[1xvolt]

Utcasoroló (110.): Egyre hosszabb (kör)út

2020. szeptember 03.

A névadáskor talán még házszám se volt a neves tüdőgyógyászról elnevezett úton. Ezen a nyáron viszont már Szolnok egyik leghosszabb, ám még mindig jórészt üres közterülete lett a Tallinn városrészi Dr. Sebestény Gyula út. Ha az álmok valóra válnak, egyszer a Tiszáig is elérhet.

Dr. Sebestény Gyula (1887-1955) neve az 1970-es évek elején került fel a szolnoki térképekre. A ma már Kaposvári Gyula nevét viselő, a Várkonyi térnél lévő, második közúti Zagyva-hidunktól induló, és akkor a Vörös csillag - ma Városmajor - útig tartó, tulajdonképpen az egyik szolnoki, szovjet laktanya főbejáratáig vezető rövid szakaszt nevezték el róla. Teljesen logikusan, hiszen így a Dr. Sebestény Gyula út egyik oldalára került a második világháború után átadott - és pár éve elbontott - szolnoki tüdőkórház, ahol a neves orvos biztosan többször is megfordult. Dr. Sebestény Gyula ugyanis a magyar tüdőgyógyászat egyik legnagyobb alakja volt a huszadik század első felében, aki az első világháború végétől foglalkozott ezzel a népbetegséggel, 1930-ban tüdőlebeny, 1947-ben fél tüdő eltávolítást végzett. Élete utolsó szakaszában a budapesti sebészeti klinika vezetője volt.

A közterület elnevezésére Dr. Mécs János főorvos, Sebestény egykori szolnoki tanítványa tett anno javaslatot.Maga a Dr. Sebestény Gyula út helyén lévő közterület nagyjából másfél évtizeddel azelőtt jött létre, hogy a névadásra sorkerült. A második közúti Zagyva-hidat ugyanis 1958-ban adták át, így csak ezt követően készülhetett el az akkor már javában épülő Vosztok lakótelep megközelítését segítő útszakasz. Amiről sem akkor, sem a névadáskor, de talán még húsz évvel később se gondolta senki, hogy egyszer hosszabb utca lehet belőle, és valamikor a világ legnagyobb hadseregének laktanyája helyén fog áthaladni. A rendszerváltás és a szovjet csapatok kivonása azonban ezt is lehetővé tette, és a kilencvenes évek második felében tulajdonképpen beért a laktanya területére a Sebestény út. Ami azonban idén nyárig tulajdonképpen zsákutca, illetve egy középtájon - autóval - átjárhatatlan közterület volt.

Az utcába telepített közintézmények miatt azonban viszonylag gyorsan ismertté vált a meghosszabbított utca. A néhai laktanya főbejárata (a mellékelt fotón ennek nyomai egy pár évvel ezelőtti fotón) melletti területre az egyik első szolnoki C+C (cash and carry) bolt települ. A hármas számú épületet a Damjanich János Múzeum raktára, illetve a Szolnoki Szimfonikus Zenekar próbaterme foglalta el. Az 5-ös szám alá pedig a városi rendőrkapitányság költözött a Szapáry útról, ami annak idején a rendőrök elhelyezésének elképesztő javulását jelentette. Az udvaruk után azonban nem folytatódott az autóút, így aki az utca további részén épülő társasházakhoz akart eljutni annak a Liliom vagy a Bimbó út felé kellett kerülnie.

Egészen idén nyárig, amikor elkészült a Dr. Sebestény Gyula út Városmajor úttól a Mester és a Besenyszögi utak találkozásáig tartó rekonstrukciója. Ennek keretében két új körforgalom épült, közöttük pedig kétszer egysávos, meglehetősen széles autóút, mellette pedig kerékpárútnak és járdának is elegendő aszfaltsáv készült. Aki először jár erre, az talán elcsodálkozik, hogy a Bimbó úttól kifelé eső, lényegében üres területre minek kellett ilyen utat építeni, aki viszont kicsit is ismeri a várost, az tudja: Szolnok legjelentősebb lakóövezeti fejlesztési területét jelöli ki az elkészült út. A térképre ránézve az is látszik, hogy az egykori laktanyák területén, illetve a vasúti töltésig tartó pusztán majdnem a mostani Tallinn városrésszel azonos méretű lakóövezet jöhet létre. Ami persze sok mindentől, a vásárlóerőtől, a beépíthetőségtől, a környékre települő szolgáltatásoktól is függ majd. Addig is a várostól északra lévő, Tisza jobb parti települések felé, illetve a 2022-re elkészülő M4-es második szolnoki csomópontja felé jelenthet minőségi közlekedést az elkészült Dr. Sebestény Gyula út.

Amiről nehéz eldönteni, hogy út vagy körút. Mert nemcsak abban van még mindig zavar, hogy ez a közterület Sebestyén vagy Sebestény - természetesen az utóbbi -, de a közterület minőségének meghatározásában is. A rendőrség például a Dr. Sebestény Gyula út 5. szám alatt található, miközben a Zagyva cukrászda a Dr. Sebestény Gyula körút 2. szám alatt. De talán az utca jelentőségének növekedésével majd ez is letisztul.

Merthogy egy 2015. évi városi közútfejlesztési koncepcióban a Dr. Sebestény Gyula út az idén nyáron kapott funkciójánál is jelentősebbre lett tervezve. És még ha csak álomról is van szó, a város jövője szempontjából talán érdemes megemlíteni, hogy a harmadik belvárosi, közúti Tisza-híd egyszer majd a Dr. Sebestény Gyula út folytatásaként készülne el. Persze, előbb a Csáklya utcai hídnak kellene megépülnie, amire a Szolnoki közúti hidak építésének gyakorisága alapján nagyjából 2050-re van esélyünk, a harmadik hídra pedig talán Szolnok első írásos említésének 1000. évfordulóján. De hát merjünk nagyot álmodni!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Templomunk a háborúban
Amikor Meszlényi Imre postára adta ezt a szolnoki képeslapot, talán még nem tudta, hogy a második világháború első nagy felvonása éppen véget ért. És úgy tűnik, a legkevésbé sem izgatta, hogy Szolnok legrégebbi épületét ábrázoló fotóval üzenhet haza, hiszen az sokkal fontosabb volt számára, hogy hamarosan hat nap szabadságot kap.

Az Album további képei
 

AKB

Tisza parti bárpult
Szolnok, szombat dél, Béres József sétány, a Szegedi Kis István utca végnél, a város legszebb játszótere közelében. Minden bizonnyal az előző este nyomai. Amikor már nyitva voltak a kerthelyiségek, de 11-re még haza kellett érni. Vagy a pincérek nem szedték le a bárpultot, vagy, akik ott ittak, azok feledkeztek meg arról az alapvetésről, hogy mindenki takarítson maga után. Ők jól érezték magukat, mi meg miattuk rosszul. Fog ez valaha változni?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei