Felénk

Senki földje Szolnokon

2019. február 05.

A Zagyva-parti sétány, a Pólya Tibor út és a Tabán által határolt háromszög valószínűleg Szolnok egyik leghányatottabb sorsú telke, amely jó ideje ingyenes parkolóként funkcionál. Ahol bármi megtörténhet. Pontosan szemben a Szolnoki Művészteleppel és az újjáépülő várral.

Először a belvárosi alternatív parkolóhelyekről szóló cikkben akartam írni erről az elátkozott területről. Ami a Tabán széle, ás ahol a kilencvenes évek közepéig egy családi ház állt, amit aztán valamiért szanáltak. A bontás után sokáig azt gondoltam, konkrét terv van a helyre vonatkozóan, ám lassan negyedszázada ott áll üresen az a jókora terület. Ami a jelenleg is kint lévő táblacsonkok alapján talán a KÖTI-KÖVIZIG - ha van még ilyen szervezet - tulajdona, vagy fennhatósága, bár láthatóan senki sem gyakorolja ott a tulajdonosi jogokat és kötelességeket. Így ez a háromszög lényegében a szolnoki senki - és így a mindenki - földje.

Nem szeretném senkinek a lehetőségeit rontani, de ez a terület jelenleg egy ingyenes belvárosi parkoló. Viszonylag közel fekszik ugyanis több intézményhez, buszmegállóhoz, így gyaníthatóan a hidakon túlról, autóval távolabbról érkezők teszik le itt napközben a járműveiket. Megspórolva minimum a havi párezer forintos bérletet vagy a nagyságrendileg fele ekkora napi parkolási díjat. Itt ugyanis nem szedhető parkolási díj. Merthogy nem kiépített parkoló, sőt talán nem is közterület. Pár évvel ezelőtt ugyan kitettek egy-egy mindkét irányból behajtani tilos táblát a két "bejárathoz" - alattuk a kivételt jelölő kiegészítőkkel -, de mára ezek eltűntek. Gyaníthatóan nem a színesfém értékük, hanem inkább a behajtás legalizálása miatt. És azóta sem pótolta senki azokat.

Azt hiszem, én se foglalkoznék a területtel, ha valamikor a tavalyi év végén nem "felejt" valaki ezen a senki földjén egy kiszuperált, rendszám nélküli KIA kisbuszt. Ami egy darabig úgy nézett ki, mint egy parkoló autó. Ám az utóbbi hetekben megtalálták a vandálok, így már egyértelműen egy romhalmazra hasonlít. Hogy a ?Polic? felirat végéről lemaradt-e az e betű, és így akartak rendőrt hívni a vandálok, avagy a görög polisz szót próbálták formálni, amivel meg a város kötelezettségeire szerették volna felhívni a figyelmet, nem tudom. Az azonban tény, hogy ma már egy összefirkált, betört szélvédőjű, alaposan megrongált roncs díszeleg a Tisza és a Zagyva torkolata közelében, szemben a Szolnoki Művészteleppel, a Damjanich emlékművel, az újjáépülő szolnoki várral, a Pólya Tibor utcában, a néhai Tabán szélén. Amolyan igazi helyi turista látványosság gyanánt.

Persze nyugodtan hozzátehetjük, hogy a megrongált kisbusz nem tájidegen az óriási gödrökkel tarkított alternatív parkoló és sártenger szélén. Hiszen ezt az ingyenes helyet senki sem tartja rendben. Így akinek az a merész ötlete támadna, hogy itt tárolná napközben az autóját, az jól gondolja meg! Egy tengelytörés, egy kipufogó leszakadás vagy defekt megéri-e a spórolást. Arról nem is beszélve, hogy egy kis eső után váltócipő kell, ha innen kulturált helyre akar menni az ember. De persze tudom, egy kis előny minden kockázatot megér.

Mit lehetne tenni? Amennyiben ez magánterület - azaz nem állami vagy önkormányzati, esetleg ilyen gazdával megáldott cégek tulajdonában van -, akkor semmit. Nyugodtan lehet szemétlerakónak használni, de akár tehenet is szabad ott legeltetni, vagy valami ócska, városképbe nem illő kolbászsütő bódét felállítani, netán valami erkölcstelen hirdetést kihelyezni. Mert Szolnokon, a saját ingatlanán, a saját ingatlanával mindenki azt csinál, amit akar. Ha úgy tartja az úri kedve, akkor például sitt lerakásra használja, vagy fertőző anyagokat tárol. A magántulajdon tiszteletére hivatkozva nem szólunk bele, még akkor sem, ha a városra hoz szégyent.

Amennyiben a terület netán mégis valamiféle köztulajdonban van, akkor is bármit lehet ott csinálni. Mert például attól, hogy tárgyát borítanak oda, a tulajdonosi jogokat gyakorló cég munkatársai még ugyanúgy megkapják a fizetésüket, mintha patentül rendet tartanának a rájuk bízott területen. Csak az előbbi megoldás kényelmesebb, nem sért érdekeket, és egyébként se lehet mindig, mindenre ráérni. Sőt az sem kizárt, hogy azért nem foglalkozik senki ezzel az elátkozott telekkel, mert a területre már konkrét tervek születtek, és majd, a nem túl távoli jövőben, mondjuk, a Zagyva túlpartján épülő turisztikai attrakciókhoz kapcsolódó buszparkoló lesz belőle. Aminek a környék átmenő forgalmára gyakorolt hatásáról majd utólag bosszankodva fogunk vitatkozni. De ez még a jövő, sok víz lefolyik addig a Zagyván.

Addig pedig nincs más lehetőségünk, mint minden veszélyt vállalva, használni ezt az ingyenes parkolót - akár szemétlerakásra is -, vagy éppen szégyenkezve figyelni, hogy felénk bármi megtörténhet. Mondjuk a fejünkre még nem csináltak, tehát sokkal rosszabb is lehetne.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok főtere fél évszázada
E képeslappá lett fotó alján megörökített Moszkvics 403-as szerintem szabálytalanul, a zebrára ráhajtva fordult meg a négyes főút szolnoki átkelési szakaszán. Bár a hatvanas évek végi forgalmat elnézve, ez maximum a gyalogosokat és a kerékpárosokat zavarhatta. De persze más érdekesség is felfedezhető ezen a nagyjából fél évszázaddal ezelőtt készült fotón.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei