AlbumHétből öt eltűnt szolnoki részlet

2023. február 24.

Weinstock Ernő - szerintem - nagyjából nyolcvan évvel ezelőtt készítette Szolnokon ezt a hét fotót, amikből aztán önálló és mozaikképeslapok is lettek. A második világháború harmadik-negyedik évében. A nyolc képből kettőt tudott volna pár évvel később újra elkészíteni az akkor már Nagyváradi Ernő.

A magam részéről azt feltételezem, hogy Weinstock Ernő (1893-1985) igényes iparos volt, és nem kínált partnereinek olyan képeslapokat, amelyeken nemhogy régi, de akár egy-két éves felvételei lettek volna. Ezért gondolom, hogy ez a hét fotóból összeállított mozaikképeslap 1942-ben készülhetett, hiszen akkor már biztosan állt a lap bal felső sarkába helyezett Gróf Szapáry Gyula szobor. A Weinstock-féle képeslapon ránk maradt szolnoki köztéri alkotások közül volt a legfiatalabb, és idején a megyeháza hátsó bejáratának középvonalában, talán az evangélikus templomunk tornyával is egyvonalban állt. Tehát nem ott, ahol az elpusztulása után 71 évvel az utódját - nem pontos másolatát - felállították. A második világháború után vezetéknevét Nagyváradira magyarosító fotós ezt a képét már két évvel később sem tudta volna megismételni.

Hasonlóan a jobb felső sarokba került szolnoki ereklyés országzászlóhoz, amit 1934. július 1-jén állítottak fel az Eötvös téri víztorony tövében - az országban százegyedikként -, és a szovjet csapatok 1944 őszi érkezésével együtt rombolták le. Helyén ma a 68-as gyalogezred Kossuth térről kizsuppolt obeliszkje áll. És, ha már 1944 végi, 1945 elejei szolnoki szobor "áthelyezések", akkor e képeslap jobb alsó felvételével is itt foglalkozzunk. Merthogy az eredetileg a mai Hősök terén, nagyjából a jelenlegi SZTK főbejáratával szemben álló, 1926. október 10-én felavatott első világháborús emlékművet is a vörös hadsereg nyomában érkező új rend helyeztette át a Tiszai-hajósok terére. Igaz, Szentgyörgyi István alkotását legalább megtalálta volna a második világháború után is aktív Nagyváradi Ernő, ha esetleg újra szerette volna megörökíteni.

Bevallom, hogy ezt a képeslapot a felső sor középső fotója miatt vettem meg, ami remélem, egyszer még önálló képeslapként is felbukkan. Ez ugyanis - ismereteim szerint - az egyetlen ennyire közeli felvétel a Kossuth téri artézi kút puttóiról, amelyek 1926-ban kerültek a térre. A kút a második világháborúig fontos szerepet játszott Szolnok és főleg a piacra érkezők vízellátásában, ám egyes források szerint a negyvenes évek közepére tulajdonképpen elapadt a hozama. Hogy maga a kifolyót övező kőkerítés, illetve a kút tetején lévő puttók pontosan mikor tűntek el, nem tudom. Vagy már a háború végét sem érték meg, vagy az Első Hároméves Tervnek estek áldozatául, amely a Szolnok főterén lévő piac felszámolását is feladatul jelölte ki.

A hét képből az alsó sorban lévő bal oldalit és középsőt készíthette volna el változatlan formában Nagyváradi Ernő akár öt- vagy tízévvel a képeslappá lett felvételei születése után.

Sőt, kis túlzással a Vártemplomról illetve a Verseghy-szoborról és a mögötte álló Tisza szállóról ma is lehetne hasonló képet készíteni - leginkább télen, amikor a növényzet nem zavarna. A Vártemplom esetében annyi megkötéssel, hogy Weinstock Ernő 1942 körül készült fotóján még a templom előtt látható Nepomuki Szent János szobra, ami a Zagyva-híd város felőli oldaláról érkezett ide a 19. században. Ma pedig már a Vártemplom mögött bújik meg. Mivel nem tudom, hogy a folyók, a hidak és a hajók védelmezőjének mása mikor került a templom mögé, nem merném azt állítani, hogy immár Nagyváradi Ernőként ne készíthetett volna ugyanilyen képet a fotós még életében.

A középre helyezett, a fotózáskor még önálló társulat nélküli, tehát amolyan befogadó épületként vagy inkább alkalmi játszóhelyként funkcionáló szolnoki teátrumot se tudta volna már a negyvenes évek végén ugyanígy megörökíteni a települési képeslapok királya. Elsősorban azért, mert a háború után nagyon gyorsan eltűnt az épület homlokzatáról nemcsak a Városi színház felirat, de a pelikános szolnoki címer is, amit ráadásul három görög színházi maszk díszített alulról. És ezekkel együtt eltűntek - valószínűleg a háborús sérülések renoválásakor nem állítottál helyre őket - az 1926-27-ben felújított homlokzat kisebb díszítései is. Szóval hét-öt a pusztítás javára.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kórház a vár szélén
Szerencsére nem vagyok járatos ilyen épületekben, így csak megérzésre mondom: az ország egyik legszebb környezetében áll lassan fél évszázada a szolnoki MÁV kórház. Ami valamikor kedvelt képeslap téma is volt, így az anzikszok megőrizték az épületnek azt újkori képét, amit mi már sose láthatunk.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Ifjú párok partnere
A Tisza szálló előtt álló Lány halakkal minden bizonnyal a legtöbb esküvői fotón szereplő szolnoki szobor. Borbereki Kovács Zoltán alkotása nagyjából hatvan éve díszíti a hotel árkádsora előtti kis parkot. Megformálása után majdnem két évtizeddel találta meg Dr. Elek István.

A Szoborpark további képei