Felénk

Összeért két bicikliút

2020. április 14.

Az elmúlt években többször elhatároztam, hogy átkerékpározok Tószegre. Sőt, nem egyszer neki is vágtam, aztán a gáton zötykölődve, meg a szűk és forgalmas főutat látva, mindig szomorúan adtam fel a tervemet. Most már nem lehet kifogásom. Bringaúton is összeér a két település.

Szolnok belvárosától nagyjából tíz kilométerre van Tószeg - felénk eső vége. A Tisza jobb partján, Szolnoktól délre eső következő települést eddig is meg lehetett közelíteni kerékpárral, bár kellett hozzá nemi elszántság vagy bátorság. A jó évtizede kiépített szolnoki kerékpárút-hálózat arra felé tartó ága eddig ugyanis a városhatárnál véget ért. A tószegi "gyártelephez" vezető helyi út pedig onnan még vagy két kilométerre fogyott el. A kettő között előbb a gát tetején lévő földúton, majd mivel a gát és a Tószeg irányába vivő főút egybeesett, az autók között, egy elég rossz minőségű úton és padkán lehetett áttekerni. Biztos, sokan megtették, én inkább kihagytam.

Az év elején vettem észre, hogy a két régebbi kerékpárút közötti szakasz nagyjából elkészült. Kipróbálni azonban csak most volt alkalmam. Szóval irány Tószeg!

Szolnok belvárosából, a Tisza jobb partján először a viacoloros, mellvédes sétányon, általában gyalogosok, futók és kutyások között tekerhetünk a húsüzemig. Onnan a gát tetején lévő aszfaltúton előbb a vízügyesek telephelye - a kerítés mögött ott áll egy Hoffer-traktor -, majd amolyan magára hagyott földek, végül pedig a szennyvíztisztító mellett juthatunk el a volt cukorgyári lakótelepig és a néhai Mezőgépig. Ez után következik a 4-es úti felüljáró, ami nagyjából az első négy kilométer megtételét is jelzi, és aminek a túlsó végén tábla hívja fel a figyelmet, hogy balra Tószeg felé, egyenesen pedig az ipartelepekhez vezet a kerékpárút.

Innen a város határáig újra a gáton, egy elég jó állapotban lévő bringaúton tekerhetünk. Bal kéz felől tipikus ártéri erdők, jobbról pedig előbb a vízügyi szakképzési telephelye, majd egy zártkertes rész, végül a vegyiművek lakótelepe mellett hajthatunk el. Ha közben lenne kedvünk megállni, akkor a bokrok között "megcsodálhatnánk" a volt vegyi strandot, kicsit távolabb pedig a gyár egykori művelődési házának különleges, mázas burkolatát. Ha nem állunk meg, akkor nemsokára egy újabb szivattyúház mellett tekerhetünk el, majd újra kiérünk a főút mellé, aminek a túloldalán a vegyiművek romosnak tűnő, de láthatóan működő üzemeit és raktárait szemlélhetjük. Innen még nagyjából egy kilométer a "kutyagyár", ahol Szolnok is véget ér. A legutóbb, amikor erre tekertem - azaz tavaly ősszel - eddig tartott a kerékpárút.

Most azonban további, nagyjából nyolcszáz métert bringázhatunk a gát tetején Tószeg irányába. Azonban most még érdemes vigyázni, mert a viszonylag friss aszfaltcsík szegélye nem lett befejezve, így néhol tíz-húszcentis kerékgyilkos buktatók vannak az ú mentén. Remélhetőleg valamikor kerül ide valami kő, és talán ugyanolyan sárga festés is, mint a főút keresztezése utáni, immár a gát túloldalán, a szántóföld szélén vezető szakaszra. Az a rész ugyanis nagyon klasszul be lett fejezve. Miként a főúti kereszteződés is profi, hiszen ott napelemes, sárgán villogó lámpa és sárga felfestés figyelmezteti az autósokat és a kerékpárosokat. A korlátok és a táblák is teljesen rendben vannak, így ez az átkelő nemcsak az új szakasz leglátványosabb része, de a legjobban kitalált is.

Ahonnan nagyjából még egy bő kilométerre ér véget az új szakasz, és egy bekötőút után kezdődik a régi, jóval vékonyabb aszfaltcsík. Ezen még látszanak a kettéosztás fehér vonalai, bár két bringás csak nagyon óvatosan fér el itt egymás mellett. Ugyanakkor a kerékpárútnak ezen a szakaszát lámpák is megvilágítják, ami gondolom, főleg az őszi-téli időszakban jön jól azoknak, akik nem hobbiból bringáznak arra.

Tehát a Tisza bal partján fekvő szomszédos települések után, immár a jobb parti első község is elérhető biztonságos kerékpárúton. Hogy meddig lehet hasonló körülmények között továbbtekerni, az előttem még titok, de majd megfejtem.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kórház a Pityó partján
Szolnokinak, sőt talán ma már nyitott szemmel járó szolnokinak kell lenni ahhoz, hogy erről a legalább ötven évvel ezelőtti fotóról elsőre megmondja valaki, mi is látható rajta. Mert lehetne ez az épület akár egy üdülőhelyen álló szálloda, vagy valami elegáns hely frissen épült apartman háza, netán egy iparvállalat irodaháza. Mi azonban tudjuk, hogy ez az 1967-ben átadott szolnoki MÁV kórház.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Centrum-sarok tűz tábla
Senkit sem szeretnék megbántani, de úgy érzem, a történelmi hűség kedvéért néhány gondolattal fontos kiegészíteni azt az emléktáblát, amit tisztelendő módon, április 11-én helyezett ki az Árkádra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Szoborpark további képei