Szobor Park SzolnokEgy helyi hős emléke

2023. október 27.

Takács Vendel mindössze 55 éves volt, amikor egy januári, hétfő reggelen a Kőtelekről Szolnokra tartó busz kormánya mögött rosszul lett. Utolsó erejével megállította a járművet, megmentve ezzel hatvan ember életét. A szolnoki buszpályaudvar 7-es kocsiállásánál emléktábla őrzi nevét.

A szolnoki és a megyei Volánosok meg családtagjaik körében jól ismert lehet Takács Vendel (1906-1961) neve, hiszen 52 éven keresztül így hívták a cég családi és sportnapját, emléktáblája előtt pedig - egy rövid szünettől eltekintve - 1988. augusztus 20-a óta hajthatnak fejet későbbi kollégái. Miután ritkán járok a buszpályaudvaron, csak nemrég fedeztem fel a 7-es kocsiállásnál, légyenében a főépület buszparkolók felőli, földszinti oldalán a Takács Vendelre, illetve a szolgálat teljesítése közben elhunyt volános munkatársakra emlékeztető egyszerű táblákat. De ki volt Takács Vendel?

Az elérhető cikkek alapján az 51-es számú Autóközlekedési Vállalat (AKÖV) - a későbbi Volán elődje - gépkocsivezetője, aki legalább harminc évet töltött a vezetőülésben, tehát az 1920-as évek közepén kellett, hogy jogosítványt szerezzen. Utolsó munkanapján Kőtelek és Szolnok között teljesített szolgálatot, azaz a Tisza-parti községből a megyeszékhelyre igyekezett mintegy hatvan utassal a háta mögött. Szolnokra azonban ő már nem érkezett meg, ugyanis a besenyszögi kereszteződés közelében rosszul lett, és a kormányra borulva elhunyt. Utolsó erejével azonban még megállította a buszt, azaz megmentett hatvan utast egy ki tudja, mekkora katasztrófától. A járművet kollégája, egy bizonyos Kátai nevezetű ember hozta be Szolnokra. Takács Vendelt két nappal később, 1961. január 18-án helyezték örök nyugalomra a tiszasülyi temetőben.

Hőstettének híre azonnal szárnyra kelt, nemcsak a megyei napilapban emlékeztek meg róla, de a Népszabadságban, sőt a Magyar Rádió egyik műsorában is. Három hónappal később az 51-es AKÖV Pálinkás Lajos gépkocsivezető által vezetett brigádja, amely az év április 4-én nyerte el a szocialista címet, felvette Takács Vendel nevét (a mellékelt képen). Újabb egy hónappal később, 1961 májusában a Miskolci Közlekedési Vállalat egyik brigádja jutott hasonló elhatározásra. Két év múlva pedig az akkor már 7-es számú Autóközlekedési Vállalatnak nevezett szolnoki cég döntött úgy, hogy Takács Vendel emlékére ifjúsági és sportnapot rendez, amelynek a saját vízitelepük és a vidámkerti sportpályák - magyarul az akkor még hivatalosan nem létező Tiszaliget - adott otthont. Az erről szóló tudósításban az is szerepelt, hogy Takács Vendel vándorkupát alapítanak a legjobban szereplő csapat elismerésére.

Az elérhető információk alapján úgy tűnik, hogy a fokozatosan céges családi rendezvénnyé alakuló Takács Vendel nap 52 évet (1963-2015) élt meg, és a Volánok összevonásával létrejött, a 7-es és a Jászkun Volán utódjának tekinthető Középkelet-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. megalakulásával - ami ma már szintén nem létezik - halt el, 2016-ban már nem rendezték meg. Szerencsére a 25 éves évfordulót még megélte a Takács Vendel Emlékverseny, aminek tiszteletére a régi buszpályaudvaron elhelyezték az erről szóló emléktáblát. Ami túlélte a régi pályaudvar lebontását és a bevásárlóközponttal egybeépített buszállomás építését is, így 2009-ben a mai helyére került. És úgy tűnik, bár Takács Vendelre 62 évvel a halála után már kevesen emlékezhetnek, azért a neve - az égi volánosok közé szerződött kollégáival együtt - nem merült a feledés homályába, hiszen olykor koszorúk kerülnek a táblák alá.

Már csak az a kérdés, hogy meddig lesz ez így. A központosított és sokszorosan átszervezett cég vajon elengedi-e egy olyan volt kollégájának, hősének az emlékét, aki élete utolsó másodperceiben is a hivatására, a szolgálatára gondolt? Kár lenne. Mert kellenek a helyi hősök.

 
lap tetejére
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Épül a Közgé?
Elfogult vagyok ezzel az épülettel, ám mégsem csak emiatt hozakodok most elő a Közgét ábrázoló képeslappal. Sokkal inkább amiatt, hogy joggal feltételezhetjük: a fotóból jóval a készítése után lett postai küldemény, ráadásul hosszú éveken át forgalmazták.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Alapos emléktábla
A Baross utca 9. számú ház utcafrontján május 14-én helyezte el a Szolnoki Római Katolikus Egyházközség Dr. Tóth Tihamér, az 1939-ben elhunyt veszprémi püspök emléktábláját, ami jelenleg nemcsak a város legújabb ilyen mementója, de talán a legalaposabb is.

A Szoborpark további képei