Felénk

Senki földje Szolnokon

2019. február 05.

A Zagyva-parti sétány, a Pólya Tibor út és a Tabán által határolt háromszög valószínűleg Szolnok egyik leghányatottabb sorsú telke, amely jó ideje ingyenes parkolóként funkcionál. Ahol bármi megtörténhet. Pontosan szemben a Szolnoki Művészteleppel és az újjáépülő várral.

Először a belvárosi alternatív parkolóhelyekről szóló cikkben akartam írni erről az elátkozott területről. Ami a Tabán széle, ás ahol a kilencvenes évek közepéig egy családi ház állt, amit aztán valamiért szanáltak. A bontás után sokáig azt gondoltam, konkrét terv van a helyre vonatkozóan, ám lassan negyedszázada ott áll üresen az a jókora terület. Ami a jelenleg is kint lévő táblacsonkok alapján talán a KÖTI-KÖVIZIG - ha van még ilyen szervezet - tulajdona, vagy fennhatósága, bár láthatóan senki sem gyakorolja ott a tulajdonosi jogokat és kötelességeket. Így ez a háromszög lényegében a szolnoki senki - és így a mindenki - földje.

Nem szeretném senkinek a lehetőségeit rontani, de ez a terület jelenleg egy ingyenes belvárosi parkoló. Viszonylag közel fekszik ugyanis több intézményhez, buszmegállóhoz, így gyaníthatóan a hidakon túlról, autóval távolabbról érkezők teszik le itt napközben a járműveiket. Megspórolva minimum a havi párezer forintos bérletet vagy a nagyságrendileg fele ekkora napi parkolási díjat. Itt ugyanis nem szedhető parkolási díj. Merthogy nem kiépített parkoló, sőt talán nem is közterület. Pár évvel ezelőtt ugyan kitettek egy-egy mindkét irányból behajtani tilos táblát a két "bejárathoz" - alattuk a kivételt jelölő kiegészítőkkel -, de mára ezek eltűntek. Gyaníthatóan nem a színesfém értékük, hanem inkább a behajtás legalizálása miatt. És azóta sem pótolta senki azokat.

Azt hiszem, én se foglalkoznék a területtel, ha valamikor a tavalyi év végén nem "felejt" valaki ezen a senki földjén egy kiszuperált, rendszám nélküli KIA kisbuszt. Ami egy darabig úgy nézett ki, mint egy parkoló autó. Ám az utóbbi hetekben megtalálták a vandálok, így már egyértelműen egy romhalmazra hasonlít. Hogy a ?Polic? felirat végéről lemaradt-e az e betű, és így akartak rendőrt hívni a vandálok, avagy a görög polisz szót próbálták formálni, amivel meg a város kötelezettségeire szerették volna felhívni a figyelmet, nem tudom. Az azonban tény, hogy ma már egy összefirkált, betört szélvédőjű, alaposan megrongált roncs díszeleg a Tisza és a Zagyva torkolata közelében, szemben a Szolnoki Művészteleppel, a Damjanich emlékművel, az újjáépülő szolnoki várral, a Pólya Tibor utcában, a néhai Tabán szélén. Amolyan igazi helyi turista látványosság gyanánt.

Persze nyugodtan hozzátehetjük, hogy a megrongált kisbusz nem tájidegen az óriási gödrökkel tarkított alternatív parkoló és sártenger szélén. Hiszen ezt az ingyenes helyet senki sem tartja rendben. Így akinek az a merész ötlete támadna, hogy itt tárolná napközben az autóját, az jól gondolja meg! Egy tengelytörés, egy kipufogó leszakadás vagy defekt megéri-e a spórolást. Arról nem is beszélve, hogy egy kis eső után váltócipő kell, ha innen kulturált helyre akar menni az ember. De persze tudom, egy kis előny minden kockázatot megér.

Mit lehetne tenni? Amennyiben ez magánterület - azaz nem állami vagy önkormányzati, esetleg ilyen gazdával megáldott cégek tulajdonában van -, akkor semmit. Nyugodtan lehet szemétlerakónak használni, de akár tehenet is szabad ott legeltetni, vagy valami ócska, városképbe nem illő kolbászsütő bódét felállítani, netán valami erkölcstelen hirdetést kihelyezni. Mert Szolnokon, a saját ingatlanán, a saját ingatlanával mindenki azt csinál, amit akar. Ha úgy tartja az úri kedve, akkor például sitt lerakásra használja, vagy fertőző anyagokat tárol. A magántulajdon tiszteletére hivatkozva nem szólunk bele, még akkor sem, ha a városra hoz szégyent.

Amennyiben a terület netán mégis valamiféle köztulajdonban van, akkor is bármit lehet ott csinálni. Mert például attól, hogy tárgyát borítanak oda, a tulajdonosi jogokat gyakorló cég munkatársai még ugyanúgy megkapják a fizetésüket, mintha patentül rendet tartanának a rájuk bízott területen. Csak az előbbi megoldás kényelmesebb, nem sért érdekeket, és egyébként se lehet mindig, mindenre ráérni. Sőt az sem kizárt, hogy azért nem foglalkozik senki ezzel az elátkozott telekkel, mert a területre már konkrét tervek születtek, és majd, a nem túl távoli jövőben, mondjuk, a Zagyva túlpartján épülő turisztikai attrakciókhoz kapcsolódó buszparkoló lesz belőle. Aminek a környék átmenő forgalmára gyakorolt hatásáról majd utólag bosszankodva fogunk vitatkozni. De ez még a jövő, sok víz lefolyik addig a Zagyván.

Addig pedig nincs más lehetőségünk, mint minden veszélyt vállalva, használni ezt az ingyenes parkolót - akár szemétlerakásra is -, vagy éppen szégyenkezve figyelni, hogy felénk bármi megtörténhet. Mondjuk a fejünkre még nem csináltak, tehát sokkal rosszabb is lehetne.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Titokzatos Szentháromság
A szolnoki Kossuth teret ábrázoló fotó legalább másfél évtizeddel a készítése után került képeslapként a fővárosba. Érdekessége az a Szentháromság-szobor, aminek történetét évek óta nem sikerül kibogoznom. Annyi bizonyos, hogy a múlt század első évtizedeiben a város főterén állt.

Az Album további képei
 

AKB

Bringázz a dzsungelben?
Szeszélyes és csapadékos a június. Ezt fűkaszával és kaszát fogó emberrel se lehet bírni. Avagy tekintsük extra szolgáltatásnak, szolnoki turisztikai attrakciónak, hogy a déli városrészben embermagasságú gazdzsungelen át vezet a kerékpárút. Nem csodálkoznék, ha valamelyik bozótból Sir David Attenborough lépne ki kamerával, mert itt forgatja a legújabb, vadvilágban játszódó természetfilmjét.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lakásépítés záróköve
Szerte a világban találhatunk olyan záróköveket, amelyek egy-egy nagyobb építkezés befejezésének állítanak emléket. Szolnokon is van néhány ilyen, köztük például a Thököly úti négyemeletes szalagházon, 1972-ben elhelyezett.

A Szoborpark további képei