Felénk

Ez a hajó elment (1.): Képviselők a szolnok.hu-n

2024. április 18.

"A város honlapja többet áruljon el a közgyűlés tagjairól és munkájukról." A 2019-ben új szolnoki közgyűléshez anno volt tíz kérésem, köztük ez. Tudom, a kívánságműsor nálunk a választásig tart. Nincs kétségem, hogy ez a testület már nem tesz csodát, úgyhogy inkább ismét számot vetek.

A Tíz felvetés a közmeghallgatásra című írás 2019. november 27-én jelent meg. Mint a címe és a publikálás dátuma is sejteti, az az év őszén megválasztott, és nem sokkal korábban hivatalba lépett új képviselőtestületnek címeztem. Akit érdekel, visszakeresheti a négy és fél évvel ezelőtti tíz felvetést, vagy elolvashatja az újabb voksolásig (június 9.) hátralévő időben, hogy mi valósult meg ezekből a "vad követelésekből".

Tudom, hogy a mostani testület mandátumából még van fél év, de az előbb-utóbb ránk törő kampány, illetve a következő önkormányzat hivatalba lépéséig borítékolható "béna kacsa" időszakban nem sok reményt fűznék bármilyen érdemi változáshoz. Amire nem volt elég négy és fél év, arra hat hónap is kevés lesz.

"1. A város honlapja többet áruljon el a közgyűlés tagjairól és munkájukról

Részemről elvárás, hogy jobban ismerjem Szolnok képviselőtestületének tagjait, illetve az általuk a bizottságokba delegált személyeket. Tehát azt kérném, hogy a város honlapján egy fotóval kiegészített életrajzot olvashassak róluk, illetve a valóban használt e-mail címük és vagyonnyilatkozatuk mellett tájékozódhassak a munkájukról. Azokról a javaslatokról, amelyek a személyükhöz kötődnek, a fajsúlyosabb ügyekben leadott szavazatukról - merthogy helyettem voksolnak -, illetve naprakészen tudjam, mikor tartanak fogadóórákat vagy fórumokat." - írtam 2019 őszén.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_kozmeghallgatas_ele

 

A város honlapja ebben az öt évben jelentősebb fejlesztésen nem esett át, maximum itt-ott toldozgatták. Persze ettől még megoldható lett volna, hogy a város 18 aktuális önkormányzati képviselőjének ne csak a neve és a vagyonnyilatkozata (ami semmire sem jó) legyen elérhető, de hivatalos fotójuk mellett használható életrajzuk is. Fotó senkiről sincs. Életrajzból pedig 11 darab van fent, ami még akkor is gáz, ha a két időközben mandátumot szerző képviselő is van a titkolózók között. Ízlelgessük ezt a számot! De ne csüggedjünk, mert a titkolózók között is vannak olyanok, akik újra a szavazatunkra számítanak, talán most elárulják, kik is ők.

Szerintem nem meglepő, hanem felháborító, hogy a képviselőtestület bizottságainak külsős tagjairól még ennyit sem árul el a város hivatalos oldala. Így nem tudhatjuk, kik ők - vagy elvárás, hogy minden szolnoki és a város iránt érdeklődő minden szolnokit ismerjen? -, milyen szakmai életút teszi alkalmassá őket, hogy például a közös kassza vagy szociális kérdésekben előkészítő javaslatokat tegyenek. Arról nem is beszélve, hogy ki javasolta őket ezekre a pozíciókra, amiért természetesen a közösből térítés jár.

A magam részéről arcpirítónak tartom, hogy a város honlapja továbbra sem árul el semmit a képviselőink munkájáról. Nem deríthető ki, hogy milyen előterjesztésen dolgoztak - netán indult el tőlük -, két testületi ülés között milyen munkát végeztek, mikor, hol és hogyan képviselték a választóikat. És természetesen az is titok, hogy az egyes kérdésben miként szavaztak. Szolnok hivatalos oldalán elérhető közgyűlési jegyzőkönyvekben - amelyek, nem meglepő, de nem kereshetők - csak a szavazatok számát jelölik, az azokhoz tartozó neveket nem. Magyarul soha - a jövőben sem - fogjuk megtudni, hogy a választóknak tett ígéretek, a nyilvánosság előtt zajló csatározások miként váltódnak személyes felelősségvállalásra.

Felvetésem volt, hogy a képviselők fogadóóráiról, fórumairól a város honlapján keresztül lenne a legegyszerűbb tájékozódni, de Szolnok honlapja immár ötödik éve erre se alkalmas. Április 18-án összesen két képviselő programjai olvashatók az egyik fül alatt.

Összefoglalva. Szolnok város honlapján keresztül a város jelenlegi képviselőtestülete azt üzeni a választóinak és a település dolgai iránt érdeklődőknek, hogy semmi közötök hozzá. Vagy azt, hogy félünk a nyilvánosságtól, nemcsak döntéseinket, de az arcunkat se vállaljuk (mert esetleg még megállítotok az utcán).

És most senki ne jöjjön azzal, hogy ha ezek az információk nagyon érdekelnek, akkor a közösségi oldalakon mindent megtalálok. Egyrészt ott azokról - személyekről és nem személyekről - kapok információkat, akik az ismerőseim, másokról csak áttételesen eshetnek be hozzám infók. Másrészt a közösségi oldalak személyre szabott algoritmusok alapján működnek, tehát nem biztos, hogy minden ismerős, minden fontos információja időben a képernyőnkre kerül. Talán túl kellene lépni azon az évtizedes gondolkodáson, hogy "benne volt a rádióban, megírta az újság, tehát mindenki tudja"! Mert attól, hogy valamit kitettem a közösségi oldalakra, még nem biztos, hogy legalább azokhoz eljutott, akiknek szántam. Harmadrészt, bizonyos dolog nemcsak a jelennek szólnak. A közösségi oldalakon a mostani testület és képviselők 2-3 évvel ezelőtti ténykedése sem kereshető vissza. Tíz év múlva nem lesz elmesélhető Szolnok története. Negyedszer pedig, egy város honlapja az, ahol az adott településről a legtöbben először tájékozódnak. És vannak kifejezetten jó példák.

A szolnok.hu messze nem az. És nemcsak azért, mert a honlapunk szerint ebben a városban, áprilisban eddig két említésre érdemes dolog történt.

De hát minden képviselőtestület pontosan olyan, mint, amilyen az adott város, és amilyet a település lakói választanak maguknak. Mi főztük, együk meg!

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Taliga a Baross úton
Ez a felhőkkel kicsit túldíszített, minimálisan színezett képeslap nem sokkal azelőtt került piacra, hogy egy Szolnokon átutazó császári és királyi katona megvette, és hazaüzent rajta a Csehországban maradt szeretteinek. Különlegessége, hogy a Baross utca végét mutatja bő száz éve.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Czibulás-kút
A Szolnokon élőknek ma még egyértelmű, hogy kiről kapta a nevét a színház hátsó falán lévő kút. Nem vagyok azonban biztos abban, hogy a városba tévedő turisták, vagy azok, akik már nem láthatták őt színpadon, tudják, ki volt Czibulás Péter.

A Szoborpark további képei