[1xvolt]

Szolnoki házak (54.): Szolnok ABC

2021. szeptember 16.

Sokáig azt hittem, ez is az új állomással, a Tanúheggyel és a Jubileum térrel együtt készült el. Ma már tudom, hogy az átadására még közel 3 évet kellett várni, akkor viszont Szolnok legnagyobb alapterületű élelmiszerboltja és étterme lett. Jövő januárban lesz 44 éves a Szolnok ABC.

A Szolnok ABC megnyitásakor a legnagyobb szenzációnak nem az épület alapterülete, még csak nem is az akkor egyedinek számító hűtőkapacitása számított, hanem, hogy az első napon osztrák dobozos sört, zsugorfóliázott vadkacsamájat és kaviárt is árusítottak. A kereslethez igazodó "folyékony kenyér" előállítása lényegében a rendszerváltásig problémát okozott Magyarországon, a dobozos sör pedig forintért árusító boltokban olyan ritka volt, mint a fehér holló. Ilyesmivel maximum dollárboltokban vagy igazán exkluzív - azaz az átlag magyar számára elérhetetlen - szórakozóhelyeken lehetett találkozni. Persze nem zárható ki, hogy 1978 januárjában még az előző szezonból maradt valahol pár kartonnal az üvegesnél sokkal tovább elálló dobozos sörből, aminek polcokra helyezése valóban különlegessé tette Szolnok új ABC-jének a megnyitását.

A ma hivatalosan a Jubileum téren lévő ABC nagyjából a néhai Baross utca 87-es számú, nagyméretű telken állhat. Amit valamikor a hetvenes évek elején szanáltak a környék többi épületével együtt, hogy az addigra újra lendületet kapott szolnoki vasútállomás rekonstrukcióval párhuzamosan egy addig nem létező, új tér is létrejöhessen. A tér nyugati oldalába - tulajdonképpen a régi elé - került az új állomásépület, délre tízemeletes házakat, tövükbe üzletsort terveztek, keletre a Mátyás király út folytatásaként kialakítandó Csanády körutat, az északi részre pedig egy három elemből álló, viszonylag nagy kiterjedésű lakó és szolgáltató tömböt. Ja! És középre egy új emlékművet. A vasútállomás 1975 júniusára, a vasutasnapra elkészült, és a Tanúhegyet is leleplezték az év augusztus 20-án, sőt a 24 emeletesbe is elkezdtek költözni, a tér többi eleme azonban még évekig készült. Ha jól tudom, legutoljára éppen a Szolnok ABC-t adták át, merthogy addigra a Csomóponti Művelődési Ház és a tízemeletesek alatti üzletsor is elkészült.

Apró érdekesség, hogy a város nevét eredetileg egy másik ABC-nek szánták. Mégpedig az 1966-ban tervezni kezdett, eredetileg ugyancsak kétszintesnek álmodott Jólét ABC-nek. Minden bizonnyal azért, mert az volt a megyeszékhely első, modern ABC-je. Hogy a Szolnok nevet mégsem ?lőtték el? akkor, annak szerintem az lehetett az oka, hogy a Jólét 1969-es megnyitásakor már előrehaladott tervek voltak a Jubileum tér kialakítására, illetve Szolnok alapításának 900 éves évfordulójához kapcsolódó ünnepségekre. Ez persze csak utólagos okoskodás, amit azért nem cáfol, hogy maga a Szolnok ABC végül nem készült el a jubileumra. Nem ez volt az egyetlen megkéső beruházás, hiszen 1975-re már nemcsak az építőipari kapacitás volt kevés, de látszott, hogy a bőven tervezett források is elapadnak.

A ma már az ország legmagasabb lakóházából illetve az úgynevezett Y-házból álló tömb harmadik eleme az egyemeletes Szolnok ABC és étterem, amit annak idején a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ épített. A korabeli újságokból tudható, hogy a beruházás 46 millió forintjába került a szövetkezetnek, aminek eredményeként nemcsak a város, de egyben a megye legnagyobb élelmiszer-áruháza jött létre 1300 négyzetméteren. Ezt egészítette ki az emeleti étterem, ahol egyszerre 400 főt lehetett leültetni - hasonló befogadóképessége csak a Tiszaliget bejáratánál lévő, 1970-ben megnyílt Aranylakatnak volt, igaz, csak nyáron -, miközben 650 főnek tudtak főzni. Az étteremhez söröző és teázó is kapcsolódott, és nemcsak a la carte lehetett ott étkezni, de bizony előfizetés módon is. Ráadásul méretei miatt az étterem azonnal kedvelt rendezvényhelyszín is lett, ahol esküvőket és szalagavató bálokat éppúgy rendeztek, mint vállalati ünnepségeket. Ez utóbbiaknak köszönhető, hogy néhány képen az étterem eredeti berendezése is megőrződött.

A Szolnok ABC megépítése egyébként az előző kép bal szélén álló Sárosi Bélának köszönhető, aki az átadáskor már közel negyedszázada irányította a helyi ÁFÉSZ-t. Tevékenységét talán jól jellemzi, hogy miközben a fővárosi Csemege Kereskedelmi Vállalatnak és a megyei tanács tulajdonában lévő élelmiszer kiskereskedelmi vállalatnak is voltak egységei Szolnokon, a város első nyolc korszerű ABC-jéből hat a szövetkezet tulajdonában volt. A Szolnok ABC egyébként már az első napon 350 ezer forintos forgalmat bonyolított, az első évben pedig a beruházási költség közel másfélszeresét forgalmazta. Azaz nemcsak a környék ellátása szempontjából fontos, de megtérülő beruházás is volt.

Maga az ABC többszöri felújítás után a mai napig működik, az építtető ÁFÉSZ utódjának a COOP Szolnok Zrt. tulajdonában van. Az emeleten azonban nem sokkal a rendszerváltás után megszűnt a hatalmas étterem, aminek komoly érvágás volt annak idején a közétkeztetés megszűnése. Több mint másfél évtizede bowling centerként szolgál a fenti helyiség, illetve az utóbbi időben a város egyik koncerthelyszíne is itt működik. Maga az épület építészetileg nem túl érdekes, a legizgalmasabb része talán a tömb másik két eleméhez a csatlakozást jelentő beton födémek. Ugyanakkor elvitathatatlan, hogy egy korábban nem létező nagy forgalmú helyre sikerült közel négy és fél évtizeddel ezelőtt egy funkcióinak megfelelő, a környezetébe ma is illő épületet emelni.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szép híd, szépírás
Az első vasszerkezetes, szolnoki, közúti Tisza-híd átadása után nem sokkal készülhetett ez a fotó, amiből Gerő Ignácz jelentetett meg képeslapot. Ez a lap azonban nemcsak a fotó miatt érdekes, hanem egy bizonyos Miklós gyönyörűséges kézírása okán is. Most már értem, miért volt külön tantárgy az iskolákban a szépírás.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Két lány a papírgyárnál
Feltűnt már Önöknek, hogy Szolnokon milyen sok, fiatal lányt ábrázoló szobor van? Közülük az egyik, talán kevésbé ismert a néhai papírgyár előtt álló páros, amelynek sem a pontos felállítási idejét, sem a valódi címét nem tudjuk. Így akár új értelmet is adhatunk neki.

A Szoborpark további képei