az önkormányzati ellenőrzések folyamatosak, és még nem találtak semmilyen hiányosságot a működésünkben. (...) Valószínűleg negatív véleményét az országos hírekből vette. Remélem, későbbiekben pozitívabb véleményt is ki tud majd alakítani működésünkről. Üdvözlettel: Lits László, NHSZ Szolnok

J. János

Köszönöm szépen válaszát, külön köszönöm, hogy fölhívta a figyelmemet arra, hogy Szolnokon az önkormányzatnak fizetjük a parkolási díjakat, melynek a beszedésével nem értek egyet.

 

P. Olívia

Szándékosan gyűjtöttem "büntető cédulát". Hogy mi is az oka? Nem az első pert nyertem meg az NHSZ Zounok Zrt. ellen. Összefoglalva jogellenes működés. Na de nem a Szolnoki járásbíróságon ám! Az fidesz bérenc. Nem kérem szépen a szegedi ítélőtábla előtt. (...)

 

Lits László

Kedves Asszonyom! Örömmel tájékoztatom, hogy Társaságunk Önnel szemben semmilyen jogi eljárást nem kezdeményezett, bár így sajnálatosan meg kell állapítanom, hogy nem is nyerhetett meg egyetlen pert sem. Lehet, elrontotta a várost, mert még P. Olívia nevű ügyfelünk sincs. Üdvözlettel: Lits Laszló

 

Sz-né R. Erika

Engem már nem is a parkolási díj bosszant, hanem az, hogy ennek ellenére némelyik parkoló burkolata iszonyatos állapotban van, bár szedik a pénzt a parkolásért folyamatosan. Illetve, amikor kiírják az őrzött parkolóban, hogy semmiért nem vállalják a felelősséget. Valamint az, hogy bizonyos helyeken nem tud az ember parkolni, mert a helyi lakosok kocsija áll bent a parkolóban. Persze jogos, mivel ott lakik. Csak akkor hol tud az ember parkolni?

 

G. Márton

Hú, ha már olvassa ezt az oldalt Lits László úr is, kérdésem lenne: aki szabálytalanul használja a mozgássérült igazolványt, azt miért nem büntetik? (99%-ban jogtalan a használat) Vagy mikor ki van téve a szélvédő mögé egy papír, hogy ez meg az a bolt tulaja stb... Ha mehetnék másodállásban ellenőrnek, lenne bevétel az biztos!

 

Lits László

Tisztelt G. Márton! Évek óta küzdünk a jogosulatlan mozgássérült igazolvány használata ellen. Ez hatósági jogkör, ebben kevés a mozgási lehetőségünk. Az igazolványok kiállításának szigorítása nagymértékben javította a helyzetet. A büntetés nagyon nehéz, mert az igazolványt nemcsak az használhatja, akinek a nevére szól, hanem akkor is használhatja, amikor az autóban ül, illetve hozzák-viszik az illetőt (ez emberileg teljesen érthető is). Tehát a tetten érés nagyon nehéz. Ez elsősorban rendőrségi feladat. A szélvédő mögé kitett "papír" semmit nem ér, azokat büntetni is szoktuk. A közterület-felügyelőknek is van szerepe, gyakoriak az ilyen eljárások. Ha azonban a "papír" egy engedély, amivel a gépjárművet árurakodás ideje alatt megállásra, parkolásra feljogosítja, akkor jogszabályszerű a parkolás. Üdvözlettel: Lits László

 

G. Márton

A másik nagy probléma "a piaci parkoló", az ugyanis szombaton is fizetős. Na, most, mi történik? Amíg a környéken van szabad hely, addig ott parkol az összes kofa, eladó stb... A környék lakói meg du. 13-ig szívnak, mint a torkos borz. Éjszakai meló után félóra parkoló vadászás a lakás előtt, de a bosszantó mégis az, hogy a piaci parkolóban özön hely van, de nem ott parkol a magyar! Javasolom, hogy Szombaton 13-ig a belváros is fizetős legyen, óránként 1000 Ft a bevezetését javaslom. Amúgy is bolondok háza a belváros szombaton, mert mindenki autóval menne még a pulthoz is, ha tehetné.

 

V. István

A parkolást helyi rendelet szabályozza, amit a közgyűlés fogadott el, és elvileg bármikor módosíthat. A bolt tulajdonosok cetlijeire ez a rendelet nem tér ki. A mozgássérült igazolvány jogszerű-jogszerűtlen használatát a parkoló ellenőrök nem tudják ellenőrizni. (...) A városban található nem fizetős parkoló helyeket szintén a rendelt módosításával lehet fizetőssé tenni. A parkolókat időnként tisztítják, de nem ezért a szolgáltatásáért kell fizetni. A parkolási díj egy speciális helyi adó.

 

B. Sándor

És a Széchenyi lakótelep? Az egész ingyenes!

 

B. Orsi

Számomra a legarcpirítóbb a Várkonyi téri parkoló, ahol reggel és délután jobb esetben a szomszédos iskolába igyekvő szülők parkolnak, rosszabb esetben a céges autót hagyják itt estig egyesek, mert reggel átszállnak. De láttam már olyat is, hogy valaki az ott parkoló autóból kivett egy biciklit, és azzal folytatta tovább az útját. Aki meg ott lakik, nem tud parkolni. Megoldás az lett volna, ha fizetőssé teszik, és az ott lakók jelképes összegért bérletet válthattak volna, de állítólag nem jött össze annyi aláírás... Persze, mert aki albérlő és nincs bejelentve, az csak veszítene rajta.

Néhány kommentet én is fűznék ehhez a vitához.

Az soha sem szerencsés, ha egy írást utólag magyarázni kell, hogy miről is szeretett volna szólni. Mert akkor az az írás nem sikerült. Általában. A Parkoló kiskapuk (http://www.blogszolnok.hu/felenk_parkolo_kiskapuk) cikkel arra próbáltam rávilágítani, hogy bizonyos helyeken - számomra érthetetlen és olykor felháborító módon - ki lehet bújni a parkoló díj fizetése alól. (Teljesen egyetértek V. Istvánnal, hogy a parkolási díj lényegében egy helyi adó. Márpedig akkor egyenlő közteherviselésnek kellene lennie.) Persze az is előfordulhat, hogy a hiba nem az adóban - azaz bennem, az íróban -, hanem a vevőben - az olvasóban - van, mert vagy nem érti a leírtakat, vagy el sem olvassa, vagy olyan asszociációi vannak, amelyeknek az eredeti témához, szerintem, nincs közük. Esetleg más irányú frusztrációit ereszti ki a világháló legnagyobb kocsmapultjánál.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a szolnoki parkolási rendszert üzemeltető NHSZ Szolnok vezetője, Lits László profi módon kezelte a céget és tevékenységét ért kritikákat. (Ezért is tekintettem el a vezetéknév rövidítésétől.) Ami nagyságrendekkel jobb annál, amikor válaszra se méltatják az állampolgárokat. Akik igen, olykor rosszul tudnak dolgokat, más miatt dühösek, hallomások alapján írnak badarságokat. De hát mégiscsak értük, értünk működnek ezek a rendszerek.

A hozzászólásokból szerencsére az is kiderül, hogy néhányan megértették: volna mit hangolni a szolnoki parkolási rendszeren. Amiben én a hozzászólókhoz képest sokkal radikálisabb vagyok, jóval több helyen, és néhol sokkal magasabb díjat szednék. És persze a díjat beszedő cég honlapján havonta tenném közzé, hogy mennyi pénz folyt be, és annak, mi lett a sorsa.

Tulajdonképpen nem bánom, hogy ezt a kis vitát kirobbantottam. Egy város ugyanis nem attól működik jól, mert néhányan működtetik, hanem mert sokan gondolkodnak róla. Hogy aztán a közös ötleteket közösen valósítsuk meg, és például ne legyen sikk jogosulatlanul mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkolni, rakodásra hivatkozva egész nap várakozni? Ja, és pofátlanul bárhol megállni (amiről szintén szólt a cikk).

Köszönöm az értelmes reakciókat.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Fejlődő megyeszékhely
Nagy Zsolt, a megyei napilap fotóriporter szerintem 1973 őszén vagy a következő év kora tavaszán mehetett fel gépével a Várkonyi téri toronyház tetejére, hogy megörökítse - a mai szemmel is elképesztő méretű - városfejlesztés egy pillanatát. Életműve egy újabb darabjával kalandozunk Szolnok múltjában.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kátay Endre emléktábla
Véletlenül bukkantam az Alcsi városrészben lévő Tulipán kocsma falán Kátay Endre színművész emléktáblájára, amiről kiderül, hogy a nagyszerű színész Szolnokon született. Február 23-án talán friss koszorú is kerül a tábla alá.

A Szoborpark további képei