Levéltár

45 éve az SZTK-nál

2019. január 13.


Szolnok kevésbé ismert vagy fontos részeinek régi arculatát, épületeit csak akkor lehet felidézni, ha készültek róluk fotók. Ami 40-45 éve sem volt még mindennapos dolog.

A blogSzolnok Felénk rovatában többször foglalkoztam a Szolnokról valamikor 1960 körül készült légifelvétel részleteivel, illetve a sorozat utolsó részében egy jóval későbbi, 1992-es képpel. Ebben az utóbbi cikkben említettem, hogy semmi emlékem nincs az SZTK környékéről, valamiért nekem teljesen kimaradt az a környék.

Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész részben erre a cikkre reagálva küldött néhány fotót a saját archívumából. Mint írta, tizenéves korában édesapja fotózni tanította, aminek köszönhetően a hetvenes évek közepén készített néhány felvételt az SZTK környékéről.

Ebben a rendhagyó Levéltár cikkben ezeket a képeket mutatom be, illetve próbálom megfejteni.

Az első két felvétel, amely csak tetőket ábrázol, még nem sokat árulnak el a helyszínről, bár a jobb oldali kép bal felső sarkában látható ház a mai napig a helyén van. Pogány Gábor Benő ugyanis a mai Budai Nagy Antal, Szív utca, Pelikán parkoló illetve a volt szálloda és az SZTK közötti parkoló - egykori Lovag utca - közötti részt örökítette meg. A területről mellékelek egy képkivágást, ami arról a bizonyos 1960-as légifelvételból való, hogy nagyjából azonosítani lehessen a területeket. Illetve szerintem a megörökített házakat is.

A Pogány Gábor Benőtől kapott harmadik kép árul el a legtöbbet a környékről. Úgy tippelem, hogy ezt a felvételt a fotós az SZTK Hősök tere, Budai Nagy Antal utcai sarkától, nagyjából a Nagyposta irányába lőtte. Közvetlenül előtte egy üres telek volt, nagyjából ott, ahol ma az a lángosos lakókocsi éktelenkedik, majd következnek a hetvenes évek közepére már elég romos állapotba lévő földszintes, kicsit a Tabánt idéző parasztházak. Amik mögött viszont két igazi, városi bérház látható, amelyek közül a nagyobb a mai napig a helyén van a Jászkürt utca 2. szám alatt. A mellette lévő keskenyebb emeletes házat, ami a Szív utca 1. számú telken volt, valamikor a nyolcvanas években bonthatták el. A kép alapján egyébként érthető, hogy ezeket a házakat miért szanálták. Az más kérdés, hogy a város közepén, lassan fél évszázada miért éktelenkednek hatalmas, üres telkek.

Az utolsó kép nem is annyira a megőrzött házak - bal szélén az a bizonyos Szív utca 1, mellette a posta emelete látható - miatt érdekes, hanem a bodega okán. Ami a rajta lévő felirat szerint a Budai Nagy Antal út mellett "hatóságilag kijelölt autó, motor és kerékpár megőrző hely" szélén állt. Azon az üres placcon, ahol ma a fentebb már említett lakókocsit találjuk. A bodega mögött kétféle kerékpár-tároló szerkezetet is látunk, amik valószínűleg a télies időjárás miatt maradhattak a fotózás napján üresen. Maga az építmény egyébként valami alkalmi zöldséges bódénak tűnik, de nem kizárt, hogy a bérlője egyben a járművek megőrzéséről is gondoskodott. Amire szükség is lehetett az SZTK közelében.

Tisztelt blogSzolnok olvasók!

Továbbra is keresek és várok olyan fotókat, amelyek megőrizték a városnak a régi, ma már nem látható arculatát. Biztos vagyok benne, hogy a családi albumok nagyon sok ilyen felvételt őriznek. Ha megosztanak velem ilyeneket, én is szívesen megosztom az olvasókkal. Főleg, ha a felvételekhez történetek, esetleg az azonosítást segítő információk is tartoznak.

 

Köszönöm

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ebből lett Szolnok
Három különböző felekezet temploma. A Scheftsik-malom. Fahíd a Tiszán. Gabonát szállító bőgős hajók a parton. Erdélyből leúsztatott fa a folyó mindkét oldalán. Az előző századfordulón oly sokszor megörökített szolnoki nagy Tisza-kanyar egy 1905-ben feladott képeslapon.

Az Album további képei
 

AKB

Újrahasznosítás
Néhány funkció nélkül maradt oszlopnak új szerepet találtak az utcára üldözött dohányosok, a Madách utca elején, az egykori telefonközpont bejáratánál. Mert hová is lehetne itt dobni a csikket? A földre? Onnan egyszerűen össze lehet söpörni. A kukába? Az nincs a környéken. Valami saját kis csikktartóba? Az túl európai lenne. A legkézenfekvőbb helyre? Igen. Be kell gyömöszölni a cigarettavégeket a régi oszlopok tetejébe. Majd csak lesz velük valami.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekév hercege
Negyven éve lesz 2019. május 26-án, hogy a Fiumei úti iskola előkertjében a kis herceg a rókával beszélget. Szöllőssy Enikő, Munkácsy-díjas szobrászművész pár évvel korábban készített alkotását a Gyermekek Nemzetközi Éve alkalmából állították fel az akkor még Ságvári úti iskola udvarán.

A Szoborpark további képei