Felénk

Magyarázatok nélküli csúszások

2021. október 21.

Szolnoki vár látogatóközpont, Szigligeti Színház, Tiszaligeti fürdő, Tünde cukrászda, Tisza parki fagyizó. Közös bennük, hogy ha minden az ígéretek szerint alakul, akkor már használhatnánk őket. Persze csúszott az M4-es elkerülő, csúszik a vasútállomás rekonstrukciója és hol van a citromsavgyár.

Színház

A jövőre 110 éves szolnoki színház épülete számtalan felújításon átesett eddigi története során. A legelső az 1920-as években volt, aztán a második világháború után, majd 1963-64-ben, a legutóbbi - egyben legjelentősebb - pedig 1990-91-ben. Ám egyik sem húzódott el olyan hosszan, mint a mostani.

A jelenleg is zajló felújításról 2016-ban született döntés, amikor felmérték, milyen állapotba van az épület a negyedszázaddal korábbi rekonstrukció után. Talán nemcsak én emlékszem azokra az álmokra, amelyek arról is szóltak, hogy az elkerülhetetlen renoválást összekötik a színház és a katonai tízemeletes közé kerülő mélygarázs építésével. A tervek 2017 végén kezdtek valósággá válni, amikor 250 millió forintot kapott a város arra, hogy építési engedélyig vigye az előkészítést, ami 2018. március 14-ére el is készült. Az évad végén Balázs Péter direktor úgy nyilatkozott, hogy a következő szezont már albérletben kezdi a társulat. Nem így történt. Talán azért, mert a kormány csak az év őszén döntött a 4 milliárd forintos támogatásról, így a közbeszerzési eljárást csak a következő év elején bonyolították le.

A kivitelezőkkel 2019. május 17-én írták alá a szerződést, a társulat az évad végén valóban kiköltözött az épületből, amit július 15-én átadtak a munkásoknak. A direktor akkor úgy nyilatkozott, hogy 2020 őszén felgördülhet a függöny a megszépült teátrumban, ami az első szerződésben szereplő céldátummal is egybeesett. Ugyanígy nyilatkozott a város polgármestere is a 2019. szeptemberi épületbejárás alkalmával. Ma már tudjuk, hogy 2020-ra nem készült el a felújítás, viszont a megnövekedett költségek miatt újabb 1 milliárdos állami támogatás érkezett, és elhangzottak ígéretek a 2021 tavaszi vagy őszi nyitásról.

Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a 2021/2022-es évadra szóló színházbérleteken már nemcsak az Aba-Novákos helyek, de a Szigligetiben lévő székek is szerepelnek, illetve az új évad előtt az új direktor reményének adott hangot, miszerint 2022 tavaszán már a Táncsics utca elején tarthat bemutatót a társulat. Ha ez így lesz, akkor is minimum másfél éves a csúszás.

 

Tiszaligeti strand

A tiszaligeti fürdő felépítéséről 1961-ben döntött az akkori szolnoki tanács azzal, hogy az öt évig tartó beruházás első ütemének már 1962-ben el kell készülnie. Az ezt követő öt és fél évtizedben kisebb-nagyobb felújítások, bővítések zajlottak a Tiszaligeti strandfürdő területén - legutóbb a Dami bezárása után -, de komolyabb, a 21. századi igényekhez igazodó fejlesztés nem történt.

Az első komolyabb előkészítés 2015-ben indult, ami még 3 milliárdos bekerülési költséggel és 2017-es átadással számolt. Aztán 2017 tavaszán a város első embere már 5 milliárdos tervről és 2018-as átadásról beszélt, míg a 2017. augusztusi közgyűlésen 2018 tavaszi kezdés, 20 hónapos kivitelezési időszak és 5,5 milliárd forintos bekerülési költség hangzott el. A közbeszerzési eljárást végül csak 2019 elején bonyolították le, közel 7 milliárd forint értékben, és a felújítás alapkövét is csak az év szeptember 2-án helyezték el azt jósolva, hogy 2021. május 1-jén ismét kinyithat a Tiszaligeti strand.

Egy 2020 őszi kormányhatározat újabb 2,3 milliárdot adott a beruházáshoz, ami így már 10 milliárdos lett, azonban köztudott, hogy ezen a nyáron sem fürödhettünk a Ligetben. A legújabb céldátum 2022, amit tekinthetünk egy, de akár öt éves csúszásnak is.

 

Szolnoki vár látogatóközpont

Mondhatnánk, hogy várat soha sem volt egyszerű vagy gyors építeni, ami a 21. századra sem változott. Még akkor sem, ha olyasmi épül "szolnoki vár" jelzővel, ami soha sem volt.

A szolnoki várnegyed rekonstrukciója tulajdonképpen már 2018-ban elkezdődött, ha ide számítjuk a Vártemplom és a Művésztelep felújítását is. Ezekhez kapcsolódott az a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) néven ismert uniós pályázat, aminek keretében 2019 januárjában kapott zöld utat a vár látogatóközpont és környékének építése. A projektből eddig tulajdonképpen csak a stilizált bástya - azaz a látogatóközpont - készült el nagyjából, hiszen sem a Zagyva gátjára tervezett Bástya sétányhoz, sem a torony és a Damjanich szobor közé álmodott tematikus játszótérhez, sem a Zagyva túloldalára tervezett parkolóhoz nem kezdtek eddig hozzá. Pedig a céldátum itt is 2020 vége volt, miközben egy évvel később még mindig nem látogatható a torony, aminek a környéke egy félbehagyott építkezés felvonulási területére emlékeztet.

És arról se feledkezzünk meg, hogy bár a Szolnoki Művésztelepre tavaly végre visszaköltözhettek az alkotók, sőt jelentős részét idén már a város is használhatta, ez a projekt sem fejeződött még be teljesen. A Vártemplom közelébe tervezett "kiállítóházat" és "bejárati" épületet, benne a szolnoki vár valódi maradványival még alapozni sem kezdték, helyén jelenleg is a 2020-ban szalmával lefedett ásatási terület tátong.

 

Tünde cukrászda

Szolnok legendás cukrászdája, aminek elődje 1890-ban került a Kádár famíliához, hogy aztán 1912-re elkészüljön a jelenlegi épületet. A Kádár/Tünde rendszerváltás utáni, de főleg elmúlt tízéves története nem túl méltó a helyhez. A város tulajdonában lévő cukrászda helységeiben bérlők jöttek-mentek. Tavaly viszont úgy tűnt, gyorsan megoldódhat a hányattatott sorsú vendéglátóhely jövője. A város ugyanis sokáig hiába kínálta a helyiséget, mígnem tavaly nyáron ketten is pályáztak a kivételére, így 2020 őszén mindenki bizakodva nyilatkozott arról, hogy a következő tavasszal már fagyizhatunk a legendás helyen. Ne rohanjanak! Bő egy évvel az új bérlő kihirdetése után még mindig csak munkások léphetnek be a helyiségekbe.

 

Tisza park fagyizó

Legutóbb a Tisza moziban rendezett nemzetközi fesztiválon szembesültem azzal, hogy a távolról Szolnokra érkezett vendégeket a Tisza parton nem lehet sehová elvinni kávézni-sütizni. A probléma évek óta létezik, hiszen van egy fantasztikus sétányunk, ami fagyizókért, kávézókért, kiülős vendéglátóhelyekért kiált.

Úgy tűnt, a Verseghy gimnázium előtti Tisza park rekonstrukciója legalább részben megoldja ezt a problémát, hiszen a beruházás részeként a legendás gáztároló helyén igényesen tervezett fagyizó épület készült. A beruházás részeként ezt is felavatták 2020. május 30-án, és talán joggal gondolhatták a szolnokiak, hogy akkor hamarosan a fagyizó is megnyílik. Vagy, ha már a 2020-as év kuka, akkor legalább 2021 nyarán beülhetünk oda egy kávéra vagy süteményre. Úgy tűnik, ebből már idén se lesz semmi, hiszen az év elején újra munkások tűntek fel a vadonatúj épület környékén, és a korábbi, környezetbe illő arculatának teljes átalakítása mellett 2021. október végén is még csak ők használják.

 

***

Mindent meg lehet magyarázni, lehetnek objektív okok - munkaerőhiány, anyagárak elszabadulása, gondatlan beruházás előkészítés, rossz tervezés -, mégsem ezek a legfájóbbak ezekben az esetekben. Hanem a lapítás. Mert miközben a beruházások indulásakor - nem egyszer kampányidőszakban - egymást tapossák a politikusaink, hogy övék legyen a dicsőség, a késlekedésről és főleg azok okairól már senki nem akar beszélni. Így csak találgathatunk, hogy ezek a várost, azaz bennünket érintő beruházások vajon miért csúsznak, és mennyivel kerülhetnek majd nekünk többe, mint eredetileg gondolták.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Volt egyszer egy zenepavilon
Többször hallottam már, hogy milyen jó lenne Szolnokra is egy zenepavilon, ahol hétvégenként zenekarok játszhatnának, szórakoztatva a város sétáló, korzózó közönségét. Mint régen. Lehet, hogy a húszas évek végén ez valóság volt, és a mai Rózsapark helyén állt egy ilyen pavilon.

Az Album további képei
 

AKB

Elmúlnak az ünnepek
Elmúlnak az ünnepek, maradnak az elszáradt koszorúk. A hivatalosságoknak addig fontos az emlékezés, amíg a média érdeklődésének kereszttüzében, komoly arccal fejet hajthatnak a közpénzből vett koszorúk mögött. Aztán elfelejtik, mint a választási ígéreteiket. És a városukat se nagyon járják. Különben hogyan fordulhatna elő, hogy az augusztus 20-ai szolnoki koszorúk az esemény után 103 nappal is ott rohadnak az emlékhelyen?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szoborrá lett zöld Bobónk
Szolnok immár azon egyetlen vidéki település Magyarországon, ahol két szoborrá lett mozdony is megtekinthető. Az idei Szolnok napján az 1856-ban alapított járműjavító mai főépülete előtt kapott helyet az M44 062 pályaszámú zöld mozdony. Emléket állítva a hazai ipar sikereinek.

A Szoborpark további képei