Levéltár

45 éve az SZTK-nál

2019. január 13.


Szolnok kevésbé ismert vagy fontos részeinek régi arculatát, épületeit csak akkor lehet felidézni, ha készültek róluk fotók. Ami 40-45 éve sem volt még mindennapos dolog.

A blogSzolnok Felénk rovatában többször foglalkoztam a Szolnokról valamikor 1960 körül készült légifelvétel részleteivel, illetve a sorozat utolsó részében egy jóval későbbi, 1992-es képpel. Ebben az utóbbi cikkben említettem, hogy semmi emlékem nincs az SZTK környékéről, valamiért nekem teljesen kimaradt az a környék.

Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész részben erre a cikkre reagálva küldött néhány fotót a saját archívumából. Mint írta, tizenéves korában édesapja fotózni tanította, aminek köszönhetően a hetvenes évek közepén készített néhány felvételt az SZTK környékéről.

Ebben a rendhagyó Levéltár cikkben ezeket a képeket mutatom be, illetve próbálom megfejteni.

Az első két felvétel, amely csak tetőket ábrázol, még nem sokat árulnak el a helyszínről, bár a jobb oldali kép bal felső sarkában látható ház a mai napig a helyén van. Pogány Gábor Benő ugyanis a mai Budai Nagy Antal, Szív utca, Pelikán parkoló illetve a volt szálloda és az SZTK közötti parkoló - egykori Lovag utca - közötti részt örökítette meg. A területről mellékelek egy képkivágást, ami arról a bizonyos 1960-as légifelvételból való, hogy nagyjából azonosítani lehessen a területeket. Illetve szerintem a megörökített házakat is.

A Pogány Gábor Benőtől kapott harmadik kép árul el a legtöbbet a környékről. Úgy tippelem, hogy ezt a felvételt a fotós az SZTK Hősök tere, Budai Nagy Antal utcai sarkától, nagyjából a Nagyposta irányába lőtte. Közvetlenül előtte egy üres telek volt, nagyjából ott, ahol ma az a lángosos lakókocsi éktelenkedik, majd következnek a hetvenes évek közepére már elég romos állapotba lévő földszintes, kicsit a Tabánt idéző parasztházak. Amik mögött viszont két igazi, városi bérház látható, amelyek közül a nagyobb a mai napig a helyén van a Jászkürt utca 2. szám alatt. A mellette lévő keskenyebb emeletes házat, ami a Szív utca 1. számú telken volt, valamikor a nyolcvanas években bonthatták el. A kép alapján egyébként érthető, hogy ezeket a házakat miért szanálták. Az más kérdés, hogy a város közepén, lassan fél évszázada miért éktelenkednek hatalmas, üres telkek.

Az utolsó kép nem is annyira a megőrzött házak - bal szélén az a bizonyos Szív utca 1, mellette a posta emelete látható - miatt érdekes, hanem a bodega okán. Ami a rajta lévő felirat szerint a Budai Nagy Antal út mellett "hatóságilag kijelölt autó, motor és kerékpár megőrző hely" szélén állt. Azon az üres placcon, ahol ma a fentebb már említett lakókocsit találjuk. A bodega mögött kétféle kerékpár-tároló szerkezetet is látunk, amik valószínűleg a télies időjárás miatt maradhattak a fotózás napján üresen. Maga az építmény egyébként valami alkalmi zöldséges bódénak tűnik, de nem kizárt, hogy a bérlője egyben a járművek megőrzéséről is gondoskodott. Amire szükség is lehetett az SZTK közelében.

Tisztelt blogSzolnok olvasók!

Továbbra is keresek és várok olyan fotókat, amelyek megőrizték a városnak a régi, ma már nem látható arculatát. Biztos vagyok benne, hogy a családi albumok nagyon sok ilyen felvételt őriznek. Ha megosztanak velem ilyeneket, én is szívesen megosztom az olvasókkal. Főleg, ha a felvételekhez történetek, esetleg az azonosítást segítő információk is tartoznak.

 

Köszönöm

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Melánka és az új Zsinagóga
Bár Violics Melánka úrleánynak csak 1903. szeptember 28-án küldték Budapestre, az Alsó Erdősor utca 36. szám alá ezt a szolnoki képeslapot, nekem nem sok kétségem van afelől, hogy Szigeti Henrik az új zsinagóga elkészülte után azonnal, tehát még 1899-ben elkészítette ezt a felvételt.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnok közepén járok
Volt egyszer egy álom Szolnok új városközpontjáról. Volt ennek az álomnak egy képe, egy modern szállodáról. Aztán szétfoszlott az álom. Szolnok közepén viszont ott maradt ennek az álomnak nagyon sok nyoma és következménye. A tönkrement fényreklámmal, a pusztuló épülettel, a funkcióváltásból következő, száradó ruhákkal. Szolnok közepén járok, egyszer majd rád találok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki Golgota
Radnóti Miklós bori noteszének néhány lapja, fémmé dermedve Szolnokon, a Hősök terén hever. Az 1994-ben leleplezett Magyar Golgota című kompozíció lábánál, ami harmadik vagy negyedik szobra ennek a térnek. Györfi Sándor karcagi szobrászművész alkotása.

A Szoborpark további képei