Felénk

Ez a hajó (7.): Siker és önreflexió

2024. május 30.

Négy és fél év távlatából nincs már jelentősége a néhai Kádár/Tünde cukrászda korábbi megpróbáltatásainak, hiszen ha nem is a régi, de legalább egy működő és vállalható kávéház nyílt a helyén. Folytassuk önreflexív módon a 2019-es kívánságlista felelevenítését és elemzését!

Az önreflexió fontosságára hívta fel a figyelmet kommentjében a város koszorúzási népbiztosa, megfeledkezve arról a nem elhanyagolható apróságról, hogy ez bizony párt- és egyéb társaira is ráférne. Merthogy Szolnokon az elmúlt négy és fél évben ugyan sok minden történt, de alapvető, talán nem is pénzbe, hanem inkább szándékba kerülő ügyekben nem sikerült előre lépni, és ezt ugyanúgy meg lehetne vallani, mint ahogy beismerhető: a Kádár/Tünde cukrászda tekintetében legalább pozitív a változás. Még, ha ehhez a város vezetésének nem is sok, vagy nem teljesen felfedett köze van. De az ismételt önreflexió előtt nézzük, mit is kívántam négy és fél éve az új képviselő-testülettől az első meghallgatásuk előtt.

 

"7. Kádár Tünde

Az előzőekkel egy picit összefügg, bár ez is csak egy mánia. Szerintem turisztikailag nem értelmezhető az a város, amelynek a központjában nincs egy országosan jegyzett cukrászda. Esetünkben ennek hagyománya is lenne. De még mindig csak áhítozhatunk a Kádár/Tünde cukrászdára. Szerintem nem igaz, hogy ebben az esetben a városnak csak a bérlőtalálás a dolga és a felelőssége. A Kádár/Tünde Szolnoknak olyan, mint Gyulának a 100 éves. És pontosan annyira a kultúra része, mint a színház vagy a múzeum. Tehát menteni, újra életre kelteni, és működtetni kellene. Mint a szolnoki habos isler szentélyét."

http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_kozmeghallgatas_ele

 

Ma már felesleges azon háborogni, hogy a Kádár/Tünde cukrászda helyén nem valamelyik korábbi, klasszikus hangulatot teremtették meg újra, hiszen az elmúlt három év bebizonyította, a "fekete macska" is életképes. És már annak is örülni kellene, hogy a patinás helyen nem kifőzde, távol-keleti ruhabolt vagy sztriptízbár nyílt, hanem egy nagyon is vállalható kávéház. A Black Cat-be pedig nemcsak helyiként esik jól beülni, de a városba érkező vendégek előtt se vall ott szégyent az ember. Tehát a 2019. novemberi kívánságaimból van legalább egy, amelyik nagyjából megoldódott, még ha ez nem is elsősorban a képviselő-testületnek és a városházának, hanem a befektetőnek és a helyet működtető személyzetnek köszönhető.

Ugyanakkor, ha a szolnoki vendéglátást is mérlegre tesszük ezen apropóból, akkor már korántsem ilyen szép a kép, ami ráadásul önreflexióra is lehetőséget adna. Tudniillik egy város üzletei és vendéglátóhelyei nagyon pontosan visszatükrözik az adott település vásárlóerejét, lakosságszámát, vállalkozásai állapotát. Tegyünk egy rövid emléktúrát csak ezen a környéken! Már nem működik az ipartestület alatt a fiatalok egykor kedvelt szórakozóhelye. A néhai Sütő köz sarkán legalább ketten próbálkoztak vendéglátással, jelenleg éppen zöldséges van ott. Az óvoda melletti kis üzlethelyiségben az elmúlt négy évben legalább négy vendéglátóipari próbálokozás történt - köztük három egészen kiváló -, miközben a Templom utca sarkán sűrűbben cserélődnek a gyomorra fókuszáló üzletek, mint a naptárban az évszámok.

A másik oldalról előbb a vegán dzsúzos tűnt el, hogy aztán senki se tudjon gyökeret verni a helyén. A Bagoly nevű kávézót a mai napig siratom, miként a Szapáryról leszakadva a Pitvart és a Kiflit is a Sütő utcában. De említhetném a városháza alatti Sörárium vendéglőt is, aminek bezárása érthetetlen egy olyan helyen, ahová szinte az utolsó fogpiszkálót is beszerezték uniós forrásból, ráadásul "irodaházak" tucatjai vannak a környéken, miközben az önkormányzat is fontos megrendelő lehetett volna.

Mindez persze eltér az eredeti, és mára részben megvalósult kívánságomtól, aminek önreflexív módon nagyon örülök. És csak abban bízom, hogy lesznek olyan, eredetileg nem hatalmasságnak, hanem városi szolgának szegődők egyszer a mi Kossuth terünkön és utcánkban is, akik önreflexív módon megértik: a legépülő vendéglátás mellett minden öndicséret büdös.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Üdvözlet Csehországba
Olyan jó lenne tudni, hogy 1921 augusztusában mi járatban lehetett Szolnokon az, aki akkor Csehországba küldött innen képeslapot. Vajon elmesélte-e utána, hogy a képen látható templom éppen nem így néz ki. Avagy szólt-e neki valaki, hogy Csehország akkor már nem létezett.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki bivaly, avagy 424.320
"Szoborrá" lett ipari emlék, amire vigyáznunk kellene, hiszen tizennyolc, még nagyjából épségben lévő példányt tartanak belőle nyilván, és talán kilenc olyat, ami bármikor megtekinthető. A Szolnokon 1982 óta kiállított "bivaly" a sorozat és a magyar gőzmozdonygyártás egyik utolsó darabja.

A Szoborpark további képei