[1xvolt]

Utcasoroló (110.): Egyre hosszabb (kör)út

2020. szeptember 03.

A névadáskor talán még házszám se volt a neves tüdőgyógyászról elnevezett úton. Ezen a nyáron viszont már Szolnok egyik leghosszabb, ám még mindig jórészt üres közterülete lett a Tallinn városrészi Dr. Sebestény Gyula út. Ha az álmok valóra válnak, egyszer a Tiszáig is elérhet.

Dr. Sebestény Gyula (1887-1955) neve az 1970-es évek elején került fel a szolnoki térképekre. A ma már Kaposvári Gyula nevét viselő, a Várkonyi térnél lévő, második közúti Zagyva-hidunktól induló, és akkor a Vörös csillag - ma Városmajor - útig tartó, tulajdonképpen az egyik szolnoki, szovjet laktanya főbejáratáig vezető rövid szakaszt nevezték el róla. Teljesen logikusan, hiszen így a Dr. Sebestény Gyula út egyik oldalára került a második világháború után átadott - és pár éve elbontott - szolnoki tüdőkórház, ahol a neves orvos biztosan többször is megfordult. Dr. Sebestény Gyula ugyanis a magyar tüdőgyógyászat egyik legnagyobb alakja volt a huszadik század első felében, aki az első világháború végétől foglalkozott ezzel a népbetegséggel, 1930-ban tüdőlebeny, 1947-ben fél tüdő eltávolítást végzett. Élete utolsó szakaszában a budapesti sebészeti klinika vezetője volt.

A közterület elnevezésére Dr. Mécs János főorvos, Sebestény egykori szolnoki tanítványa tett anno javaslatot.Maga a Dr. Sebestény Gyula út helyén lévő közterület nagyjából másfél évtizeddel azelőtt jött létre, hogy a névadásra sorkerült. A második közúti Zagyva-hidat ugyanis 1958-ban adták át, így csak ezt követően készülhetett el az akkor már javában épülő Vosztok lakótelep megközelítését segítő útszakasz. Amiről sem akkor, sem a névadáskor, de talán még húsz évvel később se gondolta senki, hogy egyszer hosszabb utca lehet belőle, és valamikor a világ legnagyobb hadseregének laktanyája helyén fog áthaladni. A rendszerváltás és a szovjet csapatok kivonása azonban ezt is lehetővé tette, és a kilencvenes évek második felében tulajdonképpen beért a laktanya területére a Sebestény út. Ami azonban idén nyárig tulajdonképpen zsákutca, illetve egy középtájon - autóval - átjárhatatlan közterület volt.

Az utcába telepített közintézmények miatt azonban viszonylag gyorsan ismertté vált a meghosszabbított utca. A néhai laktanya főbejárata (a mellékelt fotón ennek nyomai egy pár évvel ezelőtti fotón) melletti területre az egyik első szolnoki C+C (cash and carry) bolt települ. A hármas számú épületet a Damjanich János Múzeum raktára, illetve a Szolnoki Szimfonikus Zenekar próbaterme foglalta el. Az 5-ös szám alá pedig a városi rendőrkapitányság költözött a Szapáry útról, ami annak idején a rendőrök elhelyezésének elképesztő javulását jelentette. Az udvaruk után azonban nem folytatódott az autóút, így aki az utca további részén épülő társasházakhoz akart eljutni annak a Liliom vagy a Bimbó út felé kellett kerülnie.

Egészen idén nyárig, amikor elkészült a Dr. Sebestény Gyula út Városmajor úttól a Mester és a Besenyszögi utak találkozásáig tartó rekonstrukciója. Ennek keretében két új körforgalom épült, közöttük pedig kétszer egysávos, meglehetősen széles autóút, mellette pedig kerékpárútnak és járdának is elegendő aszfaltsáv készült. Aki először jár erre, az talán elcsodálkozik, hogy a Bimbó úttól kifelé eső, lényegében üres területre minek kellett ilyen utat építeni, aki viszont kicsit is ismeri a várost, az tudja: Szolnok legjelentősebb lakóövezeti fejlesztési területét jelöli ki az elkészült út. A térképre ránézve az is látszik, hogy az egykori laktanyák területén, illetve a vasúti töltésig tartó pusztán majdnem a mostani Tallinn városrésszel azonos méretű lakóövezet jöhet létre. Ami persze sok mindentől, a vásárlóerőtől, a beépíthetőségtől, a környékre települő szolgáltatásoktól is függ majd. Addig is a várostól északra lévő, Tisza jobb parti települések felé, illetve a 2022-re elkészülő M4-es második szolnoki csomópontja felé jelenthet minőségi közlekedést az elkészült Dr. Sebestény Gyula út.

Amiről nehéz eldönteni, hogy út vagy körút. Mert nemcsak abban van még mindig zavar, hogy ez a közterület Sebestyén vagy Sebestény - természetesen az utóbbi -, de a közterület minőségének meghatározásában is. A rendőrség például a Dr. Sebestény Gyula út 5. szám alatt található, miközben a Zagyva cukrászda a Dr. Sebestény Gyula körút 2. szám alatt. De talán az utca jelentőségének növekedésével majd ez is letisztul.

Merthogy egy 2015. évi városi közútfejlesztési koncepcióban a Dr. Sebestény Gyula út az idén nyáron kapott funkciójánál is jelentősebbre lett tervezve. És még ha csak álomról is van szó, a város jövője szempontjából talán érdemes megemlíteni, hogy a harmadik belvárosi, közúti Tisza-híd egyszer majd a Dr. Sebestény Gyula út folytatásaként készülne el. Persze, előbb a Csáklya utcai hídnak kellene megépülnie, amire a Szolnoki közúti hidak építésének gyakorisága alapján nagyjából 2050-re van esélyünk, a harmadik hídra pedig talán Szolnok első írásos említésének 1000. évfordulóján. De hát merjünk nagyot álmodni!

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ki áll a színház előtt?
Talán egy színész, talán egy színpadi szerző, vagy egy korabeli szolnoki színházrajongó áll Szigeti Henrik felvételén a város első kőszínháza előtt, valamikor a múlt század tízes éveinek első felében. A képet nézve a korabeli Városház utca környékét is elképzelhetjük.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A haza mindenesének szolnoki emléke
Több oka is van annak, hogy ezt a képzőművészetileg jelentéktelen emléktáblát ezen a módon is meg szeretném örökíteni. Egyrészt félek, hogy Várkonyi István vagy Kandó Kálmán sorsára jut. Másrészt Szolnok történetében is fontos összefogásra emlékeztet. Harmadrészt pedig hamarosan itt a Takarékossági Világnap.

A Szoborpark további képei