Felénk

Ez a hajó elment (10.): Majd az 1000?

2024. június 20.

Talán Szolnok első írásos említésének 1000 éves jubileumára majd sikerül úgy felkészülni, hogy a 900 éveshez hasonló eredmények szülessenek nemcsak beruházásokban, de kiadványokban és eseményekben is. A jövőre esedékes 950 éves megemlékezések hajója elúszott, bár a nyomába kellene eredni.

Lehet, hogy annyira nem is fontos ez a 950 éves évforduló, csak én gondolom túl, hiszen ettől nem lesz több munkahely Szolnokon, tisztább járda a Szapáry úton, gyorsabb közlekedés Szanda felől, és sorolhatnám. Nem lepődnék meg, ha előbb-utóbb az is kiderülne, hogy a 900 éves jubileum csak egy kommunista szemfényvesztés volt, amit nemhogy überelni, de ismételni sem szükséges, avagy előkerül valami lelet, ami alapján az évforduló odébb tolható vagy más, később érvényes szám írható fölé. Az ugyanis egészen egyértelmű, hogy Szolnok ma ismert első írásos említésének 950. évfordulójára, szűk fél évvel a jubileumi év előtt, nincs felkészülve a város. A források nélküli ötleteléseket és értekezleteket a magam részéről - és itt nem szeretném azokat megbántani, akik ezen dolgoznak, időt szentelne rá - nem sorolnám a valódi felkészülés kategóriájába. Még akkor sem, ha majd biztosan lesznek Szolnok 950 címkés programok és "szuperprodukciók", amelyek azonban a Szolnok vége táblát se fogják megmozgatni, nemhogy az ország közvéleményét.

Ha csak egy picit is komolyan gondoltuk volna bármikor a Szolnok Európa Kulturális Fővárosa pályázatot, akkor már a 2023-asra jelentkezünk azzal, hogy nem baj, ha nem nyerünk, mert minden álmunkat átforgatjuk a 2025-ös Szolnok 950 évfordulóra. Így lett volna esélyünk arra, hogy a rettenetesen hiányzó kulturális terekből - például konferenciaterem, bálterem, komolyzenei próbaház és koncertterem, könnyűzenei iskola és közösségi tér, a DJM gyűjteményeihez méltó kiállítóterek, Szolnok helytörténetét bemutató múzeum, stb. - legalább egy vagy másfél megépüljön 2025-re. Hogy az egyre súlyosabb állapotban lévő, kevés régi épületünk - például a Varga, a bíróság, a kaszinó, az egykori Mezőgazdasági Takarékpénztár, a Nemzeti szálló, stb. - legalább vizuális felújításáról már ne is beszéljünk. Nyilvánvaló, hogy a Szolnok 950-hez jelentős beruházás átadása már nem fog kapcsolódni - hacsak nem a Tiszaligeti strandra húzzuk majd rá, annak megnyitásának 61. évfordulóján -, hiszen ilyesmi tervezését, forrásszerzését, beruházását évekkel korábban el kellett volna kezdeni. Vagy a várprojekt, a színház és a Tiszaliget rétestésztáját ismerve azt mondjuk, így jártunk jobban?

Nyilvánvaló, hogy ennél nagyságrendekkel kevesebb forrást igénylő szellemi termékek sem fognak megszületni - például a rettenetesen hiányzó helytörténeti monográfia -, hiszen az ilyesmi elindításához, megírásához és megszerkesztéséhez is évek, illetve szabad kapacitással rendelkező, a témákkal évek, évtizedek óta foglalkozó szakemberek kellenek. De Debrecen, Miskolc a Szolnok 950-nél kisebb kaliberű évfordulókra, megfelelő ütemezéssel már több drámapályázatot is kiírt, így a saját évfordulóikra színházi ősbemutatókkal készülhetnek, miközben Szolnoknak immár halovány esélye sincs ilyesmire, nemhogy Örkény drámáit megismételni. De a 900 éves évfordulóra született kiadványok során végig nézve nagy eséllyel kijelenthetjük, hogy 2025-ben nem vehetünk kézbe például Szolnok ipari üzemeiről sem könyvet, pedig ez legalább annyira hozzátartozna az idővel múlttá váló jelen felmutatásához, mint különböző jubileumi kiadványok, albumok, portrékötetek megjelentetése. Esküszöm, már arra se vágyok, hogy a 950 éves évfordulóra új köztéri alkotások szülessenek, nekem már az is öröm lenne, ha a 900 éves jubileum idején a városban álló, de azóta eltűnt alkotások - például a Laborcz Ferenc Vonuló óvodások munkája - elő- és visszakerülne.

Kívánom, hogy a következő másfél év rám cáfoljon, és esetleg sikerüljön olyan Szolnok határain túl is feltűnést keltő produkciókat lekötni, amelyek naptárát 1-2 évvel korábban kezdik felölteni! Leginkább azért, mert cáfolni szeretném az első bekezdésben írtakat: nemcsak nekem fontos a Szolnok 950, és egy jól sikerült programsorozattól igenis lehet több munkahely, jobb szolgáltatás, új városlakók. Egyszerűen azért, mert az ilyen programok kapcsokat és horgonyokat jelentenek a város és lakói között, ezek fognak itt tartani vagy tanulás után visszacsábítani, netán másokat is arra ösztönözni, hogy valamilyen formában szolnokiak legyenek.

Ez a hajó elment. Ám, ha csak tutajon vagy mentőcsónakon is, de meg kellene próbálnunk utána eredni! Összefogással, amit 2019-ben a 10. pontban is kívántam:

"Felkészülés a 950 éves évfordulóra

Még hosszú listát tudnék összeállítani a blogSzolnok korábbi cikkeiben is megfogalmazott ?kívánságaimból? és ötleteimből. Van azonban valamit, amit nem szeretnék kihagyni ebből a szubjektív listából. Mégpedig Szolnok első írásos említésének 950. évfordulóját, ami 2025-re esik. Ami már nem a mostani közgyűlés mandátuma idején lesz. Ugyanakkor 2025-ben semmit se fogunk tudni mondani erről a városról, semmi értelmeset nem lehet majd átadni, ha a mostani testület nem kezd el terveket szőni és a témáról gondolkodni. Tudom, ez egy olyan ügy, ami hosszú távú gondolkodást, sőt pártérdektől független együttműködést igényel - hiszen ki tudja, mit hoz 2024. Persze azt is mondhatom, hogy a Szolnok 950 éves jubileumára készülés nem kíván mást, mint amit egyébként is elvárok az 5 éves munkáját most kezdő testülettől."

http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_kozmeghallgatas_ele

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Gyér forgalom, sok hirdetés (400. kép)
Szolnok főtere valamikor az ötvenes évek közepén. Új világban, de még a nagy átalakítások előtt. Nyári hétköznap, kora délután, kevés autó, sok ember és még több hirdetés. Ezt a képet választottam az idén tízéves blogSzolnok Album rovat 400. fotójának. Mert sok mindenről mesél.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Intelmekre mutató államalapító
A szolnoki Vártemplom előtt 2001 óta álló Szent István-szobor lefelé mutató jobbja arra emlékeztet, hogy a hatalmon lévőknek lassan ezer éve rendszeresen olvasgatniuk kellene az Imre herceghez írt intelmeket. Néha azon is elgondolkodom, kire hasonlít a szolnoki Szent István arca.

A Szoborpark további képei